Nowa wersja Lighrooma daje obrzydliwy zielony zafarb. Pojawił on w wersji 4.1. Mam 5d MII
Wersja do druku
Nowa wersja Lighrooma daje obrzydliwy zielony zafarb. Pojawił on w wersji 4.1. Mam 5d MII
Hmmm... No to może jeszcze inaczej sRAW , mRAW , RAW z 5D II oraz RAW 5D III wyglądają identycznie, ale sRAW i mRAW z 5D III są zielone w cieniach - tak jak wcześniej napisałem - coś z zielonym kanałem i wygląda to tak samo w DPP od Canona.
Pedretti - przy Processie 2010 będziesz miał jak w starszej wersji. Mi chodzi o coś co jest niezależne od oprogramowania - czyli o mRAW który wychodzi prosto z puszki i daje identyczny zafarb nawet w oprogramowaniu od Canona.
Limit dyfrakcyjny jest w dużym stopniu związany z gęstością upakowania pikseli na matrycy. W przypadku pełnoklatkowych 5D Mark II i Mark III granica jest zdaje się około f/11 (tzn. do takiej wartości można przymknąć obiektyw bez obawy o wpływ dyfrakcji na szczegółowość obrazu). Lustrzanki z gęstszymi matrycami (typu 7D) mają limit na poziomie około f/8.
Oczywiście istotna jest również ostrość samego obiektywu, jednak w większości przypadków optymalną rozdzielczość uzyskuje się po przymknięciu szkła o 2-3 stopy względem otworu maksymalnego.
Żeby mieć pewność i przypadkiem nie robić zbędnego zamieszania porównałem z ciekawości wszystkie opcje RAW'ów z 5D II i III . 5D II tak jak pisałem wszystko w normie , przy 5D III RAW jest czysty, mRAW najgorszy zafarb zielonego, sRAW dużo mniejszy zafarb. Jest tak samo dla DPP Canon'a i Lightroom .
Żeby nie być gołosłownym zmusiłem się żeby zrobić przykładowe zdjęcia dla 5D III :
https://rapidshare.com/files/3376490652/CAN.rar
jeśli kogoś to ciekawi i chce mieć pewność czystych plików to niech sobie osobiście sprawdzi. Wyciągnąć o 1EV wyciągnąć winete i przy mRAW widać o co kaman. Wystarczy porównać środkową czarną okładkę dvd ze skrajną np ALI G :) . W normalnych warunkach przy świetle dziennym widać że zielony kanał jest przesunięty.
Po ostatnich reportażach póki co przerzucam się na pełny RAW bo przy realnych zdjęciach widać to dużo mocniej... o ile się nie koryguje winiety jest to do poprawienia ale przy jej ściągnięciu robi się w rogach niezłe zamieszanie. Osobiście nie musiałem robić żadnych porównań żeby to dostrzec, przy wielu zdjęciach mam totalną zieloną masakre - pliki które dałem na siłę dla przykładu to pikuś.
Gdzie można zgłośić to do Canona??
