Jasne
Sam bym sobie to kupił, gdyby tylko zrobili na normalne baterie, jak chińczyk
Natomiast chińczyk ma podobno małą skuteczność...
Wersja do druku
W cyfrowym D60 tez taka lampka jest. W 10D zrezygnowano z niej na rzecz spawarki.
Było, się mieściło, miód i wino piło i doskonale dzałało. W sumie taki Elan ii e ustawiał AF w kompletnej ciemności (czgo nawet 6d nie potrafi) i to z raczej zaskakujaco dużej odległości, bo ta lampka była dość mocna. A i tak po oczach nie dawała jak spawarka. Zreszta oddzielna spawarka w Elanie ii też była obok palnika.
Ale to był chyba ostatni Canon z takim wynalazkiem, potem to wyjęli, więc nie ma powodu wierzyć, że nagle teraz dadza. Tak jak i Eye Control.
EOS5 też miał taki wynalazek, emitował czerwone, poziome linie, dało się to sfotografować (jeśli np. kolega obok ustawiał ostrość) - stąd nie zyskało uznania "profi" - stąd brak AF-assist, jeśli to oni są targetem dla linii 5DS/5DSR
"Przerobiłem" większość puszek canona, zaczynając od A1 a na 5dmkII kończąc - i zdecydowanie najlepszym "urządzeniem do pracy" była 3ka. Nawet wybieranie punktu AF okiem działało....
Owszem AF i podgląd GO - wybierany okiem też przerabiałem w plastikowej "piątce", działało to świetnie, ale żarło baterie jak łolkmen "Kajtek" paluszki! :/
Jednak szkoda, że Canon z tego zrezygnował.
Ma ktoś może doświadczenie z aparatami bez filtra do zdjęć krajobrazowych, makro ? Czy warto dać więcej za 5DS R ?
Hej,
podbiję pytanie:)
Sam jestem ciekaw opinii odnośnie braku filtra, kiedy pomaga, a kiedy przeszkadza i w jakiego typu fotografii jest pożądany jego brak?
Mam świadomość, że to pytanie by bardziej pasowało na forum nikona, bo chyba canon nie miał jeszcze body bez tego filtra, ale może ktoś przerobił już temat i jest w stanie powiedzieć więcej niż wynika z materiałów producenta.;)
Na materiałach (zdjęciach) przedstawionych przez producenta to nie bardzo widać różnice między S a R.
A jak chcesz zobaczyć taką różnice na podstawie zdjęcia? Wiesz oco kaman w tym? ;)
Mniej więcej wiem :), ale skoro nie da się zobaczyć różnicy na zdjęciach to po co robić wersje bez filtra, powstają wtedy tylko negatywne zjawiska np. mory.
Ciekawe ile "ważą" rawy?
Canon EOS 5Ds i 5Ds R - znamy polskie ceny - Optyczne.pl
i wszystko jasne...
Canon EOS 5Ds R - 15.999 zł
Canon EOS 5Ds - 14.999 zł
Tanio nie bedzie...
wszyscy w domu tam u nich? 12 tys, no z wielkimi bolami 13 tys byloby jakos tam akceptowalne ale 15 tys?? + 1 tys za ten sam aparat z innym filtrem? Co z nimi nie tak?
Za rok ceny spadna :)
Na czyms trzeba zarobic. Ciekawe czy wyjda jakies kwiatki, jak to bywa po drugiej stronie barykady.
Nowalijki kosztują, po prostu. Każda nowa generacje 5D jest droższa od poporzedniej i tak sie sprzedaj :)
Pewnie były, ale moze ktos nie widział:
https://youtu.be/sJBq0z2Vmu4https://youtu.be/sJBq0z2Vmu4
dokładnie - pamiętam czasy kiedy 5D I funkiel nówka ze sklepu z papierami kosztował 5000zł potem parę kryzysów wywołanych przez banki i 5D III kosztuje ponad dwa razy więcej - da się ? da się. kryzys został wywołany w porę :mrgreen: bo się wtedy wydawało że sprzęt będzie taniał i taniał.
btw fajny film - taki opis modelu biznesowego - prawda od strony strony przedstawiciela handlowego - uśmiałem się.
