Pytanie czy to bamboo [2540dpi] czy bamboo one [~1000dpi].
P.S.: Ja swojego bambusa kupiłem za 260zł z przesyłką w transit.pl. Wszystko w pudełku było, na następny dzień <:
Wersja do druku
a ja wlasnie wczoraj nabylem droga kupna ;) wacoma bamoboo taki czarny z przyciskami i 2500dpi za 258pln w komputroniku mila obsluga wszystko ok teraz pora na nauke ;D
Stoje przed zakupem Wacoma i mam dylemat.
Stanelo na tym ze mam dwa zestawy do wyboru (zblizone cenowo)
Wacom Intuos3 SE A5 Wide Tablet with Airbrush -£229.42 inc. VAT
oraz
Wacom Intuos3 A4 Regular Tablet, Pen and Mouse -£255.61 inc. VAT
W tej chwili pracuje glownie na laptopie 15 cali widescreen. W przyszlym roku powinienem w koncu kupic zewnetrzny monitor. Bedzie to cos w przedziale 21-24 cali, i tez widescreen.
Tak sobie mysle, ze w tej chwili A5 by mi wystarczylo, ale poniewaz mam w perspektywie zakup nowego monitora/komputera, to zastanawiam sie czy A4 niebylo by jednak lepszym wyborem. Problem dotyczy tez tego ze wersja A5 jest wide, a A4 normalna.
Czy wybor tabletu w wersji wide bedzie lepszym wyborem, majac na uwadze to, ze LCD tez jest wide? Czy moze nie ma to duzego znaczenia i lepiej brac tablet w klasycznym ksztalcie, ale za to wiekszy?
Tablet bedzie uzywany glownie z PS, Illustrator i After Effects
Z gory dziekuje za opinie
Jeśli tablet ma Ci służyć głównie do retuszu zdjęć, to A5 zdecydowanie wystarczy, jeśli chodzi o rozmiar.
No i do ekranu panoramicznego lepiej pasuje takiż właśnie tablet.
Dla mnie nawet A6 jest zbyt duza, dlatego okroiłem aktywne pole :-)
Szybciej się pracuje, gdy nie musisz latać ręką po całym tablecie.
Tak jak pisze sid, do "normalnych" zastosowań A5 spokojnie starcza.
Na tym forum "normalność" oznacza obróbkę zdjęć i w tym przypadku najlepszym rozmiarem jest A6, jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało. Ale zakładam, że skoro wspominasz o Illustratorze, to masz też w planie inne zastosowania. Przy rysowaniu to rozmiar może się przydać.
Co do proporcji, to dobrze jest, kiedy tablet ma zbliżone proporcje, co monitor, ale nie jest to krytyczne. Szybko się przyzwyczaisz, że w jednej osi tablet reaguje ciut narowiściej i przestaniesz to dostrzegać.
W pracy uzywam a5 wide i monitor mam 4:3. W domu a5 regular. Kupilem niedawno eizo wide i brakuje jednak kawalka na szerokosci. Pracuje glownie w Indesign, Photoshop, Illustrator. Polecam Ci kupno a5 wide. Bedzie wystarczajacy. Naprawde komfortowo sie na nim pracuje. Siedze przy nim 10 h dziennie :) Zmniejszam jeszcze delikatnie aktywny obszar bo przy tak dlugim czasie pracy mozna sie niezle namachac. Do obrobki zdjec czy retuszu polecam zmniejszyc o 1/4 powierzchnie aby miec dostep do wszystkich narzedzi przy lezacej rece i ruchach samym nadgarstkiem. Tak, by jej nie unosic z nad tabletu. Odczuwa sie ta roznice przy kilkugodzinnej pracy. Pozdrawiam.
Kupilem A5 Wide i jak na razie mysle, ze to byl wlasciwy wybor. Nawet przy tej wielkosci troche reka sie macha.
