-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Dzięki za dobrą robotę bo przyznaję, żem dosyć uczciwie posiedział przy instrukcji, ale tego nie wymyśliłem! Jeszcze raz dzięki, z twoją pomocą mniej boleśnie przyjmę razy za zuchwałość fotografowania tak niedoskonałym sprzętem jak Canon R. :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Używacie trybu Fv?
W zasadzie od zakupu R używam tego trybu.
W DSLR używałem zawsze Av a M tylko z lampą.
Tutaj Fv ma dużą zaletę bo nie jest wrażliwy na indywidualne ustawienia - "defaultowo" działa bardzo logicznie.
Właściwie to wszystko mam poustawiane wedle producenta i indywidualnie mało co skonfigurowałem:
- gładzik do wyboru trybu AF (tak to rekomenduje Canon w filmikach "propagandowych")
- przycisk M-Fn do wyboru trybu migawki.
Oczywiście wypróbowałem różne konfiguracje ale nie były lepsze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Dziękuję, mnie ten filmik bardzo się przydał, wracam z trybu M do Fv.
-
A było już tak w innych aparatach Canona, że czasy automatyczne przy auto iso były zależne od długości ogniskowej? Np. na szerokiej dłuższe a na zbliżeniu krótsze? Bo wyczaiłem coś takiego w Rce.
-
Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
A było już tak w innych aparatach Canona, że czasy automatyczne przy auto iso były zależne od długości ogniskowej? Np. na szerokiej dłuższe a na zbliżeniu krótsze? Bo wyczaiłem coś takiego w Rce.
W lustrach nic takiego nie zauważyłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Wydaje mi się, że tak jest w lustrach ale w R można wprowadzić korektę do tej automatyki (str. 87 instrukcji). Dzięki temu możemy zrobić odstępstwo do reguły min.czas =1/f np. uwzględniając IS. To jest fajne:D
-
Fv to jak sie okazuje nie jest żaden tryb automatyki, tylko (duże, i fajne) ułatwienie w ustawianiu Av, Tv i Auto-ISO. Jedyne co da radę zrobic tym nowego to chyba preselekcja ISO przy manualnie ustawionym czasie i przysłonie. Dodam, że takie rozwiązanie jest możliwe od lat w Pentaxie, tam ten tryb nazwano Sv.
-
Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
W lustrach nic takiego nie zauważyłem.
Jest w 5DIV.
-
Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
Jest w 5DIV.
O widzisz. Tego body jeszcze nie miałem. Poza tym nie mam żadnego zooma :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Fv to jak sie okazuje nie jest żaden tryb automatyki, tylko (duże, i fajne) ułatwienie w ustawianiu Av, Tv i Auto-ISO. Jedyne co da radę zrobic tym nowego to chyba preselekcja ISO przy manualnie ustawionym czasie i przysłonie. Dodam, że takie rozwiązanie jest możliwe od lat w Pentaxie, tam ten tryb nazwano Sv.
AutoISO na M tez mozna bylo wczesniej uzywac, ale nie byla dostepna kompensacja ekspozycji.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Nie wiem co się tak niektórzy czepiają @
candar, ale mi się jego fotki, które ma w linkach bardzo podobają i uważam, że nie ma większego znaczenia jaki ma aparat ;)
BTW w ten weekend odkryłem (nie doczytałem instrukcji), że korekta EV jest w pokrętle trybu więc mój problem adaptera z ringiem odpadł w tym momencie, a druga rzecz to, że fociłem nadlatującego od przodu dremlinera i AF dawał w pełni radę, co mnie pozytywnie zaskoczyło (tryb SERVO i seria 5 kl/s)
Spróbuj sikorki sfotografować w ten sposób ;-), no może coś trochę większego zimorodka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
6d i 6d mk II miał taką tendencję
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Diabeł
Spróbuj sikorki sfotografować w ten sposób ;-), no może coś trochę większego zimorodka
A co to ma do rzeczy? Piszę o tym co potrafię stwierdzić, jak będę miał okazję spróbować, to napiszę wrażenia ;)
-
Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
6d i 6d mk II miał taką tendencję
Jaką tendencję? Używam 6D i mam takie max ISO jakie ustawię. Gdy ISO nie można zwiększyć poza ustawiony zakres to czas się wydłuża w standardzie. Nie wiem jak w 6D II bo nie mam ale w 6D auto ISO jest takie jakie sobie ustawisz. Obiektyw nie ma znaczenia.
