Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Matsil nie wiadomo jak będzie się 6d sprawował bo tego nikt z nas nie wie, więc nie ma co tak pisać że za wolny będzie wcale nie jest to powiedziane. Ten aparat jest przeznaczony dla amatorów, którzy marzyli o tanim ff i to im w zupełności wystarczy. Ja uważam, że 6d będzie szybszy od 5d II bo punkt jest czulszy środkowy i procek szybszy, więc tu powinna być duża różnica. A co do wielkości to jest taka jak 7d o 3 mm mniejszy na szerokość i głębokość o tym już wcześniej wspominałem, a to niewiele. 5D III ma inny af czulszy i nie ma co porównywać do 7d, który ma 19 krzyżowych i ustawień tyle nie ma dlatego tyle kosztuje.
A cena 5D III będzie spadać i spada. Jakby chcieli to by zrobili na wzór 7d z max. 18 mpx czy tam 20 mpx i ten sam af. A różnica pomiędzy nimi byłaby. 7D odnowiony byłby tanią pełną klatką wtedy w cenie 6000 czy 6500 zł, więc różnica byłaby duża pomiędzy nimi. 5D III i tak by się sprzedawał bo by miał więcej funkcji, czulszy af, więcej punktów do wyboru czy ustawień śledzenia af w ai servo i tak dalej.
Zresztą 6d też ma to samo co 5D III chodzi o ustawienie śledzenia, czułości, pisałem też o tym bo pisze to na stronie canon.usa w jego cechach. Plotki głosiły o af z 7d, a nawet z 5d III ale w to już wierzyć mi się nie chciało bo byłby strzał w stope, a z 7d nie byłby:). Pozdro
Zakres detekcji dla EOS 6D: od – 3 do 18 EV dla centralnego punktu AF f/2,8
EOS 5D mk II: od – 0.5 do 18 EV dla centralnego punktu AF f/2,8
Jaką czułość mają boczne punkty AF w obu aparatach
Cytat:
Zamieszczone przez
kupisk3
Zakres detekcji dla EOS 6D: od – 3 do 18 EV dla centralnego punktu AF f/2,8
EOS 5D mk II: od – 0.5 do 18 EV dla centralnego punktu AF f/2,8
Jaką czułość mają boczne punkty AF w obu aparatach
dla pozostałych punktów w 6D +0,5 do 18 EV (73°F/23°C, ISO 100), a dla 5d II jest chyba wszędzie tak samo czyli -0,5 do 18 EV. Ciekawe jak będą działać boczne punkty af skoro mają taką czułość i dlaczego nie zrobili ich od -0,5 tylko od +0,5 ehhhhh. Za dobrze by było żeby też były czulsze od tych -0,5 EV.
Jedyne wytłumaczenie to, że różnica musi być bo jak komuś zależy na bocznych punktach to będzie kupował
5d III dla pro, a amatorowi to wystarczy bo używa centralnego punktu. Pozdro
Powiedzcie mi, czy ja się mylę, czy niedługo każdy aparat będzie miał już tylko wejście na karty SD i tym podobne?
Klinem też się tylko na środku ostrzy i jakoś nikt nie narzekał przez kilkadziesiąt lat ;)
Pokazali puszkę, kilka menusów i cztery sample jpg ale wszyscy już wiedzą że będzie to najgorsza premiera od lat.
Kotleciarze zostaną przy swoich 5DMKIII i wciąż będą wrzucać zdjęcia, które wyglądają jak robione w Picasie na swoje strony internetowe z roku 2005.
Polecam wywiad na youtube z PR-owcem Canona, pada tam proste zdanie "For landscapes, portrait and travel", ale C-B lepiej wie, że to gówniana puszka bo nie będą mieli AF żeby sztachety w ogrodzie pofoccić 39 punktem po prawej.
Przykro panowie.