Dziekuje wszystkim ktorzy podzielili sie swoimi opiniami. Malo brakowalo a kupil bym A4. :)
Myślę, że to zaciekawi właścicieli tabletów Bamboo:
http://wacom.com.pl/index.php/compon...-bamboo-scribe
Cytat:
Wszyscy, którzy kupili tablet piórkowy Bamboo po 16 września 2008, otrzymali także dołączoną do niego zaawansowaną aplikację Bamboo Scribe, która rozpoznaje pismo ręczne.
Niestety klienci, którzy nabyli tablet wcześniej, nie mogli cieszyć się tą aplikacją.
Teraz jednak, przez cały grudzień 2008, wszyscy użytkownicy Bamboo mogą nieodpłatnie pobrać Bamboo Scribe, niezależnie od tego, kiedy kupili tablet. Wystarczy odwiedzić stronę http://www.wacom.eu/bamboo w dniach od 1 do 31 grudnia 2008 i podać numer seryjny zakupionego tabletu.
Mam zamiar jako prezent pod choinkę sprawić sobie tablet WACOM Bamboo, używam PS CS3, moje pytanie: czy potrzebuję jakieś dodatkowe sterowniki, czy też po podłączeniu będę mógł od razu pracować? Czy PS CS3 rozpoznaje z miejsca ten tablet?
Nic dodatkowego nie potrzebujesz, instalujesz sterowniki z płyty która znajdziesz w pudełku i tyle :)
PS CS3 sam już go sobie rozpozna, dodatkowe funkcje jak np nacisk piórka są opisane w tym wątku.
Moim zdaniem zdecydowanie lepiej pobrać aktualne sterowniki ze strony producenta:
http://www.wacom-europe.com/index2.asp?lang=en&pid=29
Na niektórych systemach sterowniki z płyty potrafią narobić kłopotu. Te z sieci działają bezproblemowo.
U mnie na XP sp2 i te z płyty i te z netu działają poprawnie.
Ale sid ma racje, najlepiej używać najnowszych :)
a czy ktoś pracuje z tabletem używając go także jako myszki?
jeśli tak to jak się takie rozwiązanie sprawdza?
Moim zdaniem tu wiele zależy od preferencji i osobistych przyzwyczajeń. Dużo osób relacjonuje, że muszka leż gdzieś, już nawet nie pamiętają gdzie i tylko z tabletu korzystają. Inni wciąż lubią myszkę.
Jeśli chodzi o mnie to, pomimo, że Tablet bardzo polubiłem i wiele czynności które kiedyś były koszmarnie trudne do wykonania precyzyjnie i na samą myśl o nich miałem ochotę wyłączyć komputer, dziś wykonuję z łatwością i przyjemnością to nadal używam i cenię sobie myszkę i nie wyobrażam sobie życia bez niej.
Tylko, że ja nie jestem przeciętnym użytkownikiem myszki, mój gryzoń kosztował mnie blisko 400zł, specjalnie go konfiguruję zarówno w systemie jak i w sterownikach i wykorzystuję go do konkretnych zastosowań poza samą grafiką, więc nie jestem typowym przykładem.
Jeśli ktoś głównie pracuje w programach graficznych i wykonuje inne czynności biurowe (www, poczta, procesor tekstu) to z powodzeniem może używać tylko Tabletu.
Szkoda tylko, ze jest 50000 innych jezykow, tylko naszego nie ma i juz by bylo pieknie, juz sie witalem z gaska, ale wszystko przerabia na obcy jezyk.
No ja jestem ten inny i nie moge jeszcze dobrze skordynowac ruchow reki z tabletem, myszka intuicyjnie, a z tabletem wciaz sie proboje dogadac.
Najlepszy dla mnie bylby tablet z ekranem... ale to juz nie ten przedzial cenowy.
moja znajoma ma taki table t i mialem ostatnio okazje go testowac.....sam obrabiam zdjecia w CS2 i powiem ze "profesjolanie" wyglada praca na nim....ale mnie sie zle pracowalo....(podejrzewam ze kwestia przyzwyczajenia) - zainspirowalo mnie to do kupna fajnej myszki 3200dpi itd.....
najlepiej pozycz od kogos tablet na weekend i sam sie przekonaj co i jak,,,,.......
pozdrawiam....
