Lisek super.
Bielik też dobry.
Wersja do druku
Lisek super.
Bielik też dobry.
Bardzo udane, 90 najbardziej mi sie podoba z tej trojki.
Sent from my phone using Tapatalk
Piękne foty. 90 klasa sama w sobie.
Również gratuluję wytrwałości i mam nadzieję, że udanych zdjęć jest z 300 ;)
Głosuję na 90 :) Podziwiam cierpliwość :)
lisek jest najlepszy :D taki rudy model na czterech łapkach :D
wczoraj zrobiłem dwa kolejne :)
to juz 4 liski zachodzą pod moją czatownie :)
93.
94.
Rewelacja. Można się wpatrywać dłuższą chwilę.
Świetnie złapany ten lisek :)
Na 94 bardzo fajnie zapozował. Gratuluję wspaniałych zdjęć i zapału.
Dzięki, wczoraj też coś się udało:
95.
96.
97.
Warto było posiedzieć:)
zawsze warto :)
nawet jak nic się nie pojawi, to piwko wypić w spokoju przyjemnie :)
Wczoraj był dzień bielika i kruków :)
98.
99.
100.
Od kuchni :)
Czatownia w której spędziłem tą zimę. Teraz pora na wiosenne nocki :)
101.
Fajnie że pokazałeś swoja czatownię.Wygląda na to że jest wkopana w ziemię. Dużo zniżyłeś ją od poziomu gruntu ??
Czy dojście wymaga zastosowania woderów -wysoki po drodze stan wody w kałużach ?:) czy ze względu na nocno-poranną rosę ??
nie, nie jest wkopana. W tym miejscu jest to niemożliwe.
To podmokłe torfowisko, na wierzchu jest kilkadziesiąt cm darni, potem niekończąca się głębia :D
Czatowni stoi na kilku żerdziach.
Gdy było zamarznięte można było wejść w laczkach, teraz obowiązkowo gumowce, ale miejscami można wpaść głębiej.
Teraz zauważyłem że masz lustro weneckie .Nie odstraszało na początku zwierza?:)
Dasz jakieś namiary na zakup??
to szkło czy folia ???
Chętnie bym zamówił dwa.
Fajna miejscówka. Coś szerokim będziesz robił?
Fajny domek :)
Dzięki, póki co jenoty :P
102. 6D2, 400mm, f2.8, iso 2000, 1/40s.
103. 6D2, 400mm, f2.8, iso 2500, 1/80s.
104. 6D2, 400mm, f2.8, iso 3200, 1/80s.
Paweł - czyli dalej czekasz na wilka.... Podobno zobaczyć wilka z bliska i jeszcze dobrze sfotografować to jak wygrać miliom w Totka. Też życzę Ci powodzenia :)- tak jak życzyłem na początku sezonu
Dzięki :)
mam tajną broń, tak jeszcze nikt nie próbował :)
105.
To moje główne narzędzie fotograficzne. Myślę nad sprzedażą 400tki :D
Niestety, złodzieje to główny problem takiego fotogarfowania, w zależności od miejsca i warunków różnie temu przeciwdziałam. Miejscówkę na wilki mam pod czatownią więc tam to najmniejszy problem bo sobie czuwam w budzie.
A próbowałeś wyzwalać manualnie zdalnie:?: Rozumiem, że u Ciebie fotki "robią się same".
W sumie Canonem tego nie próbowałem, ale do takich zabaw mam mirrorless'a Sony i apkę na telefonie. Telefon i aparat spięte są po WiFi, więc przebywam sobie gdzieś w okolicy i na telefonie widzę live co się dzieje. Jak trzeba to robię fotkę sterując z telefonu. Tyle, że efektów jeszcze nie mam... zestawiałem to kilka razy pod norą lisów ale skubane w nocy zmieniały norę. Wtedy Twój patent mógłby zadziałać.
Tak czy inaczej muszę znaleźć tę drugą norę.
--- Kolejny post ---
A jelenie też bedziesz tak focił? Poczekaj jeszcze chwilę, bo może się znudzi i wrócisz do 400mm...
To głównie do fotografii nocnej, więc podgląd kadru mi nie potrzebny.
Na zbliżające sie rykowisko na pewno nie zabieram tele :), takich fot z tele mam już do obrzygania, a w taki sposób nie ma jeszcze nikt. Wole wrócić z jedna porządną nocną fotką niż kolejnymi dwudziestoma nudnymi.
