Cytat:
Zamieszczone przez Andee
Cytat:
Zamieszczone przez tadek
to jak to walsciwie andee jest z tym punktem potwierdzenia ostrosci(czerwone kropki) mam je widziec czy nie - bo nie widzeCytat:
Zamieszczone przez Andee
Wersja do druku
Cytat:
Zamieszczone przez Andee
Cytat:
Zamieszczone przez tadek
to jak to walsciwie andee jest z tym punktem potwierdzenia ostrosci(czerwone kropki) mam je widziec czy nie - bo nie widzeCytat:
Zamieszczone przez Andee
Nie, tak jak pisalem zreszta juz powyzej. Kolega pisal o oryginalnej matowce do Canona. Punkty AF beda dostepne w matowce Typ 3 i kiedy bedzie dostepna bedziesz mogl dokonac wymiany matowki.
WAZNE INFO!!!
Problem wyswietlania punktow w 20D jest rozwiazany! Potrzebuje jednak osoby ktora zdecyduje sie na wspolprace i przesle mi aparat do pobrania pomiarow matowki. Oferuje tej osobie darmowy montaz matowki oraz kalibracje jej ukladu optycznego.
Czekam na zgloszenia, wiecej konkretow po weekendzie
Gdyby to kogos interesowalo to od przyszlego tygodnia dostepne sa matowki do Olympusow E-1 i E-500...
Dopiero jak zajarzyłem tak naprawdę i do końca jakie to dobrodziejstwo to "przypaliłem" sie na to jak łysy na grzebień.... :) Piszę sie bardzo chętnie na taki typ Twojego "Dziecka"...Myśle ,że kontakt i konkrety to już nie na forum....Cytat:
Zamieszczone przez Andee
A czemu konkrety nie na forum? Przeciez jest wielu zainteresowanych tego rodzaju matowka.Cytat:
Zamieszczone przez mcgregor99
Cytat:
Zamieszczone przez kaplasak
Konkrety w stylu adresy i terminy wysylki to juz indywidualna sprawa zamawiajacy-Andee :roll: .
czytając między słowami, chodziło raczej o przybliżoną konkretną datę narodzin matówki z potwierdzeniem AF, a nie adres czy $$ za matówkę :-)
ale ciekawe, kiedy to nastąpi, tzn. narodziny matówki z AF,
a tak z innej beczki ciekawe jak łapie się ostrość bez tych punktów ?
na środek ? ciekawe mi czasem zdarza się przełączyć punk pomiaru, niechcący
ale jak widzę punkt to robię korektę,
a na matówce bez potwierdzenia, Panowie może ktoś coś napisze, kilka fotek pewnie strzeliliście, jak wam idzie ?
Dokładnie tak. Napisałem Maila a konkretnymi propozycjami do Andee...Mieszkam na tyle niedaleko ze mogę być u Andee'go osobiście jeśli nie widzi przeciwwskazań i dlatego chcę się dogadac co do konkretnych rozwiazań -to miało znaczyć moje określenie "konkrety nie na forum..."Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
... Nie rozumiem węszenia jakiegoś "spisku" ze strony coniektórych osób...:?: :confused:
np...
kocotgrz
(...)czytając między słowami, chodziło raczej o przybliżoną konkretną datę narodzin matówki z potwierdzeniem AF, a nie adres czy $$ za matówkę(...)
To śmieszne...Ze niby wywalczę sobie najlepsza matówkę... ? :-D I będę robić później najostrzejsze fotki... ? 8-)
Andee naprawdę wymyśliłeś coś superinteresującego...Powstają już teorie spiskowe-to jakiś przełom w życiu Ludzkości ... :lol:
przepraszam, ale nie chodziło mi o teorie spiskowe a razczej była to uwaga do : "Napisał Vitez: Konkrety w stylu adresy i terminy wysylki to " ...
