-
Odp: Canon 85mm f/1.2 USM L II vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Bo niektórzy nowi użytkownicy mogą traktować pewne opinie poważnie. Ja sam długo myślałem, że Matsil jest jakimś profesjonalnym fotografem ślubnym. :) Bo tak się puszył. A tu się okazuje po tylu stronach dyskusji, że wszystko zaczyna się sprowadzać do minimalnych niuansów jak światła w sprzyjających warunkach lub inaczej rozmyte tło, które zaczynają rozmywać sens fotografii jako takiej. Bo zapominamy o kadrze, kompozycji, emocjach i obiekcie, a koncentrujemy się na pikselach. Tak jak ostatnio wypatrzyłem cebulę w Otusie. :)
Od tego trzeba zacząć, że nigdy się nie puszyłem jedynie wyrażałem swoje opinie. Mogę się puszyć w tematyce muzycznej i rajdowej, bo to moje światy, ale nie w fotografii w której osiągnięć żadnych nie mam.
W większości przypadków nikt nie analizuje geometrycznej i mechanicznej budowy obiektywu, bo na tym powinni się skupiać projektanci sprzętu. My patrzymy na inne walory które dość dobrze zostały opisane, reszta ma raczej trzeciorzędne znaczenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Następnym razem jak ktoś się zapyta czy Canon czy Sigma to odpowiedź, obydwa obiektywy są podobne i jeżeli masz ochotę mieć droższy to kup L, będzie lepsza niż pisanie, że Sigma to syf, a Canon to Canon. Tylko odrobinę obiektywizmu w tej pasji. :) I tak najbardziej liczy się to jaką modelkę będzie miał przed tym portretowym szkłem i jaki pomysł by ją przedstawić.
No właśnie tu fajnie to ujałeś i oberwałeś własnym mieczem. Nikt nie pisał, że sigma to syf. Ty pisałeś że canon nie warty tej kasy a sigma jest super i na dodatek tańsza - nie tylko zresztą w tym wątku ;).
-
Cytat:
produkują lepszą lub gorszą sraczkę...
A czasem elka produkuje, sraczkę, jak to poetycko ująłeś. Nie ma reguły. Wszystko zależy od zbyt wielu czynników jak tło, odległość od niego, światło. Pokaż jakieś zdjęcia z pazurem. BeatX pokazał. :)
Cytat:
ale nie w fotografii w której osiągnięć żadnych nie mam.
Zebrałeś komplet stałek. Zawsze coś. :) Traktowałbym to jednak jako osiągnięcie z kategorii fotografia. Przecież nie malarstwo, albo rolnictwo.
Cytat:
My patrzymy na inne walory które dość dobrze zostały opisane, reszta ma raczej trzeciorzędne znaczenie.
Patrzycie na czerwony pasek na obiektywie. Bo jaka L by nie była to zawsze jest najlepsza, a nawet jak nie jest najlepsza to i tak jest najlepsza, bo Canon to Canon. :) W jednym przypadku jest to AF, w innym bokeh, w jeszcze innym kolor. Choćby cały obiektyw leżał i kwiczał to ta jedna cecha którą da się czasem znaleźć dopiero pod lupą sprawia, że jest to genialny. Jakby nie był genialny to by nie miał paska. :)
Cytat:
Nikt nie pisał, że sigma to syf.
Cytat:
bez zastanowienia bierz L-kę - magiczne szkło bez porównania z sigmą - dlatego cena taka kosmiczna niestety
Cytat:
...i znowu muszę się wtrącić - mam 85L i miałem w ręku sigmę 85mm - co tu gadać - przy GO rzędu 2-3cm kolosalne znaczenie ma AF. Jak wobec tego miałbym wybrać simgmę?
Syf to takie moje uproszczenie. :)
Generalnie to polegałbym na zdaniu Cichego. Jako jedna z niewielu osób robi tu z obiektywami coś więcej niż tylko je kupuje i odsprzedaje. Na dodatek robi to profesjonalnie (i ma śliczne modelki :) ).
-
Jellyeater - nie przesadzasz aby z tym uświadamianiem.
Zaczyna to już być męczące :roll:.
