Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Niczego nie zrozumiałeś, a zaraz do onanizmu nawiązujesz. Kompleks jakiś?
Chyba też nie zrozumiałes mojego wpisu, gdybym był onanistą nie pisałbym o starym 5D i Sigmie. Nie interesuje mnie kto czym fotografuje ale czytają forum pogląda nasuwa sie tylko jeden, nie masz nowego body z hiper AF i plecaka Lek to już nie umiesz zdjęć robić i niczym innym sie nie da :)
Tyle w temacie
Kochajmy fotografowanie samo w sobie :) nie ważne czym
Właśnie w każdym wątku gdzie jest sigma tamron vs L zaraz kilku obrońców nie-canona wszczyna rwetes i kpi z naiwniaków kupujących drogie i kiepskie Lki. Ja kilka lat temu też brałbym tą sigmę w ciemno, ale kilka tamronów (na czele z przewielebnym 17-50) i sigm już przerobiłem. Serwis sigmy, serwis tamrona, serwis nissina mocno mi nadszarpnął nerwy. Czy ta sigma będzie taka cacy za kilka lat? Zobaczymy. Widziałem kilkunastoletnie eLki działające jak nowe, a wyglądające jak prosto z wysypiska. Więc: TAK! mając do wyboru sigmę za 3 tyś a canona za 5,5 znowu kupiłbym naiwnie canona.
crazy za bardzo skupiasz się na sprzęcie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Skoro paru ludzi już napisało, że AF w nowej sigmie jest sprawniejszy jak w starych to jednak chyba nie jest wyssane to z palca, nieuważasz ?
AF w s35 jest jak to ładnie napisano dużo "sprawniejszy", potwierdzam w odniesieniu do s50 do której nigdy nie miałem uwag :) co do dokładniejszych informacji o dokładności to czekam na weekend, aby sobie poszaleć :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gavin
Ja sie skupiam na sprzęcie :D dobry żarcik :mrgreen:
Pamiętam jak robiłem zawody motocrossowe manualnym Pentaconem 4/200 a cała reszta foto ludków miała długie eLe i Nikkory, po czym jeden z nich zapytawszy co mam za obiektyw, jak mu powiedziałem że pelen manual to był w ciężkim szoku. Także gavin argument do nieodpowiedniej osoby wystosowałeś :)
Nikgo nie namawiam ani niczego nie brobię. Niech każdy kupuje co mu wygodniej
Cytat:
Zamieszczone przez
gavin
Właśnie w każdym wątku gdzie jest sigma tamron vs L zaraz kilku obrońców nie-canona wszczyna rwetes i kpi z naiwniaków kupujących drogie i kiepskie Lki. Ja kilka lat temu też brałbym tą sigmę w ciemno, ale kilka tamronów (na czele z przewielebnym 17-50) i sigm już przerobiłem. Serwis sigmy, serwis tamrona, serwis nissina mocno mi nadszarpnął nerwy. Czy ta sigma będzie taka cacy za kilka lat? Zobaczymy. Widziałem kilkunastoletnie eLki działające jak nowe, a wyglądające jak prosto z wysypiska. Więc: TAK! mając do wyboru sigmę za 3 tyś a canona za 5,5 znowu kupiłbym naiwnie canona.
a ja niekoniecznie tak uważam (dodam, że mam trzy jasne L-ki ;) również przerobiłem kilka sigm 10-20, 30, 50 i L-ki mam głównie dlatego, że dawno temu nie było niczego lepszego na rynku i dobrze jest mieć wybór :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gavin
Widziałem kilkunastoletnie eLki działające jak nowe, a wyglądające jak prosto z wysypiska.
To prawda. Moja ok. 20-letnia eLa 200/2.8 wyglądała tak sobie, ale optyka i AF perfekcyjnie działały. Sprzedałem, bo jednak stałką w niektórych warunkach ciężko się foci. Ktoś następny ma pełne zadowolenie. Nie boję się kupić używanej eLi, ale żeby kupić używanego Tamrona, to bym musiał się w główkę mocno zdzielić.
Najpewniejszym źródłem zakupu używanych obiektywów bez wad jest ... alledrogo ;-)
Każde ogłoszenie opatrzone jest uwagą, że obiektyw trafia idealnie, brak FF/BF, nigdy nie upadł i w zasadzie przeleżał w szafie 5 lat. Nic tylko kupować. hehe
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
To prawda. Moja ok. 20-letnia eLa 200/2.8 wyglądała tak sobie, ale optyka i AF perfekcyjnie działały. Sprzedałem, bo jednak stałką w niektórych warunkach ciężko się foci. Ktoś następny ma pełne zadowolenie. Nie boję się kupić używanej eLi, ale żeby kupić używanego Tamrona, to bym musiał się w główkę mocno zdzielić.
uogólnie mocno, że focący (znam kilka osób nienawidzących tego określenia ^^) dzielą się na tych, którzy lubią kolekcjonować starocie i za żadne skarby się ich nie pozbędą z prostej przyczyny, bo są po prostu dokskonałe pomimo wieku :) oraz na tych, którzy przenigdy nie kupiliby używanego obiektywu :) prawda leży pośrodku i choć uwielbiam manualne starocie to potrafię zrozumieć tych, którzy bez AFa żyć nie potrafią :)