-
Odp: 7d mk2 zaprezentowany
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No to nie ględź i wklejaj 8-).
Współcześni nie pojmują mojej tfurczości :mrgreen:
-
Osobiscie, chetnie przytulilbym 7D2 z 400mm.
Z tego co podali, jak dla mnie - sprzet bez wad.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Osobiscie, chetnie przytulilbym 7D2 z 400mm.
Z tego co podali, jak dla mnie - sprzet bez wad.
No w sumie czemu nie ;). Jednakowóż wahałbym się jeszcze nad T 150-600 - tyle że mam mieszane uczucia co do jego trwałości.
-
Mówią, że nowy 7D ma korekcję dystorsji w aparacie dla JPEGów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kapuhy
Mówią, że nowy 7D ma korekcję dystorsji w aparacie dla JPEGów.
Kompakty to od dawna mają :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No w sumie czemu nie ;). Jednakowóż wahałbym się jeszcze nad T 150-600 - tyle że mam mieszane uczucia co do jego trwałości.
Za tę cenę może rozpaść się po 3-4 latach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
1glider
Psiakość nie wiem co bardziej podziwiać, sprawność urządzenia hydro-odrzutowego czy 7DII.
Wygląda na to, że 7DII ma punktowy pomiar światła najmniejszy z rodziny. Pole spot'a to 1,8% w puszce.
Daje to:
1. ~5x mniej niż w 6D
2. ~3,6 x mniej niż w 1Dx
3. ~2x mniej niż w 5DIII
4. ~ 25% mniej niż w 7D
Czyżby dalszy ciąg braku postępu?8-)
Mnie się to podoba:!:
Nie wiem skad te dane wyciagnałeś (domyślam się) :mrgreen: ale sa oczywiście nieprawdziwe przynajmniej w połowie.
Spróbuj jeszcze raz.:idea:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Nie wiem skad te dane wyciagnałeś (domyślam się) :mrgreen: ale sa oczywiście nieprawdziwe przynajmniej w połowie.
Spróbuj jeszcze raz.:idea:
Wszystko jest w najlepszym porządku. Spot jest najmniejszy fizycznie. Pole spota w 1Dx to 21,6mm2 (2,5% kadru FF), w 6D 30,24mm2 (3,5% kadru FF) a w 7DII tylko 6,04mm2 (1.8% powierzchni z cropa). 5DIII ma spot 1,5% kadru FF dający pole 12,96mm2.
W przeliczeniu i zaokrągleniu wychodzi jak w poście.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Ja czekam na rawy, jakość obrazka zweryfikuje produkt.
7D Mark II raw samples: Canon EOS 7D / 10D - 70D Talk Forum: Digital Photography Review
Na ten czas chyba jako jedyny łyka je bezproblemowo RawTherapee w najnowszej wersji dla danego systemu operacyjnego. Zainstalowałem u siebie 64 bitową wersję RT 4.1.63 pod OS X 10.8.5 i RAWy wczytywały się bez problemu. Próbowałem je wcześniej ugryźć metodą konwersji Re: 7D Mark II raw samples: Canon EOS 7D / 10D - 70D Talk Forum: Digital Photography Review ale pod DPP RAWy wyświetlały się jako czarno-białe, a pod LR dało się je podejrzeć w kolorze tylko w trybie podglądu przed importem. Po zaimportowaniu LR nakładał na RAWy jakiś jednokolorowy filtr (czy coś w tym stylu).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Czyli nie mamy postępu jeśli chodzi o szumy na niskich ISO, ale przynajmniej nie ma bandingu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kapuhy
Czyli nie mamy postępu jeśli chodzi o szumy na niskich ISO, ale przynajmniej nie ma bandingu.
chłopcy z działu rozwoju naszej ukochanej firmy zamknęli oczy więc nie widzą problemu, nie widzą konkurencji, jak nie widzisz to możesz twierdzić że jest dobrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
chłopcy z działu rozwoju naszej ukochanej firmy zamknęli oczy więc nie widzą problemu, nie widzą konkurencji, jak nie widzisz to możesz twierdzić że jest dobrze.
Zastanawia mnie to, co powiedział Iliah w cytowanym wątku z PD - że w przypadku Canona podstawowe ISO nie zawsze daje majmniejszą ilość szumów (w cieniach), że czasem ISO 200 czy 400 daje lepszy rezultat...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kapuhy
Zastanawia mnie to, co powiedział Iliah w cytowanym wątku z PD - że w przypadku Canona podstawowe ISO nie zawsze daje majmniejszą ilość szumów (w cieniach), że czasem ISO 200 czy 400 daje lepszy rezultat...
