-
Odp: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dzięki, niezbyt mi się to podoba? Sprawdzałeś czy się nie chwieje?
Właśnie sprawdziłem. Szkło jest nowe, siedzi dość sztywno.
Jeżeli chodzi o budowę to samemu byłem sceptyczny. Jak poznałem zakres, to że jest VC i USM spodziewałem się wyższej ceny. Jak kilka dni temu poznałem cenę to pomyśłem, że to będzie miało tylko zakres, bajery a jakość... Dzisiaj wziąłem ten obiektyw do ręki i... zapraszam na targi foto w Łodzi. Sami pomacacie. Ja mogę być niewiarygodny. Choć nie handluję sprzętem i nie mam sklepu. Napiszę tylko tak - byłem rozczarowany - POZYTYWNIE rozczarowany. Nie jest to oczywiście moje służbowe 300/2.8 L II i dlatego wiem, że można mieć coś o klasę, dwie lepszego. Jestem jednak na tyle długo w temacie, żeby patrząc na cenę a potem patrząc na wyświetlające się pierwsze zdjęcia pocmokać i zastanowić się - gdzie oni to montowali i co tam wsadzili, że tak to jest zrobione, daje taki obrazek a do tego tyle kosztuje. Mój wniosek jest taki. Postawili na małą marżę, postawili na mały zysk jednostkowy bo są przekonani, że to szkło się obroni i będzie masowo kupowane. Tak samo jak 100-400L. Bo to taki następca tej eLki dla tych, którzy mieli APS-C a teraz mają FF i potrzebują więszej ogniskowej bo przyzwyczaili się do ciasnych kadrów.
Ktoś się mnie tutaj pytał, czemu pozbyłem się 100-400. Nie zrobiłem tego dla tego Tamrona. Sprzedałem by dołożyć do 5D3 i dlatego, że mam swobodny dostęp do czegoś dużo lepszego. Ale czy sobie tego tamiego prywatnie jednak nie kupię? Jak mi się spodoba to kto wie. Na zagraniczne pokazy lotnicze służbówki 300/2.8 nie wezmę, więc może i kupię :)
-
Dobrze prawisz, to szklo moze namieszac i w C jak i w N. To moze byc kon trojanski. Chociaz dla mnie zero interesu.
-
Sample dostepne w necie wygladaja naprawde dobrze. Ciekawi mnie jeszcze szybkosc AF'u?
Za 1000EUR mamy jak narazie:
- dobry obrazek
- duzy zakres 150-600
- stabilizacje, z tego co pisal MARANT calkiem dobra
Ciagle niewiadome:
- skutecznosc i szybkosc AF
- trwalosc (to juz ciezko bedzie szybko sprawdzic)
Malkontentenci ktorzy narzekaja, ze to nie to samo co dlugie stalki C, powni spojzec na cene Tamrona.
Pewnie bedza podobne narzekania w watku 6D, a dlaczego AF gorszy od 5mk3, a dlaczego nie ma joya? a dlaczego gorszy od 5mk3?
Ano dlatego ze o polowe tanszy. :D
-
@ MARANTZ - a Ty przez chwilę nie miałeś kiedyś T 70-300 VC USD? Moższe napisać czy VC jest podobne lub lepsze czy gorsze od 70-300?
Ponadto ciekawi mnie jeszcze kwestia winiety, bo T 70-300 dawał dość widoczną winietę na pełenej klatce.
-
Cytat:
Nie chodzi o kłótnię, tylko o rzeczowo przeprowadzony test. Miałem szereg obiektywów i wiele z nich niczym nie pokrywało się z wnioskami przytoczonymi przez Arka. Od tamtej pory ich testy traktuję z dużym dystansem.
Bo Arek testuje obiektywy. Ty kupujesz obiektyw kierując się kryterium, że im droższy tym lepszy. Potem jak już go masz to umacniasz się w przekonaniu, że jest to najlepszy możliwy zakup, bo w końcu kosztował tyle pieniędzy. Dla Ciebie jest to metafizyczny mechanizm, z którym już sam kontakt wprawia Cię w euforię.
