Właśnie sam bym się chętnie zorientował w temacie Wrocławia :D
Wersja do druku
Właśnie sam bym się chętnie zorientował w temacie Wrocławia :D
Co do kursu we Wrocławiu. Uzyskałem informację, że zbierają ludzi i kurs ma się odbyć jeszcze w listopadzie.
Wymagania:
Zaświadczenie od swojego proboszcza (pewnie niekonieczne)
1 zdjęcie legitymacyjne
2-3 zdjęcia potwierdzające fakt fotografowania (sądziłem ze trzeba ślubne jednak powiedziano mi że obojętnie...!?)
50 zł zaliczki
Dopłata 115 zł (podczas kursu)
Wszystko to trzeba zanieść na Katedralną 13, pokój nr. 6 we Wrocławiu ("kompleks" kościelny koło ostrowa tumskiego) w godzinach od 10 do 14 (lepiej wcześniej zadzwonić i się zapowiedzieć 71/327-11-18)
Wszyscy którzy się zgłoszą zostaną poinformowania o terminie kursu. Zaświadczenia wydawane są na 5 lat
Info od ks. Jerzego Rasiaka. Kurs
najprawdopodobniej odbedzie sie 26.11.2011 w godzinach porannych
Wysłano z GT-S5570 z użyciem Tapatalk PL (spolszczone przez gusto z samsunggalaxy.eu)
a na śląsku coś w najbliższym czasie się kroi ? ktoś się orientuje ?
Masakra. Nawet w BW nie wygląda to dobrze. Ja bym to skasował i tyle. A jak robić ? Unikać takich wysokokontrastowych kadrów. Ewentualnie można było naświetlać na PM z prześwietleniem +1EV, a resztę wyciągać później z cieni. Miałbyś wtedy taki pseudo HDR.
Dzięki nie zawsze jest tak kolorowo ;-)
Wiem , że był jakiś czas temu w sosnowcu ale tylko dla sosnowiczan ; )
Kurs we Wrocławiu odbywa się jutro o 10:00 w Ośrodku audiowizualnym diecezji wrocławskiej (ul. Katedralna 13).
Nie wiem jak z osobami które się wcześniej nie zapisały ale osobiście wątpię, żeby to był problem (dla nich problem żaden a kasa zawsze)
A do Łodzi 10.XII ktoś się wybiera?
10 , grudnia Poznań. koszt 30PLN :
http://www.archpoznan.pl/content/view/1410/109/
I to jest słuszna kwota za kurs, tylko pozazdrościć :)
Wiecie może z jaką częstotliwością są organizowane kursu w A. Warszawskiej?
Ostatni był w pierwszej połowie października i na razie cisza.
Ja płaciłem 50zł w Przemyślu i teraz spokój na 10 lat
a Śląsk śpi... :/
O, dzięki za informacje o kursie w Poznaniu. Jak wygląda sprawa z okresem ważności zaświadczenia?
Ustaliłem ze najbliższy kurs odbywa się 28/29 LUTY 2012 w sali "Kordelianum" przy ul. Św. Marka 10 w Krakowie. Są to dwa spotkania w godz. 16.00 - 19.00. Wybiera się ktoś z okolic Wadowic ? Przyjmują zapisy adres strony http://www.liturgia-foto.pl/, rejestracja na mail agpleb@gmail.com (trzeba napisać maila ponieważ na stronie jest rejestracja ale z nieaktualną datą)
Następny kurs w Poznaniu dopiero w grudniu 2012 tak podaje Archidiecezja Poznańska, może gdzieś w okolicy Poznania jest szybciej ?
A jak Świdnica? Coś już wiadomo?
witam
czy ktos z Was z okolic mazowieckiego a najlepiej Warszawy wybiera sie moze na kurs w tym roku, zeby zdobyc legitymacje ? dzwonilem tu http://www.pwtw.pl/index.php?mact=Ne...t01returnid=16 i termin na kwiecien za 200zl :) ma ktos namiary na inne miejsca ?