Cytat:
Zamieszczone przez
xsardas
Powiedzcie mi, czy ja się mylę, czy niedługo każdy aparat będzie miał już tylko wejście na karty SD i tym podobne?
raczej nie tak szybko. Karty CF moga osiągać bardzo duże pojemności i transfery, mają wsparcie udma a że są większe od sd to już inna sprawa. Za wikipedia "W lutym 2010 roku CFA (Compact Flash Association) zatwierdziła standard kart CF w wersji 5.0, który teoretycznie umożliwia uzyskanie pojemności karty równej 144 petabajty, co przekłada się na 147 456 terabajty". Karty SD mają wsparcie UHS-1 i najszybsze karty mają odczyt 95 MB/s, ale zapis już taki raczej nie jest tylko w granicach 45 MB/s i zawsze jest dużo mniejszy. Karty CF mają troche lepszy zapis, a odczyty wieksze przez to też są dużo droższe. Producenci będą chcieli pewnie za jakiś czas zakończyć umieszczanie gnizad CF tylko SD, które idą w dobrym kierunku. Ważne żeby te karty były tańsze, osiągały dobre transfery a dla nas lepiej. Te 2 rodzaje kart mogą się wzajemnie uzupełniać dopóki standardem nie będzie XQD, które mają bardzo dobre osiągi i format napewno będzie cały czas się rozwijał. Narazie bym się tym nie martwił bo raczej szybko te karty nie ulotnią się. Najlepiej jakby każde body miało 2 sloty na karty CF i SD tak jak jest to w 5D III. Pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
Matsil nie wiadomo jak będzie się 6d sprawował bo tego nikt z nas nie wie, więc nie ma co tak pisać że za wolny będzie wcale nie jest to powiedziane.
Pisząc wolny miałem na myśli ilość kl/s a tu już pomiędzy 7D a 6D różnica jest znaczna. Na codzień używam 5DII do fotografowania rajdów i nie narzekam na wolny AF. Oczywiście mógłby być lepszy, ale absolutnie nie byłby to dla mnie argument żeby przesiadać się na 6D.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
A co do wielkości to jest taka jak 7d o 3 mm mniejszy na szerokość i głębokość o tym już wcześniej wspominałem, a to niewiele.
Dla mnie to wiele, bo w przypadku uchwytu daje to dużo większy komfort. Porównaj chociażby 5DII i 5DIII, różnią się niewiele, a uchwyt całkiem różny.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
Ten aparat jest przeznaczony dla amatorów, którzy marzyli o tanim ff i to im w zupełności wystarczy. Ja uważam, że 6d będzie szybszy od 5d II bo punkt jest czulszy środkowy i procek szybszy, więc tu powinna być duża różnica.
Ja nie uważam, że to aparat dla amatorów. Bo po co amatorowi FF? Żeby się lepiej z tym czuć? Jako grupę docelową upatruję raczej kogoś, kto już miał FF i ma pod to szklarnię a chce mieć aparat lżejszy, mniejszy z możliwością użycia jako back-up lub zabrania na dłuższą wycieczkę.
Jedno jest pewne, canon wprowadzając 6D na rynek dokładnie wie co robi. Otwiera nową klasę, czego konkurencja jeszcze nie ma. Podobnie jak było z wprowadzeniem 60D, którego ciężko porównywać do 50D, bo rozpoczął nowę erę. 6D też nie porównujmy do 7D czy do 5DIII, to coś pomiędzy nimi. Poczekajmy na oficjalne testy i wrażenia pierwszych użytkowników. Może to być naprawdę fajna propozycja, oby tylko z ceną nie przegięli.
A co do ceny 5DIII, to co prawda trochę spada, ale na pewno nigdy nie osiągnie poziomu jaki ma teraz 5DII, bo ten jest raczej zaklepany dla 6D. Podejrzewam, że najniżej może być coś w granicach 10k pln.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
dopóki standardem nie będzie XQD, które mają bardzo dobre osiągi i format napewno będzie cały czas się rozwijał.
Tyle, że Sony nawet w swojej Pro A99 nie przewidział slotu XQD.