Arek zaś pokazuje, że te drogie obiektywy, które są dla niego tylko przyrządami optycznymi o określonych właściwościach, mają często sporo nieskorygowanych wad optycznych (przy okazji zawsze do testów dają mu najgorszy możliwy egzemplarz danego szkła, którym najpierw ktoś rozegrał mecz piłki nożnej). A cena jest dla niego wadą, a nie zaletą. Raczej nigdy nie znajdziecie wspólnego stanowiska. Nie czytaj, nie denerwuj się.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ponadto ciekawi mnie jeszcze kwestia winiety, bo T 70-300 dawał dość widoczną winietę na pełenej klatce.
Long Jiaoxin Gui domineering debut Tamron 150-600 Lens Reviews - Page 5 - Technology News - winieta jest ale raczej niezbyt duza.
Na samplach z netu (pobralem RAW) na 600mm jest prawie niezauwazalna.
-
Szkło mi się na tyle podoba, że od paru dni próbuję sam się przekonać, że jest ono mi potrzebne. Na razie mi nie wychodzi ale kropla drąży skałę.
-
[QUOTE=Bangi;1201907Ponadto ciekawi mnie jeszcze kwestia winiety, bo T 70-300 dawał dość widoczną winietę na pełenej klatce.[/QUOTE]
To akurat mogę pokazać, bo spadł śnieg i akurat winietę można ocenić doskonale :)
IMO jest bardzo dobrze.
-
szkło w sklepach więc ciekawe jak się będzie sprzedawać i kiedy odezwą się pierwsi posiadacze ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
IMHO jest dużo lepiej niż w T 70-300 i nie wiem czy nie lepiej niż C 100-400 (jak wyłączę korekcję w body ;))
Tylko mam wrażenie, że ta winieta jest taka jakby beczkowata? Chyba, że obiekt na zdjeciu takie wrażenie powoduje?
-
Mnie ciekawią rawy "robione" na 600mm i szybkość AF w porównaniu do C 400 5,6.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Bo Arek testuje obiektywy. Ty kupujesz obiektyw kierując się kryterium, że im droższy tym lepszy. Potem jak już go masz to umacniasz się w przekonaniu, że jest to najlepszy możliwy zakup, bo w końcu kosztował tyle pieniędzy. Dla Ciebie jest to metafizyczny mechanizm, z którym już sam kontakt wprawia Cię w euforię.
Nie jest tak jak piszesz. Moje spostrzeżenia co do optycznych były zgoła różne. Było i tak, że Arek coś wychwalał a u mnie wręcz odwrotnie. I nie tylko ja to widzę, bo o wiele bardziej doświadczeni użytkownicy tego forum i niejednokrotnie to opisywali. Nie chce mi się tego kolejny raz powtarzać, bo to nie miejsce na to. A co do moich kryteriów, to wydawało mi się, że Ci to wyjasniłem.
Czekam dalej na jakieś dłuższe podsumowanie od Cichego ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
szybkość AF w porównaniu do C 400 5,6.
Niestety. Dzisiejsze warunki pogodowe i generalnie zawodowe zagonienie uniemożliwiły zrobienie czegoś solidnego. Niemniej na zadane pytanie mogę chyba już napisać, że raczej nie da się tego porównać...
Byłbym tak naprawdę bardzo zdziwiony, gdyby było inaczej. Boję się jednak czy da się to porównać do 100-400L. Od razu napiszę, że nie chodzi mi o statyczne strzelenie kontrastowego obiektu bo tutaj jest bardzo szybko. Mnie chodzi o coś co się trochę przemieszcza. Nie sugerujcie się - coś odpowiedzialnego napiszę jak naprawdę dam radę to solidnie i powtarzalnie sprawdzić.
Jak będzie wolna chwila to sprawdzę 600mm vs 300/2.8 IS L II z TC 2 III.
-
Chętnie przetestował bym ten obiektyw przed czatownia i zdał Wam neutralna opinię. Jak by było wart to sam bym go kupił jako przejsciwe szkło przed zakupem 600mm canona.