-
Korekta automatyki nastawy czasu w funkcji ogniskowej działa w R w trybach Av i P. Możliwa jest w zakresie +/- 3 EV. Jest to dobre przy wydajnych IS bo można sobie pozwolić na dłuższe czasy i automatycznie niższe ISO. I rzeczywiście to działa ale nie jest dostępne w Fv.
-
Zgadza się. Nie działa w Fv a tam przydałoby się to najbardziej. Konkretnie wtedy gdy w Fv mamy wybrane auto-ISO i auto-shutter speed czyli coś a'la tryb Av to nie działa minimum shutter speed który się wcześniej ustawia w ISO speed settings.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Jaką tendencję? Używam 6D i mam takie max ISO jakie ustawię. Gdy ISO nie można zwiększyć poza ustawiony zakres to czas się wydłuża w standardzie. Nie wiem jak w 6D II bo nie mam ale w 6D auto ISO jest takie jakie sobie ustawisz. Obiektyw nie ma znaczenia.
Tendencję do ustawiania czasu w okolicach odwrotności ogniskowej pryz autoISO o ile oczywiście zmieści się w ustawionym przedziale autoISO i jest odpowiednio dużo światła. W 6d mk II można już ustawić czas minimalny przy autoISO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
AutoISO na M tez mozna bylo wczesniej uzywac, ale nie byla dostepna kompensacja ekspozycji.
To nie to, to jest przeciwieństwo Auto-ISO. ISO jest stałe. Czas i przysłona się dostosowuja do ISO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
AutoISO na M tez mozna bylo wczesniej uzywac, ale nie byla dostepna kompensacja ekspozycji...
Była kompensacja ekspozycji pozycji. Tyle, że nie we wszystkich puszkach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
To nie to, to jest przeciwieństwo Auto-ISO. ISO jest stałe. Czas i przysłona się dostosowuja do ISO.
Ze co?
Pozdrawiam!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Była kompensacja ekspozycji pozycji. Tyle, że nie we wszystkich puszkach.
Faktycznie, znalazłem nawet listę puszek, które maja obsluge kompensacji w M i autoiso: 1dx, 1dx2, 5ds, 5dsr, 7d2, 80d. Dostep do kompensacji ekspozycji przez ekran nastaw - czyli naokolo (kółko zwykle uzywane do kompensacji jest zajete przez nastawe przyslony w M).
Pozdrawiam!
-
Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Tendencję do ustawiania czasu w okolicach odwrotności ogniskowej pryz autoISO o ile oczywiście zmieści się w ustawionym przedziale autoISO i jest odpowiednio dużo światła.
W 6D nie występuje taka tendencja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Faktycznie, znalazłem nawet listę puszek, które maja obsluge kompensacji w M i autoiso: 1dx, 1dx2, 5ds, 5dsr, 7d2, 80d. Dostep do kompensacji ekspozycji przez ekran nastaw - czyli naokolo (kółko zwykle uzywane do kompensacji jest zajete przez nastawe przyslony w M).
Pozdrawiam!
6D2 też. Ustawiam AutoISO i M, a do przycisku SET kompensację ekspozycji, w 7D2 tak samo. Nie wchodzę na drabinkę przez menu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieslaw18
6D2 też. Ustawiam AutoISO i M, a do przycisku SET kompensację ekspozycji, w 7D2 tak samo. Nie wchodzę na drabinkę przez menu.
Dobrze wiedzieć, że to już standard. W starszych puszkach autoiso bylo dość kulawe wlasnie ze wzgledu na brak kompensacji w M.
Pozdrawiam!
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
W 6D nie występuje taka tendencja.
To mamy inne spostrzeżenia ;)
-
tak głupio spytam, idzie ktoś 13 na Canonshow w ABfoto w Galerii Mokotów?
-
Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Kilka ważnych poprawek
https://www.canonwatch.com/canon-eos...ming-april-18/
AKTUALIZACJA OPROGRAMOWANIA SPRZĘTOWEGO CANON EOS R 1.2.0. 18 KWIETNIA
Wersja oprogramowania układowego 1.2.0 zawiera następujące ulepszenia i poprawki.
Ulepszenia:
1. AF z detekcją oka
- Obsługuje Servo AF podczas fotografowania.
- Teraz dostępne podczas nagrywania filmów niezależnie od ustawienia „Movie Servo AF”.
2. Mały rozmiar ramki AF
- Obsługuje Servo AF podczas fotografowania.
