Gdzie Ty znalazłeś 6D za 6400 zł ? Cena netto czy brutto ?
Wersja do druku
Polecanie analizy tego tematu to trochę jak żart... 80% wątków to jakaś kpina... pokazane foty i opinie osób które chyba mieli ten aparat jako pierwszy w życiu w rękach... sory ale tak to wygląda na chwilę obecną...
Qbańczyk, ceny 6100 z USA, 6500 za 6D bez FV w PL i 6200 5D MKII z fakturą w PL... takie są ceny na allegro i jak nie wierzysz to wejdź i sprawdź a nie się dziw ;)
Też grubo zastanawiam się nad 6D i 5D MKII... powiedziałem sobie że jak trafi się używane 5DMKII do 5tys. to biorę. Ale się nie trafiło i nie ma co kombinować i szukać na siłę. DO tego za 6D przemawia wszystko to czego brakowało użytkownikom 5DMKII.. Lepszy AF, lepsze ISO, WIFI, HDR, cicha migawka, lepsze odwzorowanie białego koloru, jakość nagrywania filmów... wady: karta SD i rozmieszczenie klawiszy... ale takie wady to nie wady :D
Ja 6D będę miał we wtorek to mogę coś więcej powiedzieć, oprócz tego co zauważyłem testując te body w kilku sklepach. AF chodzi dość przyjemnie tak jak w 7D... czyli szybko i celnie. Fakt jest mało punktów bo tylko 11... ale może i to zaleta ? Ktoś kiedyś mi powiedział że sprzedał 7D bo miał za dużo punktów AF... nie był to amator i to dało mi do zastanowienia. Teraz zaczynam chyba go rozumieć... że nie samo AF się liczy ;)
Jeszcze jedno... jeśli nie zależy WAM na wysokim iso to w każdej kategorii wygrywa NIKON d600... ilość punktów AF, większa liczba klatek na s., lepsza jakość obrazka na niskim ISO, więcej megapikseli, większy LCD, all servo lepsze, 2 gniazda na karty SD. Jak ktoś ma dylemat to jest pełno filmików na youtobe.
Morfii zdradź proszę jaki impuls pchną Cię do decyzji o zakupie 6D a nie 5DmkII
widzę że edytowałeś... to może inaczej... skąd o tym wszystkim wiesz "...DO tego za 6D przemawia wszystko to czego brakowało użytkownikom 5DMKII.. Lepszy AF, lepsze ISO, WIFI, HDR i cicha migawka... wady: karta SD i rozmieszczenie klawiszy... ale takie wady to nie wady..." jestem pewien że po lekturze forum:)
Nie mówię że jest nieprzydatne... jest tylko dużo sprzecznych inf. odnośnie tego modelu...
Należy pamiętać, że nie same opinie się liczą ale jeszcze bardziej trzeba umieć wysnuwać własne wnioski i wybierać to co jest nam potrzebne... tego akurat nauczyłem się na forum i jestem Wam bardzo wdzięczny bo wiem co chcę :)
Dziękuję.
Brutto:
Obecnie na allegro najtańsza
Canon EOS 6D + SanDisk 32GB Wwa,Kr,Gd,Szcz. (3189043811) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Ale jakieś tydzień temu była aukcja nowego 6d za 6399zł Brutto
--- Kolejny post ---
Jeszcze jedno... jeśli nie zależy WAM na wysokim iso to w każdej kategorii wygrywa NIKON d600... ilość punktów AF, większa liczba klatek na s., lepsza jakość obrazka na niskim ISO, więcej megapikseli, większy LCD, all servo lepsze, 2 gniazda na karty SD. Jak ktoś ma dylemat to jest pełno filmików na youtobe.[/QUOTE]
Jeśli o mnie chodzi to odpada taka opcja to bym musiał zainwestować jeszcze w jakieś szkła do Nikona. A do Canona leży w pudełku prawie nieużywany Canon EF 16-35 f/2.8 L II . Dlatego takie rozwiązanie Canonowskie mnie interesuje. I jak kolega powyżej. Co tknęło aby kupić właśnie 6d?
Do mnie 6d przemawia to, że jest to hmmm nowa konstrukcja. I niby lepszy AF- aczkolwiek z tym AF to też jest dużo informacji, ze nie taki on straszny jak go malują w 5d mark II. No i lekki, niepozorny aparacik.
A za 5d mk II. To jednak te 50 tyś cykli więcej i niby lepsza konstrukcja i uszczelnienie. ( 6d nie trzymałem w ręku więc moje informację są z forum).
Jeśli chodzi o wideofilmowanie. To ktoś napisał że 5d MK II nie można zrobić filmu slow motion a na youtubie jest kilka pozycji które pokazują że jednak można.
Na tym właśnie polega forum, że są tu różne opinie. A Twoje wpisy odbieram tak jakbyś miał skończoną wiedzę na temat tego co jest dla kogo najlepsze. Może czas wcielić w czyn strzeliste akty, które tu wygłaszasz o "wysnuwaniu własnych wniosków" zamiast bluzgać jakie to forum złe i jaką to stratę ktoś poniesie jak sobie przestudiuje wątek na interesujący go temat :roll:.
A ja proponuję żebyś zamiast dziecinnie odbijać piłeczkę wziął sobie do serca to co wyżej napisałem. Forum to nie blog na jedynie słuszne poglądy.
Śmieceniem się nie martw - się posprząta 8-).