-
U mnie też dzisiaj warunki uniemożliwiające zrobienie jakiegokolwiek rzetelnego testu. No bo nie da się oceniać ostrości jeśli mamy do dyspozycji ISO od 800 w górę. Jednak przejrzystość powietrza jest trochę lepsza i udało mi się nawet jakieś ostre zdjęcia zrobić :)
Tamron 150-600:
200/5
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron150600/200f5n.jpg
400/5.6
http://www.kubacichocki.pl/test/tamr...00/400f56n.jpg
600/6.3
http://www.kubacichocki.pl/test/tamr...00/600f63n.jpg
600/8
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron150600/600f8n.jpg
Tamron 70-200 2.8 VC USD dla porównania
200/2.8
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron150600/200f28.jpg
200/5
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron150600/200f5.jpg
200 TC x2 (400/5.6)
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron150600/400f56.jpg
Trochę takie OKD ale widać potencjał. Zdjęcia z ręki, ISO 800, JPG standard prosto z puszki nieruszane.
PS. sam jestem ciekaw porównania do 400/5.6 L i 100-400 bo w tym Tamronie już na pierwszy rzut oka widać, że zakres 150-500 jest ponadprzeciętny. 600 nie oceniam, bo nie mam żadnego punktu odniesienia, a jednak używałem dość długo 100-400 i Sigmy 50-500EX.
-
o żesz w twarz! optyka super
-
-
Jak już zostało wspomniane,.. jeśli jego soldność przetrwa próbę czasu to jest to koń trojański..
6.3 to żadna przeszkoda, ten kto go kupi raczej będzie miał jakieś nowe FF, bo croppowcy zostaną raczej przy 100-400 chyba że zechcą jeszcze bliżej ;)
A na FF ISO 1600 mozna uzywac bez obaw, a wtedy i 6.3 nie straszne, zreszta kto takim czyms w nocy strzela... zastane światło równie ważne co ptak czy jeleń w kadrze...
-
Ja akurat chciałbym to do cropa? Sprawdzał ktoś jak się zachowuje AF na tym 6.3 - Zadziała w ogóle z takim np. 40D?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja akurat chciałbym to do cropa? Sprawdzał ktoś jak się zachowuje AF na tym 6.3 - Zadziała w ogóle z takim np. 40D?
Speszali for ju, chociaż już nieco ciemniej jest niż było w południe:
600
http://www.kubacichocki.pl/test/tamr...0/600f63cc.jpg
PS. i jeszcze OKD pudełko edition
400
http://www.kubacichocki.pl/test/tamr...00/400f56c.jpg
600
http://www.kubacichocki.pl/test/tamr...00/600f63c.jpg
PS. poprawiłem pliki z pudełkiem, zrobione ze statywu, żeby nie było żadnych wątpliwości.
-
PS. oczywiście wszystkie pliki jpg standard prosto z puszki.
PS. 2. Jeszcze taka mała ciekawostka - spostrzeżenie. Oficjalnie czekam na księżyc, ponieważ 1200mm (Kenko x2 i obiektyw przymknięty o 1EV) wygląda tak:
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron150600/1200mm.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Zaraz tam księżyc, normalnie... kosmos! ;)
-
No-no!
Dokładnie, tylko napęd paralaktyczny i "deep space" stoi otworem ;)
Lub np:
600mm x 1.6 crop = 960mm x3 zoom cyfrowy (Magic Latern) = 2880 x TCx2 = 5760mm w rozdzielczości 1080p:!:
Tylko co to-to utrzyma bez drgań... otatanio miałem okazję przekonać się jak wygląda filmowanie przy 2400mm (Pentacon 500/5.6) i już było ciężko... choć Tu w jakimś stopniu VR pomoże...
-
jak to co? laweta od Moździerza;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Dzięki. No wygląda co najmniej zachęcająco :D.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
jak to co? laweta od Moździerza;)
Albo statyw od teleskopu ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Albo nas nieźle wkręcasz, albo szykuje się hit ;).
