Ja tez sie postaram byc :)
Wersja do druku
Ja tez sie postaram byc :)
A ja mam jeszcze pytanie - czy ktos wolalby umowic sie na poranne focenie tego 27go??? SNieg co prrawda poszedl sie kochac ale za to moze jakies mgielki fajne? Jakies widoczki? RYnek glowny i swiecidelka na slupach trocha sie znudzily...
mysle ze z porannym foceniem moze byc problem, po swietach duzo ludu odpoczywa. co do mgielek roznie z nimi bywa, niewiadomo czy beda rano. zobaczmy co reszta powie. ja osobiscie wolalbym popoludniu lub za dnia od poludnia
Ja nie mam czasu przed południem, Tylko wieczór.
Elisabeth nawzajem:)
Witam!
Trochę się nie odzywałem, o 16.30 będę, rano też by mi odpowiadało, ale najlepiej jak najwcześniej, w okolicach wschodu słońca, i warto by pomyśleć o jakiejś ciekawej miejscówce na rano. Pogoda, jeśli się utrzyma, daje spore szanse na mgłę.
Wzajemnie, zdrowych wesołych!
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!
mi odpowiada wieczór, wcześniej umówiona 16 30.
Proszę Państwa! ustalmy jedną godzine o ktorej sie spotkamy. tak bedzie najlatwiej.
Ok, nie ma problemu, luz. W sumie na ranny plener można się ustawić kiedy indziej. Zatem - 16.30, brama Floriańska.
A tak w ramach wieczornego świąteczego spacerku my wybieramy się dzisiaj coś pofocić w okolicach rynku. jeśli ktoś ma ochotę to zapraszamy. Jesteśmy pod telefonem: 505-599-950 lub 502-299-655.
wybaczcie niestety jutro nie dam rady
Szkoda dus.jakub
madallenka są jakieś efekty dzisiejszego fotografowania??
Hallo kto jeszcze jutro się wybiera??16:30
Być może też będę ;-)
wczesjniej się zadeklarowałem i tak tez uczynie. BYĆ
szkoda ze sie spoźniłem i szkoda ze nie zaczekaliscie :P 16 40 bylem pod br.florianska. cóż... mam za swoje :P to moze sie pochwale moimi zdjeciami:
(...)
prosze o jakies komentarze, sugestie.
ucze sie dopiero chcialbym wiedziec co robie zle (prucz spozniania sie) xD
linki do zdjec sie nie otwieraja:)
musisz sie nauczyc wstawiasc dobrze linki:D lub zdjecia:D
juz ruszyly
hmmm to dziwwne bo my odeszlismy z tamtad oklo 16:45 przechodzac przez brame i skrecajac w lewo na planty. sam dotarlem na 16:40 moze 16:35
mysle ze minelismy sie gdzies lub nie pomyslales ze ta cholota po lewej stronie przed brama to mozemy byc my ( patrzac od rynku)
wiem ze linki nie dzialaly, ale teraz nie ma opcji zeby zdjec nie bylo widac :) no w sumie nie znam was z widzenia :D ja stalem miedzy brama a barbakanem i pozniej poszedlem plantami w strone dworca i przy nim( za teatrem slowackiego odbilem na rynek) cóż, nastepnym razem sie nie spoznie to nie bede samotnie focił. a jak moje zdjecia?
bugster 44 szkoda żeśmy się rozminęli. Trzeba by będzie się wymienić numerami tel. Nie martw się nie zrobiliśmy wszystkich dekoracji w Krakowie
;] w krakowie zawsze coś do focenia sie znajdzie. czy to jakas zmowa ze nikt nie komentuje moich fot ? ;)
Ty się tylko nie obraź ale ja bym się nie chwalił nimi. Nie wiem może inna koncepcja.
1,2 w ogóle się nie podobają
3,4 lepiej ale trzeba by bardziej kompozycje uporządkować;
5-9 Z znacznie szerszym kątem;
10 Nie bardzo wiem co w tym fajnego.
Żyjesz??zaraz ja coś wrzucę to sobie pojedziesz
http://picasaweb.google.pl/Duhaaf/DekoracyjnyIII#
Włąśnie prosił bym o kontakt kolegę Marcina z AGH KSAF
To ja, Mateusz, miło mi, to ja jestem z KSAFu. W czym mogę pomóc?