- mysz mam przyzwoitą - logitech mx500 czy jakoś tak, w pracy trackball też logitecha. oglądanie u kogoś i sprawdzanie akurat nie będzie konieczne - skoro się do trackballa zamiast myszy przyzwyczaiłem to i tablet opanuję bez problemu - przy takich sprzętach jest tylko jedna metoda - używać tylko tego co chcesz opanować i się nauczysz błyskawicznie -a kupuję m.in. ze względu na zalecenia zdrowotne związane z nadgarstkiem - rehabilitacja zaczyna efekty przynosić - a przy pracy z myszką w domu przez parę godzin niestety się nadgarstkowi rozwalonemu przez mysz nie polepsza ;) - rehabilitant jak zapytałem zdecydowanie polecił zakup tabletu więc kwestie decyzji czy kupić mamy już z głowy, wybór modelu w zasadzie też (intuos3 a5 wide bo nie lubię 2 razy kupować) - tyle że trzeba się zorientować czy oprogramowanie którego używam będzie w pełni go wykorzystywać czy trzeba jeszcze będzie coś w rodzaju fotoszopa (chociażby PS elements) dokupić czy gimp wystarczy..
?? qrna używam bamboo już kilka ładnych miesięcy, ale tego nie znam, może mi ktoś wytłumaczyć...??
artus, jeśli chodzi o używalność to nie pozyczaj tylko kupuj. przez kilka dni, tygodni bedziesz sie uczył a potem zadna mysz zwłaszcza przy retuszu, malowaniu, szparowaniu, mu nie dorówna. Znam takich co po kilku dniach rzucili w kąt... Obecnie chyba tylko dla uruchomienia innych partii mięśni nadgarstka po całym dniu trzymania rysika czasem wracam do myszy którą mam cały czas podpietą. Wracam coraz rzadziej... Strony i wszelkie foruma, tez przy pomocy wacoma (wacom, prowizja od sprzedaży się należy...:D ).
Jedynie na gg jak otwieram linka to przy tym bezpiecznym ostwrciu kilkusekundowym nie da sie kliknąć za 1xem
A czy ja pytałem o bamboo ;) - pytałem czy Gimp tę funkcję obsługuje
o pochyleniu jest tu: http://www.tabletywacom.pl/atlas/tilt.php
Dokładnie tak mam zamiar zrobić - i tak jak Marku piszesz - odepnę mysz i co tam mam i będę używać tylko tabletu - tak najszybciej się nauczę i jak piszesz - zacznę używać tych innych mięśni nadgarstka bo m.in. do tego ma służyć.. o rysowaniu itp. nie wspominam bo to oczywiste ;)
Bamboo nie obsługuje nachylenia, jako, że jest to model budżetowy, raczej do domowej rozrywki. Intuos 3, który jest flagowym modelem Wacoma ma za zadanie w pełni odzwierciedlić w wirtualnym świecie działania narzędzi artystycznych, takich jak pędzel czy ołówek. Każdy kto rysował wie, że oprócz nacisku, również kąt nachylenia ołówka jest ważny. Tak więc Intuos 3 odzwierciedla zarówno nacisk (dokładniej niż Bamboo, ma również większą rozdzielczość) jak i nachylenie piórka względem tabletu. Bamboo jako tańsza wersja nie posiada tych funkcji.
budżetowa, nie budżetowa mnie wystarcza, a jako że nie maluje tylko głównie retuszuje to potrzeb wielkich nie mam...
Niektóre modele tabletów Wacom są już tylko w wersji wide.
Czy wersja wide np. w rozmiarze A6 ma tę samą wysokość tylko większą szerokość w stosunku do wersji 4:3? Tzn. czy z boku jest "doklejona" dodatkowa przestrzeń robocza?
