Facet, który handluje sprzętem nie musi znać się na fotografii. A kolega, który założył temat ma zadatki na Policjanta do zwalczania cyberprzestepczosci, albo przynajmniej na prywatnego detektywa :D
Wersja do druku
Facet, który handluje sprzętem nie musi znać się na fotografii. A kolega, który założył temat ma zadatki na Policjanta do zwalczania cyberprzestepczosci, albo przynajmniej na prywatnego detektywa :D
@Tom77
Chodzi o to, że coś mi w tych ogłoszeniach nie pasuje (Zeiss 85mm i tilt-shifty to nie są popularne szkła, byle kto tego nie kupuje), a Canon Board to duże zbiorowisko ludzi. Może komuś ostatnio zagięły podobne zabawki i ucieszy się z nich odnalezienia? Ludzie na allegro są bezczelni, liczbę iPhone'ów do których ktoś "przypadkiem" nie pamięta hasła i zgubił pudełko podczas przeprowadzki jest mnóstwo.
@becekpl
Gdzie jest wzmianka o handlu sprzętem foto w komentarzach? Cokolwiek o fotografii widzę tylko w 2 negatywach i 1 pozytywie. Strony "o mnie" nie ma. Handlarz z 182 komentarzami? . Co do drugiego masz rację, 5 lat zajęło mi znalezienie okazji żeby się tutaj przedstawić i powoli żałuję. To trochę zabawne, bo ostatnio jak się tutaj udzielałam i wygrałem zdjęcie miesiąca to również było nieprzyjemnie słuchać lamentu jak to poziom prac upadł (chociaż w tamtym przypadku było to uzasadnione ;) ).
@wolekmister
Już znalazłem swoją branżę, ale zawsze dobrze jest mieć inne opcje ;)
Nie wszyscy zrozumieli chyba jakie są moje intencje, więc dla jasności - nie lubię znieczulicy społecznej, więc kiedy widzę, że coś może być na rzeczy wolę działać i udało mi się w taki sposób już kilku osobom pomóc. Tutaj tylko o to. Nie ma w tym (serio?) autopromocji, czy chęci błyśnięcia na forum. Detektywem też nie zostanę bo nie lubię długich ogniskowych ;)
Jeżeli moderator uzna ten temat za zbędny proszę kasować, ja swoje zrobiłem.
@Tom77
Zgadzam się, dlatego nie oskarżam. Natomiast faktycznie dla jasności powinienem zatytułować wątek "Podejrzany sprzęt".
Cześć,
Nigeryjski przekręt w wersji PL
Kilka dni temu "sprzedałem" obiektyw, "kupujący" z zerową jeszcze wtedy ilością komentarzy przesłał potwierdzenie rzekomego zwykłego przelewu na konto PAYU. Podobno jego bank nie obsługuje szybkich przelewów(sprawdziłem, faktycznie tak było), prosił o pilne wysłanie przedmiotu. Towaru oczywiście nie wysłałem, czekałem aż środki pojawią się na koncie, nie doczekałem się, sprawę zgłosiłem Allegro. Dziś widzę, że na karcie "kupującego" jest pierwszy negatyw, inny sprzedający wysłał towar a pieniędzy się nie doczekał.
Uważajcie na ten mechanizm.
Sprzedaje aktualnie szkiełko na allegro i mam 2 próby "wymuszenia" w ciągu 3 dni
Jedno konto zawieszone z Ukrainy. Drugie aktywne wysyłka do Londynu
W oby przypadkach niepolski polski.
Oczywiście oferty kupujących na więcej niż potrzeba
Ten ktoś z Londynu przestał się odzywać jak napisałem aby wziął udział w aukcji i ze lecę do Londynu to mogę osobiście dostarczyć
Co za matactwa
Odpowiedz na te "mechanizmy" jest bardzo prosta: wysyłka dopiero gdy kasa na koncie.
Ciekawe czy na ebau'u tez tak szaleja? Czy ktos spotkal sie tam z podobnymi walkami?