-
Forum dyskusyjne jest chyba po to by dyskutować... Chyba. Dopóki nie naruszamy zasad dobrego wychowania to chyba nie ma nic złego. Ale chyba faktycznie wszystkich zanudziłem. Przepraszam. BTW to panowie mają używanie w wątku o kalibracji S35 z 5D III. Ale powstrzymałem się od postów tam. :) Niech mają.
-
Ja pie..niczę - przeczytałem to wszystko.
Wypada zaproponować jakieś ostre strzelanie kuleczkami z farbą albo bitwę na poduszki niektórym dyskutantom.
I nie polecam tego wątku do cierpliwego czytania.
-
to w takim razie nie polecam Ci czytac wiekszosci watkow, z dylematami typu "ktora stalka lepsza X czy Y" :mrgreen:
-
Wlasnie podpialem pod aparat s85 i jest super bez kalibracji.
Jesli kogos stac na 85/1.2...to nie ma sie nad czym zastanawiac, ja na razie wybieram Sigme...co bedzie dalej, pokaze czas.
Panowie - bez wzgledu czy macie C85/1.8, C85/1.2 czy tez rzeczona S85/1.4...wycisnijcie z nich ostatnie soki !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Patrzycie na czerwony pasek na obiektywie. Bo jaka L by nie była to zawsze jest najlepsza, a nawet jak nie jest najlepsza to i tak jest najlepsza, bo Canon to Canon. :)
Ty jak zwykle wiesz najlepiej. Dyskusja z Tobą nie ma najmniejszego sensu - to takie kopanie się z koniem. To się kończy dobrze tylko dla konia, więc ja odpuszczam i od dziś po prostu te "mądrości" ignoruję. Chociaż z drugiej strony oglądając Twoją galerię zaczynam to rozumieć...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Chociaż z drugiej strony oglądając Twoją galerię zaczynam to rozumieć...
O to to to to :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
więc ja dopuszczam i od dziś po prostu te "mądrości" ignoruję.
Zapewne chodziło o - ODPUSZCZAM.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Zapewne chodziło o - ODPUSZCZAM.
Dzięki, już poprawiłem ;). Generalnie chyba większość mnie rozumie.
-
Cytat:
Chociaż z drugiej strony oglądając Twoją galerię zaczynam to rozumieć...
Oglądając Wasze też rozumiem. I w atmosferze ogólnego zrozumienia odpuszczam. :D
-
jeszcze jakies z Sigmy 85/1.4
http://www.maciej-kozlowski.pl/wp-co...0/IMG_2432.jpg
http://www.maciej-kozlowski.pl/wp-co...0/IMG_2381.jpg
http://www.maciej-kozlowski.pl/wp-co...10/IMG_266.jpg
imho jak za te pieniadze, szklo daje rade
mi tam sie nie oplaci kupowac 85L, ale jeszcze wezme pod uwage powrot do 135L + zakup C85/1.8
te dwa obiektywy dadza o wiele wiecej mozliwosci, niz jedno 85L czy Sigma 85/1.4
*EDIT*
no ale to juz dylematy na wiosne, poki co..
.. martwie sie o kamerzystow :lol:
*EDIT2*
warto przypatrzec sie pierwszemu zdjeciu z trzech ostatnich ktore wkleilem.
widac na nim wrecz idealnie ksztalt, charakter i jakosc bokeh z Sigmy 85/1.4
jak komus pasuje takie rozmycie to git.
a jak komus za malo kremowo, to trza sie szarpnac na 85L, albo rozwazyc 135L
-
.. czyli tak jak myslałem :mrgreen:
potwierdziło sie, że gdy przestaną dyskutować dwaj najbardziej wytrwali z dyskutantów, a ja zarzucę garscią spoko zdjęć jako przykład opłacalności zakupu Sigmy 85/1.4, to pozostałym konserom polemik teoretyczno-techniczno-fotograficznych z całej Polski (i nie tylko) zabraknie pokarmu do marudzenia, albo udowadniania jeden drugiemu wyższości Świąt Bożego Narodzenia, nad Wielkanocnymi i temat umrze śmiercią naturalną :lol:
-
No bo nie pokazałeś nic co by pokazywało wyższość jednego szkła nad drugim. :) Pokazałeś, że da się zrobić bardzo dobre ślubne zdjęcia, które nie budzą odruchu wymiotnego (przykro mi, ale ta forma fotografii często to robi), a co więcej cieszą oko. A panowie mogą pokazać tyle, ile w swoich galeriach.
Co do porównań to napisałeś o brzozach, że mało miękko. Mi tam ten efekt się podoba. Masz to 3d. Zresztą zastanawiam się na ile inaczej byłoby z L. Bo niestety bokeh jest nieprzewidywalny. :( Dobry przykład test 50'tek Canona:
Which 50mm Lens Should You Buy? - YouTube
Kai marudzi, że z 1.4 bokeh bywa lepszy niż z 1.2. Czasem. Kwestia ujęcia.
I ten filmik warto zobaczyć:
5 Ways to Improve Your Photography (+5 Ways For Instant Success*) - YouTube
Zabawny, ale jednak na serio. Zwłaszcza kawałek jak skopiował znane ujęcie. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
No bo nie pokazałeś nic co by pokazywało wyższość jednego szkła nad drugim. :)
Po raz pierwszy się z kolegą zgadzam ;-)
mogę wkleić lepsze z 85 1.8 ;-)
-
-
wklejaj, może zaoszczędzę bo na stronie www gdzie mozna porównać oba szkła sigma bije L pod każdym względem - ostrości, abberacji tylko na test chartach nie widać tej magii L, dlatego nie wiem czy spinać się czy zostać przy zamiarze zakupu sigmy. Ale skoro piszesz, że 1.8 wygrywa w cuglach z 1.4 to czekam.
-
Oj, nie napisałem, że wygrywa z 85 1.8 tylko, że przedstawione sample to nie jest 100 możliwości ;-)
w świeta jak znajdę trochę czasu to postaram się coś wkleić.
-
;) spoko ja tam czekam, sam niewiem na co, chyba na jakąś spontaniczną decyzję która spowoduje jakiś całkowicie inny zakup niż planowany.
Wesołych Świąt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
No bo nie pokazałeś nic co by pokazywało wyższość jednego szkła nad drugim. :)
Z ust mi to wyjąłeś. Zdjęcia jak zdjęcia, po prostu dobre. BeatX nie udowodnił nic nowego, obydwoma szkłami da się zrobić świetne zdjęcia.
Jak byłby ktoś chętny z Wawy z sigmą 85, można by się spotkać i pokusić na coś w rodzaju testu w terenie. Wykonać po kilka takich samych ujęć i porównać.
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Co znaczy lepsze? Chodzi o kadr, ostrość, kolory? Z technicznego punktu widzenia 85/1.8 i 85L dzieli przepaść praktycznie w każdym punkcie, używałem wersji f1.8 przez 5 lat i takie mam odczucia. W życiu do niego bym nie wrócił.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Co znaczy lepsze? Chodzi o kadr, ostrość, kolory? Z technicznego punktu widzenia 85/1.8 i 85L dzieli przepaść praktycznie w każdym punkcie, używałem wersji f1.8 przez 5 lat i takie mam odczucia. W życiu do niego bym nie wrócił.
więcej wyciśnięte z tego szkła. Wiem, że dzieli przepaść dlatego na niego poluję :)
-
Moze i przepaść ale nigdy bym nie zamienil 85 1.8 + 135L. 85L to super szkło ale wolne i ciężkie.
-
Nie takie znowu wolne... Można nim sport robić, np. szachy: Zenfolio | Jola & Paweł | 05 - Nancy :wink:
-
Cytat:
więcej wyciśnięte z tego szkła. Wiem, że dzieli przepaść dlatego na niego poluję
Też czekam na to co wycisnąłeś z 85 1.8. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Moze i przepaść ale nigdy bym nie zamienil 85 1.8 + 135L. 85L to super szkło ale wolne i ciężkie.
Ja też nie, bo tych 2-ch nie da się zamienić na 85L, trzeba tylko jeden ;).
-
liquidsound, jak tam z tymi samplami?
-
-
no tak, normalka.
ktoś dał spoko sample z jednego szkła, zawsze znajdzie się internetowy wirtuoz, co stwierdzi że z 2x tańszego szkła stworzy o wiele lepszy materiał.
prosisz o sample i standard odpowiedź "brak czasu" :lol:
Polska, Polacy.. :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
ktoś dał spoko sample z jednego szkła, zawsze znajdzie się internetowy wirtuoz, co stwierdzi że z 2x tańszego szkła stworzy o wiele lepszy materiał.