Witam mam pytanie do urzytkownikow 5d mark 3 jak w tym modelu zrobic aby wcisniety spost migawki do polowy uruchamial af startowal pomiar i odrazu pomiar blokowal ...w 5d mark 2 jest to opisane---- start af - ae on/off prosze o pomoc
Z tego co kojarzę to tak się nie da i nie dało w 5d2, aby jeden przycisk blokował ekspozycję i AF. Możesz zrobić tak żeby spust blokował tylko pomiar (gdy trzymasz) a AF na AF-ON . Naciskasz Q i tam jest opcja po prawej gdzie możesz konfigurować w ograniczony sposób te opcje. Niestety i nie mam pojęcia czemu w Canonie nie da się tak ustawić * żeby blokować ekspozycję trzymając klawisz i po puszczeniu zwolnić blokadę-taka blokada jest ale tylko na spuście. Wszelkie inne blokady exp. nie działają w trybie hold. Bzdura a mogła by taka opcja być.Cytat:
Witam mam pytanie do urzytkownikow 5d mark 3 jak w tym modelu zrobic aby wcisniety spost migawki do polowy uruchamial af startowal pomiar i odrazu pomiar blokowal ...w 5d mark 2 jest to opisane---- start af - ae on/off prosze o pomoc
W 1ds mk 3 i 5d mk2 mam tak ustawione a w tym modelu 5dmk3 nie moge sobie poradzic/znalesc ...mozna tak ustawic w instrukcji obslugi 5dmk2 na stronie 201 jest to dokladnie opisane prosze o pomoc i pozdrawiam link do instrukcji http://www.canon.pl/Support/Consumer...&type=download
OK, ok jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to chcesz aby:
-spust blokował ekspozycję
-AF-ON ustawiał ostrość i mierzył światło
czyli opcja nr 3 w 5d2 w instrukcji s.201:
A więc dla 5d3:
Menu>5 zakładka> 2 karta > ustawienie własne
1 wiersz, 1 kolumna - spust ustawiasz na "*(naciśnięty przycisk)"
2 wiersz, 1 kolumna - AF ON ustawiasz na "pomiar i AF start"
Przy tych ustawieniach nie startuje af ze spustu migawki ale juz sobie poradzilem z tym instrukcja obslugi 5dmk3 strona 326
1 wiersz, 1 kolumna - spust ustawiasz na pomiar i af start
3 wiersz, 1 kolumna - przycisk blokady ae -blokady ae ustawiasz na blokada ae (wstrzy)
i to jest rozwiazanie ciezkie to menu tej nowej piatki ale teraz moze bedzie naswietlac prawidlowo przy przekadrowywaniu bardzo ci dziekuje klego i pozdrawiam
OK ale to nie jest to samo co opcja 3 w instrukcji 5d2. Moje rozwiązanie właśnie daje to samo. Niemniej jednak brakuję mi bardzo opcji, aby wciśnięcie i trzymanie * blokowało ekspozycję, natomiast puszczenie przerywało blokadę. Czyli dokładna odwrotność. Szybko i sprawnie. Rozwiązanie, z którego korzystałem w N... :) W sumie rozwiązanie proste do zaimplementowania software'owo a jednak Canon się nie pokusi.
U mnie dokladnie to robi przycisk Fn znajdujacy sie w poblizu spustu migawki - blokuje ekspozycje i trzyma ja do ponownego wcisniecia.
Kontaktowałem się z kilkoma fotografami spoza Polski , potwierdzają że mRAW sRAW , nie wyglądają jak Full RAW . Dostałem info od Canon support USA że: muszę zainstalować najnowszą wersję DPP , bo tą którą mam jest już nieaktualna, a w nowej problem został zniwelowany. Zaktualizowałem do najnowszego DPP i jest lepiej ale o jakieś 50% . Nadal mRAW i sRAW nie wygląda kolorystycznie jak Full RAW. Napewno na chwilę obecną jest lepiej niż w lightroomie.
Pozostaje napisać kolejny raz , podesłać sample, i zrobić to samo dla ADOBE. Jak dla mnie mRAW za bardzo odbiega od normy i często ta zieleń jest nie do skorygowania, szkoda też czasu na korygowanie każdego zdjęcia z osobna.
Dziwne, ze na zagranicznych forach nie maja ludzie tego problemu i nic o tym nie pisza. A moze cos z twoja puszka?
Wiekszosc cyka rawy, ale mozna zrobic kilka testowych mraw-ow.
Mam ogolne pytanko zwiazane z ekspozycja.
Jak uzytkownicy marka III przewaznie dokonuja pomiaru? Czy ustawiliscie sobie spust migawki na start pomiaru a celujecie przyciskiem af-on po wczesniejszym zablokowaniu ekspozycji czy raczej nie macie czasu na takie zabawy; szczegolnie w reportazu?