Z lisami jest delikatna sprawa, wszelkie gmeranie a czasem nawet pojedyncze pojawienie się pod norą skutkuję wyniesieniem małych lisków, co w/g mojego sumienia jest nieetyczne i już mnie raz z tego powodu gryzło sumienie :P
Jak chesz próbować z liskami to poczekaj aż podrosną, takich podrośniętych raczej już nie wyniesie.
Rozumiem.
Nocnych zdjęć jeszcze nie próbowałem. Lisica ich nie wynosiła, do tej nory w nocy przynosiła to co upolowała/znalazła do jedzenia podczas polowania. Jednego razu przyniosła głowę młodej sarny z jedną kończyną... Nora jest w wysokiej trawie a liski jeszcze przed wschodem po prostu zmieniały norę. Po czym po zachodzie wracały :-). Trochę za późno się zorientowałem. Dobrze, że ma się kilka różnych nor na oku, to z którejś zawsze coś wyjdzie :-).
Od kilku dni wychodzi tylko samiec. Samica prawdopodobnie urodziła młode i na razie ich nie opuszcza.
106. 6D2, 400mm, f2.8, iso 1250, 1/80s.
Wygląda na wqr... ego :lol:
Jenoty raczej spokojne są. Jak spotkałem pierwszego, a jeszcze nie wiedziałem kto zacz, to myślałem, że to szop pracz, któremu ktoś podał jakieś prochy :lol:
A zdjęcie bardzo fajne :) Listki nawiało czy autor sam rozsypał tak równomiernie? ;) Tak czy siak listkowy sztafaż dodaje uroku zdjęciu.
Fajny futrzak.
Bardzo ładna jenotowa seria.
Piękny ten wqr ... samiec :) Z jakiej odległości go sfotografowałeś ? Bo aż strach czy nie popędzi przepędzić intruza - fotografa :)
Paweł jesteś mistrzem w temacie - szacun :-)
@italy - hm...z 15m? nie wiem, jenot to dość małe stworzenie, mniejsze od lisa. @miszak - dzięki, ale nie przesadzaj ;)
@dranio - dzięki. @mkkaczy - no ładne grubaski :) @jotes25 - jeśli chodzi o listki to trochę dopomogłem, po zimie wszystkie już leżą na ziemi, tylko pojedyncze jakoś przyklejone do pni. @Eberloth - każdy ma swój, wyraz twarzy - po moim avatarze też się można różnych rzeczy spodziewać, po Twoim zresztą też :D
107. Między dębem a bukiem...
Przejrzałam cała galerie i jestem zachwycona. Wszystkie zdjęcia świetne ale liski i jenoty najbardziej mnie urzekły :D
Jenoty ciągle rewelacyjne :)
108.
Sam w wielkim lesie...
6D2, 24mm, f11, iso 1600, 3 lampy.
No, ja się spodziewałem co najmniej słonia :) A tu mała mysz:) Przyświeciłeś jak z lamp samochodu ,ale efekt mroku plus punktowe światło dało porządany efekt.
Słonie były, ale one się boją myszy.
Świetne te ostatnie zdjęcia, inne niż to co najczęściej się widzi w fotografii przyrodniczej.
Super zdjęcie, jak je zobaczyłem, to skojarzyła mi się bajka o Gruffalo. Znasz? I tak sobie pomyślałem, że jakbyś pokombinował z kontrą, to byłoby jeszcze lepiej.
@italy - no ja też przygotowałem to miejsce zupełnie pod coś innego, ale na razie tylko myszy... @Leon007 - tak kombinuję, na razie mało efektów, pomysłów 100x więcej, ale zwierzęta wszystko weryfikują :P @michalab - Gruffalo nie znam, pogooglam :). Możliwości jak i pomysłów jest nieograniczona ilość, żeby tylko było co focić... Tymi myszami na pewno się zajmę bo na razie to jedyne co chętnie podchodzi.
109. Zdziwiony.
Jenot piękny ale myszka wygrała wszystko :D
a taka niepozorna :)
110. Wełnianka nocą. 6D2, 24mm, f2.8, iso 6400, 15s.
111. Gdy reszta wychodzi na foty ja z nich wracam :P. 6D2, 24mm, f5.6, iso 100, 1/40s.