Raz kozie śmierć, to jeszcze jedno z tej serii...
Wersja do druku
Raz kozie śmierć, to jeszcze jedno z tej serii...
niepotrzebnie aż tak skóre obrabiasz - wygląda to bardzo sztucznie - tym bardziej, że twarz zblurowana i wygładzona a dłoń nie.
Jeszcze jedna sugestia - czymkolwiek chcesz świecić, świeć tak żeby oczy były widoczne choć też bez przesady.
Pozdr.
ogolnie.. o ile blur przy kobiecych portretach się sprawdza.. w męskich wolę pokazywac męskosc.. a nie skorke miękką jak pupcia niemowlaczka:)
Ale wy lole jesteście :D Ja mam 16 lat :P Jaki ze mnie mężczyzna ^_^
Mam gładką skórę od co ;p (no nie licząc zarostu)...
Macie org. wywołany do B&W:
wole oryginal:)
Zdecydowanie:wink:
Skoroś taki młody, to czemu się jeszcze "upiększasz"? A tym bardziej jesli masz gładką skórę to tym bardziej nie powinieneś jej wygładzać, bo resztki męskosci sobie odbierasz..:-)
Co do samych zdjęć, chyba niepotrzebnie podciągałeś jeszcze kontrast, bo są wystarczająco kontrastowe i przez to oczy i zacieniona strona twarzy zupełnie giną w mrokach (choć oczy tylko połowicznie). Kadry ok, pozy ok, portrety samochodowe jak najbardziej udane..8-)
CrazyEyesDogg zdecydowanie przedobrzyles :) cykaj sobie foteczki puki trodzik Ci sie nie pojawil hehe ;)
ale szczerze - wiekszosc porad odnosnie obróbki portretow widziałem w przypadku portretu kobiety. A jak to jest przy męskim? Ktos zna odpowiednie linki/inne źródła?
Daj sobie spokój z tymi blurami, wywołaj rawa, lekka korekcja kontrastu, koloru, czego tam potrzebujesz i tyle. Inaczej zdjęcia będą wyglądały jak na fotke.pl
Loome mnie sie wydaje, że u faceta to nawet tą szorstkość można podkreślać, w zależności od tematu zdjęcia... Jak ma być "model - ulizany bądź wyczesany" to raczej go blurem można potraktować.. Ja tam wole nawet podkreślić fakturę zarostu, bardziej męsko jest :D
No tutaj to zarost by trzeba dodac lub taką mesko zniszczona twarz, ale zgadzam się w 100% z Tobą:)
No to wrzucam cuś z dzisiejeszej zabawy światłem :) Raczej legitymacyjne mi wyszło niż portret, ale i tak mi się podoba (zabawa światłem oczywiście :roll: )
Cośik minka modelki mi nie odpowiada i nawalił chyba PP :?::idea:
NawaShibari : Tez troszeczke przegiecie ze strony obróbki skóry, coś brzydkiego tam sie dzieje, jakieś plamy... Też blur za mocny miejscami..
I fajnie by było gdyby oba oczka załapały się w GO
No napisz coś ktoś o moim ;(
Sam sobie komenta dales - foto do legitki ;) ale swiatlo fajne. a co do drugiej fotki, lepiej zmiekczaj sama twarz pedzlem zmiekczania [omijajac oczy, usta], a wlosy podreslaj np pedzlem przypalenia. Przeczytaj tez text o ostrzeniu zdjecia [jest gdzies na CB] ;)
czytalem ten watek od dawna
wreszcie po wielu probach analizach i eksperymentach:
nie psute
jedynie wyostrzone jedno oczko
nastepnym razem poprubuje gdy bedzie wiecej swiatla
wiem ze nie domknalem dostatecznie szkla i drugie oko nie wypadlo w GO
A dlaczego nie w kolorze? Ta konwersja na b&w chyba tylko skrzywdziła to zdjęcie - jest po prostu szaro.
Odrobina poPSucia też jeszcze by nie zaszkodziła - wkońcu liczy się efekt końcowy, a nie czysty raw czy jpg z puszki (chcemy chyba wszyscy, żeby nasze zdjęcia prezentowały się jak najlepiej).
PS w kolorze proszę! ;)
Pozdr.
jak obiecalem jest w kolorze
dodalwm winiete
nie wiem czy potrzebnie i umiejetnie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
cos mi tamto zdjecie usunelo ;/
Oj, oj.. Konwersja do BW częściowo zaretuszowała niedoskonalosci związane z ostrością. W kolorze nieostre oko już mocno daje sie we znaki.. do poprawki (czyli do następnego podejścia, bo jesli wyostrzysz w PS'ie bedzie to bardzo sztucznie wyglądało) Winieta ok, kwestia gustu. Co do szczegółów, to przydaloby się rozjasnić nieco skorę pomiędzy prawym okiem a nosem, bo troche wygląda trochę jak brudna..:wink:
spoko
na nieostrosci bede uwazal nastepnym razem
masz racje co do tej skory jakos swiatlo tak zagralo
a winiety wiecej nie dodam ;]
punky -> Moja wersja Twojej fotki:
Co wy na taki PP??
hmm.. po mojemu to jak światło było trochę kiepskie to potem już szkoda poprawiać w PSie lepiej powtórzyć zdjęcie.. ostatnie to już trochę naciągane..
trochę ostrości też brakuje chyba na całości.. i OT - widząc to zdjęcie naszła mnie taka refleksja - co kieruje młodą ładną dziewczyną żeby sobie takie coś w nos wbijać..
