Nie będę sie gotował o jakieś zdjęcie bo ja spokojny człowiek jestem:), tak jak mówiłem i przytakuje koledze dobry statyw to podstawa ciężki o szerokim rozstawie i się nie gnie po rozłożeniu. Jaki nie kupi sie sprzęt statyw musi być pożądny.
Wersja do druku
Nie będę sie gotował o jakieś zdjęcie bo ja spokojny człowiek jestem:), tak jak mówiłem i przytakuje koledze dobry statyw to podstawa ciężki o szerokim rozstawie i się nie gnie po rozłożeniu. Jaki nie kupi sie sprzęt statyw musi być pożądny.
znalazłem cos takiego
http://afe.pl/catalog/litowojonowy-g...0w-p-1649.html
nie całe 5kg
Bez wymiennego/dodatkowego akumulatora, kicha.
Wlasnie wrocilem z zakupów z zestawem Ranger Quadry od Elinchroma. Tak, to było do przewidzenia od samego początku ... ;)
Oprócz tego ze błyska za dużo więcej stwierdzić na chwilę obecną nie jestem w stanie ;)
Też mam czasem wrażenie, że człowiek w podobnych rozterkach największy problem to ma nie z decyzją tylko z własnym sumieniem i wytłumaczeniem sobie, że kolejne tysiące wydane na kolejne fotograty jest mega uzasadnione i bezwzględnie potrzebne dla dalszego rozwoju ;) też tak mam. Napisz czacha jak to dokładnie przetestujesz w boju.
czacha - dobry wybór, bedziesz zadowolony
Sprzęt kupiłem w Milso, cena jak z cennika - nie udało mi się wytargować rabatu (7300 z groszami jesli dobrze pamietam). Dokładnie to mowa o Ranger Quadra Pro Set A Heads na który składają się dwie szybkie głowice typu A, dwa dekielki, dwa standardowe garnki z wejściem na parasolke, zasilacz i dwa akumulatory do niego oraz ładowarka (jedna), kable 2x2.5m i wyzwalacz Skyport. Jest tez kabel synchro, nie sprawdzalem jakiej długości. W zestawie jest rowniez walizka w której wszytstko to co powyzej miesci sie bez problemu.
Pierwszy zestaw który przetestowaliśmy był wadliwy, nie błyskal, więc dostałem 2gi - sprawny w 100%. Dlatego też chciałem osobiście odebrać lampy aby je dokładnie sprawdzić przed zakupem, a nie potem bawic sie w wysyłki, zwroty itd. Nie wiem jak z serwisem w Milso, może stwierdzili by ze to moja wina ze lampy nie dzialaja.. a tak wszystko cacy.
Całość kompaktowych rozmiarow, ale to wiadomo. Spodziewalem sie nieco lepszej jakosci wykonania... jakos nie czuc tych 7tys ;) Walizka tez jest plastikowa i bez uszczelnien, ale z przumrozeniem oka moze to byc plusem, bo waga mniejsza.. tak to sobie tlumacze ;) Caly zestaw (2 lampy + 2 accu) udalo mi sie zpakowac do Tamraca Expedition 7 (chyba ... nie chce mi sie wstawac zeby sprawdzic jaki mam plecak) + 5D2 z gripem + 35L + 50/1.4 + 85/1.8 i duperele.. 135tka juz nie wlazi, trzeba ją podpinac w oddzielnym pokrowcu.
Z modyfikatorami nie moge podjac decyzji co wybrac, ale bede musial sie szybko zdecydowac bo swiecac na ostro za duzo nie zwojuje.
generalnie to z ta walizą nie przemyśleli do końca. znacznie lepsza byłaby jakas kompaktowa torba specjalnie zaprojektowana pod ten zestaw. tak, wiem, można dopasować sobie coś z tego co jest na rynku ale za tą kase... no chciałoby sie rozwiązania przemyślanego od A do Z wiec nie obraziłbym sie za coś dedykowanego.
I im dluzej bedziesz uzywal, tym bardziej bedziesz sie cieszyl ! :)
Potem dokupisz sobie 1 glowke Action , ringflash za 1500pln, kilka porzadnych modyfikatorow ( Varistar, softbox 90x110 z gridem, biala parasolka 105 cm... ) i bedziesz mial to o czym Fomei, Quantuum i podobne nawet nie slyszeli : rowna sile blysku od wlaczenia do konca baterii, stala temp. barwowa, blyskawiczne ladowanie aku nawet z auta ... Ze nie wspomne o nie reagowaniu na przedblyski pomiarowe X_TTL'i !!!
A potem ,zamiast monobloc'ow do studia kupisz sobie jeszcze 1 Quadre, albo 2...
Odnosnie "systemowek" - kazdy kto ma porzadne studyjne i systemowki wie, ze jakosci swiatla NIE DA SIE POROWNAC. Koniec kropka. rzecz bezdyskusyjna.
Mam i jedne i drugie ( kazdy sprzet ma swoje zastosowanie ) i widze ....
Jesli juz chcesz "psuc" fajne lampy tanimi softboxami _ CREATIVE LIGHT. Fajne, tanie , mozna zmieniac mocowanie Elinca- Speedlite- inne systemy, nie zmieniaja temperatury. Ale : Nie ma Varistar'a i nie ma beuty disha :(:(
I plus, ze sa w PL !
A props "slonca" 400Ws zrobi wam w softboxie 1m x 1m ciemna noc....
Pol mocy ( 200Ws ) wystarcza z nawiazka na 1/1600 s przy f 11 .
Przy rozsyle swiatla 50st. Quadra ma dla iso 100 1m f64 . 150 blyskow : 2 glowice na max (134+266Ws) plus swiatlo modelujace 1min po kazdym wyzwoleniu...
JEDYNA wada Quadry to limit EL-RQ : mody do 100cm , no 135 octa na bezwietrzu tez sie da, ale wyzej to juz bym nie sprawdzal... Ale po to juz jest Ranger RX.