Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
A tego nie zrozumiałem, niby dlaczego?
85l mk ii ma tragiczny AF i równie słabą rozdzielczość. Do tego jest taką samą cegłą jak nowa art i kosztuje więcej. Przyjdzie nowa eLka mkIII i nikt za mkII nie będzie tęsknił. Na razie jeszcze co poniektórzy i tak ją kupią bo to szkło systemowe, ale w przeciwieństwie do innych tu nie można powiedzieć, że AF jest przewagą nad Sigmą.
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Fakt, prawda może zabić:)Ale przynajmniej nikt teraz nie powie że 5dIV jest lepszy od 5DIII, przynajmniej na ISO 12800. A wszystko to dzięki papryce z Biedronki:)
Aaa. To o to chodziło! Chciałeś zareklamować tu na forum Biedronkę! :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
85l mk ii ma tragiczny AF i równie słabą rozdzielczość. Do tego jest taką samą cegłą jak nowa art i kosztuje więcej. Przyjdzie nowa eLka mkIII i nikt za mkII nie będzie tęsknił. Na razie jeszcze co poniektórzy i tak ją kupią bo to szkło systemowe, ale w przeciwieństwie do innych tu nie można powiedzieć, że AF jest przewagą nad Sigmą.
Mylisz sie :-)
Jak przyjdzie nowa L to zacznie sie narzekania ze droga, 3 sigmy by kupil, ze 85L2 to jednak nadal jest magiczne szklo, o pieknym bohehu i ma ten cudowny elektroniczny pierscien ostrosci a to nowe szklo jakby plastikowe i bez duszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Z twojego doświadczenia wynika, że to szkło portretowe nie nadaje się do portretu ze względu na tragiczny Af i niską rozdzielczość. Dziwne, że do dnia dzisiejszego ludzie korzystają z "tragiczniejszej" pierwszej wersji tego obiektywu i jakoś nie płaczą. Przewaga Afu nowej Sigmy ? Rozumiem, że jest również oparta własnym doświadczeniem ? :)
Tak w temacie AF w 85mm. Ale na 5DIV więc nie off top. Wiem, znowu mój pies, ale o ósmej rano nikt inny biegać nie chciał. Pełne kadry plus prawie 100% crop. Odległość 4-5 metrów i .. trafienia najczęściej w nos:)
Nie wiem, czy to już było czy nie, ale może się komuś przyda.
Wideo opisujące konfiguracje przycisków razem z różnymi trybami AF-u.
Czlowiek opowiada trochę zabawnie, ale pomysł jest ciekawy.
Back Button Focus on Steroids! The Canon EOS 5D Mark IV Feature That Blew Me Away | planet5D curated digital image news
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
Nie widać zdjęć irek07
No nie widać, specjalnie żeby ten mój pies nie zaczął się wam śnić po nocach:)
Ale to jedno zostawię. Pierwsze zrobione w Dual Pixel RAW. Nie było potrzeby przesuwania ostrości za to przesunąłem tło. Dzięki temu udało się ( prawie ) uzyskać symetryczność "trójkąta" z gałęzi w stosunku do psa. W oryginale był dużo bardziej na prawo. W DPP zostało także rozmyte tło.
Taki RAW wcale nie waży 50MB jak pisano. U mnie wszystkie powyżej 60MB. Pełno wymiarowy TIF z DPP to bagatela 172MB:)
x-kom 5dmk4 - 14,5kafla :p CZORNY PJONTEK :mrgreen:
...a na allegro raty0%. Nic tylko brać tą nową pionteczke :D
Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka