Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Wydaje mi się, że dorabiasz na siłę ideologię do czegoś co jest po prostu ciekawostką bez ukrytej głębi.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jakieś pytania?
Tak. Która godzina?
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
No nie wiem, dla mnie to dość niecodzienny widok spotkać w parku amatora ze zestawem za 70 tysięcy złotych.
Plus na żywo naprawdę robi niesamowite wrażenie.
Normalka mam kumpla w podobnym wieku - kupił 600/4 na ptaszki oczywiście - na takie hasła odpowiada pytaniem "to kiedy mam kupować? na co mam czekać?" - wiem, forum doradziłoby mu budżetowe 100-400, może nawet kundla coś tam 600 - robiłby te zdjęcia, zmieniałby te budżetowe obiektywy na mniej budżetowe, a potem na systemowe ale nadal budżetowe i zastanawiałby się czemu zdjęcia tak do ..py wychodzą, wydałby sporo kasy na zmiany optyki i podróże, a zdjęcia byłyby takie sobie - ludzie w pewnym wieku nie mają już czasu na testowanie optyki, chcą po prostu robić zdjęcia, a nie zastanawiać się gdzie jest ostrość na zdjęciu? (podam odpowiedż na ostatnie pytanie - ostrość na takim problematycznym zdjęciu robionym wspaniałym budzetowym obiektywem z plastikowymi soczewkami jest wszędzie czyli nigdzie). Podsumowując uważam że to dobry sprzęt do nauki fotografii ptaków.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
Normalka mam kumpla w podobnym wieku - kupił 600/4 na ptaszki oczywiście - na takie hasła odpowiada pytaniem "to kiedy mam kupować? na co mam czekać?" - wiem, forum doradziłoby mu budżetowe 100-400, może nawet kundla coś tam 600 - robiłby te zdjęcia, zmieniałby te budżetowe obiektywy na mniej budżetowe, a potem na systemowe ale nadal budżetowe i zastanawiałby się czemu zdjęcia tak do ..py wychodzą, wydałby sporo kasy na zmiany optyki i podróże, a zdjęcia byłyby takie sobie - ludzie w pewnym wieku nie mają już czasu na testowanie optyki, chcą po prostu robić zdjęcia, a nie zastanawiać się gdzie jest ostrość na zdjęciu? (podam odpowiedż na ostatnie pytanie - ostrość na takim problematycznym zdjęciu robionym wspaniałym budzetowym obiektywem z plastikowymi soczewkami jest wszędzie czyli nigdzie). Podsumowując uważam że to dobry sprzęt do nauki fotografii ptaków.
W punkt! Dokładnie o tym samym pisałem kilka postów wcześniej https://www.canon-board.info/threads...=1#post1455200
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Nie będę zakładał osobnego tematu na to szkło.
Z kategorii ciekawostka. RF 600mm f4L IS USM podpięte do R6 mark II. Pan ma szkło od wczoraj. Stwierdził, że zacznie robić zdjęcia ptaków :)
Nigdy bym na to nie wpadł, żeby najpierw kupić obiektyw, a potem się zastanawiać, na wuj mi on potrzebny?! :mrgreen: No, może z EF 40 mm f/2,8 mi tak wyszło :mrgreen:
No tak Panowie Candar i Mirror, tylko wspólnym czynnikiem tego wszystkiego jest kasa. Jakbym był amatorem z kasą też kupiłbym od razu topowy sprzęt nie zastanawiając się "po co mi ten obiektyw". Każdy by tak zrobił, naturalnie. Natomiast świat jest tak stworzony, że jeden kupuje Dacię Logan, a inny Porsche GT3 RS. Fajny jest ten świat z tego względu, że gość który kupił Porsche GT3 RS niekoniecznie porobi ogarniętego kierowcę w Dacii Logan na krętym technicznym torze.
Ci z Porsche to jakieś chamy i prostaki. Jechałem dziś za Panamerą i burak za kierownicą przez kilka rond i skrzyżowań kierunkowskazów nie włączał. W życiu bym Porsche nie kupił :)
A wracając do tego amatora z wypasionym szkłem to jak już ktoś napisał na co ma czekać? Trumna kieszeni na pieniądze nie posiada.
Wydał tyle kasy na auto, to teraz musi oszczędzić na żarówkach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Ci z Porsche to jakieś chamy i prostaki. Jechałem dziś za Panamerą i burak za kierownicą przez kilka rond i skrzyżowań kierunkowskazów nie włączał. W życiu bym Porsche nie kupił :)
A wracając do tego amatora z wypasionym szkłem to jak już ktoś napisał na co ma czekać? Trumna kieszeni na pieniądze nie posiada.
masz więcej racji niż kiedykolwiek.:?
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
(podam odpowiedż na ostatnie pytanie - ostrość na takim problematycznym zdjęciu robionym wspaniałym budzetowym obiektywem z plastikowymi soczewkami jest wszędzie czyli nigdzie).
Ależ do tego może nie wystarczyć budżetowy obiektyw z plastikowymi soczewkami! Trzeba jeszcze kupić aparat bezlusterkowy firmy C, ustawiający ostrość tam, gdzie mu się żywnie podoba :mrgreen: