Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
tomkod
Porównując suche dane obu puszek i nie kierując się jakimiś uprzedzeniami to Nikon D600 wypada dużo lepiej na papierze. Jako,że jestem na etapie wyboru to i tak nie biorę pod uwagę tego systemu głównie poprzez jakieś uprzedzenia, emocje itp.
Nikon prawie zawsze wypadał lepiej niż Canon jeśli chodzi o tzw. zawartość ficzerów w puszce,
natomiast już niekoniecznie pod względem obrazka - tutaj było nieciekawie.
Niby dziś jest trochę lepiej, niby coś się poprawiło, ale...
A ja widziałem wiele wspaniałych zdjęć zrobionych przy pomocy Nikona. Chciałbym by moje z Canona były choć w połowie tak nieciekawe jak tamte.
A może to jednak kwestia umiejętności, a nie sprzętu?
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
A ja widziałem wiele wspaniałych zdjęć zrobionych przy pomocy Nikona. Chciałbym by moje z Canona były choć w połowie tak nieciekawe jak tamte.
A może to jednak kwestia umiejętności, a nie sprzętu?
Jak Ci autofocus robi to co chce a nie to co Ty chcesz, to kwestia umiejętności czy sprzętu? Każdy widział wiele fajnych zdjęć, często nie wiedząc czym były zrobione (ma to znaczenie?).
W różnych miejscach było wspomniane o touchscreenie. Jednak na filmach na YT jakoś tej dotykowości nie widać. Jak dla mnie na plus.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Nikoniarzy chyba zatkało z wrażenia.
Wątpię :)
Cytat:
Zamieszczone przez
_igi
Przy tej samej mocy lamp w przypadku 6D trzeba będzie przymknąć przysłonę o ten kawałek działki, dla zachowania prawidłowej ekspozycji. Różnica między 1/180 a 1/200 to (MZ) naprawdę nic wielkiego, tak czy siak to generuje problemy, a praca z aparatem z synchro na poziomie 1/1000 jest o niebo wygodniejsza.
Ps. Speedlighty od dawna mają tryb "H", więc tym bardziej nie ma czym sobie głowy zawracać.
Mi bardzie chodziło o to, że już 5dm2 "w pełni" synchronizuje się na 1/125.. i jakoś nie koniecznie chciałbym schodzić do 1/100 (teoretyzuję)
[QUOTE=pawelo1;1110658]Jestem optymistą a jak:) no to niedobrze jak nim nie jesteś. Ja mam swojego 7d i jestem zadowolony:) ale nie ukrywam, że chciałbym aby takie samo body było jak 7D tylko z ff, af ten sam. I większość też pewnie by tak chciała ....
No chciała, by chciała, tylko , że 7d z ff za dużo mniej niż 5dm3 spowodowałby wycofanie tego ostatniego
z produkcji, ze względu na znikomą sprzedaż ... :)
.
Cytat:
Zamieszczone przez
yggdrassill
mi tam się podoba :) jak się okaże, że focus jest naprawdę zdecydowanie czulszy w słabym świetle to nawet jestem sklonny wymienic 7d na niego ;)
Żeby on jeszcze był tak precyzyjny jak czuły ..
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
ale nie ukrywam, że chciałbym aby takie samo body było jak 7D tylko z ff, af ten sam. I większość też pewnie by tak chciała .....
Jaki problem? 7D z FF to nic innego jak 5DIII ;). 6D to już raczej nie to - za mały, za wolny w porównaniu do 7D.
A ja bym chciał astona martina DB9 w cenie toyoty yaris. Trzeba zejść na ziemię.
Cytat:
Zamieszczone przez
arra
Ja bym tego teoriami spiskowymi nie nazwał, a czystym żywym biznesem, optymalizacją kosztów, czy jak tam zwał. Po wynikach finansowych Canona doskonale to widać ;)
Trudno dyskutować z taką błyskotliwą retoryką.