W razie gdybyście znaleźli w Warszawie coś wcześniej - dajcie proszę znać :)
Jeśli chodzi o Warszawe to tylko tu znalazłem..
podanie
http://www.pwtw.pl/uploads/studium_l...koscielnej.pdf
ankieta
http://www.pwtw.pl/uploads/studium_l...koscielnej.pdf
wysłać na e-mail: sekretariat@pwtw.pl
wstępny termin kwiecień 2012
jak by ktoś znalazł coś poza warszawą to niech da znać :)
Kiedy robiłem dwa lata temu w Łowiczu organizowali kursy co miesiąc na dożywocie za 80 zł ;)
Ok znalazlem, dzwonilem :) kurs odbywa sie w Diecezji w Lowiczu w kazdy pierwszy wtorek mc czyli najblizszy termin to 7 luty dalej 6 marca... koszt 80-90zl
Na kurs, wszyscy zainteresowani powinni przynieść następujące dokumenty:
- 1 zdjęcie,
- zaświadczenie od księdza proboszcza o wyrażeniu zgody na udział w kursie
bezterminowa legitymacja
Ul. Stary Rynek 20. bedzie z 85 km z Warszawy :)
To jest normalna dyskryminacja wyznaniowa! To niby jeśli ktoś jest np. prawosławnym to nie może robić zdjęć w Kościele Rzymsko-katolickim? O innych wyznaniach lub ateistach nawet nie wspominam!
Ja wprawdzie zaczynam robić zdjęcia lustrzanką, ale myślę już o przyszłości i chcę się zapisać na kurs w Łodzi. Najbliższy ma się tam odbyć w marcu, ale o wymogu zaświadczenia od proboszcza nie znalazłem nic na stronie. Kolega był chyba rok temu na takim kursie i opowiadał, że może go zrobić każdy, nawet niewierzący (ponoć prowadzący nawet o tym mówił podczas zajęć).
Tutaj jest link do kursu i nic w nim nie ma o zaświadczeniu od proboszcza:
http://archidiecezja.lodz.pl/new/?ne...48f60b5c41a22f
Ale może to tylko taka zmyłka?
Bylem na lodzkim szkoleniu i nie wymagali zadnych zaswiadczen. Cala rejestracja poprzez strone. Kosztowalo to okolo 100zl, w tym bezterminowe zaswiadczenie i identyfikator ze zdjecie. Obiad u siostrzyczek cale 10zl ;-)
KK to najbardziej niedemokratyczna instytucja i jeśli zaświadczenia z jednej Kurii nie uznaje w innych to co się dziwić, że w każdej panują (mogą panować) inne wymogi. O tym zaświadczeniu słyszałem i pewnie w jednych regionach nie ma tego wymogu (tych bardziej nowoczesnych) a w innych (tych zacofanych) jest.
Myślę o udziale w kursie, bo wiem, że taki jest obowiązek, żeby fotografować w kościołach. Ale czy Twoim zdaniem czegoś ciekawego się dowiem? Kolega, o którym wspominałem, mówił, że plusem jest to, że to nie suchy wykład, ale też możliwość dyskusji i elementy warsztatowe, które cokolwiek pokazują.
A wracając do kwestii zaświadczeń od proboszcza. W filmie (http://www.youtube.com/watch?v=NWHERbIF0js) jeden z prowadzących ten kurs mówi o fotografujących: "nawet jeśli są praktykującymi katolikami". Co oznacza - IMHO - że można nie być praktykującym katolikiem czy katolikiem w ogóle - żeby skończyć kurs.
Nie ma szczegółowych ogólnokrajowych przepisów na tą chwilę,o ile wiem.Cytat:
". Co oznacza - IMHO - że można nie być praktykującym katolikiem czy katolikiem w ogóle - żeby skończyć kurs.
Gospodarz danego obiektu , ma prawo i ustala zasady.Tylko bezpośrednie uzgodnienia z
zarządzającym obiektem pozwalają na spokojne rozpoczęcie sesji.
Organizujący kursy również określa warunki wstępne lub ich brak.
Na terenie kraju są również inne religie i ich obiekty,zasady.
Posiadanie zaświadczenia o odbytym kursie nie jest tożsame z prawem do fotografowania obrządku religijnego.
Zaświadczenie daje informację że fotograf miał mozliwość zorientować się jakie jego działania są niepożądane i nie tolerowane z punktu ogólnych zasad.
Orientowałem się jak wygląda sprawa w zachodniopomorskiem. Pasowałby mi Szczecin bo blisko ale tam jest tragedia. Ksiądz powiedział, że na ostatnią edycję listopad 2011 r. ledwo zebrali chętnych. Widocznie wszyscy co mieli zrobić to już zrobili a nowych nie przybywa :D.
Szczecin - planowany na październik 2012 czyli na końcu sezonu ślubnego ...
Koszalin - 24 marzec 2012 r. i będzie trzeba się bujać aż do Koszalina ...
s1nn3r - dzięki za cynk! Właśnie sam miałem przejść się u siebie i dowiedzieć się gdzie i kiedy jest organizowany ten kurs. Skąd wziąłeś informację i możesz mi coś więcej napisać o kosztach oraz miejscu kursu? Będę ogromnie wdzięczny :-).
