chyba nie do końca. Przynajmniej u mnie:
Cytat:
Wydatki winny być dokonane zgodnie z przeznaczeniem, w okresie od dnia zawarcia umowy do 30 dnia od dnia podjęcia działalności gospodarczej.
Wersja do druku
chyba nie do końca. Przynajmniej u mnie:
Cytat:
Wydatki winny być dokonane zgodnie z przeznaczeniem, w okresie od dnia zawarcia umowy do 30 dnia od dnia podjęcia działalności gospodarczej.
no wiec ma sie w sumie bodaj 2 miesiace bo dzialalnosc trzeba zalozyc w ciagu 30 dni , i od tego dnia kolejne 30 dni na wydanie kasy , wiec mozna kupowac i przed i po zalozeniu DG
a na jakiej zassadzie mozna niby potem odliczyc koszty, skoro my ich nie ponosimy przy wydawaniu nie swojej kasy?
Mam pytanie co do samej techiniki fotografowania na ślubie:
Przyjaciel poprosił mnie abym dodatkowo, oprócz profes. fotografa, zrobił kilka zdjęć analogiem (Canon EOS 5, EF 28-105mm), najlepiej cz-b.
Czytam troche literatury na ten temat, ponieważ ludzie to zupełnie nie moja bajka w fotografowaniu ->http://canon-board.info/showthread.php?t=59996
Przeczytałem, że na ślubie najlepiej robic zdj z bliska, dużym kątem. Ja tego nie nawidzę, dla mnie liczy się dłuższy obiektyw, duża dziura i ostre tylko to co mnie interesuje, ładne rozmycie tego co dalej/bliżej - czy myślę źle? Rozumiem, że takie zdj podczas 'ruchu' państwa młodych to trudna sprawa by zachować ostrość ale np w kościele kiedy siedzą na tyłkach chyba lepsze rozwiązanie? Nie jestem fanem przeostrzonego 1, 2 i 3go planu na zdjęciach. Ponadto będę musiał nauczyc się obsługi AF w moim Canonierze, bo jeszcze nigdy go nie uzywałem, mam nadzieje, że ja i on sobie poradzimy ;)
Mam jeszcze przemyślenia na temat filtrów; jakiś żółty/jasny pomarańcz - czy to dobry wybór do cz-b zdjęć w kosciele/plenerze? Mi wydaje sie,że powinien ładnie rozjaśnić twarze i przyciemnić suknie panny młodej aby nie wychodziła przepalona przy czarnym garniturze pana młodego. Dobrze myślę?
Co do pomiaru światła; jaki polecalibyście? Punktowy, uśredniony? I jak z korektą ekspozycji gdy na ciemnym tle jest jasna suknia panny a jak gdy większosć kadru jest białą suknią a tylko niewielka część jest ciemna (twarz, czarny garnitur)? Czy korekta o 1/2 EV wystarcza, czy trzeba więcej?
Puki co to wszystkie moje przemyślenia.
Czacha ty widzę fantazjujesz...
Nikt nie pisze o wliczaniu kosztów. To nie jest twój dochód więc i nie są twoje koszty.
Mówię o VAT! Możesz go normalnie odliczyć i poprosić o zwrot tego podatku od zakupionych towarów(np body i szkieł).
Mam 3 miesiące od założenia działalności na rozliczenie się z tego co zakupiłem.
Mogę wystąpić o zwrot VAT. Podpisuję tylko oświadczenie, że zwrot ten wykorzystam na wydatki związane z działalnością.
Inna strona medalu to to, że z VATu już wyjść nie możesz a przy działalności foto opartej tylko na usługach jest to zdecydowanie nieopłacalne...
Trzeba sobie jednak radzić inaczej ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam tylko jeszcze, ze jeśli wystąpisz o zwrot podatku VAT to z automatu masz kontrolę skarbową ;)
dr.feelgood - znajdziesz tu więcej doradców finansowych wśród fotografów niż fotografów wśród doradców...
swoją drogą do tego pytania podpinam sie osobiście
.
Zmylił mnie temat wątku trochę, widziałem ze rozmowa toczy sie o podatki, nie spojrzałem tylko, że cała :/
wolę czytać tutaj rady/opnie dotyczące różnych aspektów prowadzenia działalności, niż czytać posty osób, które będą starały się odpowiedzieć Ci na tak podstawowe pytania. Weź aparat, klisze, wykonaj trochę fotografii, kombinuj i sam zobaczysz co można, a czego nie, co lepiej się sprawdza a co gorzej.Cytat:
Co do pomiaru światła; jaki polecalibyście? Punktowy, uśredniony? I jak z korektą ekspozycji gdy na ciemnym tle jest jasna suknia panny a jak gdy większosć kadru jest białą suknią a tylko niewielka część jest ciemna (twarz, czarny garnitur)? Czy korekta o 1/2 EV wystarcza, czy trzeba więcej?