-
Do prima aprilis jeszcze trochę zostało :)
-
no fakt, takie powiedzmy "realne" 1200mm @ FF z taka ostroscia robi wrazenie.
patrzac oczywiscie przez pryzmat ceny ~ 6000 pln (4500 pln tampon + 1500 pln kenko 2x)
podpinajac T150-600 z telekonwerterem 2x do 70D mamy spoko ostrosc @ 1900mm, na matrycy 20Mpix, a to juz naprawde ogromne zblizenie.
jedyne ograniczenie to koniecznosc focenia gdy jest stosunkowo jasno.
ale za ~ 6000 pln lepszej ostrosci i wiekszego zblizenia nie ma, i zaloze sie ze dlugo nie bedzie :>
-
Cichy - da się do tego tamrona przypiąć konwerter canona - chodzi o tę wystającą część konwertera?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
No-no!
600mm x 1.6 crop = 960mm x3 zoom cyfrowy (Magic Latern) = 2880 x TCx2 = 5760mm w rozdzielczości 1080p:!: ...
Drobne sprostosowanie - to nie Magic Lantern daje cyfrowy zoom. Jest to funkcja charakterystyczna tylko dla modelu 600D, niezależnie od tego, czy użytkownik korztysta z ML, czy nie. Tyle, że bazując wyłącznie na oryginalnym oprogramowaniu Canona można ustalić jego zakres od 3x do 10x. Stosując dodatkowo ML, w zasadzie też... Jednak wówczas domyślne ustawienie blokuje uzyskiwane powiększenie cyfrowe do poziomu 3x, gdyż przy większych powiększeniach nie jest już za ciekawy efekt i twórcy ML uznali, że lepiej zablokować korzystanie z wyższych krotności. Zresztą w pobliżu największych wartości (7x-10x) otrzymuje się w zasadzie tzw. "kompletną kaszanę". :D
Natomiast ML niewątpliwie ułatwia szybsze przełączanie między normalnym trybem Full HD a trybem z zoomem cyfrowym.
Nie jestem zainteresowany zakupem Tamrona 150-600, ale przyznaję, że jest to bardzo ciekawa oferta i powinna niejednego skusić. Ciekawe jak będzie się spisywał w boju, po nieco dłuższym użytkowaniu w terenie. W każdym razie, dobrze że się pojawił na rynku. ;)
-
Jakby nie to ze swoje "dlugie" tele (70-200f2.8 +TC2) wykorzystuje mniej wiecej raz do roku (wyscig F1), to patrzac na sample chyba chcialbym tego Tamrona kupic. Musze jeszcze pomyslec i napewno jakies "racjonalne" wytlumaczenie zakupu sie znajdzie :mrgreen:. Moze do tego czasu wyjasni sie sprawa szybkosci AF, chociaz na szybszy od mojego zestawu nie licze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
no fakt, takie powiedzmy "realne" 1200mm @ FF z taka ostroscia robi wrazenie.
...
Należy wsiąść pod uwagę że ostrość takiego tele na 3-4 metrach - może mieć się ni jak do ostrości na daleki plan. Szkła na ogół zawsze są lepsze na bliższym planie niż na dalekim.
Ja zawsze wolę testy robione na dalekie plany.
A co do porównania T70-200+2x z 400/5.6(T150-600) to widać 2x do takiego 70-200 nie ma sensu - winieta straszna, obraz bury jakiś. Tamron 150-600 bije tamten tandem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kostek-brasil
Drobne sprostosowanie - to nie Magic Lantern daje cyfrowy zoom. Jest to funkcja charakterystyczna tylko dla modelu 600D, niezależnie od tego, czy użytkownik korztysta z ML, czy nie.
Racja, gafe strzeliłem ;)
600D ma w oryginalnym menu bezstratny digital zoom w trybie video, ML dodaje ją natomiast do wielu innych EOSów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Jakby nie to ze swoje "dlugie" tele (70-200f2.8 +TC2) wykorzystuje mniej wiecej raz do roku (wyscig F1), to patrzac na sample chyba chcialbym tego Tamrona kupic. Musze jeszcze pomyslec i napewno jakies "racjonalne" wytlumaczenie zakupu sie znajdzie :mrgreen:. Moze do tego czasu wyjasni sie sprawa szybkosci AF, chociaz na szybszy od mojego zestawu nie licze.
