jak to sie mówi: darmowa reklama, a z prawdą ma tyle wspólnego co nic
Wersja do druku
Kolejna porcja spekulacji: http://www.cpanet.cn/gcms/end.php?news_id=10908 (tłumaczenie automatyczne tutaj)
Specyfikacja wygląda jak lista życzeń, ale skoro chłopaki twierdzicie stanowczo, że Canon nie ma wyjścia, to kto wie... ;)
- 12 million full frame CMOS
- 5 fps, max. 21 continuous shooting of raw images
- automatic dust reduction
- 35 area subarea light metering system; central point metering available for the 3.5% central area
- 15 point high accuracy cross focusng AF system. f2.8 high accuracy focusing available at the central focusing point
- viewfinder: 96% vision field, 0.71x
- 3.0 inch, 0.92 million pixel LCD (640*480 VGA)
- ISO 50-3200, can be extended to 6400 or 12800
- Mg-Al alloy body, dust proof, water proof
- 14-bits DIGIC III processor
- HDMI connector
- 16:9 shooting available at 8 million pixels
- EF-S lens not supported
- LCD liveview
- 5D grip and battery compatible
Zostawić 12 MPx, dać te 5 kl/s i bufor, dać ten AF, ISO 6400 takiej jakości jak w D3 i wtedy nawet brak gripa im wybaczę. Mnie by się jeszcze przydała bardzo regulacja +/_ 3 EV. Za takie coś jestem w stanie dać 10 kzł i będę zadowolony. Czego najbardziej potrzebuję? Tego cholernego AF-u na wysokim poziomie :/
A co miałby mieć 3D?
Chłopaki, naprawdę myślicie, że w Canonie siedzi Japończyk i myśli sobie (po japońsku): "Takiego wała! Zbankrutujemy (albo sprzedamy dział aparatów Hyundaiowi), ale nie damy im tego, co chcą!". ;)
Trochę z innej beczki, ale fajne: Ken Rockwell o Nikkorze 14-24: "I imagine a very polite Nikon product manager sitting in Japan with his middle finger raised to his competitors with this one." Skoro parę lat temu ten sam palec wystawił pewnie jego kolega w Canonie odpowiedzialny za 5D, to nie sądzę, żeby nie chciał tego powtórzyć ;)
to istotne zwiekszanie fps-ow i niezwiekszanie Mpix wydaje sie jakos malo realne :) majac na uwadze fakt, ze adresatem tego body sa przewaznie studyjni i landszafciarze, to ja bym tu raczej te megapiksele widzial niz mielace lustro :(
z drugiej strony, te uszczelki moga faktycznie trafic "pod strzechy" u Canona. i nie mam tu na mysli kawalka zenujacej pianki na klapce do CF
EDIT: hehe... czy Canon juz produkuje telewizory, czy jest inny powod dla ktorego mialby dodac tryb 16:9? :) zamiast, na przyklad, Picture Style'a "wydruk na papierze matowym" :D
Dla mnie tylko guziczek MLU.Pozdrawiam.
Very likely, Snowboard-San ;)
Możliwe też jednak, że będą dwa: 3D taki właśnie i 7D taki jak wyżej... (bo skoro Nikonowi opłacało się zrobić D300 i D3?). Może więc więcej na nich zarobią, niż stracą na jedynkach. Nie wiem.
Janmar: Nie, z tym MLU to raczej niemożliwe - bo wygląda, że to co najmniej "rocket-science" ;) (A jak było "w analogach"?)