Sigma 50mm F1.4 DG HSM | ART - YouTube
Wersja do druku
Szkoda że nadal brak info o cenie/dostępności i sampli :) czyli po CP+ wiemy tyle ile przed na temat tego szkła :D
Pierwsze sample tutaj
Ostrość wygląda rewelacyjnie, ale co wynika z wykresu winietowania? To że jest ono mniejsze niż w Zeissie i najmniejsze w całej grupie testowej czy odwrotnie?
Na samplu z rogu winietowanie wygląda na mniejsze w Sigmie. W ogóle dobrze to wygląda. Ale to i tak kundel.
Którego trzeba będzie przygarnąć i kochać jak rasowego. :)
Ale poczekajmy na jakieś bardziej wiarygodne źródła.
Jeśli jakość mechaniczna/ optyczna w zestawieniu z ceną będzie taka jak w;
Lens Comparison: Sigma 35mm f/1.4 "Art" vs. Canon 35mm f/1.4L USM - YouTube
(a wszystko na to wskazuje)
To znów kundel zapędzi pudla do budy...
Wszytko ostatecznie będzie zależało od ceny, bo jeśli ta przekroczy 4k to niebezpiecznie zbliży się do 50/1.2L, w przypadku 3k jak się ma w 35/1.4 wszystko będzie jasne.
Oni będą konkurować z Otusem a nie jakimś tam 50L. :) Ale miło jakby nie szaleli z ceną. Bo więcej niż 4k to raczej na to nie wydam. BTW to naprawdę chciałbym już jakieś bardziej wiarygodne sample. I coś z bokeh. Bo na razie to Sigma prowadzi. Jest szansa na bardzo dobrą 50'tke z AF. :)Cytat:
Wszytko ostatecznie będzie zależało od ceny, bo jeśli ta przekroczy 4k to niebezpiecznie zbliży się do 50/1.2L, w przypadku 3k jak się ma w 35/1.4 wszystko będzie jasne.
Czyli to: The price of the new Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art lens: around $1,300 | Photo Rumors raczej się nie ziści? :roll:
Sigma chyba nie stosuje przeliczania dolców do ojro w stosunku 1:1, to i tak cena około 4999 pln nie będzie jakoś zachęcająca.
Coś się strasznie grzebią z wypuszczeniem tego obiektywu na rynek. W końcu okaże się że to będzie jakiś niewypał :-)
Dokładna specyfikacja
Waga: S50 Art 815gr vs 580gr 50L
Długość: S50 Art 10cm vs 6,55cm 50L
Chwalą się pobiciem Otusa. Dzielni są. Tylko jedna soczewka asferyczna. Może być ładny bokeh. Przy zminimalizowaniu winietowania, w całym kadrze będą ładne kółka, a nie pościnane owale. Kiedy dadzą to do testów. :)
Naprawdę ciekawi mnie cena tego szkła. Jeśli okaże się, że jakościowo jest tak jak w założeniach a cena będzie oscylować w okolicach 35 1,4 A to może być bardzo chętnie kupowane szkło. Mam miejsce w torbie :)
Może troche nie w wątek ale powiedzcie mi która z tych stałek jest bardziej ostra ? Zalezy mi też na AF żeby był celny a obrazek miał fajne rozmycie. Ceny podobne a może cos innego w tym zakresie i cenie ? bo nie wiem czy jest np wersja 2 tych obiektywów
canon 35mm f/2.0
canon 50mm f/1.4
ktoś coś gdzieś ? anyone ?
No dokładnie, zamiast być standardową 50-tką nie zdejmowaną za często z body będzie klocem zakładanym na specjalne okazje. Szkoda trochę, ale to bezkompromisowy "perfect flagship" również pod względem wielkości i być może ceny bo czytając opis na stronie producenta trudno mi wierzyć w cenę na poziomie 3k. Bardziej mi to wygląda na 4,5-5k :-\
Od kiedy to się foci jedną ręką? Może Leicą kiedyś. Bo tam się chyba ostrość dawało palcem wskazującym ustawiać.Cytat:
Focenie jedną ręką nie będzie przyjemne.
I tak jest wielkie niemożebnie.Cytat:
Coś za coś. Właśnie dlatego 50L to taka kupa bo narzucono projektantom założenie o niedużych rozmiarach obiektywu co wpłynęło bardzo negatywnie na jakość obrazu.
Mam 35/2, dosyć długo miałem 50/1.4 (zamieniłem na 85/1.8).
Moim skromnym zdaniem 50/1.4 ma lepszy bokeh, gorszy autofocus (choć cichszy i chyba trochę szybszy) i podobną ostrość na pełnym otworze (50 jest ostrzejsza po domknięciu do f/2).
Co do wersji drugiej:
- 35/2 doczekał się następcy w postaci EF 35/2 IS - obiektyw dużo lepszy, ale też blisko trzy razy droższy
- 50/1.4 nie ma jeszcze systemowego następcy, alternatywą mogą być stałki Sigmy
czyli ogólnie mówiąc chcąc uzyskać 35 f/2 jest mniej ostry od 50 1.4 przy zamknieciu na pełnym otwarciu ?
jestem zakochany w tych zdjeciach własnie dzieki 35 f.2 zrobionymi no ale nie tylko tego typu klimaty potrzebuje
thirteenth day of danbo - walking the line | Flickr - Photo Sharing!
czyli ogólnie mówiąc chcąc uzyskać 35 f/2 jest mniej ostry od 50 1.4 przy zamknieciu na pełnym otwarciu ?
translejt speszial for ju
czyli ogólnie mówiąc, 35 f/2 jest mniej ostry od 50 1.4 na pełnym otwarciu przysłony ?
ps. słownik w telefonie zgłupiał a ja nie przeczytałem co napisałem
Ogólnie mówiąc to oba te obiektywy nie są zbyt zachwycające. A jak masz kupować coś taniego to możesz 50 1.8. Przynajmniej nie szkoda jak się psuje.Cytat:
cena jest istotna, bo na razie jest takie zadęcie jakby cena miała przewrócić słonia, w przypadku kundelków należy się liczyć z dużą utratą wartości przy odsprzedaży więc jeśli cena będzie z kosmosu to podziękuję, jeśli jednak zachowają rozsądek to przełamię się i kupię oczywiście jeśli jakość będzie taka jak zadęcie (czyli zapowiedzi) lub conajmniej rozsądna.