a nie tworzenie jakiegoś spisku :-), przecież wszystko, o matówce z potwierdzeniem AF napisanu już w tym wątku, bynajmniej jak dla mnie, i na hasło że już jest też byłbym chętny. A to że chcesz wpaść na kawę do Andee, szczerze mnie nie obchodzi i nie doszukuję się teorii spiskowej :-)
Poprostu wiem że zrobienie takiej matówki nie jest proste i Andee musi troszkę nad nią popracować, i naciskanie grupy, czy pytania o nią nic nie dadzą. Może to przyszpieszy prace nad nią, w co wierzę bo chętnych troszkę jest. A to czy będzie lepsza czy gorsza to zależy już od Andee bo wiem że
że jak będzie dobra i na tele będzie się też ładnie ostrzyło to chętni będą.
pozdrawiam i przepraszam jeśli ktoś pomyślał że szukam spisu :-)
Obecnie używam standardowej matówki z KatzEye do 350D, przydałoby się coś jaśniejszego :) - czyli jak najbardziej tak.Cytat:
Zamieszczone przez Andee
narazie zrobilem tylko kilkanascie zdjec i jak mam czas to b.chetnie przelanczam na mf i ostrze manualnie a jak af to centralnie i z tym jest problemik maly bo jak cos jest daleko i jest male np chce sfocic róg budynku tak zeby ten rog byl w centrum to powiem ze czasami nie wiem jak lapac te ostrosc bo nie wiem czy ostrze na rog czy w budynek czy gdzies daleko za no ale po przelaczeniu na mf jest bajkaCytat:
Zamieszczone przez kocotgrz
te punkty af naprawde sa potrzebne, linie podzialu tez by sie przydaly
jak juz andee opracuje technologie naniesiania punktow af to z pewnoscia(tak mi sie wydaje) bedzie mozna to zastosowac do linii
Środkowy czujnik AF masz na środku klina. Co za trudność?Cytat:
Zamieszczone przez tadek
no jakos dla mnie to nie ostrzy w srodku klina
Hm... Czyżby klin nie był na środku jak należy? Albo może czujnik.Cytat:
Zamieszczone przez tadek
Ja stwierdziłem, że w moim egzemplarzu czujnik jest nieco "poniżej" kropki na matówce, około połowy wielkości tego prostokąta w koło kropki. Jeśli to drugie, to kropki na matówce w niczym nie pomogą.
Czujniki sa nie tylko znacznie wieksze od kropek ale i prostokatow. Dokladnie dlugosc to tak ze 3x boku prostokata na matowce... Dluzszy bok prostokata wskazuje orientacje czujnika (pionowy badz poziomy). Tak. Srodkowy jest krzyzowy (kwadrat).
Zreszta jeden obraz wart tysiac slow ;)
Dlatego czesto wydaje sie ze czujnik jest nie tam gdzie znacznik. Automatyka majac w obrebie dlugosci czujnika kilka elementow kontrastowych wcale nie musi sie zdecydowac na ten na srodku.
A jesli komus czujnik nie uklada sie zgodnie ze znacznikiem na matowce to jest to w zasadzie tylko i wylacznie wina zlego ulozenia matowki. Ma ona na tyle duzy luz po bokach ze moze sie nieco przesunac.
Andee pisał,że po zmianie matówki wskazane jest wykonanie kalibracji układu optycznego ...Czy wykonywałeś cos takiego i jeśli "tak" to jak to przebiega ...? Czy jest dużym problemem zrobić to samemu ?Cytat:
Zamieszczone przez tadek
Kalibracja ukladu optycznego matowki nie jest wymagana w kazdym przypadku, z moich statystyk wynika ze jest to okolo 1 na 10 aparatow a nawet rzadziej. Do tej pory tylko 2 osoby musialy kalibrowac uklad matowki z moja pomoca przez internet lub telefon. Obie kalibracje przebiegly poprawnie i matowki ostrza na odcinku grubosci zyletki ;).