Obiektyw Canon EF 17-40 mm 4 L USM GWARANCJA PL (6063554676) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Nie ma pudelka
Nie ma oslony
Pan nie chce podac nr seryjnego
Kod obiektywu podaje ale nie pelny
Nie ma mozliwosci sprawdzenia
Zapewnia ze jest 12m-c gw canon pl a obiektyw uy czyli 2010
--- Kolejny post ---
http://allegro.pl/show_item.php?item=6063554676
Nie ma pudelka
Nie ma oslony
Pan nie chce podac nr seryjnego
Kod obiektywu podaje ale nie pelny
Nie ma mozliwosci sprawdzenia
Zapewnia ze jest 12m-c gw canon pl a obiektyw uy czyli 2010
Nowy Canon EOS 5D Mark MK III body GWARANCJA 24m (6058557763) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Pan nie odpowiada na maile, telefon wyłączony, na podanego w zakładce "o mnie" maila wysłałam zapytanie- przyszła zwrotka :"pawlowsk@wp.pl": Podane konto jest zablokowane administracyjnie lub nieaktywne"...
Za tę cenę samo z siebie podejrzane.
Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
poprawiam się - Pani (nie Pan):)
to chyba forma zareklamowania sprzedaży tego aparatu była
osobliwa metoda promocji
Canon 5D LSR (6075759013) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Nie wiem co o tym sądzić...
Nawet jak by całość była nowa w dniu swojej premiery to nie kosztowałaby 17tyś
Gosc jeszcze raz probuje. Teraz w dziale gripy.
Canon 5D LSR + BG-E11 Battery Grip Canon 5D (6091462310) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
W opisie aukcji grip do 5dmIII, a jak sie przyjrzec zdjeciom to jest tam inny grip. Zreszta 0 kupionych, 0 sprzedanych.
No niby od czegos trzeba zaczac ale...Hmm
Co myślicie o tej aukcji: Canon 35 35mm L 1.4 Nowy? (6099628879) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Próbuje się dowiedzieć co oznacza dopisek "Nowy?". Sprzedający nie za bardzo wie co ma.
Widzę w komentarzach, że Pani sprzedała wcześniej kilka obiektywów i raczej wszyscy zadowoleni więc poważnie rozważyłbym to szkło. 35/1.4 praktycznie nowy za 3600 to dobra oferta. To szkło jest raczej powtarzalne. Ze dwa miesiące temu testowałem trzy sztuki i wszystkie miały bardzo zbliżone osiągi.
Generalnie zgadzam się z opiniami Aptura i Tombasa
Na moje wyczucie to jest tak:
1. Sprzedający oferuje sprzęt z drugiej ręki, a ta trzydziestka piątka wygląda zapewne, jakby nie była używana. "Nowy z pytajnikiem" w tytule ma chyba ekspresyjnie wyrażać pozytywne odczucia sprzedającego podczas osobistej oceny tego szkiełka.
2. Jak na egzemplarz w hipotetycznie bardzo dobrym stanie, to cena jest rozsądna.
3. Sprzedający sprzedawał wcześniej sprzęt Canona po parę tysięcy i ma same pozytywne opinie.
4. Jeśli sprzedający kręci przy prostych zapytaniach przez Allegro lub telefonicznych, to oczywiście raczej zrezygnujmy, gdy nie mamy możliwości osobistej oceny "organoleptycznej" szkiełka.
5. Jeśli płatności - to oczywiście tylko bezpieczne, np. przez PayU.
Pewnie rozpisałem się za mocno. Korzystam z własnego doświadczenia na Allegro, głównie jako kupujący.
Mogę polecić tego sprzedającego. Obiektyw z dotacji, leżakował sobie nieużywany. Paczka z możliwością sprawdzenia przed zapłatą.
STAN BARDZO DOBRY: Canon 6D CAMERA, obiektyw i akcesoria Warszawa ĹrĂłdmieĹcie ⢠OLX.pl Dziwnym językiem napisane jest to ogłoszenie,
Jest i reszta: https://sssf.art.pl/details.php?Id=1794
Ogłoszenie "dziwne", tylko dlaczego łączysz je z drugim linkiem?
STAN BARDZO DOBRY: Canon 6D camera i akcesoria Warszawa ĹrĂłdmieĹcie ⢠OLX.pl tu jest numer seryjny bardzo podobny,ale faktycznie może to przypadek
Obiektyw Canon 85 mm f/1.2L EF II USM (6303863326) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Kod daty produkcji: UA0310
Numer seryjny: 202752
"marekgrafik" z Gdyni. Kojarzy ktoś człowieka? Zadałem mu mailowo kilka prostych pytań i uzyskałem szybką odpowiedź. Zapytałem się o to czy obiektyw nadal jest dostępny w sprzedaży przez Internet, czy AF po tylu latach leżakowania jest sprawny i czy w pudełku jest również oryginalna osłona przeciwsłoneczna. Dostałem taką odpowiedź "obiektyw jeszcze jest , caly komplet oryginalny jest tak jak był przy kupnie, jeżeli ma pan na myśli tulipana canona to oczywiście jest w komplecie, obiektyw dziala znakomicie właśnie go dziś założylem by się upewnić i pożegnać z tym cudeńkiem."