Sorry ale znalazłem na forach identyczny problem i ludzie pisali dlaczego pliki z 5d III są "slightly green" przy mRAW.
Wyprowadził mnie z równowagi ten problem, wiec wnikliwe go prześledziłem . Po kupieniu puszki zrobiłem kilka zdjęć na próbę czy wszystko gra w RAW , pojechałem na serie zleceń , po kilku dniach i tysiącach zdjęć na kartach (mRAW) przystąpiłem do obróbki i zonk... trzeba wszystko korygować... dodatkowy czas.
Canon support USA odpowiedział mi że problem był w ich sofcie, ale w najnowszej wersji DPP 3.11.26.0 go zniwelowali . Puki co nie do końca, potwierdził mi to nawet The digital picture com ... pewnie znacie tą stronę i testy. Wiele osób nie porównuje RAW z mRAW , a wielu fotografuje porostu w full RAW przynajmniej moich znajomych. Ja używam głównie mRAW . Jeśli nie widzicie różnicy to ok. Jak dla mnie różnica zazieleniania jest - zwłaszcza z wyciąganych cieni czy winety jest znaczna, między mRAW i RAW chodzi o najnowszego lightrooma 4.1 . bo DPP troche się poprawiło ale nie w 100%
Zarejestrowałem się i napisałem o tym problemie z myślą że ktoś to rozwiązał .
Podałem przykład porównania "Cichego" (ileś postów wcześniej) między 5D II a 5D III jak pisał były robione w mRAW - wielu z forum zwróciło uwagę w odpowiedzi że pliki z mark3 sa zazielenione (suknia ślubna) a ja cały czas piszę że to problem tylko i wyłącznie mRAW (DPP czy lightroom) z którego też Cichy korzystał, o ile sie nie myle... gdyby "Cichy" zrobił te zdjęcia w Full RAW nie było by tego zazielenienia... // jaśniej już nie umiem.
Jak napisał "Merde" podobny problem był z mark II na początku .
Nie sprawdzałem jeszcze nowego ACR i CapureONE i raczej nie będe.
Z początku myślałem że to problem z puszką... ale jeśli Full RAW jest perfekcyjny i jeśli Canon support USA tez potwierdza ten problem to nie moja puszka jest walnięta tylko trzeba zaczekać na aktualizacje softu (niby nowy DPP juz jest ok, ale jeszcze nie w 100%). Samo zgłoszenie do producentów może to przyśpieszyć . Z mojej strony FINITO/problem był, i jak dla mnie jest. Jeśli ktoś nie ma takiego problemu to zazdroszczę.
Aktualnie musze pracować na Full RAWach i tyle.
Widziales Czacha taki watek na POTN, albo bylo cos o tym w watku dedykowanym 5D III? Bo ja chyba przeoczylem.
A na the digital picture bylo o problemach z softem i z ostroscia. No ale mniejsza z tym. Trzeba czekac na nowy soft od adobe jak ktos widzi problem w mraw-ach.
W ogole to mozna przeniesc dyskusje o samej puszce do tematu Czachy z testem, bo tu co chwila jakis soft, porownania do D800 itp.
Tego sie nie ustrzezesz, zawsze pojawia sie watki poboczne.
Witam, czy testował ktoś z Was Pocekty Flex TT5 na mk3 ?
Mam problem z synchronizacją, w aparacie czasy są ok ale przy wyzwoleniu migawki pojawia się czas 1/200s :( Testowałem już wszystkie ustawienia i dalej to samo:( Dzięki z góry za pomoc
Gripy już dostępne w PL :)
Linki, linki .. ;)
epicure Jak bede mial czas to sprawdze, chyba ze ktos mnie uprzedzi ?;)
Jednym klawiszem blokujesz ekspozycje i ustawiasz AF- tak? Jest taka możliwość w 5dIII? Ja nie znalazłem. Bardzo też ciekaw jestem, która to była opcja w 5d2 z ciekawości? Trochę mnie to dziwi przyznam z jednej prostej przyczyny-w 5tce (z wyjątkiem trybu matrycowego) każdy pomiar światła działa w centrum. Czyli ostrość masz np na krawędzi kadru a pomiar blokujesz w centrum...hmmm...trochę mało przydatne. Świetna opcja i tak zawsze robiłem w Nikonie tylko jest jedno ale-tam pomiar działa w połączeniu z punktem ostrości.