Pozdrawiam
P.S. Projektujac matowki przechodze za kazdym razem przez faze obliczen usredniajacych bledy fabryczne aparatow, stad znikomy odsetek matowek ktore nie ostrza idealnie. Nawet jezeli matowka nie ostrzy idealnie to uproszczona procedura kalibracji w ktorej zawsze z checia pomagam jest na tyle skuteczna i banalna ze efekt koncowy jest w 100% zadowalajacy.
Mala ciekawostka, matowka dla Konica Minolta D7D
Przykra informacja...
Narazie zablokowalem wszelkie zamowienia :(
Problem lezy po stronie dostawcy komponentow. Aktualnie wykonuje ostatnia partie zamowien, ktora bede realizowal w tym tygodniu i na poczatku nastepnego.
Istnieje zupelnie zasadne zagrozenie ze bedzie to ostatnia partia matowek jakie wypuszcze na rynek. Sprawa przykra tym bardziej ze wina nie lezy po mojej stronie, poprostu dostawca dal d...
Czekam na dostawe komponentow juz 2.5 tygodnia, istnieje nikla szansa ze jednak cos drgnie i bede mogl kontynuowac produkcje. Jak bedzie naprawde Bog raczy wiedziec...
Jezeli cos sie zmieni dam znac na forum.
Pozdrawiam
a to jedyny dostawca komponentów na rynku ?
no to niefajna sprawa..........
Zmien dostawce.
Gdyby to bylo takie proste to nie bylo by problemu. Wszystko wskazuje na to ze jednak otrzymam jeszcze jedna ostatnia partie towaru. Tak jak pisalem wstrzymuje wszelkie zamowienia do momentu kiedy bede pewien ze bede mogl je zrealizowac. Poza tym musze przemyslec temat...Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
czyli nici z punktow af
Cholera, czyżby dostawca wyczuł rynek?
I za pare miesiecy pojawi sie nowa cudowna firma oferujaca matówki do 350D po jedyne 400 PLN :evil:
i nici z jasniejszych klinówCytat:
Zamieszczone przez tadek
Niedawno otrzymalem matówke standard od Andee'ego do mojego 350D i moge podzielić się kilkoma spostrzeżeniami:
1) Instalacja matówki nie jest bardzo skomplikowana, udalo mi sie nic nie zepsuć, ale zalecam robic to w warunkach bezwzglednej czystosci lub miec przygotowaną gruche do dmuchania na wszystko, inaczej beda paprochy ;)
2) Jakośc wykonania matówki stoi jak na manufakture na wysokim poziomie, jasność zadawalająca i rzeczywiscie pozwala ona na wygodne ostrzenie manualne do jasnośći f/5,6 - potem już klin jest za ciemny.
3) U mnie w wersji standard przy AF ostrosc w srodkowym punkcie potwierdzana jest miganiem klina :) oraz dolnej ramki wizjera (prawdopodobnie swiatlo odbite od klina pada na ramke)
A teraz troche mniej superlatyw:
4) Klin niestety jest poziomo, powinien wg mnie być pod katem 45 stopni aby mozna bylo z powodzeniem ostrzyc na poziomych krawedziach.
5) Nie wiem jak u innych, ale u mnie wystapil bardzo powazny problem z pomiarem swiatla. Przy calkowicie otwartej dziurce, jezeli jest ona mniejsza nic f/4 jest wszystko ok. niestety przy obiektywach od 5,6 i ciasniejszych niz to przyslonach pomiar swiatla wariuje i mi wszystko mocno przeswietla. Im ciasniejsza przyslona tym przeswietlenie wieksze. Jestem pewien ze to ma zwiazek z matówką, poniewaz po wymianie matówki na oryginalną wszystko wrocilo do normy. Jest to wg mnie dosc powazny problem :/ Jezeli ktos ma podobnie to prosze o potwierdzenie.
Pozdrawiam :)
Pewnie że z matówką. Sam opisałeś swoje spostrzeżenie, że kliny ciemnieją.Cytat:
Zamieszczone przez Trolu
Mam podobny problem (poruszyłem go w osobnym wątku - może niepotrzebnie).