Tu był bym narazie ostrożny z osądami ;)
http://www.youtube.com/watch?v=4xN2Pc3lxlI
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Należy wsiąść pod uwagę że ostrość takiego tele na 3-4 metrach - może mieć się ni jak do ostrości na daleki plan. Szkła na ogół zawsze są lepsze na bliższym planie niż na dalekim.
Trzeba też zawsze przy tak długich ognsikowych i testach na daleki dystans brać poprawkę na "perspektywę" powietrzną, na dystansach ~100m przednią soczewkę od fotografowanego obiektu dzielą setki kilogramy powietrza często mocno zanieczyszczonego, które to nieraz znacząco wpływa na rejestrowany obraz...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Ja zawsze wolę testy robione na dalekie plany.
No ptasiarze raczej nie będą ostrzyć na nieskończoność :) Co dziwne, za dnia okazało się, że przy 1200mm działa AF i stabilizacja ! W tej chwili jestem w stanie zrobić zdjęcia max z odległości 10 metrów. Na dworze wszystko paruje i przy ogniskowych >300mm ostrość "pływa". Tutaj kolejne fotki OKD:
600mm f6.3
http://www.kubacichocki.pl/test/tamr...00/600_10m.jpg
1200mm (600mm f9 x2)
http://www.kubacichocki.pl/test/tamr...0/1200_10m.jpg
dla niedowiarków RAW na 1200mm http://www.kubacichocki.pl/test/tamron150600/1200.cr2
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Na 6d prędkość jest podobna, choć lubi przelecieć raz przez zakres jak ma mało światła. No ale to AF nie do takich zastosowań chyba, w sensie w 6d.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Trzeba też zawsze przy tak długich ogniskowych i testach na daleki dystans brać poprawkę na "perspektywę" powietrzną, na dystansach ~100m przednią soczewkę od fotografowanego obiektu dzielą setki kilogramy powietrza często mocno zanieczyszczonego, które to nieraz znacząco wpływa na rejestrowany obraz...
Obecnie powietrze jest takie, że nie da się zdjęcia zrobić na 20 metrach :/ No ale to pewnie wypadkowa temperatury i wilgotności bardziej niż zanieczyszczenie.
-
Jestem mega ciekaw jak to będzie wyglądało na dalekich obiektach.
@ Cichy a może jakby była pogoda to przejechałbyś się na lotnisko i cyknął torchę samolotów + jakieś przelotówki z TC?
Piszę o tym bo to szkło może być bardzo ciekawą alternatywą dla spotterów takich jak ja, tzn. nie stać mnie na "jasną" długą stałkę, ale z drugiej strony nie chciałbym tracić pewnej elastyczności zoom-a, a z trzeciej mieć jednak jak nawięcej mm, szczególnie na pełnej klatce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
@ Cichy a może jakby była pogoda to przejechałbyś się na lotnisko i cyknął torchę samolotów + jakieś przelotówki z TC?
W planach mam Ławicę, no ale trzeba poczekać chyba do przyszłego tygodnia.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Link nie działa.
Już jest ok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Jestem mega ciekaw jak to będzie wyglądało na dalekich obiektach.
będzie można oglądać turystów na tatrzańskich szlakach spod Turbacza :P
nie no powaga te 1200mm robi mega wrażenie. Troszkę się CA skoryguje, troszkę ostrość sztucznie podkręci i gitara.
-
Chyba już się wgrał. Trzeba odświeżyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
będzie można oglądać turystów na tatrzańskich szlakach spod Turbacza :P
nie no powaga te 1200mm robi mega wrażenie. Troszkę się CA skoryguje, troszkę ostrość sztucznie podkręci i gitara.
Jak na moje, jeśli to będzie dawało taki obrazek na świeżym powietrzu, to nic nie trzeba będzie korygować.