No i zrobili mi na złość bo już byłem pewien przesiadki na 5dIII a teraz nowości. Jak uważacie warto czekać w takiej sytuacji? W chwili obecnej na 5dIII jest jeszcze cashback więc kusząca cenowo oferta. Z drugiej strony jak wprowadza już na rynek te dwa aparaty cena może jeszcze spaść, a i czy warto inwestować w starszą konstrukcję kiedy takie machiny są na horyzoncie. W sumie nie rozumiem trochę tego modelu bez filtra. Chyba ten filtr jest na ogół by pomagać, nie szkodzić. Czy ktoś fotografujący dajmy krajobrazy, lub sceny bardziej piktorialne narzekał na obecność tego filtra? Może się orientujecie czy jakiś inny aparat na rynku jest jego pozbawiony(może jakiś hassel? czy nikon?)
sa od dluzszego czasu:
nikon s800 wersja z i bez , podobnie sony a7 , leica , niektore mniejsze sa tez bez filtra .
efekt mory usuwaja rachunkowo.
da sie pomierzyc nieznacznie wyzsza rozdzielczosc odwzorowania , ale i niekiedy widac more.
w sumie roznica w praktyce bez wiekszego znaczenia , jesli juz w ogole bylaby widoczna to tylko w skali 100%.
Fakt o nikonie d800E kiedyś czytałem ale wypadło mi to z głowy. Boli to, że aparaty Nikona za niższą cenę zaczynają prezentować lepszą jakość;)
Wczoraj byłem na targach fotograficznych w Birmingham i mogłem sie troche pobawić eLkami, ale także nowym 5Ds +11-24
Nie ma co, szkło robi wrażenie, niestety klapka była zablokwana i nie można było zrobić kilku zdjęć na własny użytek, a 11mm robi wrażenie - no prawie jak fish :)
Co do samego aparatu to za specjalnie nie była jak go obejżeć bo było sporo zainteresowanych za mną, ale ów expert pokazał mi fajną rzecz - przy spóście mamy mały przycisk M-Fn, naczęściej wykorzystywany do pomiaru ekspozycji przy lampie zew, otóż miał ustawiony skrót pod nim do cropa, czyli jedno wciśniecie i pojawiał sie ramka w wizjerze 1,3 ( chyba 40Mpix), dalej 1,6 i mniejsza ramka ( czyli chyba 20...pare) i 1x1,
przydatne przy widoczkach :)
Sam aparat bez gripa trzymał sie dobrze i nie sprawiał wrażenia źle wyważonego z tym szkłem, a swoje waży, czyli wygodnie i pewny uchwyt
Kolejna sprawa to dodali w stylach obrazu dodatkowe ustawienia. W szczgółach danego stylu oprócz ostrości, kontrastu, nasycenia itp dodali też to co mamy w DPP - po rozwinięciu Unsharp mask mamy Strengh, Fineness i Threshold i to już z pozycji aparatu moży sobie ustawić. Sam Użytkownik wypowiadał się o tym zestawie bardzo pozytywnie będąc 2 tyg temu na jakimś wypadzie w górach
Można już pobrać rawy z 5DSR :
Canon 5DS R Review: Now Shooting! - Thumbnails
W cieniach jak to zwykle u Canona. Myślałem nad zakupem ale już mi przeszło :lol:
Peter Hurley Reviews the Canon 5DS
https://www.youtube.com/watch?v=nOPKGwwxubQ
Takie aparaty, a taka cisza.
Linki do instrukcji w pdf EOS 5DS - Canon Europe
A o czym tu pisać o dwa razy większej liczbie pixeli za 4k zł? ;)
Ciekawe… osobiście pamiętam jak nowy 5D od premiery kosztował 11- 12 tys., a po pewnym czasie cena jego spadła do ok. 9 tys… czyli podobnie jak z 5D mkII i 5D mkIII. Pamiętam też jak w momencie wejścia na rynek 5D mkII używane egzemplarze mkI z powodzeniem sprzedawały się jeszcze po 5 - 6 tys. zł.
no to pamiętamy różnie, ale pamięć rzecz zawodna i każdy pamięta co chce, można pewnie poszukać postów na forum z okresu tuż przed kryzysem ale mi się nie chce to już i tak historia może później ten kultowy korpus podrożał :) i używki były droższe niż funkiel nówki :) - w bolandzie zasadniczo wszystko jest możliwe.