Nie zauważyłem jeszcze zależności pomiaru od przysłony ale generalnie po zalożeniu matówki zdjęcia są prześwietlone. Dopiero korekcja do -2EV pomogła i zdjęcia są OK - tyle tylko że nie ma już miejsca na. ew. dalszą korekcję w razie potrzeby.
Będę dalej testował.
Niestety, potwierdzam spostrzeżenia Macieja i Trola; przy przesłonach powyżej 5,6 są problemy z pomiarem światła i zdjęcia wychodzą prześwietlone.
Przebadane na 300D.
Pozdrawiam
to jestem zaskoczony i nie rozumiem dlaczego tak sie dzieje
to ze klin ciemnieje to normalne ale pomiar swiatla ??
Andee jak to jest z tym pomiarem swiatla i matowkami, ma to jedno z drugim cos wspolnego czy nie??
wg mnie nie ma-a jak jest naprawde???
czyzby znowu bylo innaczej niz w analogach-coraz czesciej dochodze do wniosku ze fotografiia cyfrowa nijak ma sie do fotografii analogowej
A czy przypadkiem pomiar swiatla nie przebiega juz za matowka:>
Wtedy zaciemnienie klinow przy f/5,6 i mniej powodowaloby ze mniejsza ilosc swiatla przedostanie sie za matowke co w konsekwencji wplynie na wskazanie swiatlomierza, spowoduje zle dobranie czasu i przeswitlenie zdjecia...
Tak ja to widze...
Tak, ale moje zdziwienie bierze się ze starych nawyków przy aparatach analogowych, gdzie zmiana matówki i jej zaciemnienie nie wplywaly na pomiar światła, a czesto i gesto mialy klin i mikroraster, które dokladnie tak samo ciemniały przy ciasnych przysłonach.Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Doszedlem do tego samego wniosku. Najwidoczniej czujniki są za matówką. Potwierdza to fakt, ze bez matówki (jakiejkolwiek) zdjecia są niedoswietlone. Tak więc jak dla mnie: big minus... i to w sumie nie dla Andee'ego, tylko dla Canona. Chociaz jezeli Andee wiedzial o tym wczesniej i nie powiedzial to tez nieladnie ;) :shock:Cytat:
Zamieszczone przez kociu
http://www.foto-net.pl/poradnik/poradnik4.html
Zielony promien jest od matrycowego pomiaru swiatla, jak widac przechodzi przez matowke.
Mysle ze zdawal sobie z tego sprawe, bo te problemy sa znane od czasow katz eye optics (http://www.katzeyeoptics.com/page--FAQs--faq.html#3).Cytat:
Chociaz jezeli Andee wiedzial o tym wczesniej i nie powiedzial to tez nieladnie
Czy przypadkiem aparaty w ktorych producent przewidzial mozliwosc wymiany matowki nie rozpoznaja jej jakos i automatycznie nie wprowadzaja POPRAWKI dla swiatlomierza?Cytat:
Whenver one introduces a prism into the light path of the camera, there is always the possibility the camera's light meter will be affected to some degree. We have done our best to summarize the effects on the page for each camera model, but if you need clarification or more information, please feel free to contact us.
Wystarczy zmienic pomiar swiatla z centralnego na usredniony, u mnie to dziala...
Poza tym niebardzo rozumie zarzuty, w wielu miejscach w tym watku wspominalem i to nie tylko ja ze komprortowo pracuje sie do przyslony f5.6 i to jest docelowy zakres pracy na tej matowce f1.2 - f5.6...
bzdura andee, bzduraCytat:
Zamieszczone przez Andee
chodzilo o ciemniejace kliny a nie o pomiar swiatla
jezeli mam robic w poludne we wloszech na slonecznej lipcowej plazy i uwazac zeby nie bylo wiecej niz 5,6 to ja sie wypisuje
To ja moze Cie przytocze bo jak widze niepamietasz co pisales...Cytat:
Zamieszczone przez tadek
Cytat:
Zamieszczone przez tadek
Niewiem o co Ci chodzi Tadek, masz ta matowke od ponad 2 tygodni, zadnych zastrzezen nie zglaszales ani prywatnie ani na forum, teraz nagle sie obudziles i piszesz ze wypisuje bzdury?Cytat:
Zamieszczone przez tadek
Z tego co widze masz male doswiadczenie z fotografia i nie wiesz zbyt wiele o prawach rzadzacych optyka. Nie kazdemu mozna dogodzic, ale do tej pory nikt nie zglaszal tego typu problemow, zwlaszcza ze jak BYK w temacie stoi o co chodzi...