Gdzieś na forum, najprawdopodobniej w wątku o 7D był film z YT, że aparat ten radzi sobie z szumami lepiej na ISO 160 niż 100, lepiej na ISO 320 niż 200 itd. Próbowałem sprawdzać kiedy jeszcze miałem tę puchę. Albo byłem zasugerowany wnioskami z filmu, albo rzeczywiście coś w tym było...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kapuhy
to prawdopodobnie cecha wszystkich matryc canona (słowo w cieniach jest słowem kluczem)
-
Pojawiają się pierwsze porównania filmowe. Wstępne wnioski są takie że w porównaniu z 70D jest dużo lepiej jeśli chodzi o morę i aliasing, bliżej zdecydowanie do 5D pod tym względem. Także jeśli chodzi o szumy i szczegóły jest lepiej. Za wcześnie na fanfary ale jest nadzieja że coś poprawili.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
o 7D był film z YT, że aparat ten radzi sobie z szumami lepiej na ISO 160 niż 100
ISO 160 to cyfrowo "przyciemnione" ISO 200, szum może jest i mniejszy ale dynamika też maleje. Efekt taki można zaobserwować w każdej puszce która ma pośrednie wartości ISO.
Zysk jest żaden, to samo możesz uzyskać w ACR/LR.
Pobrałem rawy z 7D2, punkt czerni taki sam jak 70D i pozostałe nowe puszki (2048).
Rozjaśnianie cieni na ISO 100 wygląda bardzo podobnie (papka w cieniu). Nie ma co liczyć na jakiś większy postęp pod tym względem.
ISO 25600, raw z 7D2 jest lepiej naświetlony więc sprawia wrażenie mniej szumiącego.
Gdyby ktoś tak samo naświetlił rawy, myślę, że nie odróżniłbym, który jest z 7D2 a który 70D.
Oto postęp ;)
-
-
Jeżeli tak to ma wyglądać na 3200 to całkiem cacy!
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Jeżeli tak to ma wyglądać na 3200 to całkiem cacy!
"This is straight from the camera JPEG. For journalists who need to send pictures immediately, and do not have time to process RAW files, 7D Mark II look like a decent substitute for 1D Mark IV. :o ::)"
Lepiej się nie napalać, tylko poczekać na soft do odrawiania od Adobe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
"This is straight from the camera JPEG. For journalists who need to send pictures immediately, and do not have time to process RAW files, 7D Mark II look like a decent substitute for 1D Mark IV. :o ::)"
Lepiej się nie napalać, tylko poczekać na soft do odrawiania od Adobe.
Ale na co się mam napalać?
-
Porównując rawy 7D2 vs D3300 w RawTherapee (wyłączone odszumiania i inne ulepszacze). ISO 25600, odnoszę wrażenie przewagi D3300.
Od 6D bardzo wyraźnie odstaje, pod kątem wysokiego ISO nawet nie zastanawiałbym się nad 7D2.
Wygląda na to, że ta super jakość to w jpg ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Od 6D bardzo wyraźnie odstaje, pod kątem wysokiego ISO nawet nie zastanawiałbym się nad 7D2.
To cenna obserwacja :lol:
Kto by się spodziewał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Porównując rawy 7D2 vs D3300 w RawTherapee (wyłączone odszumiania i inne ulepszacze). ISO 25600
A nie lepiej porównywać na ISO 125 600 ? :roll: .Albo interpolować do 1256000 ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
1glider
Wszystko jest w najlepszym porządku. Spot jest najmniejszy fizycznie. Pole spota w 1Dx to 21,6mm2 (2,5% kadru FF), w 6D 30,24mm2 (3,5% kadru FF) a w 7DII tylko 6,04mm2 (1.8% powierzchni z cropa). 5DIII ma spot 1,5% kadru FF dający pole 12,96mm2.
W przeliczeniu i zaokrągleniu wychodzi jak w poście.
Aha, więc porównałeś absolutny rozmiar spota w klatce....:?
Jeżeli takich rekordów trzeba szukać, to nie jest dobrze. :p Niestety tutaj 7d2 i tak nie bije żadnego rekordu - w byle kompakcie spot jest mniejszy niż te 6 mm2. Np. W C s100 to jest 15% matrycy....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
To cenna obserwacja
Kto by się spodziewał.
W folderach reklamowych pisali o dobrej jakości na wysokich ISO. W praktyce tego nie widzę.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
A nie lepiej porównywać na ISO 125 600 ? .Albo interpolować do 1256000 ?
Co masz na myśli?
Niech ktoś mi zrobi D3300 na bagnet EF/EF-S, obiecuję wyniosę się z tego forum i przestanę marudzić :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Aha, więc porównałeś absolutny rozmiar spota w klatce....:?
Jeżeli takich rekordów trzeba szukać, to nie jest dobrze. :p Niestety tutaj 7d2 i tak nie bije żadnego rekordu - w byle kompakcie spot jest mniejszy niż te 6 mm2. Np. W C s100 to jest 15% matrycy....
Czepiasz się. Nic nie pisałem o żadnych rekordach. Stwierdziłem po prostu fakt. I tyle. Dużo używam spota i zmniejszenie jego pola po prostu mi się podoba8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Niech ktoś mi zrobi D3300 na bagnet EF/EF-S, obiecuję wyniosę się z tego forum i przestanę marudzić :lol:
To się da załatwić bez konieczności projektowania nowego body :mrgreen:.
