A jak wg ciebie 85 1,8 na ich tle wypadła?
Wersja do druku
85 1.8 jest bardzo fajnym, w miare tanim szklem ale Sigma 84 1.4 je zwyczajnie deklasuje pod kazdym wzgledem. Jak dla mnie to szklo jest na rowni z 85L, obrazek niemalze identyczny, sam obiektyw nieco lzejszy i szybszy, ogolnie moge mowic o samych plusach. Oczywiscie, widzialem gdzies brednie typu "przeciez nie ma roznicy pomiedzy 85 1.8 i 1.2" ale czegos takiego nie ma sensu komentowac, szczegolnie po przegladnieciu portfolio ludzi ktorzy tego typu rewelacje wypisuja. Sigma w tym momencie jest najlepszym wyborem jesli chodzi o szkla dla Canona: 35 ART, 50 ART i 85 1.4, szczegolnie jesli nie chcemy wszystkich oszczednosci wydawacna obiektywy. Sam wlasnie sie bede przesiadal, zostawiam sobie jedynie 135L, reszta do wymiany, plus beda pieniazki na inne wydatki :)
Owszem, co do nowych sigm jest coraz więcej pochlebnych opinii odnośnie obrazka, tylko są jeszcze rozbieżności w opiniach co do pracy AF w gorszych warunkach oświetleniowych, piszą że C radzi sobie sprawniej, znaczy się nie spada skuteczność/ilośc trafień. A jak ty sam to oceniasz?
Sigma lepiej. Najwolniej 85L, najgorszy obrazek 85 1.8. Oczywiscie, mozna fajne zdjecia zrobic C85 1.8 ale dla mnie najwazniejsze jest, czym ja zrobie lepsze zdjecia, i po wczorajszych i dzisiejszych zdjeciach wybieram Sigme. Pod kazdym wzgledem jest to lepszy zakup, a argument typu "bokeh na 1.2" jest minimalnie ladniejszy mozna o dupke rozbic, bo zdjecia na 1.2 to moze 1% wszystkiego co pstrykam, a roznica w cenie to 400ÂŁ. Zreszta robienie zdjec tylko na pelnej dziurze "bo ladne rozmycie i bokeh" to takie fotograficzne disco polo - po co myslec o wszystkich innych aspektach zdjeciach, skoro tlo fajnie rozmyte :)
Fotograficzne disco polo- ubawiłem sie
Dzięki za info i swoje przemyślenia
Pozdrawiam
Tomek
11 kozak:)
Dzieki :) To takie wlasnie mocno biznesowe zdjecie, bedzie opoublikowane w jakiejs prasie dotyczacej firm energetycznych bodajze. Jak znam zycie to i LinkedIn i cala reszta tez beda grane
Canon tez 35 tez - chcesz kupic ode mnie? Nie mam zastrzezen co do tego obiektywu, po prostu chce miec komplet o takiej samej charakterystyce renderowania obrazu, a najlatwiej bedzie mi to osiagnac z obiektywami jednej firmy.