Pozdrawiam
zdjecia na pewno beda powtorzone bo warto :)
obrobka ala portrait proffesional mi nie pasuje
za duzo plastiku wg mnie
wole jak na twarzy widac lekko naturalne pory skory
co do kolczyka w nosie
hmmm o gustach sie nie dyskutuje ;d;d;d
Cześć!
Przeczytałem wątek, odnotowałem najważniejsze porady. Dziś troszkę popracowałem w domowym studio i :
Jak Wam się podoba? Proszę o wskazówki, porady, krytykę
Przez dłuższy czas ja wytykałem wam błędy nie pokazując tutaj niczego, teraz możecie się wyżyć na mnie ;-)
Moja pierwsza próba autoportretu - na plenerze w Stoczni nikt mnie nie poznał, czas najwyższy zmienić awatar na jakiś mniej anonimowy ;] (wiem że palce ucięte, ale to było robione jedynie na potrzeby avatara - co chyba widać pod moim nickiem).
Niby ustawiłem WB poprawnie, teraz nie wiem czy vista na nowym laptopie ma problemy z oprofilowaniem monitora, czy może faktycznie coś podczas ustawiania kolorystyki poszło nie tak - wydaje mi się że skóra ma dziwny zielonkawo żółty zafarb -jak wygląda to u was [niech wypowiedzą się tylko osoby ze skalibrowanymi monitorami]:
u mnie nic takiego nie ma...
Witam wszystkich.Tak jak w tytule, dopiero raczkuje i ciekaw jestem jak bardzo dostane po głowie.Pozdrowienia dla wszyskich.:)Marek
http://www.imghost.pl/?id=318f286374
dostaniesz po głowie za to, ze nie umieściłeś zdjęcia na forum a w linku
no lepiej ale powinno byc tak ;)
Bardzo dziękuje. Będe wiedział na przyszłość. Marek
Czyżby ten wątek już nie żył???:roll:
jak dla mnie za duzo zbawy PSem, ten wir w tle nie ehjst potrzebny...
No i udało Ci się:wink: Niemniej jednak tłem warto "podkreslić" ruch, a nie go kreować; mówię tu o tym, że sama poza Pana kowala jest zbyt statyczna na takie eksperymenty8-)
Jesli chodzi o inne aspekty zdjęcia (przy okazji tez obrobki) to jakoś dziwnie podpasowalo mi tu zwiekszenie kontrastu.. Naprawde ciekawy efekt sie udalo uzyskać, i zapewne zdecydowanie lepszy niż gdyby kontrast zostawić na "0":wink:
Słuchajcie jest jakiś złoty środek na 'pozycje' dla modelki? Czy muszę po prostu szukać jej 'dobrych stron'? A może jest jakaś reguła na kąty, układ rąk bądź co kolwiek innego do czego można się zastosować?
Każda podpowiedź jest dobra ;)
Uff.. O tym to można książki pisać (i niejedna została napisana) "Fotografia portretowa 100 rad i pomysłów" nie sądzisz, że warto? Ja z pamięci wymienilbym Ci moze z 7, więc nic tu po mnie..:mrgreen:
Nie musisz, ale możesz. Ważniejsze natomiast jest to, żebyś nie uwidaczniał jej "złch stron" bo wyjdzie Ci karykatura:wink:Cytat:
Czy muszę po prostu szukać jej 'dobrych stron'?
Zobacz pod tym linkiem. W pdf'ie jest trochę propozycji pozycji dla modeli
http://rapidshare.com/files/67331334...odeli.pdf.html
To może i ja dołączę z moim zdjęciem które zrobiłem jeszcze zanim tu się zalogowałem i nie poznałem tak dobrze KITa. Po prostu wrzucam do oceny. Z moich wyjaśnień - praktycznie brak obróbki cyfrowej. Jedynie skadrowane trochę. Robione kitem f/3.5, 22mm, ISO 200, 1/50s
czytając ten wątek (jeszcze nie skończyłem) znalazłem wpis allgsm żeby wrzucać i pozwolić się zrównać z błotem bo to najbardziej motywuje do nauki ;)
Pozdrawiam.
Pod tym linkiem jest jeszcze kilka porad
http://www.fotosite.pl/artykuly/fotografia/portret.html
jak na pierwsze kroki to fajnie, brakuje mi ostrości ( wyostrzyles po zmniejszeniu??)... zdjęcie epatuje delikatnością, a tak chyba miało być?
irfan view - zmniejszasz i robisz wyostrzanie przy zmniejszeniu,b adz po zmniejszeniu sam to robisz... inaczej zdjęcie traci ostrość ;)