Idąc tym torem to samo można byłoby powiedzieć o sigmie i 85L. Jesteś wirtuozem, który 2 razy tańszym szkłem robi całkiem fajne materiały ;). Nie można tak uogólniać, moim zdaniem największy wpływ na uzyskany efekt ma jednak fotografujący, jego pomysł, kreatywność, umiejętności i doświadczenie.
-
Cytat:
moim zdaniem największy wpływ na uzyskany efekt ma jednak fotografujący, jego pomysł, kreatywność, umiejętności i doświadczenie.
Nie robię tego dla posta. Po prostu w końcu mogę się z czymś z kolegą zgodzić w 100%. :) Żeby nie było, że jestem taki swarliwy.
Cytat:
W tej rozdzielczości co dałeś mógłby być nadal podobny. A nawet i lepszy (kwestia pomysłu). :) Jak zdjęcie jest dobre to ostatnia rzecz na jaką się patrzy to szczegóły techniczne. Dlatego testy obiektywów lepiej przeprowadzać na tablicach i cegłach. :) Dostałem pod choinkę Snaps Erwitta. Sporej ilości zdjęć trochę brakuje by uznać je za dobre technicznie. Za to są to świetne zdjęcia i ogląda się je z rozkoszą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Nie robię tego dla posta. Po prostu w końcu mogę się z czymś z kolegą zgodzić w 100%. :) Żeby nie było, że jestem taki swarliwy.
A widzisz, czasem możemy się dogadać ;).
-
Mocno się waham czy coś jednak wklejać. Trollom nic nie udowodnię, bo z zasady jest to niemożliwe, a ludzie którzy wahają się pomiędzy sigmą 85 1.4 a 85L raczej są na takim etapie świadomości fotograficznej, że nie muszą się spuszczać nad samplami, więc pożytek z tego będzie żaden. Zresztą zaczynam się zastanawiać jaki jest sens dłużej pisać w tym wątku :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Mocno się waham czy coś jednak wklejać. Trollom nic nie udowodnię, bo z zasady jest to niemożliwe, a ludzie którzy wahają się pomiędzy sigmą 85 1.4 a 85L raczej są na takim etapie świadomości fotograficznej, że nie muszą się spuszczać nad samplami, więc pożytek z tego będzie żaden. Zresztą zaczynam się zastanawiać jaki jest sens dłużej pisać w tym wątku :)
Wklejaj, przy dopuszczalnej rozdzielczości jakość się nie liczy, jedynie kadr i postproducja ;).
Dlatego proponowałem prosty tekścik na mieście, ale jakoś nie ma chętnych...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Po raz pierwszy się z kolegą zgadzam ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Pisząc o trollach, miałeś na myśli siebie ? Jak nie wkleisz, sam sobie wystawisz taką opinię.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Idąc tym torem to samo można byłoby powiedzieć o sigmie i 85L. Jesteś wirtuozem, który 2 razy tańszym szkłem robi całkiem fajne materiały ;). Nie można tak uogólniać, moim zdaniem największy wpływ na uzyskany efekt ma jednak fotografujący, jego pomysł, kreatywność, umiejętności i doświadczenie.
Więc wychodzi na to że te rozważania nie mają sensu ;) bo efekt końcowy nie zależy TYLKO od sprzętu.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
no tak, normalka.
prosisz o sample i standard odpowiedź "brak czasu" :lol:
Polska, Polacy.. :mrgreen:
Z chęcią zobaczyłbym, jakie zdjęcie zrobiłbyś teraz z wersji 1.8 dla porównania, pomimo oczywistych preferencji do 1.4.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Więc wychodzi na to że te rozważania nie mają sensu ;) bo efekt końcowy nie zależy TYLKO od sprzętu.
To raczej oczywiste, ta druga cześć zdania a rozważania mają zawsze sens. Problem w tym, że który lepszy i w czym nie rozwiąże się za pomocą wklejenia kolejnych sampli choćby nie wiem jak wspaniałe były. Obydwa szkła mają niewątpliwe zalety, ale żeby je porównać trzeba wykonać te same ujęcia na tym samym sprzęcie i porównywać bez postprodukcji. Załączone zdjęcia są wręcz przesiąknięte przez LR czy PS i dobrze, bo chyba nikt surowych zdjeć nie publikuje, tylko jaki to ma sens? Możemy porównywać oko fotografa i kreatywność w obróbce a szkło idzie na dalszy plan.