Tylko że odpowiedź przyszła z konta założonego w domenie @yahoo.co.uk jako od "Radd scientist". Zdjęcia widoczne na aukcji są bez danych EXIF więc nie wiadomo kiedy zostały zrobione.
Canon EF 24 mm f/1.4 L USM Licytacja BCM ideał -- (6285129425) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
kupiony 3 lata temu jako nowe szkło z 2006 roku w wersji I. Cena rzeczywiście okazyjna:)
Nie wczytywałem się za bardzo ale ujął mnie poniższy fragment:
"teraz przy szeroko rozwiniętej technologi optycznej w iphonie, zdjęcia rodzinne i podczas podróży fotografuje właśnie tym telefonem."
Jaki ze mnie idiota że taszczę ze sobą wszędzie aparat skoro mógłbym mieć "szeroko rozwiniętą technologię optyczną iphona".
Czy ktoś miał przyjemność kupować sprzęt od :polish_superstar
Ceny bardzo fajne, wysyłka ponoć 2 dni, i gwarancja USA ale honorowana w Polsce. Jeśli ktoś korzystał to proszę o opinie.
Informacje o Użytkowniku polish_superstar - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
^^
Otóż to.
"Pochodzi z USA. Posiada roczną gwarancję, respektowaną na terenie Polski."
Ciekawe jak to działa, podejrzewam że to gwarancja jakieś sklepu, normalnie sprzęt sprowadzony z USA u nas jest naprawiany odpłatnie.
to tak zwana gwarancja sprzedawcy :mrgreen: mnóstwo cwaniaków tak pisze, a jak przyjdzie co do czego to Ci walą kit, że uszkodzenie z Twojej winy i nara.
Tam ma jeden komentarz negatywny, gdzie ktoś napisał właśnie o gwarancji :lol: jeszcze do przestępstw nakłania hahaha
Troche offtopic - duze firmy maja czasem taka opcje. Kupilem kiedys w USA, w malym zydowskim sklepie Ipaka (taki prekursor smarfonow, firma HP). Jeszcze na gwarancji zepsulem gniazdo ladowania i o dziwo w Warszawie, w HP naprawili - wszystko bylo w systemie... Wiec kto wie...
Według w/w sprzedawcy gwarancja jest honorowana w każdym autoryzowanym serwisie Canona.
Poprosilem o skan gwarancji - dostałem skan paragonu /faktury. Czy to faktycznie tak działa ?
Jest aukcja, z bardzo bogatym opisem zestawu, jego użycia oraz stanu:
Canon eos 5D mark II BEZ GWARANCJI (6462737412) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
I jest też (a właściwie była) inna aukcja:
Canon 5D Mark II w Canon 24 105mm F4 L BG E6 Grip Grid Focusing Screen EXC 609728170929 | eBay
Czy jestem zwolennikiem teorii spiskowych, jeśli podejrzewam, że aukcja allegro pochodzi z przejętego konta i nie chodzi o zestaw kupiony z ebay-a?
masz racje
ale zdjęcia opatrzył swoim logiem, dobry chwyt psychologiczny
Aukcja podejrzana. Raz że zdjęcie z ebay a dwa to opis który świadczy o tym, że za bardzo nie wie co na obrazkach się znajduje
A co powiecie na temat ofert na olx? Zawsze jest to 6D + C24-70II z przebiegiem kilkuset zdjęć, sprzedający zapewnia o pełnej polskiej gwarancji itd itp... I zawsze podaje (cytat)"cena ostateczna to pięć tysięcy złotych. szczegóły telefonicznie.". Widziałerm już kilkanaście tyakich ofert, za każdym razem w innym mieście i inne imię użytkownika, ale opis prawie identyczny w każdym przypadku.
Wyslij kase albo kup za pobraniem i odbierz ziemniaki to sie przekonasz ?
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Dodano 2016-09-01 15:37
Przedmiotem licytacji jest wszystko ca na pierwszym zdjęciu
sprzeczne info, ale skoro to dopisał, to raczej full zestaw i cena fajna
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
nie wygląda to na pisownię kogoś władającego językiem polskim - to raz
dwa - chyba nie poszło tylko aukcja się zamknęła w momencie zawieszenia konta sprzedawcy
(zapewne do wyjaśnienia po przejęciu)
Czy ktos spotkal sie z podobnymi akcjami na ebayu?