Sam już nie wiem, czy go kupić. Widać, że ładnie rysuje i też dobrze wypada w testach. "Cichy" doradź czy warto kupować Tamrona 70-200/2.8 do D800, czy wystarczy ten 70-300 zwłaszcza, że na długiej ogniskowej robię mało sportowej fotografii/
Wersja do druku
Sam już nie wiem, czy go kupić. Widać, że ładnie rysuje i też dobrze wypada w testach. "Cichy" doradź czy warto kupować Tamrona 70-200/2.8 do D800, czy wystarczy ten 70-300 zwłaszcza, że na długiej ogniskowej robię mało sportowej fotografii/
No jest dylemat. Jesli do profi portretów i reportażu nie sportowego to 70-200, do bardziej amatorskich zastosowań 70-300.
Mam prośbę do posiadaczy T 70-300 VC USD, czy moglibyście opisac jak Wam działa VC. Mam to szkło i dotychczas nie miałem zastrzeżeń, ale po wczorajszym wyjeździe na pokazy lotnicze nabrałem pewnych wątpliwości.
Generalnie przy fotografowaniu normalnych scen VC u mnie działa tak, że słychać w szkiełku takie jakby pocieranie (co jakiś czas) i obraz zamraża się, jak przekadrowuję z wciśniętym spustem do połowy to obraz nie "przepływa" (jak to było np. w C 55-250) tylko "przeskakuje" i znowu się zamraża.
Czy tak ma być? Przepraszam, za być może infantylne pytanie, ale chcę porównać z Wami :)
Właśnie sprawdziłem, przy spuście do połowy obraz normalnie pływa, nic nie przeskakuje. Pocierania nie słychać, słychać lekki szum.
Wczoraj na pokazach miałem wrażenie, jakby momentami VC nie działała dobrze, szczególnie przy szybkich akcjach i teraz nie wiem czy to kwestia wydolności VC, na myśliwcach była bardzo syzbka akcja, a przygtoowywyałem się właściwie, tzn. śledziłem obiekt już wcześniej by ją "rozbujać".
A czy może być tak, że VC działa gorzej jezli focę obiekt, który jest nade mną lub pod dużym kątem?
Potestowałem jeszcze w domu na spokojnie i jest raczej OK. Pocieranie o którym pisałem jest tyllko na początku ja rusza VC, a potem jest bardzo słabo słyszalny szum.
Ponawiam pytanie czy VC działa gorzej jeżli focę obiekt, który jest nade mną lub pod dużym kątem?
Mam te szkło i stabilizacja w nim to mistrzostwo świata, mam wrażenie że zatrzymuje się czas.. ale generalnie jestem bardzo zadowolony z niego :)
czyli tamron w przedziale 70-200 ma f4 co oznacza że tanim kosztem mamy 70-200 4L IS a 300mm to gratis z f5.6 :)
Tami ma f4 do 100mm, a nie 200mm.