Cześć. Gdzie w R-ce znajdę w menu możliwość zmiany czasu naświetlania - w tej chwili mam max 15 sek i nie ma możliwości przestawienia na 30 sek.
Wersja do druku
Cześć. Gdzie w R-ce znajdę w menu możliwość zmiany czasu naświetlania - w tej chwili mam max 15 sek i nie ma możliwości przestawienia na 30 sek.
Str. 547 instrukcji:
Załącznik 15546
Dzięki- o to chodziło:). Przeglądałem instrukcję ale to przeoczyłem
Zmieniłem body R na R5 i nasuwa mi się taka garść refleksji odnośnie mojej przygody z R.
1. Jakość wykonania korpusu R jest znakomita - to samo co R5.
2. Wizjer w R5 jest topowy ale widać przy okazji jak dobry jest ten w R
3. Wymieniłem body przede wszystkim dla matrycy - postęp jest ale wobec nowego Denoise w LR przewaga R5 nad R na wysokim ISO już nie ta.
4. Ergonomia R5 jest bardziej tradycyjna i dla wielu stanowi poważny argument o przewadze. Ja dżojstika nie używam odkąd jest ekran dotykowy (precyzyjniejszy i szybszy). Tylne kółko w R5 robi robotę i to jest atut. Pozostałe guziczki - to samo co R.
Ogólnie widzę, że hejt po debiucie R mocno sprofilował myślenie o tym body (moje też :oops:).
Był moment, że zaczęto o R myśleć jak o RP, od którego dzieli go realna przepaść.
Zmiany nie żałuję ale dopłata 9k PLN to sporo.
@marfot A tak bez szaleństw z ISO, jak wygląda porównanie? Tak do ISO 1600 powiedzmy.
Też mi chodził po głowie upgrade. Bardziej na R6MKII. Ale po tym i podobnych wpisach w sieci chyba jednak szybciej zmienię R10 na R8, dając klasycznemu R dożywocie w torbie.
fajnie że napisałeś - już nawet miałem pytać w wątku R5 jak oceniasz zmianę - ja zmieniałem z 6D i to była trochę inna bajka
przejście z 30 na 45 mpikseli pewnie jest prawie niezauważalne
do wizjera szybko przywykłem - jest dobry - praca pod światło to pewien problem ale nawet w optycznym wizjerze również niewiele wtedy widać, a af lustrzanki nie zadziała
jestem szumofobem ale oceniam szum jest utrzymany na bardzo przyzwoitym poziomie nawet na zdjęciach z długim czasem naświetlania (to często w internetach jest opisywane jako problem) szczególnie szum chrominacji - zazdroszczę tego LR ale C1 odrobiło pracę domową z AI (ale odszumiania z AI jeszcze brak) więc nie zmienię na LRa
o ergonomi się nie wypowiem (bo używałem znacznie prostsze korpusy) mz jest dobrze, a nawet wzorcowo ale zabrakło jednego guzika lub prztyczka
nie wiem jak dobry jest AF w R dla mnie AF w R5 to ogromny przeskok w stosunku do lustrzanek - po prostu działa zarowno ten z wykrywaniem oka jak i ten bardziej tradycyjny
też kiedyś przyhejtowałem :mrgreen: ale szło o video
aktualne ceny mz zachęcają
napiszę ci to samo co kiedyś napisałeś w poście do mnie w czasach kiedy R5 był jeszcze plotką, a nie faktem i pisałem że nie kupię R bo chcę wysokorozdzielczy model - będziesz zadowolony
Jak pewnie pamiętacie miałem swego czasu R5 na testach i generalnie obrazek nie przypadł mi do gustu, ale o ergonomii nie dyskutuje, bo jest jednak zdecydowanie lepsza niż w R. Miałem też R6m2 i ten obrazek dopowiada mi najbardziej i wg mnie najmniej szumi z tych wszystkich.
Obrazek z R5 jest wzorowy. Od premiery tego body wywołałem ponad 200 RAWów z netu i byłem pod wrażeniem jakości i harmonii tej matrycy - to był mój główny motywator do zmiany.
Teraz musze poćwiczyć na moim sprzęcie ale widzę, że jest super. Szum na ISO 1600 owszem jest, ale ładny, analogowy. Szum chrominancji zawsze rozwalał psychikę - tu go nie ma.
Ale jak napisałem - nowy Denoise w LR kończy temat szumu - nawet na APS-C. Na wysokim ISO spada DR ale to reguła.
Rozdzielczość i szczegółowość tej matrycy jest uzależniająca. Przejścia tonalne gładziutkie. Pięknie.
Problem w tym, że matryca w R też dawała ładny dla mnie obrazek i to ze sporą ilością detali.
R5 to klasyka Canonowskiej ergonomii, każdy ma co potrzebuje, wszystko do oprogramowania. Jak ktoś narzeka to znaczy, że pracuje na jakimś szczególnie wysokim poziomie.
Będę zadowolony na pewno - już mnie ten korpus pochłania.
Refleksja odnośnie R jest dla mnie samego zaskoczeniem - to moja szczera reakcja na zmianę.
Zrozumiałem, że przez kilka ostatnich lat użytkowałem bardzo fajne body :shock:
Od dawna twierdzę że R i R5 to najfajniejsze body organoleptycznie. R8 R6 RP to takie trochę zabawki.
Już to gdzieś wklejałem ale dla potomnych:
ISO 40000 z R
Załącznik 15620