-
ot przyjemnie konkret poczytąć.
co do softów . dbając o kompaktowość zestawu uważam że dobrym wyborem są lastolite. Bajecznie szybkie roskładanie/składanie. do dokupienia pierścień do bagnetu elinchroma .
ograniczenia serii ezybox hotshoe to rozmiar max 76x6cm . mnie wystarcza nie wiem jak innym . natomiast nie do końca podoba mi sie to że obecnie te softy składają sie w trójkąt. kiedyś chyba były skręcane tak jak blenda.
-
w trojkat i jak blenda ( w kolo ) :)
Lastolite nareszcie zaczelo robic Octy i gridy do softow :) cena szalona, ale co tam ;)
Tylko duplikowac do 580 i do Quadry ??? eee,,,, To ja wole Creative Light . I przed i po zastanowieniu :)
-
no własnie nie "w trojką i w koło" . teraz jest tylko w trójkąt.
zerknałem na te creative light. no coż. jakoś specjalne innowacyjne nie są. Jednak nic wygodnieszego w plener niż lastolite poki co nie ma.
-
Podobno modyfikatory Elinchroma sa szybko rozkładalne - okty z serii Rotalux.
-
tylko cene mają kosmiczną. lastolite są o połowe tańsze
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
co nie zmienia faktu że pewnie kiedyś oktę 100 elinchroma zakupię. jednak poki co ręka nie dochodzi wyłożyc tysiąc za oktę
-
Tylko te Lastolite wcale duzo taniej nie wychodza z tego co pamietam - dzwonilem do sklepu i pytalem o Okte + pierscien... za zestaw prawie 800zl.
-
ja o oktę lastolite nie pytalem bo akurat ta okta wzgledem oryginalnej elinchroma nic nie wnosi. Pisałem o softach ezybox hotshoe . te są jeszcze w sensownej cenie i bajecznie łatwo sie składają
-
Jestem po pierwszych fotach w plenerze z Elinchromem. Narazie moja wiedza jest bliska zerowej, ale cos tam staram sie ogarnąć ... różnie z tym wychodzi ;)
Po dzisiejszych zdjęciach wiem, że muszę jak najszybciej dokupić:
- softboksa lub okte
- reflektor Elinchrom Maxi Lite + grid + deflektor
- dłuższy kabel
Standardowy reflektorek (ten ktory jest w zestawie) świeci troche za szeroko przez co sa dosc spore straty swiatła na głownym obiekcie no i za duzo światła idzie na tło... tak mi sie przynajmniej wydaje ;)
Oto efekt dzisiejszego pstrykania. Świecone tylko jedna główką. Troche pojechalem z kontrastami w obrobce przez co wyszlo kilka przepalen, ale taki styl maja prezentowac zdjecia.
Aha.. popelnilem jeden blad - nie zapamietalem/zapisalem ustawien lampy. Ale rzadko kiedy wyzwalałem ją na pełnej mocy.
1 - słońce od prawej strony wpadające przez okno (widac po cieniach), lampa po lewej stronie wzgledem aparatu, swiecone przez białą blendę imitującą softboksa
2 - słońce po prawej od góry, lampa po lewej stronie, świecone na ostro
3 - słońce dość wysoko nad modelem, jednak ściany budynku w cieniu.. linia cienia kończyła się w prawym dole kadru. kontra na modelu od słońca. lampa po lewej.
4 - sytuacja taka sama jak w 3 - lampa z lewej, ostre słońce za plecami modela
5 - model stoi w cieniu, jedynie nogi są na słońcu, które świeci od prawej strony (widać po cieniu). lampa z lewej strony dość blisko ściany przez co cień głowy modela jest nieco wydłużony
6 - sytuacja taka sama jak w 3 i 4. widać gdzie jest słońce, lampa po lewej, na ostro.
Jakies konstruktywne uwagi/porady odnosnie swiecenia?
-
Tak, nie rob takiej obrobki brrrr
-
Obróbka narzucona odgórnie, ale nie o nią pytam... ;)