Planujesz zakup przejsciowki i używanie obiektywow EF?
Wersja do druku
Planujesz zakup przejsciowki i używanie obiektywow EF?
Jednemu podobają się blondynki, innemu brunetki a jeszcze innemu ....
O gustach, a szczególnie w obszarach twórczości, się nie dyskutuje.
Zdjęcia to emocje.
Jest mnóstwo nieskończenie poprawnych zdjęć których po sekundzie nie pamiętasz,
są też zdjęcia które są "na bakier" z niektórymi regułami ale.... zapierają dech w piersiach.
Merde
Twórcza krytyka polega na precyzyjnym i szczegółowym pokazaniu/wytłumaczeniu jakie błędy techniczne przy tworzeniu zdjęcia (+obróbka) byś nie zrobił, masz uwagi
Co nie oznacza, że autor musi je uwzględnić, on jest autorem i to jego dzieło
sven
Nie obrażaj się, po to dyskutujemy aby doskonalić swój warsztat. Jeśli zrobiłeś taką obróbkę celowo to po prostu powiedz to.
Merde chciał Ci pomóc, może trochę "za szorstko" i w niepełny sposób
jp
Wiesz, jeśli ktoś pisze uwagę w stylu "horyzont leci", to chyba nie trzeba precyzować "leci w lewo o 2 stopnie", prawda?
W tym konkretnym przypadku chodzi o zbyt mocne wyostrzanie (objawiające się widocznym aliasingiem i efektem halo), oraz zbyt wysoką kompresją zdjęć (objawiającą się widocznymi artefaktami). Bardziej precyzyjnie i szczegółowo nie potrafię.
Ależ ja się nie obrażam. Od 10 lat płacę rachunki kasą którą zarabiam na sprzedaży zdjęć, więc to co przeczytam na forum raczej mnie nie uwiera :-)
Wcześniej już napisałem, że te zdjęcia wyglądają tak, bo tak chciałem. Gdybym robił test aparatu to powiesiłbym inaczej wywołane fotki. Widzę jednak, że tutaj chyba nie miejsce do wieszania jakichkolwiek zdjęć.
A wracając do eMki: uważam, że za te pieniądze za jakie można go teraz kupić to po prostu świetny mały aparat, który w wielu sytuacjach jest w stanie bez problemu zastąpić lustrzankę.
Łomatko !!!
Napisałeś o 5:41 i masz aparat "ze dwie godziny", czyli kurier Cię obudził około 3:41 ??? :mrgreen:
A na serio, to napisz gdzie i za ile go kupiłeś i opisz swoje pierwsze wrażenia.
Pozdrówka
--- Kolejny post ---
Zamieściłeś bardzo fajne zdjęcia, które pokazują możliwości nowej M-ki.
Nie zrażaj się krytyką.
Każdy ma prawo do takiej wypowiedzi twórczej, jaka akurat mu się podoba.
A to, że ktoś inny inaczej by zaprezentował twoje zdjęcia, to nic dziwnego, to tylko głos w swobodnej dyskusji na forum.
Napisz coś więcej o aparacie.
Pozdrówka
Aż tak rano to chyba nie było, ale całkiem późno. Fedex podjechał wczesnym popołudniem, ale niestety poza bawieniem się puszkami i słoikami muszę jeszcze ciagle się trudnić o wiele nudniejszymi zajęciami, które nie polegaja na robieniu zdjęć. Wkażdym razie, zanim otworzyłem pudło, naładowałem baterię i przykręciłem obiektyw było faktucznie dosyć późno.
Podejrzanie intensywne utyskiwania na powolny AF maja chyba różne przyczyny typu światopogladowego, ale może i to, że aparat z pudełka ma właczony " continuos AF" i dodatkowo spust trzeba nacisnać mocniej niż w innych Canonach. Wskutek tego, zdarzyło mi się poczatkowo czekać na fokus i obserwować jakby aparat próbował wyostrzyć ( a był to tylko rzeczony Continouos AF) podczas gdy spust nie był w ogóle naciśnięty. No ale to przeciętnie inteligentnej małpie niepijacej kawy o drugiej nad ranem może zabrać max. 15 minut żeby się zorientować.:confused: Innym trzeba na ten temat robić filmiki wyjaśniajace na youtube.:roll:
Musiała się odbyć szybka akcja Canona otwierania pudełek i ładowania nowego firmware, bo przyszedł z nowym, podczas gdy dysk jest sprzed paru miesięcy co najmniej. A może wymieniaja same korpusy albo pudełka sa kompletowane z dostępnych składników na bieżaco.
Jak pisałem, za jedne $299 z Amazon, ale już w tej cenie znowu brak. Do tego lampka za $99 która może robić za master wyzwalacz i juź mamy system.