Jezeli w Twoim analogu matowka (a raczej klin) nie ciemniala powyzej f5.6 to znaczy ze miales matowke niestandardowa, przeznaczona do obiektywow tele. Jak jednak mam nadzieje zdazyles zauwazyc nie korzystasz juz z lustrzanki analogowej i uzywasz zamiennika ulatwiajacego w lustrzance z AF ostrzenie manualne. W razie problemow radze najpierw doczytac temat do konca a pozniej zglaszac problemy...
Nie chce w tym temacie zadnych klotni, jezeli cos nie pasuje prosze zglaszac problemy na priv, nigdy nie odmawiam pomocy czy konsultacji...
P.S. Czy wogole Tadeuszu uzywasz tej matowki z obiektywami stricte manualnymi?
nie andee nie uzywam jej z manualami, swojego zooma przestawilem na mf- doswiadczenie mam bardzo duze a twoje cytaty moich wypowiedzi odnosza sie do ostrosci i tyko ostrosci
potwierdzam ostrzenie z twoja matowka to bajka, przypomina mi sie A-1
ale nigdzie nie bylo o problemach z pomiarem swiatla i to mi sie nie podoba
ale uscislijmy jezeli bede uzywal obiektywow o otworze wzglednym ciemniejszym niz 5,6 to co wtedy, bo moze ja do konca nie rozumiem tematu
z powyzszych postow wywnioskowalem ze matowka jednak bierze udzial w procesie pomiaru swiatla (innaczej niz w analogu) i jezeli kliny ciemnieja to fota bedzie przeswietlona
i teraz pytanie: co sie dzieje przy obiektywach 2-2,8-4-5,6 jaki to ma wplyw na naswietlenie, bo jezeli jak piszesz twoja matowka ma chodzic do 5,6 to rozumiem ze jej wplyw na foty przy obiektywach o otworze 5,6beda znikome
czy tak???
To przecież sprawy powiązane.Cytat:
Zamieszczone przez tadek
Nie może być więcej niż 5,6 W CZASIE POMIARU EKSPOZYCJI. Zdjęcia można robić i z mniejszymi otworami. Niespełnienie tego warunku narzuca konieczność myślenia przy ustalaniu ekspozycji.Cytat:
Zamieszczone przez tadek
Andee tego nie ukrywał. BTW, każdy kto wie, jak działa aparat, powinien zdawać sobie z tego sprawę.
Dziekuje piast9 za wytlumaczenie tematu, mam nadzieje ze to pomoze Tadeuszowi...
Reasumujac, pomiar do f5.6 jest niezaburzony w sposob ktory wplywal by znaczaco na ekspozycje. Powyzej f5.6 trzeba stosowac korekte do ktorej nalezy dojsc doswiadczalnie i jest to sprawa normalna nawet w lustrzankach analogowych jezeli zastosujemy matowke inna niz standardowo zamontowana w aparacie.
Lustrzanki profesjonalne maja mozliwosc wprowadzenia "na stale" korekty EV w zaleznosci od matowki jaka zakladamy. Nic jednak nie dzieje sie samo, ta korekte trzeba wprowadzic recznie.