BTW: w folderach pisali prawdę 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
To się da załatwić bez konieczności projektowania nowego body
Jak zadziała jeszcze AF w LV, jestem gotów zapłacić kilka stówek za przeróbkę ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kapuhy
Gdyby szum na niskich ISO był mniejszy, to DR byłaby większa, bo to jest to samo. Matryce Sony usuwaja szum przy bardzo małym naświetleniu hardwarowo, czego matryce Canona ciagle nie robia i stad właśnie dodatkowe EV rozpiętości tonalnej na niskich ISO. Natomiast na wysokich ISO ten gatunek szumu nie ma już znaczenia (bo ginie w innym szumie) i tam Canon jest już tak samo dobry jeśli nie lepszy.
-
Super hiper AF i szybkość to nie wszystko, myślę że Canon ładuje takie ficzery bo to dobrze na papierze wygląda. Obraz z puszki jest w pewnym sensie niemierzalny.
Swego czasu miałem 5d c i 7d. Przyrodę fotografowałem z powodzeniem 5dc kiedy siódemka w plecaku była. To jest niepojęte żeby niby profesjonalny aparat dawał jakość zdjęć kompaktu (nie wliczając w to tych z matrycami sony bo one są lepsze)
-
Fajny bo;
- solidny
- szybki
- mocno personalizowalny
- ma AF servo przy filmowaniu
Ciekaw jestem;
- jak wygląda spraw z wizjerem/ podświetleniem czy poprawili w stosunku do 7d/ 5d3
- jak wygląda wysokie ISO i DR
Moim zdaniem Canon powinien skonsolidować APS-C z FF, już najwyższa pora. Starczyły by dwa semi-profi body, np z opcją cropa jak to ma miejsce u Nikona.
-
A dlaczego ma być tak jak u Nikona ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Moim zdaniem Canon powinien skonsolidować APS-C z FF, już najwyższa pora. Starczyły by dwa semi-profi body, np z opcją cropa jak to ma miejsce u Nikona.
A po co?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemasl1985
.... To jest niepojęte żeby niby profesjonalny aparat dawał jakość zdjęć kompaktu (nie wliczając w to tych z matrycami sony bo one są lepsze)
Canon 7D nigdy nie był profesjonalną lustrzanką.
Co najwyżej był aparatem używanym przez zawodowych fotografów.
Seria pro zaczyna się od 5D. Canon nie produkuje lustrzanek aps-c w segmencie profesjonalnym. I to powinno już wystarczyć wszystkim zwolennikom dobrego obrazka z gęstych małych sensorów.
W celu polepszenia jakości zdjęć przejście na FF jest nieuniknione. Albowiem od 36x24mm wszystko się zaczęło - pierwsze aparaty Canon EOS :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Żeby było uczciwie.
Ale co ma być "uczciwie"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Canon 7D nigdy nie był profesjonalną lustrzanką.
Co najwyżej był aparatem używanym przez zawodowych fotografów.
Seria pro zaczyna się od 5D. Canon nie produkuje lustrzanek aps-c w segmencie profesjonalnym. I to powinno już wystarczyć wszystkim zwolennikom dobrego obrazka z gęstych małych sensorów.
W celu polepszenia jakości zdjęć przejście na FF jest nieuniknione. Albowiem od 36x24mm wszystko się zaczęło - pierwsze aparaty Canon EOS :).
Zgodnie z aktualnym pozycjonowaniem Canon'a korpus 7DMkII umieszczony jest w grupie "dla entuzjastów" (6D również), w grupie "dla profesjonalistów" tylko trzy puszki, reszta to puszki dla amatorów.
-
Z dwojga "złego" wolałbym 6D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale co ma być "uczciwie"?
Po równo. Pełna klatka dla każdego (nawet dla u4/3 i Nikon 1!).
-
Przecież jest dla każdego. Kupić FF nikt nikomu nie zabrania...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Po równo. Pełna klatka dla każdego (nawet dla u4/3 i Nikon 1!).
No chyba tak, jeszcze w hasselbladzie też powinna być ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A po co?
Żeby się nogi w nocy pociły ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
uczciwie.
Widać że szanse na to marne, szczególne z dzisiejszym podejściem pospólstwa...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Żeby się nogi w nocy pociły ;)
....
No cóż szkoda że używasz takich "argumentów", widocznie tych prawdziwych brak 8-).
-
Nie brak, nie brak.. są tak oczywiste że każdy wydaje mi się je zna...
--- Kolejny post ---
Nie brak, nie brak.. są tak oczywiste że każdy wydaje mi się je zna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Bo 7d mark II jest niczym innym jak serią 1d za połowę ceny.
No jasne...
-
Za jedna trzecia ceny i z lekka niepelnosprawnoscia... mowa o Xsie oczywiscie.
-
Są już instrukcje obsługi, przynajmniej anglojęzyczne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Są już instrukcje obsługi, przynajmniej anglojęzyczne.
Gdzie leży taka instrukcja?
-