To nie masz co żałować. 7d dobry kombajn zwłaszcza AF ale matryca.... nie ma co porównywać nawet z 5d :)
Wersja do druku
Mam 5d2 i 1d2, wcześniej 5d1. Jedynka to świetny aparat, ale niestety do ślubów jego iso trochę nie wystarcza, tutaj zdecydowanie lepiej sprawdza się nawet stara piątka.
Witam serdecznie brać canonowską :)
Jak wielu innych napiszę co mam:
- 450 d + canon 18-200 mm 3,5-5,6 + canon 50 mm 1,4
Planuję wymienić body na 7D (focę dużo sportu). W związku z wymianą body chciałbym dokupić jakieś szkiełka, bym mógł cykać śluby. W moim kręgu zainteresowań jest:
- canon 28 mm 1,8
- i ewentualnie jakiś fish-eye
- no i oczywiście lampa
Co powiecie o takim zestawie. Proszę o ewentualne sugestie.
Pozdrawiam, G ;)
dwa body musisz mieć, dwie lampy. obiektyw 18-200 moze byc na jednym, do szerokich ujec i do mega ciasnych kadrow, a na drugim body żonglować stałkami i bedzie gut.
fish-eye sobie na poczatek odpusc;)
Ja mysle ze dobor sprzetu do slubow czy do jakiego kolwiek innego tematu to przede wszystkim kwestia kwoty jaka sie chce przeznaczyc na ten zakup i od umiejetnosci fotografujacego. Jesli cie stac na 1dx i uwazasz ze wykorzystasz jego moc to sie nie zastanawiaj:-). Jesli nie stac cie i jestes poczatkujacy to pomysl np nad 5d, dokup do niego jakies szkielko typu zoom, najlepiej jasny f/2.8 i jakas tania lampke do swiecenia:-). Pzdr
Jak zawsze: najlepiej 2body. Własne, pożyczone - bez znaczenia.
Ten kit 18-200 najlepiej byłoby wymienić na coś jasnego z zakresu 17-50. Chociażby używany tamron.
Fisha odpuść lepiej kupić coś z zakresu 85/100/135/200
z dwiema lampami bym nie przesadzał. Szczególnie jak będzie nowa. Co prawda ja np. mam o tyle duży komfort, że jak mi siądzie lampa to wrzucam ISO3200-6400, 1.4-1.8, włączam światła na sali i jadę dalej :D (piszę o sali bo w sumie tylko tam lampy używam)
Nie ten na który stać tylko ten który na siebie zapracuje. Co z tego, że ktoś kupi 1DX za blisko 30tys. jak w pierwszym roku będzie miał 2-3zlecenia i sprzęt zamiast zarabiać będzie się zwracał nie wiadomo jak długo?
Ja założyłem, że rocznie będę kupował sprzętu który maksymalnie zwróci się w miesiąc pracy czyli 4-5wesel.
Prawdą jest, co piszą inni, że 2 body się przydają - na wszelki wypadek. Choćby nawet to drugie miało leżeć w torbie.
450d - fajny aparat, ale ISO 1600 czasami jest za mało, szczególnie z ciemnym zoomem 18-200. Jeśli nie wymienisz tego zooma na nic jaśniejszego, to nawet z 7d będziesz musiał dużo błyskać - polecam zaopatrzyć się w filtry ocieplające do lampy błyskowej (koniecznie!) i zestaw różnych dyfuzorów (na różne okazje), przyda się też sensowna książka o błyskaniu (np. Neil van Niekerk "Lampa błyskowa w fotografii ślubnej").
- co do samego 18-200 nie wypowiem się, bo nie miałem, aczkolwiek jestem mocno sceptyczny jeśli chodzi o szkła o tak szerokim zakresie. Za to na pewno byłem bardzo zadowolony z 18-55 IS (kitowe szkło, do nabycia za ok 200-300 zł).
- canon 28 1.8 - fajnie, może być też Sigma 30 1.4 (o ile nie jesteś sigmofobem).
- fisheye - jedyne "słuszne" rozwiązanie pod cropa to samyang, szczególnie że rybą robi się kilka ujęć na reportaż. Trzeba pamiętać tylko, że używalny jest od f5.6. A więc ciemno, a im szerszy kąt, tym trudniej doświetlić scenę lampą na aparacie.
- lampa - może 580 EX II? Droższa niż np 480-tka, ale silniejsza (nie tylko silniejsza moc błysku, ale także szybsze ładowanie) - a zapewne będziesz potrzebować silnej lampy. Moim zdaniem, słabszymi szkłami i nawet amatorskim (jak 450d) aparatem zrobisz ładne zdjęcia, jeśli masz dużo światła - najlepiej dużo zastanego. W kościele i na sali musisz znaleźć swój patent na naprawdę dobre doświetlanie.
Kupiłem aparat Canon EOS 600D i podstawowy obiektyw EFS 18-55 mm. Proszę podpowiedzcie mi jaki obiektyw dokupić do:
1. Zdjęć typowo portretowych (np. małe dzieci, rodzinne)
2. Ślubne
Dziękuję tym, którzy pomogą.
Canon 50mm 1.4
17-55 2,8