Nie wiem, chyba zawsze tak miałem. C.FnIV 1 mam ustawione na 1 (Pomiar + AF start/AF stop), ale na 0 i 4 spust migawki też działa w ten sposób. W ogóle nigdzie nie znalazłem możliwości ustawienia, aby po wciśnięciu spustu migawki do połowy blokowała się ostrość, ale nie ekspozycja.
Korzystam tylko z pomiaru matrycowego.
Acha...na matrycowym...to o czym my mówimy... No to na matrycowym będzie Ci się blokować i ostrość i ekspozycja na domyślnych ustawieniach. Ostrość domyślnie blokuje się podczas przyciśnięcia spustu do połowy (jeżeli nie masz włączonego servo! lub AI focus) Przełącz na matrycowy i jesteś w domu. Innej opcji wg mnie nie ma.Cytat:
epicure;1082928]Nie wiem, chyba zawsze tak miałem. C.FnIV 1 mam ustawione na 1 (Pomiar + AF start/AF stop), ale na 0 i 4 spust migawki też działa w ten sposób. W ogóle nigdzie nie znalazłem możliwości ustawienia, aby po wciśnięciu spustu migawki do połowy blokowała się ostrość, ale nie ekspozycja.Korzystam tylko z pomiaru matrycowego.
Jak chcesz żeby blokowała się ostrość a nie ekspozycja to zmień pomiar na inny niż matrycowy. Tyle.
Reasumując, aby mieć swoje ulubione ustawienia to musisz wyłączyć servo, włączyć matrycowy i ustawienia domyślne. Jeżeli się mylę to proszę o korektę.
epicure ale przecież tobie chodzi o domyślne ustawienia korpusu:)
Co za różnica, czy domyślne, czy niedomyślne? Wujo9999 pytał, czy takie ustawienie jest możliwe w 5DIII, to otrzymał odpowiedź, że nie. A okazuje się, że jest możliwe, a w dodatku jest to ustawienie domyślne. Tak? :)
Jasne... siedzę w tym wszystkim od wielu lat. Chodzi mi o dodatkowy czas który trzeba poświęcić jeśli nowy sprzęt nie działa jak powinien. Rozgryzłem o co kaman, opisałem na forum , mRAWów z 5D III nie używam... wole dłużej generować zbyt duże pliki ale mieć z góry odrazu dobry/czysty plik do dalszej obróbki... Tak mi łatwiej, choć akcja do PS w części zdjęć mogła by usunąć ten zafarb ,a w drugiej części nadal nie...
Pewnie, że tak i różnicy nie ma czy domyślne czy nie. Nie ma co dzielić włosa na czworo, ale pytanie było nieprecyzyjne (nie dotyczyło wyłącznie matrycowego). Druga strona medalu jest taka, że "niby można" ale działania tego jest ograniczone do matrycowego. Ja przyznam szczerze, że sam się wiele nauczyłem bo nigdy z matrycowego nie korzystałem i nie wiedziałem, że tak to w Canonie działa...zresztą akurat ten tryb mnie nie przekonuje.
To mój pierwszy post, zatem Dzien Dobry wszystkim, Przeczytałem cały wątek i jestem zdecydowany na zakup 5DIII , Chciałbym sięgnąć porady , podpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów gdzie w Polsce dokonać zakupu. Zakup puszki planuje wraz ze szkłami ( 70-200, F/2.8 L II IS , 24-105, F4, L IS ) oraz grip i karty. Chciałbym namiar na sklep/sprzedawcę który wie co to DEAL, liczę na rabat.