Moje zdjęcia:
http://picasaweb.google.com/kr.mateu...at=directlink#
Pochwały, komentarze, krytyka i opie*rzanie mile widziane.
Napiszę całkowicie szczerze. Nie podobają mi się zarówno od strony artystycznej (kompozycja, światło), jak i technicznej. Zabrałeś się za niełatwy temat dekoracji świątecznych. W każdym razie warto próbować dalej.
To co mogę Ci poradzić to lekturę poradnika foto, na początek rozdział kompozycja i ustawianie ostrości, w następnej kolejności kurs fotograficzny, porządny statyw i obiektyw stałoogniskowy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jestem za wrzucaniem zdjęć do wątku, łatwiej się wtedy do nich odnieść. Podoba mi się zdjęcie koleżanki oświetlone światłem świecy (światło zastane, bez lampy).
dzieki za szczerosc. ucze sie wiec chcialbym wiedziec co robie nie tak jakby wypadalo. osobiscie tez srednio jestem zadowolony aczkolwiek jestem dumny z zdjecia 8. dobrze doswietlone i sa szczegoly, owszem nie widac calego napisu (brak ostatniej litery) ale tak mi się uwidzial kadr ze taki bedzie ladny. co do zdjecia 10 ( tu do kolegi piezaka) na tym zdjeciu swiatlo reflektora oswietla niektore gałązki ktore sprawiaja wrazenie rozgrzanych do bialosci. ot cala moja filozofia :D co do obiektywu, w styczniu/lutym nabędę C50mm 1.8. poradnik? mam fajna ksiazke o fotografii, lecz dopiero zaczalem czytac. wczorajsze focenie bylo dla mnie sprawdzianem co zapamietalem z pierwszych 2 rozdziałów xD. na statyw przyjdzie czas. ten kawalek drutu ktory uzywam jako statywu, jest tylko po to zeby nie robic zdjec 'z reki' przy czasie naswietlania 5 sekund...
Aha zapomniałem dodać że najlepszą nauką są wspólne plenery :)
W każdym razie mogę Ci pożyczyć statyw przy następnym spotkaniu.
wiem wiem. dlatego zaluje zesmy sie wymineli. nastepnym razem bedzie lepiej.
Bardzo mi sie podobalo, choc sie nie przygotowałem, brtak statywu itp.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
bugster44, generalnie masz trochę bałaganu w kadrze. 1 trochę za szeroko, niepotrzebne rusztowania. Na 2 ostrość poszła na choinkę i nie wiadomo czy chciałeś pokazać kamienice na Rynku tylko muzycy weszli w kadr, czy raczej muzyków. Ale wtedy są źle skadrowani. Dekoracje nad ulicami może być, chociaż 7 trochę za bardzo do góry, na 10 przeszkadza drogowskaz w PD.
piezak, trochę mało tych zdjęć :) na 6 przeszkadzają mi barierki i ogrodzenie.
MatthewK ze zdjęć portretowych najbardziej podoba mi się to przy zastanym oświetleniu, sama świeczka. Fajnie wyszły łabędzie. Na 16 nie ma piezaka, gdzieś się schował :) 600 + TC2x w lokalu :lol: Na 19 widać że trochę małe to studio.
orange 4 fajna, 1 i 2 też niezłe.
30 SEKUND!!PawełB a Twoja produkcja? Orange 4 mi podeszła z Twoich.Lubie takie "wybierające" stojących ludzi wokół zabieganych.
piezak spokojnie. Wypadły mi inne problemy ale coś będzie. Postaram się jeszcze w tym roku :)
PawelB ostrosc miala byc na muzyków. dziwne, uzywam zawsze tylko srodkowego pola AF i jestem pewny ze na muzyku bylo. moze AF mi sie chrzani, choc jak sprawdzalem to ma on tendencje do FF niz BF. cóż, popracuje nad technika i cala reszta. dzieki :)
To miał być żart, domyślam się że chodziło Ci o muzyków :) Problem był pewnie w tym, że środek zdjęcia jest mniej więcej na gzymsie na lewo od choinki nad głową muzyka i tam AF złapał ostrość.