-
u mnie działa :> od razu wyskakuje do zapisania/otworzenia :)
-
się napaliłem na to szkiełko
a amerykance chcą 1069 $ w pre orderze
chyba tam zamówię;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Jeśli ktoś nie ma pod ręką ACR, to jest efekt usunięcia CA i ostrzenia (High Pass na overlay i trochę Unsharp mask w PS) :
http://s30.postimg.org/xv1536yxr/1200_CA_S.jpg
Przy wysokich iso nie będziemy chcieli tak mocno wyostrzać, ale 1200mm raczej nie używamy na co dzień ;)
Ciekawe jak się ma sprawa na 18MPx APS-C (bez TC).
-
No dobra na ff wszystko wygląda dobrze ale nurtuje mnie pytanie jak szkiełko sobie radzi z kropem? Zdaje się, że "urok ostrości" na takim canonie EOS 40d ulegnie zmianie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
No dobra na ff wszystko wygląda dobrze ale nurtuje mnie pytanie jak szkiełko sobie radzi z kropem? Zdaje się, że "urok ostrości" na takim canonie EOS 40d ulegnie zmianie?
A nie dawałem zdjeć z 40d ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
Były zdjęcia z 40D kilka stron wcześniej i masz rację, na cropie już tak fajnie nie jest. Do 400mm nie można się przyczepić, ale 600 imho bez rewelacji. Ciekawe jeszcze jak 500mm wygląda i czy przymknięcie do f/7.1-8 widocznie polepszy sprawę. Można się tego było spodziewać po takim zakresie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Racja, gafe strzeliłem ;)
600D ma w oryginalnym menu bezstratny digital zoom w trybie video, ML dodaje ją natomiast do wielu innych EOSów.
PoulN, przepraszam Cię - nie chciałbym, żebyś pomyślał, że się czepiam i nie martw się, bo każdy popełnia błędy. Mi się to też czesto zdarza. ;)
Tym niemniej piszę ponownie, bo chyba nadal nie zrozumiałeś i obawiam się, że ktoś czytając twój wpis też tak pomyśli, że dzięki ML także inne modele lustrzanek EOS mają funkcję cyfrowego zoom'u, a tak niestety nie jest. Jest to wyjaśnione w "podręczniku użytkownika" ( user guide ) ML na stronie 43. Pozdrawiam.
-
Przepraszam za post pod postem... ale już chyba wiem, Poul co miałeś na myśli. Nagrywając w trybie RAW w ML, można skorzystać z "crop mode" i w rezultacie uzyska się też obraz z powiększonych, wykadrowanych zdjęć złożonych w film. Nie korzystam w ogóle z tego trybu nagrywania i dlatego nie skojarzyłem. To oczywiście działa także w innych modelach niż 600D. ;)
-
Chyba czasu trzeba, aby się zorientować jakie są różnice ostrości w poszczególnych egzemplarzach tego tele. Tamron ma sporo wpadek w tej dziedzinie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kostek-brasil
PoulN, przepraszam Cię - nie chciałbym, żebyś pomyślał, że się czepiam i nie martw się, bo każdy popełnia błędy. Mi się to też czesto zdarza. ;)
Tym niemniej piszę ponownie, bo chyba nadal nie zrozumiałeś i obawiam się, że ktoś czytając twój wpis też tak pomyśli, że dzięki ML także inne modele lustrzanek EOS mają funkcję cyfrowego zoom'u, a tak niestety nie jest. Jest to wyjaśnione w "podręczniku użytkownika" ( user guide ) ML na stronie 43. Pozdrawiam.
Ne ma za co, wszystko gra ;)
Pewnie, zgadzam się więc dla jasności wymenie EOSy w trórych wiem że działa ;)
5D3, 6D, 550D, 600D, 700D
Do ML jest kilka "wtyczek" - dystrybucji beta, nie wiem jak to ująć i działa dokładnie, które to wprowadzają to i owo, jak np "Tragic Latern"... może tu tkwi rozbierzność?