Chciałem dodać że na co dzien mieszkam w UK , ale rozważam też zakup w PL , bo parka GBP/PLN nieźle się prezentuje. Znalazłem jednego sprzedawcę który ma nalepsze ceny na zakup zestawu , kiedy zapytałem o 5DIII jednoznacznie stwierdził że nie sprzedaje „trójki” , bo ma wadę fabryczną i są z nim same problemy , zaproponował mi 5DII , jednakże ja chcę 5DIII ( nie wiem czy nie miał w sprzedaży i chciał wcisnąć mi 5DII czy rzeczywiście cos jest na rzeczy )
Moje pytania :
- Czy opisywane w tym wątku wady techniczne zostały już wyeliminowane ?
- Jaki jest najnowszy sprzedawany numer seryjny w PL z najnowszym softem ? Chciałbym zakupic tą puszkę z najnowszej serii.
- Jaki sklep polecacie który jest otwarty na rabat przy wiekszym zakupie ?
- Napiszcie kiedy gdzie i w jakich cenach Wy zakupiliście swoje puszki ? to chyba nie jest tajemnicą ..
- Proszę o poradę odnośnie szkieł do 5DIII ( gównie sport , reportaż , krajobraz )
Jestem początkującym amatorem – hobbystą, nie miałem wcześniej żadnego systemu , ani przesiadek wybrałem 5DIII
Proszę o wypowiedzi , komentarze, pomoc, poradę
Pozdro
O problemach technicznych się nie wypowiadam bo dla mnie to robienie z igły widły.
Co do zestawu to: sport - 70-200 2.8 IS II, repo 24-70L, krajobraz 17-40L
Osobiście (jeśli fundusze okrojone) połączyłbym krajobraz z reporterką i kupiłbym 16-35L II ale to ja ;-)
dzieki za szybką odpowiedz , co na to inni koledzy ?
No... serwis naprawia: Naprawa Canon
Soft 1.1.2Cytat:
- Jaki jest najnowszy sprzedawany numer seryjny w PL z najnowszym softem ? Chciałbym zakupic tą puszkę z najnowszej serii.
Cena jest około 13.000 +/- 200, kupiłbym od polecanego sprzedawcy np. foto-ivy (lepiej tam dzwonić niż w internecie). Uważaj na allegro część sprzętu jest ze stanów... problem z serwisem canona w UE.Cytat:
- Jaki sklep polecacie który jest otwarty na rabat przy wiekszym zakupie ?
- Napiszcie kiedy gdzie i w jakich cenach Wy zakupiliście swoje puszki ? to chyba nie jest tajemnicą ..
Jestem początkującym amatorem – hobbystą, nie miałem wcześniej żadnego systemu , ani przesiadek wybrałem 5DIIICytat:
- Proszę o poradę odnośnie szkieł do 5DIII ( gównie sport , reportaż , krajobraz )
Proszę o wypowiedzi , komentarze, pomoc, poradę
Pozdro[/QUOTE]
Co do szkieł: Zgadzam się z michael_key tylko ja zamiast 16-35 używam 17-40, ale jakość 16-35 jest lepsza, tylko trzeba dobrać przetestować :)
Sport - to zależy co focisz - rajdy samochodowe czy ciemne wnętrza hal...
Powodzenia !
Ja też tak bym chciał. Pierwszy aparat i od razu z grubej rury.
kordian1000
co do puszki i 70-200 to tak ale nad tym drugim bym się zastanowił
Przejrzyj jakie zdjęcia robisz i weź ewentualnie pod rozwagę 24-70 f 2,8
Jak na poczatek kup c 24-70 wraz z c 70-200 2.8 ,bedziesz mial spory zakres ogniskowych i bardzo uniwersalny,popracujesz i zobaczysz czy ci jeszcze czegos brak czy ci w zupelnosci wystarcza,z samym body MKIII bedziesz mial sporo zabawy zanim je do konca poznasz .
