Inaczej mówiąc-przesiadam się z FujiFilm s9600 - pytanie czy warto inwestować w najnowszy model czyli 760D czy jednak 70D?
Wersja do druku
Inaczej mówiąc-przesiadam się z FujiFilm s9600 - pytanie czy warto inwestować w najnowszy model czyli 760D czy jednak 70D?
Hmmm... Ja bym raczej postawił inne pytanie: czy warto dołożyć te parę stów do 70d? Bo za tę różnicę w cenie można sobie kupić np. 50/1.8 STM albo 55-250 STM.
Mam 70d, ale teraz pewnie kupiłbym 760d (wtedy nie było). Zaraz pewnie mnie tu zjedzą pisząc, że jak tu w ogóle kupować korpus bez mikroregulacji? Otóż można. Zwłaszcza, że kupujesz nowy (i obiektywy pewnie też), więc serwis musi wyregulować za friko gdyby był jakiś problem (co jest mało prawdopodobne).
Podsumowując: 760d i 70d to w zasadzie korpusy o takich samych możliwościach. Proponuję też sprawdzić w sklepie, który lepiej leży w ręce. 70d jest trochę większy i cięższy, za tym idzie wrażenie solidności.
760d ma dwa koła nastaw, czy jedno? ja bym brał starą 5Dc i do tego szkła, chyba że zależy Ci na filmach. rozumiem zakup nowego, sam kupiłem nowe 70d, ale kupowałem używki 40d i 5d i były spox. 70D kupiłem bo mi mózg odjęło...no i miałem sigme 18-35, a 5Dc trzymały mocno cenę.
zobacz czy się zmieścisz w cenie 5Dc i stałka 50mm 1.4, na start zabawy z FF super sprzęt
No tak, ale to prawie żadna strata. Z joya wykastrowano sporo puszek, w tym nawet serii xd (vide 6d). A przycisk af-on jest średnio wygodny u Canona (mały i pod kątem). I dodatkowo jego funkcję można przypisać do przycisku * (łatwiej go wymacać, bo jest większy) i to w KAŻDEJ lustrzance Canona, nawet xxxxD :) Innymi słowy do ergonomii 760d trudno się przyczepić.
Do czego w takim można się przyczepić? Patrzyłam na proponowanego 3D mark I, ale na allegro jest tylko używany z przebiegiem minimum 40 000 klatek, nie mówiąc o 100 000.
Szybkie pytanie. Wiem. Wstyd nie czytać instrukcji.
Sytuacja ma sie tak: studio, lampy, wyzwalacze radiowe uniwersalne (1 styk centralny). Jest OK kiedy sie korzysta z wizjera. Natomiast w trybie LV lampy nie odpalają, Nadajnik radoowy nie daje impulsu. Tak juz niestety to jest, czy też trzeba cos pogmerać w ustawieniach body?
Przekopałem instrukcję (i poszukałem w gogle). W trybie LV błysk jest tylko z lampami systemowymi Canon. Zresztą podobnie się sprawy mają w innych modelach Canonów.
Szkoda, że nie pozwalają na proste wyzwolenie błysku.
Eeee, nie zawsze - 7D2 wyzwalam w LV lampę Metz 44 M-4C poprzez YN-622.
Działa,ale tylko eTTL.
Nie umiem z kolei wyzwolić tej lampy zdalnie ustawionej w M czy MLo przez 622.
Z kolei lampa YN-685 daje się wyzwolić z 622 w LV w każdym trybie M/ETTL.
Mialem to samo w 600D, phottix ares nie dzialal w LV.
Wystarczy wyłączyć tryb cichy LV (tak działało to w starszych puszkach).
750D (instrukcja strona 193) :
80D (instrukcja strona 272) :Cytat:
W przypadku korzystania z lampy błyskowej dźwięk migawki będzie słyszany dwukrotnie...
Puszki xxxD nie mają tej funkcji, robią to automatycznie gdy wykryją systemówkę na stopce.Cytat:
Ciche fotografowanie w trybie LV :
•Tryb 1
•Tryb 2
•Wyłącz