Na wstępie musze dodać (o czym zapomniałam wcześniej, niestety!), że makijaż oraz fryzurę zrobiła wspaniała i przemiła Agnieszka (link), której bardzo dziękuję, ze znalazła dla nas czas :)
Cytat:
159 nieudolna kopia venomerowskiej ręki na czole No i gałąź nie zagrała tak fajnie jak na 158...
wiedziłam, że ktoś to napisze :) Gałąź zagrała dokładnie tak jak chciałam zeby zagrała na tym zdjęciu, tak samo jak na 158;) Szkoda ze nie przypadł Ci do gustu mój zamysł.
Cytat:
Jaki jest sens robienia zdjęcia modelce, z której wyrasta drzewo? Dosłownie z każdego fragmentu ciała. Sergiusza można lubić lub nie, ale to nie oznacza, że zawsze wypisuje same farmazony... Światło też IMO za ostre...
Cytat:
Niech mi ktoś powie jaki sens to drzewo ma w tym zdjęciu, co ono oznacza lub co mówi. Dla mnie to jest gruby błąd, który kompletnie nie pasuje - podajcie mi alternatywne wytłumaczenie.
Zobaczyłam to drzewo w centrum Warszawy kilka dni temu i od razu wiedziałam, ze chcę zrobić na jego tle zdjęcia. I właśnie taki jest sens - piękna dziewczyna na tle pięknego drzewa. Jak to ujął pank "nie doszukiwałbym się w tym głębszych treści, po prostu bez drzewa byłoby nudno." Oczywiście może Ci się to nie podobać Nol, nie zmuszam przecież nikogo do wielbienia moich zdjęć. Taki miałam pomysł na te zdjęcia i zrealizowałam go w sposób satysfakcjonujący mnie i modelkę.
Cytat:
To nie żadna miażdżąca krytyka - ktoś zwrócił Ci uwagę na dane zagadnienie. Jeśli nie chce się otrzymywać opinii, to publikacja zdjęć nie ma chyba sensu.
zwróć prosze uwagę Nol, ze na koncu tego co wtedy napisałam jest wiele mówiąca emotikonka:) Zależy mi na wszystkich opiniach które wnoszą coś dobrego do moich zdjęć i dlatego jeszcze tu jestem.
Cytat:
Przeglądałem ten wątek i jestem zdania, że nie zna podstaw fotografii. Na zdjęciach choćby tych ostatnich nie występuje jeden błąd tylko kilka naraz. I możemy mówić o łamaniu zasad w przypadku jednej zasady a nie kilku. Tym bardziej, że większość z nich można łamać znając odpowiedni sposób ale ze zdjęć to nie wynika.
Nie twierdzę (i nigdy nie twierdziłam) że wszystko doskonale wiem. Mimo wszystko sądzę że podstawy znam. Inna kwestia czy zawsze potrafię je poprawnie zastosować.
Naprawdę chętnie dowiedziałabym się konkretnie co aż tak źle robię. Niestety nie potrafię tego odczytać z Twoich odpowiedzi, a starałam się zrozumieć już kilkakrotnie.
Cytat:
Dla mnie równie dobrze ta fota mogła by powstać biorąc dziewczynę (np. swoją), ubierając ją i dorabiając makijaż - taka luźna sesja. Chodzi o efekt - tej stylizacji, wizażu itp jakoś tutaj specjalnie nie widać, za to wydaje mi się, że samo nazwanie tego fashion daje ludziom możliwość uzasadnienia wszystkiego (odnośnie tych konkretnych fot, bo do fashion jako gatunku nic nie mam).
Nol - podziwiam Cię w takim razie że potrafiłbyś zrobić taką 'fotę' ot tak. Ja nie potrafię. Modelka dużo się napracowała (uwierz, niewygodnie jest stać pod słońce na kupie piachu i gruzu w naprawdę wysokich obcasach, pięknie wyglądać i jeszcze słuchac miliona moich poleceń). Wizażystka zrobiła cudowny i pracochłonny makijaż i fryzurę, bez których te zdjęcia wyglądałyby nijako. Ja sama też się trochę nagimnastykowałam żeby uzyskac takie kadry jakie chcialam i spędziłam dużo czasu nad obróbką.
Może masz już doświadczenie w sesjach z wizażem, stylizacją i świetnymi modelkami i dla Ciebie taka sesja jest 'luźna'. Ja dopiero zaczynam i kosztuje mnie to dużo wysiłku, zarówno podczas wymyślania koncepcji i przy jej realizacji.
No i wyszedł post - gigant:) Dziękuję wszystkim, którzy przeczytają moje wynurzenia :)