A6 4:3 już nie ma w sprzedaży. Porównałem jak to wygląda dla A5:
Klasyczny (4:3) wymiary zewn. 34.5 x 26.2, aktywny obszar 20.3 x 15.2 czyli idealnie 4:3.
Wide (16:9) - odpowiednio 41.8 x 26.2 i 27.1x15.9 (proporcje 15.34:9).
Wychodzi więc, że dla wymiarów zewnętrznych wysokość jest taka sama, wide ma tylko "doklejony" bok, dla aktywnego obszaru - dodatkowo trochę większa wysokość w wersji wide przez co proporcje zmieniły się z 16:9 na efektywne 15.34:9.
Czy jest możliwość, żeby tak skonfigurować kółko w Bamboo, żeby zamiast zoomowania zmieniał wielkość pędzla w PS? Kurde wydaje mi się, że gdzieś to na forum było, ale za nic nie mogę tego znaleźć.
Po co na tablecie ? Sam używam go, a wielkość pędzla zmieniam lewą ręką naciskając " [ " i " ] " Nie jestem pewien, żeby Twój sposób był lepszy.
Wydaje mi się, że byłoby to wygodniejsze. Jeśli jednak okazałoby się że nie jest to najlepsze rozwiązanie to mógłbym wrócić do klawiatury.
używam obecnie Wacom bambo , jestem bardzo zadowolony z tego tabletu pomimo jego "małych" rozmiarów spełnia całkowicie moje oczekiwania za tą cenę*i śmiało moge go polecić.
moja rada na początek przygody: rysuj, ćwicz i jeszcze raz rysuj i ćwicz!
Nie wiem czy była informacja.
Pojawił się bardzo fajny tablet. Bezpośrednia konkurencja dla Intuosa 3, w bardzo atrakcyjnej cenie. Ponad dwa razy taniej;). A tu mały test Pentagrama Virtuoso http://www.max3d.pl/article.php?id=158
Gdyby to nie był tekst sponsorowany to można by było mówić o małej rewolucji.
Jest ktoś w stanie potwierdzić wiarygodność tego portalu?
Cóż za niedowiarki:)
Spójrzcie kto to testował!!! Sami guru grafiki w tym kraju;)
Michał Dziekan (Platige Image):
„Bardzo spoko tablet, dobrze ze piórko nie ma bateryjki”
Marcin Jakubowski (freelancer):
„Tablet jest ok, bardzo dobrze się na nim pracuje, dobry tablet za niewielka cene”
Rafał Wojtunik (Platige Image):
"Pracuje się bardzo wygodnie, chociaż czulość nacisku mogła by być zdecydowanie wyższa."
Tak, że z tymi obawami to spokojnie. Panowie obyci z wacomami jak nikt inny, i skoro mówią, że pentagram jest OK to tak jest!
A swoją drogą, to również się nie spodziewałem, że tego doczekam, ale wygląda na to, że Pentagram tańszą alternatywą dla Wacoma.
" chociaż czulość nacisku mogła by być zdecydowanie wyższa."
Tłumaczenie - trzeba ryć rysikiem jak p....ny egipski niewolnik rypiący hieroglify na kamieniach piramidy. I to by było na tyle w temacie produktów tabletopodobnych.
Wydaje mi się, że Rafał Wojtunik chciałby lepszej czułości do przenoszenia delikatnych, subtelnych pociągnięć "pędzlem". To artysta, więc zrozumiałe. Dla niego żaden tablet nie będzie dość czuły ;) Zdecydowanie nie chodziło mu o to, że trzeba mocno naciskać, by móc pracować. Skoro porównują go z Intuosem 3, można śmiało wysnuć wniosek, że jest o wiele lepszy od Bamboo czy Volito.
Tylko się cieszyć, konkurencja na rynku zawsze się przyda. Szkoda jednak że nie ma wersji a6 - nie wiem czy dobrze zrozumiałem wypowiedzi zawodowców(między innymi Czornyja) ale podobno w retuszu fotograficznym im mniej tym wygodniej.