Dostępne aktualnie karty SD nie dość, że są tanie jak barszcz, to oferują transfer, który wystarcza w zupełności.
"...Nowa, pełnoklatkowa lustrzanka Canona ma się pojawić w sprzedaży w grudniu. Sam korpus wyceniony został na kwotę 7799 zł, natomiast za zestaw z obiektywem 24 - 105 mm IS trzeba będzie zapłacić 10 999 zł. Canon ujawnił też ceny wybranych akcesoriów - nowy grip ma kosztować 789 zł, a nowa matówka 119 zł."
INTERIA.PL
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Ja nie uważam, że to aparat dla amatorów. Bo po co amatorowi FF? Żeby się lepiej z tym czuć? Jako grupę docelową upatruję raczej kogoś, kto już miał FF i ma pod to szklarnię a chce mieć aparat lżejszy, mniejszy z możliwością użycia jako back-up lub zabrania na dłuższą wycieczkę.
Jedno jest pewne, canon wprowadzając 6D na rynek dokładnie wie co robi. Otwiera nową klasę, czego konkurencja jeszcze nie ma. Podobnie jak było z wprowadzeniem 60D, którego ciężko porównywać do 50D, bo rozpoczął nowę erę. 6D też nie porównujmy do 7D czy do 5DIII, to coś pomiędzy nimi. Poczekajmy na oficjalne testy i wrażenia pierwszych użytkowników. Może to być naprawdę fajna propozycja, oby tylko z ceną nie przegięli.
A co do ceny 5DIII, to co prawda trochę spada, ale na pewno nigdy nie osiągnie poziomu jaki ma teraz 5DII, bo ten jest raczej zaklepany dla 6D. Podejrzewam, że najniżej może być coś w granicach 10k pln.
tak canon o nim mówi amatorski dla osób podróżujących, do portretów czy krajobrazów ze względu na jego mase. Wiadomo jacy są amatorzy średnio i bardziej zaawansowani, a takie body im w zupełności wystarczy. Oczywiście, że jako zapas do ślubu nada się. Czy nawet taki typowy amator, który będzie chciał uwiecznić chwilę na ślubie. Czuły punkt af środkowy czego chcieć więcej, WiFi i gps. Miała być tania pełna klatka dostępna dla wszystkich i właśnie dla osób podróżujących o czym wczoraj wspominałem.
Aparatu nie kupuje się po to żeby lepiej się czuć, a tym bardziej jak ktoś ma szkła pełnoklatkowe to może mieć i crop i ff. Sam posiadam 7d i sobie go zostawie. Dla mnie 6D będzie wystarczający, a szkła wykorzystam bo mam pod ff. Po to je kupiłem przyszłościowo żeby nie wymieniać wszystkiego po przejściu
na ff. I większość teraz tak samo myśli bo wie że szkła z mocowaniem ef pasują do ff jak i do cropa.
Jestem zdania, że zawsze trzeba myśleć z wyprzedzeniem w szklarni aby pasowała i tu i tu.
Też tak uważam,że cena 5D III spadnie do poziomu 9000-9400 zł.
A odnośnie kart XQD to nikon D4 je posiada jak i slot na karty CF, a że sony nie wprowadziło pewnie dlatego że format mało popularny jak narazie i nie chcieli bo karty troche kosztują więcej niż CF.
Klienci mogli by przez to nie kupować ich body różnie z tym jest. Będzie większość oferować to pewnie wprowadzą. No SD jak pisałem będzie się rozwijał są mniejsze, ale też budowa ich jest inna i zdarzały się przypadki uszkodzenia karty,połamania. CF ma mocniejszą budowę przez to pewnie też są droższe.
No transfery narazie nie zabijają w SD. Zapis powinny mieć na poziomie 60-70 MB/s i odczyt 120 MB/s to byłoby miło. Czas pokaże bo technologia sprzętu IT szybko się rozwija i tak być powinno. Pozdro