Odp: Canon 5dmkI - czy warto?
Mnie z kolei lepiej podobają się kolorki z DPP, szczególnie zielenie i czerwienie ale LR bije DPP na głowę jeśli chodzi o możliwości obróbki lokalnej i wyciąganie z cieni, więc używam LR a kolorki dopieszczam suwaczkami. Mam też ColorCheckera ale efekty jakoś mnie nie zadowoliły.
a mnie się zawsze zdawało że kolory zależą od światła w którym wykonujemy fotografię, oglądam i obrabiam w LR i nie mam problemu z kolorami z 5d-są takie jak były w rzeczywistości. DPP to męczarnia, nie bez przyczyny dodają go za free do każdego aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemasl1985
a mnie się zawsze zdawało że kolory zależą od światła w którym wykonujemy fotografię
Ładujesz TEGO SAMEGO rawa do różnych programów i obserwujesz różnice w kolorach (przy tym samym WB rzecz jasna).
Światło masz to samo.
jak to zwykle bywa są argumenty za i przeciw Po prostu trzeba spróbować
Ja rozpocznę od obróbki w DPP
Nie wiem czy pomogę czy zaszkodze ale znalazłem takie małe porównanie
5D vs inne FF canona
https://www.dpreview.com/reviews/ima...46081498757826
po przesówajcie prostokącik, pozmieniać światło u góru :)
@tkosiada - moze w domu zobacze wiecej, ale na tel nie widze tej nieziemskiej plastyki 5D w pierwszej odslonie.
Ale tak to juz jest z ludzkim rozumem, za komuny tez podobno bylo lepiej ^^.
Nie chce zakladac nowego tematu, a ten watek jest najobszerniejszy jeżeli chodzi o 5D. Gdzie mogę dostać protektor LCD od GGS do 5D?
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
@tkosiada - moze w domu zobacze wiecej, ale na tel nie widze tej nieziemskiej plastyki 5D w pierwszej odslonie.
Ale tak to juz jest z ludzkim rozumem, za komuny tez podobno bylo lepiej ^^.
Jaką Ty chcesz zobaczyć plastyke na płaskim obrazku? Ja dostrzegam dużo przyjemniejszy odcień skóry i brak bandingu jaki jest w mkii
Cytat:
Zamieszczone przez
tkosiada
no i mamy piękne podsumowanie tematu - tego mi było trzeba Dziękuję
Podbijam moje pytanie dot. protektora LCD. Psiada ktoś takie w swoim 5d?
Szukam jeszcze silikonowego covera do dziadka. Wychodziły takie, czy dopiero od II?