Polecam foto ivy zadzwon do nich i sie dowiesz co i za ile tylko nie pisz maili...;)
Powitać ponownie, macie racje 27-70 będzie lepszym wyborem, zaczynam przeglądac wątek o doborze szkieł ale tutaj już mi rozwialiście wątpliwośći :) ( brałem to pod uwagę od samego początku, jednakże nie ma to jak potwierdzenie od doświadczonych kolegów , proszę o podpowiedzi oraz info osób które posiadają juz 5DIII - gdzie i za ile zakupili swoje body, czy tylko ivy i cyfrowe ? czy może ktoś cos jeszcze polecić ? Chciałbym dodać że w poprzednim moim poście wypowiedź o wadach fabrycznych przez sprzedawcę dotyczyła sklepu w Londynie , czy może ktoś to skomentować ? Zastanawiam się czy kupować już czy może poczekać na nowszą sprzedawaną serię pozbawioną wad ?? nie spieszy mi się, a sporo nauki przede mną, ale jestem strasznie napalony i nie mogę wytrzymać ;) Panowie doradźcie , please !!
Zwykle " ma się" jakiś obiektyw podstawowy, który słuzy najczęściej, który zabierasz gdy musisz/możesz wziąć tylko jeden.
Dla mnie jest to 24-105/4 IS L, ten jest przypięty "na stałe", z tym chodzę w dzień po mieście, w górach itp.
A inne dopinam gdy potrzeba, krajobraz, nocne, "ciasna" architektura, sport itp.
jp
Jacek, kupie na pewno to już postanowione zdecydowane , tylko nie chce kupić puszki z pierwszej serii , wiesz jak jest....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Janek też tak myślałem, jednakże pozostanę przy 24-70 , ew dorzuce 17-40 jak zabraknie... ale Panowie czekam na info od kolegów którzy zakupili 5DIII , (nie mówmy już o szklarni , bo zaraz beda upomnienia aby trzymac się wątku ) tylko o zakupie podstawowego fundamentu ;) jakim jest ta udoskonalona puszka, Z niecierpliwością czekam na podpowiedzi kolegów ktorzy juz nabyli : gdzie kupili, co polecają , z kim najlepiej deal-ować.
Z tego co piszą na Canon Digital Photo Forum to 5DIII z seryjnym xxxxx3xxxxxx nie ma już błędu z "przeciekami" światła...
mój też ma taki serial i miał firmware 1.1.2
Więc takiego szukaj.... :-D
Docsbo : dla Ciebie BROWAR !!! tego oczekiwałem, kiedy dokonywałeś zakupu ? zerkne na podany link, pozdro,
Spoko :-P, najpierw potwierdź to (i każdą inna informację z dowolnego forum :rolleyes:) niezależnie - to tylko forum...
...ale jest potwierdzenie na stronie Canon USA:
"Affected Product
Canon EOS 5D Mark III Digital SLR Camera
*Products whose sixth digit in the serial number is 1 or 2 are affected.
For example, “xxxxx1xxxxxx” or “xxxxx2xxxxxx” ([x] represents any optional number.)"
Ja kupowałem 2 tyg. temu...
Ponieważ nowy AF w MARK III jest dosyć obszerny szukałem jakiegoś przewodnika i
znalazłem coś takiego
http://downloads.canon.com/CDLC/EOS_..._June_2012.pdf
może się komuś przyda.
Pzd
kordian1000 Ja kupowałem w piątek u cyfrowych i to nowa seria już była więc nie stresuj się i kupuj ;-) Na promocje to nie licz bo to nowość więc zapłać normalnie i nie szukaj promocji. Obiektyw to 70-200 II super wybór, ale 24-70 to nie kupuj jak zaraz będzie II wersja tego obiektywu. Choć w sumie to nie wiadomo czy cena nie będzie przegięta. Na szybko to ja bym kupił 24-105 i poczekał za ile będzie 24-70 II.