ciekawe po co 'tam AF zlapal ostrość'. nieposluszny ten pomocnik. a propos AF. widzial ktos gdzie tutorial/poradnik jak kalibrowac tego zwierza w 350D? tu na forum jest pare opaslych wątków, nawet dla 350D, ale to jeden wielki OT. nikt nie podal programu/opisu/strony z konkretna instrukcja. jedynie ktos napisal ze w 350d nie ma wielkiego problemu, 20 minut zabawy i tyle. zero przydatnych informacji... google? owszem znalazlem 23 zagraniczne fora, na ktorych polecali wspaniala strone, z tutorialem dedykowanym do 300D i 350D. strona wygasla ze 2 lata temu... sory za offtopic.
hmm
pomecz sie trochu i pobaw. nie traktuj tego zbyt powaznie ze cos nie tak z AF. mysle ze nie bedziesz wieki na 350 wiec poco sobie nim az tak glowe zawracac? poza tym podepnij inny sloiczek i zobacz co w tedy z AF moze sie okazac ze to nie body a obiektyw daje popalic z tym body.
obiektyw to kit od 450D. nie zapowiada sie zebym szybko dorwal kase na inna puszke.
owszem, pobawie sie i pomęcze. a co! :D
na nastepnym spotkaniu napewno sie ci uda pofocic czyms innym, tylko sie spotkaj:P
wypadalo by sie najpierw nauczyc focic tym, co sie ma ;D
Zarzuciłem piezakowi że ma mało zdjęć a sam mam jeszcze mniej :) No ale dotarłem później i nie miałem tyle okazji co Wy
1 2 3 4 Zabawy z zoomem
5 Podgrzewanie atmosfery. Do szarlotki też by się przydał :)
6
2,4 i 5 bardzo fajne. 1,3,6 dobre :) moim zdaniem
1. Łatwiej o komentarze w osobnym wątku galeriowym
2. Na forum publikujemy fotki o rozmiarze max 800px na dłuższym boku
3. Na forum szanujemy innych użytkowników poprzez dbanie o schludny i poprawny wygląd swoich postów :arrow: http://bykom-stop.avx.pl/czymsprawdzac.html
Vitez
kiedy się pojawisz na plenerze, pamiętam że kiedyś nawet chciałeś, ucichło i nic od tamtej pory ?
bo nie takiej aktywności bym oczekiwał na forum tylko
(jak się zaoferujesz to ja wolny dzień w robocie nawet wezmę z chęcią)
rili!
Vitez, spoko. zdjecia bede mniejsze ładował. a co do bledow, jak sie spiesze czasem sie trafiaja. jak kazdemu.
Jak zwał, tak zwał:
Ile lamp potrzeba, żeby wygonić ludzi z szopki? ;-)
Robiliśmy tez dużo jednakowych pstryków:
Np. takich:
Było zimno:
i musieliśmy grzać smokiem
aż skończyliśmy nocą późną i ciemną.
Niestety ale taka aktywność jest konieczna by forum było forum, a nie śmietnikiem. Zasady obowiązują każdych, nawet plenerowiczów krakowskich.
A propos - popraw swój podpis: http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=19 , max 4 linijki.
Według tego, co jest napisane w jednym z linków, do których posyłasz:również powinieneś zmienic podpis, ponieważ druga linia zawiera 113 znaków :roll:Cytat:
Zgodnie z netykietą sygnaturka powinna liczyć nie więcej niż 4 linie po 80 znaków każda
co do zdjęć
PawelB - ciekawa ta czwóreczka :)
ags - 7. super , na 6. fajne kolory na wodzie, ale słabo widać te kaczki
A co moderatorzy mogą wiedziec o zasadach...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Vitez, powiedz mi, jak to się dzieje, że ile razy pojawisz się w wątku krakowskim to dostajesz po uszach?
Witam wszystkich Kanonierów z Krakowa i nie tylko :)
Z poprzednich postów dowiedziałem się, że można przyłączyć się do grupy jeśli są chęci. Jednak z grzeczności zapytam czy nie będziecie mieli nic przeciwko dołączeniu kolejnego zapalonego amatora fotografii do drużyny? :)
Czy ktoś byłby chętny w najbliższym tygodniu na krótszy bądź dłuższy wypad?
Pozdrawiam serdecznie!
Chętni się z pewnoscia znajda, wszystko zależy od czasu i miejsca.