Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Warto interesować się to puszką w przypadku sztuki ze 170tyś na liczniku? Wiadomo, że pewnie była tyrana przy ślubach/reporterce bo kto normalny nastuka tyle zdjęć w tak krótkim czasie (nawet licząc od premiery 6d :O ) Koszt nowej migawki w razie czego to chyba ok 1tys zł? (nie żebym się nią jakos strasznie martwił po tym czego sie ostatnio nasłuchałem o różnych modelach canona :D) Cena za to to ok 4tys, moze do delikatnej negocjacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Warto interesować się to puszką w przypadku sztuki ze 170tyś na liczniku? Wiadomo, że pewnie była tyrana przy ślubach/reporterce bo kto normalny nastuka tyle zdjęć w tak krótkim czasie (nawet licząc od premiery 6d :O ) Koszt nowej migawki w razie czego to chyba ok 1tys zł? (nie żebym się nią jakos strasznie martwił po tym czego sie ostatnio nasłuchałem o różnych modelach canona :D) Cena za to to ok 4tys, moze do delikatnej negocjacji.
Moim skromnym zdaniem - marny biznes. Niecałe 6000 minus z 500 zł (za tyle powinno się się dać sprzedać tablet, który aktualnie dają w promocji) minus koszt migawki daje łącznie około 4500 zł. Czyli tyle powinien być wart aparat z migawką do wymiany, ale... z całą resztą funkiel nówka. A ten aparat zużył się już pewnie proporcjonalnie do licznika klapnięć... Dla mnie jest on wart +/- 3500-3700 złotych.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
No dlatego spokojnie. Może coś nie tak z czujnikiem AF. Być może w przyszłym tygodniu wyślę do serwisu i dam znać co może być nie tak.
Ciekawe, że na Opacznych mieli podobne spostrzeżenia, tylko jakos nikt nie zwrócił na nie większej uwagi.
Witajcie, czytam te wasze narzekania, przechwalanie i sam nie wiem. Zdecydowany byłem do zakupu 6d, ale teraz to już nie wiem.
Testowałem i nie zauważyłem problemów. Z drugiej strony ostrzenie przy otwartej dziurze przy 1.4 może być ciężkie, gdy nie mamy ostrych krawędzi na obiekcie...
Jedna kupię i będę ewentualnie narzekał z Wami :-)
Btw. gdzie mogę bezpiecznie sprzęt zakupić?
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Ale o co chodzi? To są świetne stałoogniskowe obiektywy. Do 6D wystarczają w zupełności. Nie musisz przy okazji swoich rozterek sprzętowych, dowalać komuś za jego ciemność:D
Pozdrawiam
Chodzi mi o to, że z takimi szkłami nie powinno być problemów z AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Chodzi mi o to, że z takimi szkłami nie powinno być problemów z AF.
To w końcu wina szkieł, czy body ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Wakabayashi
To w końcu wina szkieł, czy body ?
No ... jeszcze zostaje fotograf...;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasper
Taki wariant też rozważałem, no ale chyba nie .....
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasper
Przerobilem już kilka korpusów canona, od początku głównie na jasnych szklach. Robię ok. 50k zdjęć rocznie komercyjnie i prywatnie. Nie sprowadzaj proszę wszystkich do poziomu początkującego photography z kitem i 50tką 1.8. Wiem jak to wszystko działa, na co trzeba ostrzyć, jakie są ograniczenia af, kiedy jest moja wina nietrafienia, kiedy trudnych warunków a kiedy to po prostu 6d, którego po prostu nie mogę rozkminić;) Widzę spory potencjał w tej puszce i bardzo bym chciał zeby się to jednak udalo wyregulować.
jak czytam ten watek (i ten drugi o 5mk3) to tylko mi jedna mysl przychodzi do glowy;
jakas czesc elementów uzytych do produkcji nie spełnia parametrów/ jest wadliwych ale być może ich system kontroli nie jest w stanie tego wyłapać
i