Do tej pory fotografowałem bez kursu i nigdy nie miałem problemu, ale w tym roku postanowiłem, że zrobię :-).
Spoko, już podaje info, może inni skorzystają.
To zlepek kilku mejli zanim dowiedziałem się wszystkich ważnych rzeczy :).Cytat:
gawronska@koszalin.opoka.org.pl
Najbliższy kurs odbędzie się 24 marca 2012 r. Wszelkie dodatkowe informacje można uzyskać pod tym adresem meilowym lub telefonicznie 94 946 87 18.
Kurs trwa jeden dzień, odbędzie się w Centrum Edukacyjno-Formacyjnym w Koszalinie –Wilkowie koło Seminarium Duchownego. Koszt tego kursu tj. 100zł. Na kurs trzeba przywieźć rekomendację od swojego księdza proboszcza i jedno zdjęcie legitymacyjne.
Kurs rozpocznie się o godz. 10,00 a zakończy mniej więcej 14,00-15,00. Jest oprócz wiedzy zajęcia praktyczne w kościele.
Pozdrawiam
Emilia Gawrońska
Sekretariat Wydz. Duszp.
Najlepiej skontaktuj się z tą kobietą i zapisz na listę.
Do zobaczenia w Koszalinie ;)
Będę jechać aż ze Stargardu buu ... muszę sobie zaktualizować mapę fotoradarów ;p.
Dzięki wielkie za te informacje :-). Później skrobnę maila i się zapiszę na listę. Także widzimy się 24 marca :-).
Zapisałem się na kurs w Łodzi (a dokładniej będzie w Porszewicach pod Łodzią). Ciekawa rzecz - formularz zapisu jest tak zrobiony, że trzeba przesłać zdjęcie o konkretnych wymiarach (w punktach). Wystarczy, że jest pomyłka o 1 punkt i już zdjęcie jest odrzucane.
Przy okazji wymiany korespondencji zapytałem o to, czy można być niewierzącym i wziąć udział w kursie. Odpowiedź była twierdząca.
Kurs, niestety, dotyczy tylko fotografowania w kościołach rzymsko-katolickich. Zatem nie dowiem się, jak sprawa wygląda w kościele luterańskim czy synagodze.
Sprawa ma się tak, że jak dobrze gadasz z szefem danego obiektu to i do meczetu możesz wejść ze sprzętem. A jak głupio gadasz albo nie gadasz wcale, to żaden papier ani identyfikator Ci nie pomoże.
Będą o tym mówić w Porszewicach.
Obiadek polecam u siostrzyczek ;-)
Mam taką głupią prośbę. Czy mógłby ktoś zwolnić miejsce na kursie w Krakowie? Niestety zobaczyłem że lista jest zamknięta a niestety znajoma prosiła mnie o wykonanie zdjęć na ślubie który odbędzie się w kwietniu (przed datą kolejnego kursu).
Jeżeli komuś te dwa miesiące nie robią różnicy to byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Spróbuj może zapisać się na ten późniejszy termin i opłać kurs a poproś o potwierdzenie, że jesteś uczestnikiem kursu. Myślę, że to powinno wystarczyć bo w okolicach Krakowa są inteligentni duchowni.
Kurs fotografowania i filmowania.
Kurs fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii dla Archidiecezji Katowickiej odbędzie się w dniach 12-13 marca br. w auli Wydziału Teologicznego U.Śl. w Katowicach, ul. Jordana 18. Początek o godz. 16.30.
Od 1 lutego br. przyjmowane są zapisy na kurs drogą mailową ( sekretwd@katowice.opoka.org.pl) lub telefonicznie 32/251-05-61.
W zgłoszeniu proszę podać imię i nazwisko oraz adres zamieszkania.
Ilość miejsc ograniczona.
Czy ktoś coś wie o kursach w Poznaniu?
http://www.archpoznan.pl/content/view/1410/202/
Każda diecezja ma swoją stronę internetową.
Grudzień 2012??? Pogięło ich?
Ani nie przesadzam, ani nie ma w tym żadnego gniewu. Jestem po prostu zawiedziony tym, że jest to bardziej skomplikowane, niż się spodziewałem. Artykuł też przeczytałem i nie znalazłem tam żadnego innego rozwiązania dla mnie, jak tylko czekać do grudnia (a potrzebne mi to na kwiecień).