Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Również uważam, że jest to ograniczenie programowe. 6D zbyt dobrze się sprzedawał, więc następca musiał być wyraźnie słabszy w jednym z ważniejszych parametrów od 5d4, żeby różnica w cenie była "uzasadniona".
Na szczęście mój 6dc działa i pozostanie w torbie na dłużej.
Jeśli to ograniczenie programowe to jest szansa że goście od MLa to potwierdzą, a może nawet zrobią mniej lub bardziej kulawe obejście - osobiście nadal nie mogę w to uwierzyć, w odsmażonego kotleta w starej technologii jestem zdolny uwierzyć ale w takie coś nie, film na youtubie pokazuje że papier wszystko zniesie.
Z drugiej strony może to dobrze bo miałbym parcie na zakup, a gibany ekranik mi się wyjątkowo nie podoba :mrgreen: (wytrzymałbym taki góra dół) - oczywiście ten korpus będzie robił fantastyczne zdjęcia podobnie jak 6D clasic robi fantastyczne zdjęcia bo to podobne korpusy są czyli ten nowy jest już przestarzały - ale w niektórych zastosowaniach np. sport może się okazać znacznie lepszy. Przy takiej cenie nic nie uzasadnia ruchu z programowym ograniczeniem matrycy - jeśli coś takiego jest to pomysłodawca powinien postąpić jak prawdziwy samuraj.
Ciekawe jak Nikon uzasadnił D5, który pojawił się w zeszłym roku i który ma DR (na wykresach) bardzo podobne do 5D2, 6D, 5d3, 6d2. A przecież mieli technologię...
Jakoś tak się składa, że kiedy matryca ma lepsze DR na niskich ISO, to ma gorsze na wysokich.
Wystarczy zapomnieć o ISO mniejszych niż 800 i wtedy praktycznie nie ma się co martwić, że ktoś ma dłuższe DR... :mrgreen: 8-)
^^
Nie uzasadniał, ponoć to kłamstwo, że ktoś ten aparat kupował bo bez DR jak z Ziemi na Marsa nemůže být ;)
Było 6d, teraz jest już 6dc (classic) a już niedługo jako 6dc (cult) ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ciekawe jak Nikon uzasadnił D5, który pojawił się w zeszłym roku i który ma DR (na wykresach) bardzo podobne do 5D2, 6D, 5d3, 6d2. A przecież mieli technologię...
Jakoś tak się składa, że kiedy matryca ma lepsze DR na niskich ISO, to ma gorsze na wysokich.
Wystarczy zapomnieć o ISO mniejszych niż 800 i wtedy praktycznie nie ma się co martwić, że ktoś ma dłuższe DR... :mrgreen: 8-)
i to tyle na temat DR.
Focenie w zakresie iso 100-200 to raczej wąskie grono odbiorców. Ja w każdym bądź razie wykonuje zdjęcia przy takich wartościach iso w skali promilowej.
Choć celowe obniżanie tego zakresu przez canona to jak bicie nas po twarzy...
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
wprowadźmy jakąś logikę w nasze rozważania - 6DII ma gorsze DR (od 6D classic) i na niskim ISO i na wysokim ISO więc gdzie ten DR odpłynął (znaczy polepszył się) bo nie widzę żeby na wysokie ISO - DR 6DII jest odrobinę słabszy od DR 6D classic na każdym ISO - na niskim ISO obie 6 są słabsze o (prawie) 2EV od DR 5DIV - coś tego DRa ogranicza albo technologia albo software - ale na pewno nie jest tak że się pogorszyło na niskim a polepszyło na wysokim - to nie ten przypadek.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Wg DxO M5 i M6 mają DR gorszy od 80D o ok. 0.6-0.8 EV na niskim ISO. A było przekonanie, że to ta sama matryca. Coś tam można zaingerować.
moim zdaniem z m6 jest ok wykres DR jest linią prostą i nie zagina się na niskich iso 0.5 eV a może mniej to nie tragedia
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
^^
Było 6d, teraz jest już 6dc (classic) a już niedługo jako 6dc (cult) ;)
będzie bo 6D classic to rewelacyjny korpus jest :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
i to tyle na temat DR.
Focenie w zakresie iso 100-200 to raczej wąskie grono odbiorców. Ja w każdym bądź razie wykonuje zdjęcia przy takich wartościach iso w skali promilowej.
Choć celowe obniżanie tego zakresu przez canona to jak bicie nas po twarzy...
A ja pewnie z 70% robię na iso 100, a czasem robię na iso 50 i uważam że to podstawowy zakres dla tego typu korpusu jak 6D i optowałbym za natywnym ISO 50 - niskie lub wysokie ISO jest używane zwykle przez tych co wiedzą co robią i dlaczego tak robią - z wysokim ISO na 6D nigdy nie było problemów.
Nie rozumiem tego classic przy 5 i 6d. Jesli ktos pisze 6D to nie ma na mysli 6D2. Rozumiem, ze niektorzy maja z tym problem i dla nich zwykle 6D nie ma racji bytu. Jesli tak jest moze napiszcie petycje do Canona z prozba o rebrand 6D co 6Dc.
Cóż, ja też większość zdjęć robię na iso <400.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Cóż, ja też większość zdjęć robię na iso <400.
I zawsze naświetlasz na światła aby wyciągać cienie ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Nie rozumiem tego classic przy 5 i 6d. Jesli ktos pisze 6D to nie ma na mysli 6D2. Rozumiem, ze niektorzy maja z tym problem i dla nich zwykle 6D nie ma racji bytu. Jesli tak jest moze napiszcie petycje do Canona z prozba o rebrand 6D co 6Dc.
Tak, bo classic to magia, ale odchodzi do lamusa powoli na rzecz topki z DxO :) Czasy się zmieniają.
Przepraszam, miało być "DR i topki" z DxO.
Nie zawsze, ale wolę wyciągać cienie niż gasić przepały.