Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Mój 6d po roku ma 67kilo i nie zauważyłem żadnych większych rozbieżności w celności AF w trakcie użytkowania, a słoiki zmieniam często i żadnych nie kalibrowałem. Na 24L czy 50L jest bardzo kapryśnie przy F/1.4 ale na 5dmk3 wcale nie mam inaczej. Inna sprawa, że używam matówki precyzyjne Ef-S co przy scenach statecznych, co bardzo pomaga dostrzec gdzie aparat wyostrzył przed zrobieniem zdjęcia.
Czyli ilu użytkowników, tyle różnych doświadczeń...
Cytat:
Zamieszczone przez
Wakabayashi
Czyli ilu użytkowników, tyle różnych doświadczeń...
Dokładnie, chodź pewnie trafiają się jakieś felerne sztuki ale nie można tego podciągać do ogółu. Ja pracuję na dwa body 5dmk3+6d i jeżeli mam jakiś gorszy materiał pod względem ilości nie trafionych zdjęć, to z obu body więc to raczej wina warunków a nie konkretnego modelu aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mojlo
to raczej wina warunków a nie konkretnego modelu aparatu.
To jest wina konkretnego modelu aparatu w konkretnych warunkach...
I z chęcią wymienię się 6D<->6D z kimś kto nie ma kłopotów z af-em w żadnym świetle,żeby to zobaczyć na własne oczy...bo na słowo nie wierzę...
Cytat:
Zamieszczone przez
MARIO*T
To jest wina konkretnego modelu aparatu w konkretnych warunkach...
I z chęcią wymienię się 6D<->6D z kimś kto nie ma kłopotów z af-em w żadnym świetle,żeby to zobaczyć na własne oczy...bo na słowo nie wierzę...
Musimy zrobic zlot uzytkownikow 6d i potestowac :D
A ktos dostał już jakąś konkretną odpowiedź z serwisu w tym zakresie ? że jest to spowodowane jakąś konkretną usterką ?
W sumie, dziwi też fakt, że jakoś nigdzie indziej w internetach nie ma szumu na ten temat....
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Musimy zrobic zlot uzytkownikow 6d i potestowac :D
chętnie potestuję, ale nie lubię testować więc trzeba załatwić "złe światło" i dobrą modelkę
dokładnie mnie też dziwi brak informacji w internetach, jedyny wpis poza tym wątkiem widziałem na nikoniarzach ale tam był teoretyk a nie użytkownik
Jakbym nie szukał, nic na ten temat znaleźć nie mogę. Z drugiej strony, gdyby to był faktycznie błąd modelu, należałoby się spodziewać podobnej wrzawy jak w przypadku d600.
No dlatego spokojnie. Może coś nie tak z czujnikiem AF. Być może w przyszłym tygodniu wyślę do serwisu i dam znać co może być nie tak.