-
Witam,
Moze ktos z szanownych forumowiczow mi pomoze, bo sam dojsc nie moge o co chodzi.
Zakupiłem na Alledrogo bezprzewodowy wyzwalacz lamp YOUGNUO, kupiłem jeden nadajnik i dwa odbiorniki.
Wszystko działa jak nalezy, do momentu kiedy probuje wyzwalac migawke zdalnie (poprzez nadajnik, który moze działać w funkcji pilota radiowego)
Po wyzwoleniu migawki poprzez nadajnik, lampa (podłączona do drugiego odbiornika) błyska, ale zdjecie naswietla sie tak jakby lampa była wyłączona.
Pytałem juz sprzedawce od ktorego zakupiłem ten zestaw i dostałem odp. "czas synchronizacji lampy z aparatem nie jest ustawiony, ustawienia na lampę błyskową!"
Czy ktos wie o co chodzi bo sam tego rozgryźć nie potrafie.
Aparat EOS 50D, lampa 580EX II
-
Nie da rady używać tego sprzętu jednocześnie jako wyzwalacz aparatu i lampy. Jeżeli chcesz zdalnie wyzwalać aparat i lampę nie będącą na nim, to powinieneś zrobić tak :
Nadajnik 1 > Odbiornik 1 : aparat + Nadajnik 2 na stopce aparatu > Odbiornik 2 : lampa błyskowa.
Związane jest to pewnie z tym, że aparat i lampa mają różne lagi (opóźnienia reakcji) na sygnał z odbiorników.
-
Jesli micles dobrze zrozumiałem, twierdzisz ze musze dokupic jeszcze jeden nadajnik, lub po prostu pilota radiowego do wyzwalania aparatu, tak? A sam sprzedawca jest w błędzie, twierdząc ze sie da.
-
Da się, ale nie będzie synchro wyzwolenia migawki aparatu i lampy błyskowej, dzięki czemu błysku nie będzie na zdjęciu. Aparat pewnie ma większe opóźnienie, bo lampy błyskają momentalnie jak dostaną sygnał.
Tak, dobrze zrozumiałeś. Albo po prostu nie używać dwóch opcji na raz :D
-
OK, dzięki, na to akurat sam wpadłem wczesniej, ale myslałem ze cos jednak trzeba w aparacie lub lampie zmienic zeby zadziałało z jednym nadajnikiem, teraz juz wiem co i jak, dzięki :)
-
Może na elektroda.pl zrobią ci jakieś urządzenie opóźniające sygnał na odbiorniku na lampie o wartość tego laga na aparacie :D
-
Za każdym razem opóźnienie musiało by być inne.
Jedyna metoda to nadajnik do ręki, odbiornikiem wyzwalać puszkę, drugim nadajnikiem wpiętym w sanki wyzwalać drugi odbiornik-lampę.
Często korzystam z takich kaskad jak mam duże przedmioty na których powstaje odbicie i nie chcę się w nim fotografować.
-
Ja mam inne pytanie:
- używając PocketWizarda Plus II - czy da się wyzwolić 580exII w strobie? Konfiguracja - 50D, pocket na body i przy lampie.
- konfiguracja - 50D z pocketem, 580exII z pocketem jako master oraz 430exII jako slave po IR z 580. W większości ustawień - lag pomiędzy wyzwoleniem 580 a 430 - ?? takjakby 430 błyskała na 2gą lamelkę. Inaczej gdy jest inna konfiguracja - 50D z 580 i osobno 430 jako slave to błyskają równo... jakiś pomysł? Jeśli chce mieć równo to pod każdą podpinam pocketa - i jest ok. Inne wyjście?
-
Nikt nie używa takiej kombinacji na forum??
-
a jakie masz poppery? z ciekawosci. Ja mam P1