nie jest potrzebny :) trafia w punkt za każdym razem nawet w słabym świetle i nie trzeba tysiąc razy powtarzać zdjęć ;) chciałbym, aby w podobny sposób działał AF a mojej EF 85 f1.8, który trafia jak chce :P
Wersja do druku
Odwiedziłem lokalny sklep w celu przestrzelenia tej sigmy na 5d.
Mieli tylko jedną sztukę. Wygląda ładnie. Niestety tylko wygląda, gdyż ten egzemplarz nie zabłysnął szybkością i celnością. Zrobiłem parę zdjęć w one shot i w servo, ale ostre były te na których przedmioty nie zmieniały swojej lokalizacji. Nie miałem szczęścia wykonać ostrego zdjęcia spacerujących ludzi. "Cebula" też się pojawiła.
Mój 28 1.8 jest zdecydowanie celniejszy i subiektywnie szybszy. Sigma jest bardzo cicha i imho szybsza niż hsm w 10-20 f/3.5 czy 85 1.4. Być może za jakiś czas będzie więcej sztuk do przestrzelenia. Póki co odpuszczam.
oho, zaczyna sie.. :lol:
Czas wyjąć piwo i popcorn. Będzie teatrzyk.
jest test na optycznych... REWELACJA :)
Test obiektywu Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM - Optyczne.pl
nic takiego nie piszą, poza tym "Dodatkowym efektem, który może się wielu osobom nie podobać, jest rozdwajanie linii prostych leżących poza ogniskiem, co dość dobrze widać na niektórych z naszych zdjęć przykładowych." :) AF też działa super!
zgadza się :) ale ta Sigma i tak będzie się dobrze sprzedawać :)
Po przeczytaniu testu mam wrażenie, że jakość wykonania jest gorsza od byłego EX (brak uszczelnień) i sigma sama nie nadaje temu obiektywowi najwyższej klasy wg nowego nazewnictwa, dlatego pewnie taki tani ;-), choć optycznie bardzo świetny poza bokeh i winietą przy FF na @=1.4 .