Może jakieś egzemplarze przed sprzedażowe czy coś
Wersja do druku
Może jakieś egzemplarze przed sprzedażowe czy coś
Samyangi NIGDY NE MIAŁY numerów seryjnych.
Obiektyw, który dostałem ze sklepu miał numer seryjny: D110I2164, dlatego zdziwiłem się, że ten drugi, po wymianie, nie miał tego numeru.
Jak oceniacie samyanga podczas ślubu na FF do kilku ujęć z kościoła, pleneru i zabawy na weselu. Mam 24-70 do większości ujęć z wesela, 85mm zmieniam teraz na 100 więc coś dłuższego również mam. Brakuje mi szerokości do kilku ciekawych kadrów.
14L za drogi
15 (fish) nie lubię rybiego oka
sigma 12-24 droższa i ciemniejsza od S14
C17-40 (może nie wąski ale nie tak szeroki jak pozostałe obiektywy)
S14 gdybym kupował brałbym z potwierdzeniem ostrości albo kupiłbym matówkę (co bardziej polecalibyście (pot. AF czy matówka)
Według kalkulatora DOF przymykając S14 do f4 i ustawiając ostrość na niecałe 2m mamy ostry obraz od 85cm do nieskończoności.
Bardzo proszę o poradę
Da radę. Jeśli tylko masz pomysł na ultraszeroki kadr.
ja wolę potwierdzenie af od matówki
Co w takim razie z ustawianiem ostrości. Lepiej kupić wersje nikonowską i mieć potwierdzenie ostrości czy matówkę (jaką EG-s, EG-d).
różnica w cenie niewielka. Jak będzie szybciej i wygodniej. Dodam, że nigdy nie miałem matówki do ręcznego ostrzenia na cyfrze. Jedyna przygoda z moim ręcznym ostrzeniem to yashica 35 gsn, szło mi to w miarę sprawnie i szybko. Przy 14mm będzie chyba jeszcze łatwiej (w yashice było 45mm)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze jedno pytanie.
Czy użytkownicy którzy kupili wersję z potwierdzeniem od Pan Cichego są zadowoleni?
Miałem go raz pożyczonego na jednym ślubie. Bezproblemowo dawał radę, ostrzenie bardzo łatwe, chyba użyłem ze 2 razy LV (w Kościele), resztę na czuja. Wesele pełen manual na czuja, wszystko ostre. Oczywiście trzeba odpowiednio ustawić :)
Oczywiście nieźle krzywi kadry :) tutaj jeden, nieprostowany
A ma ktoś jakieś kadry ślubne z tego szkiełka, ale na cropie?