- Teraz dostępne podczas nagrywania filmów niezależnie od ustawienia „Movie Servo AF”.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
Po co takie rozwolnienie, nie lepiej poczekać do rana i jutro 18.08 będzie na polskiej stronie, z ojczystym językiem
menu? W tym kanadyjskim jest pl? bo jak nie ma i z pośpiechu ktoś sobie wysadzi, to będą potem lamenty :-)
-
Chyba jest polski, ale używanie tego aparatu z polskim językiem to masochizm. Ilość bezsensownych skrótowców w menu jest powalająca, w angielskiej wersji nie ma tego problemu.
-
-
Zainstalowałem - świetna sprawa, AF na oczy działa po naciśnięciu spustu do połowy (nie wiem czy działało to tak wcześniej) i w trybie servo. Ramka do servo AF w końcu jest takiej wielkości jak do one shot. Oby tak dalej Canon.
-
Wgrywał już ktoś ten najnowszy firmware do body które miało pierwszy firmware czyli 1.0.0?
-
-
Czy po zainstalowaniu nowego oprogramowania trzeba będzie ponownie wprowadzać własne ustawienia?
-
Na pewno na nowo konfiguracja z teflonem ( u mnie była ) i czas uśpienia był zmieniony na 15 sek. Reszta chyba bez zmian. Odnoszę wrażenie że EVF sprawniej pracuje. Af fajnie lata za buzią.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Na pewno na nowo konfiguracja z teflonem ( u mnie była ) i czas uśpienia był zmieniony na 15 sek. Reszta chyba bez zmian. Odnoszę wrażenie że EVF sprawniej pracuje. Af fajnie lata za buzią.
Dzięki :)
-
Rka na 24-105 robi tak piękne, ostre zdjęcia, bardzo mi się podoba obraz z tego aparatu. Wypuściliby już te nowe szkła, z ciekawości chociaż bym zobaczył jakie ceny. Bardzo brakuje czegoś szerszego do RF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Rka na 24-105 robi tak piękne, ostre zdjęcia, bardzo mi się podoba obraz z tego aparatu. Wypuściliby już te nowe szkła, z ciekawości chociaż bym zobaczył jakie ceny. Bardzo brakuje czegoś szerszego do RF.
Masz na myśli 24-105 RF czy EF, co prawda mam oba, ale jakoś nie mogę się zebrać, by przetestować EF na R-ce, choć w necie pisz, że RF lepszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Masz na myśli 24-105 RF czy EF, co prawda mam oba, ale jakoś nie mogę się zebrać, by przetestować EF na R-ce, choć w necie pisz, że RF lepszy.
Też mam oba i RF jest zdecydowanie lepszy pod względem szybkości, głośności i ostrości od mojego mark I. Podobno stabilizację też ma lepszą,.
-
Mam na myśli RF. Miałem kiedyś pierwszą wersję na EF więc trudno mi porównać IIkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Miałem EF dwójkę praktycznie nowy, jak mi dali do obejrzenia i zabawy RF, to oddałem w rozliczeniu i dopłaciłem, zostawiając już RF, bo jest spora różnica na jego korzyść, szybkość rozdzielczość z R jest znakomita.
-
Zauważyłem promocję do 29.04. na R w Euro, więc może komuś się przyda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
saxjas
jaką? ;)
https://www.ceneo.pl/69409261
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
No jakto napisalu 10498 przekreslili na 9999 i masz promocje, a że w innych sklepach po tyle jest bez promocji albo i jeszcze taniej to cóż... :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
saxjas
Dzięki za informację. Posiadam tam konto ale jak czytam poniższy komentarz (opublikowany w opiniach dla "Canon EOS R Body + Adapter EF-EOS R") to coś mnie powstrzymuje przed ewentualnym zakupem w tym sklepie. Raz tam kupowałem obiektyw i przyszedł cały ale pudełko wyglądało jak z kibla wyciągnięte. :?