Wersja beta aparatu Canon EOS 5DS R trafiła do znanej chyba wszystkim porównywarki z DPReview. Obiektyw podpięty pod aparat to Canon EF 85mm f/1.8 USM:
Studio shot comparison: Digital Photography Review
Źródło informacji: The Canon 5Ds and 5DsR added to DPReview Studio shot comparison tool : photography
A jak dla mnie to bomba :)
https://www.youtube.com/watch?v=nOPKGwwxubQ
Sample z Sigma ... Canon powiada, ze egzemplarz testowy daje nieco gorsza jakos niz ten produkcyjny.
Sample Gallery: Canon EOS 5DS With Sigma 50mm f/1.4 Art - Reviewed.com Lenses
Ploty że na jesień może coś gdzieś jakoś 5D mkIV...
Nowe 5 są już w sprzedaży ktoś już ma może?
Mam 5DS R, jeśli masz jakieś pytania chętnie pomogę
...i jak opowiadaj :), w stosunku do 5D Mk3 duże róznice poza rozdzielczością. Interesuje mnie głównie pod kątem ślubów ;)
Też fotografuje śluby i 5dsr będzie moim backupem dla 5d III. Narazie dużo nie wiem, możliwości przetestowania aparatu mam dzisiaj ograniczone- i stąd tylko kilka zdjęć dzisiaj zrobiłem, ale jutro myślę, że wrzucę nowe z kilku obiektywów. Udało mi się porównać szumy z Canonem 5d III umieściłem porównianie na blogu dla czułości od ISO 1600 do 12800. Według mnie różnicy dużej nie ma między tymi aparatami. Trochę lepiej wypada 5dsr.
Na marginesie powiem, że rawy z 5dsr mocno obciążają komputer.
Ha jak nie widać różnicy to po co przepłacać ;) Mam 5II i 6 być może lada lada kupię 5III chyba nie ma sensu pchac się w 5Ds to raczej aparat do studia.
W dniu wczorajszym wykonywałem zdjęcia Canon 5D Mk3 oraz wspomnianym 5Dsr.
Pierwszą rzeczą, która mnie przeraziła to zbyt wolna karta pamięci. Niestety musiałem korzystać na 5DSR z mini SD Extreme 45MB/s - nie polecam :) Zdjęcia zapisywały się baaardzo długo, około 2 sekund na zapisanie jednego zdjęcia. Podgląd zdjęcia a tu nieostre, dopiero po chwili wyostrzenie :) Ale to wina karty więc uprzedzam karta musi byc super szybka !!
Idealnie mi się pracowało na 5DSR z 35 1.4
AF - dzięki funkcji wykrywania twarzy nieznacznie szybciej.
To tyle ide odsypiać.
no nie wiem.
do studia to masz hasselblady , phase one , pentax 645
raczej ze wzgledow prestizowych- canon chcial odzyskac rekord rozdzielczosci.
ten aparat wymaga odnowienia calej " infrastruktury " dookola.
juz przy 36 mpx i ok 50 mb/raw bardziej skomplikowana obrobka stawala sie proba cierpliwosci.
zakup 5dsr wymaga zapewne zakupu najszybszego komputera.
nie odczuwam potrzeby podniesienia rozdzielczosci .
spoko wystarcza 24-36mpx i to z duzym nadmiarem , oby poprawili w mk IV zakres tonalny , to sie przyjrzymy blizej czy warto zamienic.
kiedy kupilem mkII wiedzialem ze bede dluzej uzywal - myslalem 2 , gora 3 lata.
mam juz szosty rok i nie bardzo jest na co zamienic w C.
AF dziala bezblednie , z ML mam rozszerzenie jakich nie ma mkIII. Jakosc obrazowania w nastepnych modelach sie nie poprawila - wiec jesli nie bedzie poprawy zakresu tonalengo to poczekamy na mkV , albo nowa a7 gdy zajdzie potrzeba wymiany. Widac rozwoj matryc cmos osiagnal stan bliski nasyceniu, przyrost bedzie coraz wolniejszy.
Niby drobnostka, a roznica spora. :)
Canon 5ds R + canon 100mm 2.8 is L, f9, iso 100