4 załącznik(ów)
Odp: Canon EOS R5 Mark II
Dwa wnioski po tygodniowym teście R5 MK II w dość ekstremalnych warunkach.
Baterie Patona działały bez zarzutu, ale w stosunku do oryginału wydawały się mieć 20-30% mniejszą pojemność. Na ocenę może mieć wpływ to, że aparat był używany w temperaturze około 0 stopni.
Co ważne dla mojego wniosku, praktycznie nie nagrywam wideo. Przy zdjęciach i wtedy jeszcze sofcie 1.0, nie było żadnych różnic w zachowani aparatu w stosunku do oryginalnego akumulatora.
AF w porównaniu do R6 jest dużo lepszy. Nie miałem w rękach R6 MK II, przez co porównuje przeskok o dwie generacje, ale poprawa jest kolosalna. Przykładowo, kiedy ostrzyło się na ptaka siedzącego na gałęzi, a on odwrócił głowę (oko nie było widoczne) R6 się gubił. Tutaj obiekt jest cały czas śledzony i ostry.
W R6 śledzenie obiektu wymagało wybrania zwierzę/człowiek/samochód, tutaj świetnie działa tryb auto.
Przy lecącym ptaku śledzenie jest genialne. Nawet początkujący fotograf (za jakiego się uważam) jest w stanie trzasnąć fajną fotkę.
Załącznik 19017
Nie dałem rady z eye control. Nie wiem jakie są odczucia innych, ale u mnie kółko pojawiało się w nieodpowiednim miejscu. Mam sporą wadę z astygmatyzmem i być może to jest przyczyną. Pewnie w grę wchodzą też przyzwyczajenia, bo wcześniej zawsze robiłem zdjęcia w okularach, a w okularach było jeszcze gorzej. Szkoda, bo w niektórych sytuacjach bardzo by się ta funkcja przydała.
Reasumując, chyba udało mi się przed samym sobą wytłumaczyć, że wydatek miał sens.
Poniżej jeszcze kilka fotek z 200-800.
Załącznik 19018
Załącznik 19019
Załącznik 19020
10 lat temu z 6D też śledziłem ptaki w locie :D
powiedz lepiej gdzie jesteś z tymi pingwinami :)
Antarktyda, a dokładnie ta "wystająca" część od strony Ameryki Południowej. To się chyba nazywa Antarctic Penisula.
I niestety byłem a nie jestem. Niestety, bo chciałbym tam spędzić kilka dni więcej.
megaaa :D zazdroszczę pozytywnie, może następnym razem gdy wybiorę się na Patagonię to "uda się" załapać na jakiś rejs :)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
10 lat temu z 6D też śledziłem ptaki w locie :D
A ja kiedyś jeździłem maluchem. Też się dało ;-)
p,paw
Wymagało to więcej klików [emoji1]
Może się komuś przyda - przy okazji polecam fotografa :)
https://blog.cyfrowe.pl/canon-r5-vs-...-nie-zmienilo/
Canon EOS R[emoji[emoji2390][emoji[emoji2390]391]9[emoji[emoji2390]391]] Mark II
Widzę, że Paweł robi karierę na różnych gruntach :)
Czyli może na spottingu da się zarobić jednak ;)
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Odp: Canon EOS R[emoji[emoji2390][emoji[emoji2390]391]9[emoji[emoji2390]391]] Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Widzę, że Paweł robi karierę na różnych gruntach :)
Czyli może na spottingu da się zarobić jednak ;)
P,paw
Nie wiem, nie znam tła, ale w tej Arabii Saudyjskiej, gdzieś pisał, że robił za oficjalnego foto więc chyba spoko. Aparat pisał, że pożyczył, przypuszczam, że pewnie to był barter, "recenzja" za wypożyczenie. Podobno tak to czasami działa. W sumie mi to by pasowało, ale ja nie żyję z foto.
Canon EOS R[emoji[emoji2390][emoji[emoji2390]391]9[emoji[emoji2390]391]] Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez Bangi
Nie wiem, nie znam tła, ale w tej Arabii Saudyjskiej, gdzieś pisał, że robił za oficjalnego foto więc chyba spoko. Aparat pisał, że pożyczył, przypuszczam, że pewnie to był barter, "recenzja" za wypożyczenie. Podobno tak to czasami działa. W sumie mi to by pasowało, ale ja nie żyję z foto.
Ja to pisałem w pozytywnym kontekście.
Miło że w zasadzie potwierdził dokładnie moją recenzję po AirPower.
P,paw