dziękuję Tomba za odpowiedź. Ponawiam moje pytanie. Czy lepiej potwierdzenie czy matówka?
Wersja do druku
Raczej nie planuję w przyszłości żadnych innych szkieł manualnych. Chyba zdecydują się na zestaw od P. Cichego w wersji do nikona z potwierdzeniem AF
Ponawiam pytanie czy może ktoś dysponuje fotkami z tego szkiełka na cropie z ślubów. Mogą też być inne, które pokazują jak szeroko jest na cropie?
Wszystkie zdjęcia w tym poście LINK są z 40D+S 14 na f 4 (chyba, jeśli dobrze pamiętam)
Ktoś się orientuje, jak się sprawuje ten obiektyw przy fotografii w podczerwieni? Filtr mam w puszce włożony, tylko czy mi nie będzie robić*hot-spotów ani innych dziwactw. Z tego, co widziałem, na skali nie ma czerwonej kropy do ustawienia ostrości, ale bez tego obyć by się dało.
Pozdrawiam.
A ja mam trywialne pytanie, na które nie zdołałem wygooglać odpowiedzi - czy Samyang 14 mm współpracuje z analogowymi EOSami?
Nie chodzi mi oczywiście o pasowanie obiektywu do aparatu, ale o nieszczęsny przełącznik w starszych EOSach, powodujący zawieszanie się aparatu z obiektywem bez elektroniki/dandeliona. Niby starsze cyfrowe EOSy też go miały, więc teoretycznie Samyang powinien go nie przełączać - ale mam adapter bagnetowy Nikon/EOS, który niestety w aparatach z przełącznikiem nie działa (no chyba, żeby dandelion dokleić lub spiłować jeden z rygli).
Pzdr
Grzesiu
5DII + Samyang 14mm na f8
http://img855.imageshack.us/img855/1391/otmuchow.jpg