No jasne, jeśli masz na myśli wzrost praktycznie 100% ceny to faktycznie poszli dobra drogą ?
Wersja do druku
Ceny? 100%? Nie wiem o czym mówisz. Wiele obiektywów serii L jest obecnie tańszych niż było parę lat temu. Co do puszek, to również widzę spadek cen zwłaszcza w porównaniu do możliwości (AF, MPx etc). I do tego Canon jest marką oferującą również masę nowych, tanich szkieł (wszystkie STM-y na przykład), których odpowiedniki w innych systemach kosztują wielokrotnie więcej.
P.S. Ceny za nowinki serii L oczywiście są i będą słone, ale to chyba nie wymaga wyjaśnień.
Ale które ceny wzrosły o 100%? Kupiłem 5d3 prawie cztery lata temu za 10k. Dzis można kupic za tyle samo. Canon 16-35/2.8 kilka lat temu był dla mnie za drogi, bo kosztował prawie 6k. W roku ubiegłym zaplacilem 4,8k. Marzyłem w 2010/11 o 70-300DO ale kosztował prawie 7k. Dwa lata temu kupiłem za 3k. Pisze o cenach brutto, za nowy sprzęt kupowany w Niemczech. Spadły znacząco ceny np. 50 1.4 czy 85 1.8.
W PL widzę wzrost cen w sieciach: Rtv euro agd czy media markt/saturn. Ceny zapewne wzrosną niebawem na całym rynku, bo podnoszą je producenci w związku z korelacją jen/funt/euro oraz z ewent. spadkiem PLN.
To zobacz ceny 70-200/2.8 135/2 35.14 itp itd. Kupowałem 6 lat temu nowego 70-200 za 3300 dzisiaj po tyle używki chodzą więc jak chcesz ze mną w tym temacie porozmawiać to sprawdź dokładnie ceny. Zobacz ile kosztują nowe słoiki Canona w stosunku do poprzedników, też nie zauważasz wyższych cen?
Jezeli 70-200 2.8 kupiłeś 6 lat temu za 3300 to sklep nazywał sie Black Market Square lub pomyliles sie z 70-200 4is, który tez zdaje sie byl wtedy droższy. Taka cena mozliwa byla gdy dolar przez chwile chodzil po 2 zl, czyli zdaje sie ok. 2008. Canon 135/2 caly czas wacha sie miedzy 3-3,5.
O nowych konstrukcjach nie pisałem wiec nie zmieniaj tematu.
Stare słoiki stanialy masz racje, ale nie o nie mi chodziło. Przyrost ceny prawie 100 % miałem na myśli w oparciu o owe generacje słoików, które Canona wypuszcza. Pisałem o 70-200/2.8 którego kupiłem nowego z allegro żaden Black Market ale widzę wiesz lepiej. Poza tym to moja opinia i jak chcesz nikt Ci nie broni kupić słoik, który teraz kosztuje prawie 9 tys. Ja już dawno stwierdziłem, że Canonowi kapuchy nabijac nie będę.
nie, nie i nie
ceny pospadaly
24-70 2.8 mozna nabyc <3k
70-200 4 is mozna nabyc <2600
50 1.2 widzialem za 3 z kawalkiem
i tak mozna dlugo ciagnac
jedynie 70-200 2.8 is trzyma cene
tak z moich obserwacji