Trzymać w materacu chyba. :)Cytat:
W ogóle szkoda wydawać kasę, lepiej przepić.
Miałem na początek 50'tke 1.8 na 5D i było fajnie. 1.4 to nadal półśrodek, ale sporo droższy (trzeba być świadomym, tego, że mechanicznie ten obiektyw to szrot i puknięcie w tubus AF powoduje jego rozwalenie, a nawet jak się nie puka to i tak po dwóch latach intensywnego używania się pewnie rozpadnie). Co do 35 2.0 się nie wypowiem. Nie miałem. Ale po doświadczeniach z 50 1.8 i jej silnikiem AF to bym nie chciał. Jednak ma być USM. Chyba, że coś jest tak tanie jak to 50 1.8.
40 2.8 jest. Ale to już w sumie ciężko nazwać jasną stałką. :) Albo to 35 2.0 IS. Ale ono jest drogie już.
Trochę przesadzasz, ja mam C50/1.4 kupiony przez internet bez żadnego przebierania itp, 4 rok bardzo intensywnego używania i żadnych problemów nie ma. Wystarczy dokupić osłonę przeciwsłoneczną i tubus jest bezpieczny. Wiadomo w porównaniu z 35L czy 24L na 1.4 szału nie ma ale jak na taką cenę i gabaryty obiektyw jest bdb. i jak najbardziej akceptowalny przy 1.4
Trochę pewnie tak. Ale tak czy siak ten obiektyw jest stanowczo za drogi, jak na to co oferuje. Dodatkowo potrzeba dokupienia osłony. Oryginalna swoje kosztuje. Jeżeli ona jest mocno rekomendowana do tego, by obiektyw trochę pożył, to powinna być w zestawie. A nie w cenie 10% wartości obiektywu (są i takie oferty na alledrogo).
Czy aby na pewno?
Mnie się zawsze wydawało że esencją reporterki był/ jest tandem 1D + 16-35, 24-70 lub 70-200 - a każdy z tych zestawów najlżeszy to nie jest ;)
Jasne, wszystko zależy od tematu reportażu, np na wojnie lekkość do zaleta, ale też wymagana jest wytrzymałość a tu w polu bezluster za bardzo dużego wyboru nie ma.
Nie wiem dlaczego Białoruś jest pierwszym krajem znającym cenę nowej Sigmy, nie wiem czy cena jest prawdziwa, ale mówimy o poziomie 2500 złotych polskich. TADA!!!
TU LINK
:twisted:
Ostatnio Sigma wycenia swoje, powiedzmy standardowe konstrukcje na poziomie około $800, więc cena jest prawdopodobna. Oby.
Stawiam raczej 3999.
Nie ma to jak jaranie się ceną wyssaną z brudnego palucha.
Równie dobrze mogą sprzedawać 50/1.2 Art za 500 dolców...
Z tej strony. Więc panowie wycieramy klawiatury, zmieniamy bieliznę i zaciskamy poślady do 2014-04-11. :PCytat:
Will be known after the eleventh day of April (~ $ 0.)
I też obstawiam 3999 PLN.
Nie wiem po co porównywać cenę z Białorusi, skoro tam teraz wszystko co jest sprzedawane jest przywożone z Rosji. Mój stały klient, który przed kryzysem na Ukrainie robił zakupy hurtem, teraz gdy ruble mooooocno spadły ściąga wszystko z Rosji. Więc ta sigma faktycznie tam może kosztować w przeliczeniu na nasze 2500zł, a u nas będzie to 3500zł. Teraz jeżeli ktoś ma znajomego na Białorusi to warto się uśmiechnąć bo ceny sprzętu są śmieszne w porównaniu do naszych (zwłaszcza tych droższych).
Ciekawe jak będzie działał pierścień ostrości i czy będzie się nadawał to kręcenia krótkich filmików...
Jak Ty nie liczysz to rzeczywiście, będzie lipa ;)
No ja co prawda nie filmuję, ale w kadrach statycznych lubię ostrzyć ręcznie na Live View i tutaj pierścień ostrości w Sigmach raczej nie pomaga..
Na tak, po manualnych Zeissach już nigdy nic nie jest takie samo... ;)
Na białorusi ludzie są realistami - po prostu znają rzeczywistą wartość takiego sprzętu i nie podniecają się marketingowym szumem typu "zaporożec w jakości aston martina" po prostu znają życie, wystarczy pooglądać i porównać ceny sigmy (nowa i używana) na znanym portalu aukcyjnym aby zrozumieć za co płaci kupujący.
Wszyscy jesteśmy Białorusinami. I wszyscy powinniśmy się tam przeprowadzić by poznać życie.
Jasiu przeczytaj jeszcze raz swój post. Co Ty chłopie wypisujesz? :)
A co do szkła, ciężko ocenić wartość czegoś, czego jeszcze nie ma. Dotychczas było z tego szkła tylko jakieś jedno zdjęcie, na jakiejś dziwnej stronie. Więc zalecałbym spokój do 11 kwietnia, kiedy to poznamy oficjalną cenę i być może zobaczymy jakieś testy, albo chociaż przykładowe zdjęcia.