Akurat Czornyj w innym wątku wspominał, że planuje przesiadkę na Intuosa A5 :) Ale to ze względu na pracę na 2 monitorach.
O, udało mi się znaleźć wątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=39483#9
Muszę się pochwalić, że jestem od ponad tygodnia szczęśliwym posiadaczem Wacom Bamboo i mogę powiedzieć tylko jedno, nie wiem dlaczego nie używałem tabletu wcześniej ale to był błąd, praca w PS jest na innym poziomie. Polecam każdemu, urządzonko działa świetnie.
http://blog.moridin.pl/2009/03/ispot...we-popoludnie/
Zapraszam chętnych, szczególnie tych którzy bawią się ambitniej z retuszem a jeszcze nie zdecydowali się na tablet.
Byłem dzisiaj i zdecydowałem się z USA sprowadzić Intous3. :)
A Ci którzy nie bawią się retuszem to zaczną mając tablet. :)
Ufff przejrzałam wszystkie info o wacomach na forum.
Do zakupu przymierzam się już 3 rok.
Wstępnie miał to być prezent dla sporo rysującego syna.
Na dzień dzisiejszy doszły zainteresowania rodziców.
Ostatnio na spotkaniu e-cyfrowe miałam okazję pobawić się Wacomem, niestety nie pamiętam nazwy modelu prawdopodobnie Bamboo.
Kompletnie nie mogłam poradzić sobie z ruchem ręki..pokutuje przywiązanie do myszki.
Jednak każdy użytkownik zapewniał że nauka jest krótka, potem myszka odchodzi...do pudełka.
Kiedyś miałam zapędy do Intuosa 4, ale doszłam do wniosku że najpierw pobawię się wersją tańszą. Jeśli zapałam entuzjazmem droga zakupu droższego cacka zawsze otwarta.Poza tym koniecznie chciałam kupić tablet z duzym obszarem roboczym/już przeszło:P/
Teraz tylko muszę dokonać wyboru pomiędzy Bamboo Fun S A6 a wersją Bamboo
cenowo różnica ok 100 zł jeśli się nie mylę ...ciut inny design/kolor, kształty opływowe/ oraz dodatkowe oprogramowanie na rzecz Funa.
Ktoś doradzi jaki model wybrać?
Cokolwiek by to nie było to jeśli możesz,kup docelowo.Dwa razy zapłacisz i stracisz trochę czasu po co?IMHO INTUOS 4 .Myszka nie odejdzie do pudełka.Do pewnych rzeczy lepszy tablet do innych mysz.Oba w stand bay-u na biurku.Pozdrawiam.
Wczoraj przyniosłem do domu insuosa 4S, zastanawiałem się nad większym, ale do retuszu to zupełnie nie potrzebne a wręcz przeszkadza. W pracy mam intuosa3 A5 Wide, do projektowania ok, ale jak mam jakiś retusz zrobić to zdecydowanie za dużo trzeba się namachać. Jammar dobrze mówi, bamboo jest fajny ale do zabawy, nie to piórko, nie ta ergonomia, dużo mniejsza czułość. Bardzo fajnym rozwiązaniem w intuosie są programowalne przyciski (6 w najmniejszym) a kółko to już zupełna rewelacja. Rysującemu dziecku kupcie lepiej porządne kredki, po co ma sobie oczy męczyć przy komputerze, zwłaszcza, że A6 do rysowania to i tak za mało.
Ok zastanowię się nad wyborem drożej opcji...choć pewnie i tak na początek my sobie kupimy Bamboo do retuszu zdjęć a dziecko swoją drogą dostanie na Insuosa.
Dziecko od 8 lat ma kredki, węgiel, pastele, akwarele, farby olejne itp.
Wesoła twórczość dawno temu przeniosła się do painta- ale ile można.
Intuos dla dziecka to mocna przesada, lepiej kupcie mu bamboo fun M A5.
bamboo będzie całkowicie wystarczające .