Odp: Canon 5dmkI - czy warto?
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
Poleć mi proszę konkretnie jakiś program któy Twoim zdaniem będzie dla mnie dobry
DPP - w miarę prosto, ładnie z fajnymi kolorami. Wygenerujesz sobie z niego jpegi zgodne z profilami canona z aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
Poleć mi proszę konkretnie jakiś program któy Twoim zdaniem będzie dla mnie dobry
Od lat do tej pory na Canon 5D - DPP -> neutral -> color +2.
Nie wyobrażam sobie pracy w DPP na wielu plikach ale co kto lubi. Nie ważne co wybierzesz, czy to będzie PS czy Lightroom czy Capture One. Kwestia tego co z danym rawem chcesz zrobić
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Nie wyobrażam sobie pracy w DPP na wielu plikach ale co kto lubi. Nie ważne co wybierzesz, czy to będzie PS czy Lightroom czy Capture One. Kwestia tego co z danym rawem chcesz zrobić
Kolega jechał dotychczas na jotpegach. Szuka prostego programu do RAW. W tym przypadku DPP to dobry wybór. Zresztą wielu zaawansowanych użytkowników używa tego programu ze względu na kolory które generuje. Co by nie mówić w PS cy LR jest z tym słabiej. Znaczy da się ale trzeba się trochę naklikać.
A, żeby zdziwienia nie było. Ostatnia wersja DPP nie obsługuje 5D. Taki bonus od Canona. Na szczęście spokojnie można zainstalować starszą wersję.
Ja nie mam problemów z kolorami w Lightroomie z żadną z moich 5D
super dzieki za informacje
jeszcze dopytam jaka tą starszą wersję DPP ma być
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
super dzieki za informacje
jeszcze dopytam jaka tą starszą wersję DPP ma być
Wersja 4x nie obsługuje 5D.
U mnie działa wersja 3.14.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Ja nie mam problemów z kolorami w Lightroomie z żadną z moich 5D
Ja też nie jednak kolory są ewidentnie inne niż DPP. Już w ogóle korzystając z profilu Adobe.
Dziękuję Tobie bardzo za szybką informację
Mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej
ale nie omieszkam zadawać kolejne pytania
Fakt wchodzę w świat canona od pocxątku
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Wersja 4x nie obsługuje 5D.
U mnie działa wersja 3.14.
--- Kolejny post ---
Ja też nie jednak kolory są ewidentnie inne niż DPP. Już w ogóle korzystając z profilu Adobe.
Każdy soft ma inne kolory i nic na to nie poradzimy. Ja właśnie korzystam z Adobe bo MZ lepiej oddaje kolory i przejścia tonalne
Zwolennicy każdego softu się znajdą, mi się obrazek z LR bardziej podoba i łatwiej coś ukręcić, poza tym płynność działania i to że w LR można przeglądać zdjęcie za zdjęciem, też ma swoje znaczenie, ogólnie jakość pracy na więcej niż jednym zdjęciu.
Do tego obróbka zdjęć różnych (firm) puszek też się czasem przydaje.