-
dobra wiadomość dla fanów 85L
siedzę właśnie na weselu i próbuje trafić tańczące pary na parkiecie z Sigma 85/1.4 w trybie servo.
Skuteczność 1% :mrgreen:
W trybie one shot skuteczność wzrasta do 10% :lol:
Chowam Sigma 85/1.4 do futerału, i zakładam sprawdzoną Sigme 35/1.4.. ona daje radę na parkiecie i w servo i w one shot, nawet lepiej niż 24L
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
dobra wiadomość dla fanów 85L
siedzę właśnie na weselu i próbuje trafić tańczące pary na parkiecie z Sigma 85/1.4 w trybie servo.
Skuteczność 1% :mrgreen:
W trybie one shot skuteczność wzrasta do 10% :lol:
Chowam Sigma 85/1.4 do futerału, i zakładam sprawdzoną Sigme 35/1.4.. ona daje radę na parkiecie i w servo i w one shot, nawet lepiej niż 24L
Chyba raczej zła wiadomość, bo jak ta sigma nie trafia, to 85L na pewno nie trafi. Tylko kto ogniskową 85 robi tańczące pary?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Możemy porównywać oko fotografa i kreatywność w obróbce a szkło idzie na dalszy plan.
Dokładnie do tego samego doszedłem - stąd wycofałem się z pomysłu wklejania fot.
Cytat:
Zamieszczone przez 7four
Pisząc o trollach, miałeś na myśli siebie ? Jak nie wkleisz, sam sobie wystawisz taką opinię.
Też Cię pozdrawiam.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Chyba raczej zła wiadomość, bo jak ta sigma nie trafia, to 85L na pewno nie trafi. Tylko kto ogniskową 85 robi tańczące pary?
Ja czasami robiłem i w one-shot 6D z 85 1.8 dawało radę. Skuteczność na poziomie 80%. W servo skuteczność podobna jak z sigmą...
-
Czyżby sponsorzy/producenci włamali się do naszych serwerów????. Ja mam 6d i m.in. 85/1,8. Najlepsze zdjęcia zrobiłem z niego. Ale pod światło to masakra, szok. Traci kontrast, gubi ostrość. Każdy nowy obiektyw jest lepszy, nawet Tamron.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Ja systematycznie i skutecznie wykorzystywałem 85L do tańców na dodatek 5d mkI - można?...można
Cytat:
Zamieszczone przez
mirco
Czyżby sponsorzy/producenci włamali się do naszych serwerów????. Ja mam 6d i m.in. 85/1,8. Najlepsze zdjęcia zrobiłem z niego. Ale pod światło to masakra, szok. Traci kontrast, gubi ostrość. Każdy nowy obiektyw jest lepszy, nawet Tamron.
Właśnie tutaj 85L pokazuje co potrafi... pod światło trzyma kontrast - ma wspaniały kremowy bokeh i jeszcze jak ktoś lubi - może dodać flare na zdjęciu :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
canonfun
ma wspaniały kremowy bokeh i jeszcze jak ktoś lubi - może dodać flare na zdjęciu :)
nieno to luz ;)
jak ktos lubi, to 85L moze jeszcze dodac w zdjeciach fioletowe obwódki na krawedziach przedmiotów :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
canonfun
Ja systematycznie i skutecznie wykorzystywałem 85L do tańców na dodatek 5d mkI - można?...można
Pewnie że można, tylko po pierwsze na one shot, po drugie z tej ogniskowej ujęcia w tańcu są dość specyficzne i potrzeba dużej i nie konieczne ciasnej sali. Wszystko zależy od fotografa, co chce pokazać. A co do trafności to może nie jest tak tragiczna jak opisał BeatX, ale dobrze też nie jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
nieno to luz ;)
jak ktos lubi, to 85L moze jeszcze dodac w zdjeciach fioletowe obwódki na krawedziach przedmiotów :D
Oj tu trochę przesadzasz...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
nieno to luz ;)
może Twój 85L takowe dodaje ale mój nic takiego nie wnosi do zdjęcia...