Cytat:
Nie polecam zakupu. Aparat miał wadę fabryczną w postaci uszkodzonego pixela niemalże w centrum kadru. Na następny dzień został zwrócony do sklepu, ze wskazaniem na wymianę na nowy. Już po 2 TYGODNIACH dostałem lakoniczną odpowiedź, ze aparat zostanie naprawiony, jednak nie podano żadnego terminu. W serwisie CANON dowiedziałem się, że pojechał do Niemiec ??? (po co? dlaczego nie serwis w Warszawie? wydłuża to tylko czas reklamacji) Sprzęt był dostarczony w pudełku nie oplombowanym żadną nalepką QC producenta, co mnie dziwi. Nie polecam sklepu ze względu na sposób załatwienia reklamacji, zero informacji o czasie i sposobie naprawy, sprzedawca nie był w stanie ocenić wady. Chyba lepiej kupować sprzęt foto w salonach autoryzowanych, w których można na miejscu ocenić stan techniczny. Smutne jest to, że Canon wypuszcza aparaty tej klasy bez dokładnej kontroli jakości. Chyba czas na zmianę producenta sprzętu foto.
W sumie to dziwnie ten człowiek ogarnął temat. Załatwianie czegokolwiek (reklamacja, zwrot) z poziomu Euro może być przykrym doświadczeniem, żeby daleko nie szukać https://www.canon-board.info/threads...4%85cy-plastik Sam kiedyś walczyłem o swoje żeby mi oddali pieniądze za plecak z wadliwym suwakiem i korespondencyjna przepychanka z nimi była konkretna. :?
Media Markt też obniżył cenę na 9998 zł plus dostaje się 950 zł na karcie podarunkowej Carrefour.
W dniach 10-12 maja odbywają się w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie targi Electronics Show i może z ich okazji firmy przygotują jeszcze jakieś dodatkowe obniżki https://mediamarkt.pl/electronics-sh...?clickId=46036
Generalnie jestem zaskoczony tym że nasze rekiny biznesu fotograficznego nie zrobiły jakichś fajnych promocji na Wielkanoc, chyba za dobrze im się powodzi. W ten weekend napisałem do Canon Polska na FB czy po zakończeniu tej promocji z kursem fotograficznym będziemy mogli liczyć na taką promocję jaką mają w UK https://www.canon.co.uk/cashback/current-cashback/ no i oczywiście nie otrzymałem żadnej odpowiedzi co mnie raczej nie zaskoczyło bo co oni mogą jak najprawdopodobniej wykonują tylko dyspozycje jakie przychodzą z europejskiej centrali z siedzibą w Holandii?
-
Promocji poświątecznej - 7999 nic nie przebije, a sezon coraz bliżej, wiec chyba o sprzedaż nie muszą się martwić. Co do eor agd i innych to gwarancję canona można też realizować przez CSI.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
W ten weekend napisałem do Canon Polska na FB czy po zakończeniu tej promocji z kursem fotograficznym będziemy mogli liczyć na taką promocję jaką mają w UK
https://www.canon.co.uk/cashback/current-cashback/ no i oczywiście nie otrzymałem żadnej odpowiedzi co mnie raczej nie zaskoczyło bo co oni mogą jak najprawdopodobniej wykonują tylko dyspozycje jakie przychodzą z europejskiej centrali z siedzibą w Holandii?
Po tej obniżce w UK 250funtów R-ka wychodzi drożej niż w PL.
Co do RTV AGD cena nie jest może najlepsza, ale aparat jest z PL dystrybucji, z gwarancją canona co oznacza, że jak się coś popsuje to możemy go wysłać np. do CSI a oni bardzo chętnie naprawią, bo płaci Canon. Te aparaty po 9500-9600zł mają gwarancję sprzedawcy i trochę się boję, że w niektórych, niejednoznacznych przypadkach może to być uznaniowe. Dla niektórych sporą zaletą EuroRTV są też raty typu 20x0%, czy nawet 30x0%, które nawet przy tej wyższej cenie wychodzą całkiem korzystnie.
Każdy musi podjąć decyzję sam. Osobiście za gotówkę mimo wszystko kupowałbym w tańszym wariancie. Gdybym chciał na raty to pewnie we wspomnianym markecie.
-
Może głupie pytanie ale jak używać w trybie servo śledzenia oka? W sensie jak to włączyć? Zaktualizowałem body, ale nic się nie zmieniło w tej kwestii...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Może głupie pytanie ale jak używać w trybie servo śledzenia oka? W sensie jak to włączyć? Zaktualizowałem body, ale nic się nie zmieniło w tej kwestii...
R dosyć powściągliwie przechodzi z trybu śledzenia twarzy do śledzenia oka. Twarz musi wypełniać sporą część kadru. Włącz tryb Eye AF, włącz Servo i próbuj z dużą twarzą.
-
W Stanach 300$ rabatu na eRkę i adapter nadal w cenie.