-
No widzę, że dyskusja powoli przypomina swoistą walkę systemów... więcej dystansu Panowie 8-)
-
Wróciłem przed chwilą z łyżew z dzieciakami. Nie chciało mi się jeździć, więc zabrałem ze sobą zestaw 5D3 + 85L co by trochę zdjęć pstryknąć. Miałem więc okazję przetestować servo w słabym świetle na tym szkiełku.
Ogólnie jestem zadowolony, powiem szczerze, że spodziewałem się gorszych wyników. Z 52 zdjęć ostrych mam 29, więc to ponad połowa ;). Warunki oświetleniowe przed 16-tą były słabe, bo już było dość ciemno - ISO3200, F1.8-F2, 1/125 - 1/250s.
O 16:00 włączyli oświetlenie i można było zjechać do ISO1600, czasy i przysłony podobne jak wyżej. Generalnie moje spostrzeżenia są następujące. Przy dzieciakach, które jeżdżą dość spokojnie AF się nawet wyrabiał, większość jest trafionych. Przy ludziach jeżdżących szybciej i często zmieniających tor jazdy AF trafia mniej więc co 3 ujęcie.
Ameryki nie odkryłem, ale jak widać to szkiełko do sportu średnio się nadaje ;).
-
no wlasnie w polaczeniu z 5dIII, 85L sie wyrabia, ciekawe jak sie ma sprawa z 5dII czy tez daje rade z ruchomymi obiektami, mam obecnie 135L i 85/1.8 i zastanawiam sie czy nie zamienic tego na 85L, glownie robie sluby i portret, jak myslicie warto do 5dII?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
greg01
no wlasnie w polaczeniu z 5dIII, 85L sie wyrabia, ciekawe jak sie ma sprawa z 5dII czy tez daje rade z ruchomymi obiektami, mam obecnie 135L i 85/1.8 i zastanawiam sie czy nie zamienic tego na 85L, glownie robie sluby i portret, jak myslicie warto do 5dII?
Mogę w wolnej chwili to sprawdzić, bo mojego 5DII przejął brat...
Do ślubów i portretu nie musisz mieć nie wiem jak szybkiego AFu, więc spokojnie da radę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Mogę w wolnej chwili to sprawdzić, bo mojego 5DII przejął brat...
Do ślubów i portretu nie musisz mieć nie wiem jak szybkiego AFu, więc spokojnie da radę.
tak ale czytalem gdzies ze AF w tym obiektywie potrfi platac duze figle, na tyle duze ze co niektorzy wybieraja zamiast niego sigme 85/1.4 i tak sie zastanawiam co jest grane, czy to wada fabryczna niektorych egzemplarzy czy sam juz nie wiem co. Jeden forumowicz pisal kiedys ze przerabial kilka sztuk i w koncu wybral sigme, dla mnie to by oznaczalo ze na sile chcial sie przekonac do tego szkla ale niestety nie wyszlo. Bede wdzieczny za podpiecie do 5dII :) pzdr
-
Chciałem tylko napisać, że MAM :) pierwsze testy są miażdżące... natomiast zasmuciło mnie, że słabo gada obiektyw z 1Ds który czasami jest kapryśny i ma FF. Ze starą 85tką był zawsze w punkt, ale z innymi szkłami czasami robi FF. Słać na żytnią body + szkło czy samo body? Podejrzewam, że to kwestia body bo z 6D 85L się dogaduję. Tak nawiązując do poprzednich wypowiedzi, to myślę, że można się spuszczać nad testami tabelkowymi ale trzeba wziąć do łapy obiektyw żeby ocenić miarodajnie. Po krótce:
kontrast - opad szczęny,
kolorystyka - opad szczeny,
aberracje - próbowałem szukać aberracji, na 1.2 w sytuacjach gdzie 85 1.8 generuje takie abberacje, że widac na miniaturce, w Elce trzeba na podglądzie 100% ich szukać. I o dziwo idzie w zielony, ale bawiłem się szkłem tylko chwilkę i w innych warunkach może będzie różowy ;-)
ostrość - od 1.2 bardzo dobrze (o ile mi trafi bo chwilowo mam FF), powyżej zajebiście. Nie trzeba domykać obiektywu do 1.4 :D żeby zdjęcia były ostre :)
wielkość - przeraźliwie ciężki, z 1Ds2 dwu godzinna sesja to niezła siłka.
Ogólnie ma u mnie dożywocie.