Pozdrawiam
to ze pomiar swiatla odbywa sie przez matowke to nie bylo ( do dzis) przynajmniej dla mnie takie oczywiste, az zajzalem sobie do starej minolty i tam pod lustrem na dole jest kilka czujnikow-wlasnie pomiar swiatla i af
a z tego co pamietam odnosnie tego watku to nie bylo nic na temat pomiaru bylo tylko ze kliny ciemnieja powyzej 5,6 i wtedy ostrzenie robi sie mniej wygodne
o tym ze pomiar jest przed ekspozycja i obiektywy af same sie przymykaja do roboczej przeslony w trakcie robienia samego zdjecia wiem
do samej matowki nie mam nic moze sie powtarzam ale uwazam ze ostrzenie to bajka i jezeli BĘDĄ matowki z punktami af ( ale cos mi sie wydaje ze centralny nie wchodzi w gre) i liniami to sobie sprawie
i jeszcze raz przejze posta od poczatku bo wydaje mi sie o problemach z pomiarem andee nic nie wspominal, bylo tylko ze powyzej 5,6 kliny sa za ciemne do ostrzenia a to ze pomiar swiatla odbywa sie za matowka to nie bylo dla mnie i uwazam ze dla wiekszosci tez, takie oczywiste
Przykro mi ale stanowczo sie nie zgodze. Pomiar na standardowej matówce działa poprawnie nawet gdy przeslona jest 22 i tak powinien dzialac. A co do "każdy kto wie..." to jest opninia troche egocentryczna bo ja np mam duze pojecie o fotografii, optyce, czujnikach, polprzewodnikach itp... i wyobraz sobie ze do tej pory bylem przekonany ze pomiar odbywa sie przed matówką, ew za lustrem. Wiec nie jest to takie oczywiste.Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Co do tego czy Andee ukrywał czy nie ukrywał nie bede sie klocil, ale wiem jedno: przeczytalem caly topic od poczatku do konca i nie bylo wzmianki o tym ze pomiar jest zaklocany przez to ze klin i raster ciemnieją, a pośrednie interpretacje nic nie tłumaczą. Ja osobiscie jestem z tego powodu rozczarowany i dla mnie w tej chwili matówka calkowicie traci zastosowanie. :cry: A mialo byc tak pieknie :/ Faktem jest tez ze moglem sie o to zapytac zanim zamówiłem matówke, ale z postów innych uzytkownikow wynikalo ze wszystko jest ok, stad moje zaniedbanie :/
Wszystko pieknie, tylko czemu nie napisales tego wczesniej? Jawnie, prosto i zrozumiale. Nie w sposoby ktore moznaby interpetowac różnorako jak np "komfortowo pracuje sie do f/5,6" - to tylko przyklad bo to nie Twoje slowa, ale jednak wyraznej informacji o pomiarze swiatla nie bylo.Cytat:
Zamieszczone przez Andee
Trolu, Tadek -> Czy Wy czasem nie przesadzacie? Dla mnie prostą sprawą jest to że przed zakupem części do aparatu i to części która wg Canona jest nie wymienialna sprawdzam, pytam, drążę temat i rozwiewam swoje ewentualne wątpliwości. Dlatego nie rozumiem dlaczego teraz "najeżdżacie" na Andee'go bo wg mnie Wasze problemy wynikają tylko i wyłącznie z Waszego niedbalstwa i dziwnego pędu do nowinek...
ja na andeego nie najezdzam
w dalszym ciagu zapisuje sie na jasniejsza matowke z pumktami af i liniami podzialu tylko wolalbym z oczywistych wzgledow znac wszystkie za i przeciw przed
i dla zaiteresowanych kupnem mojej matowki-nie sprzedaje tak dlugo, jak dlugo andee nie zrobi wer. 2, 3, 4
Na standardowej działa. Na matówce z klinami zawsze będzie problem ich ciemnienia przy pewnej wielkości dziury. Wyżej nerek nie podskoczysz. Jakoś na zupełne niedziałanie AF przy odpowiednio ciemnym obiektywie się nie obruszasz.Cytat:
Zamieszczone przez Trolu
Przecież dyskutowałem z Andee na temat tego, od którego momentu ciemnieją kliny w tej własnie matówce, bo chciałem wiedzieć, czy jest lepiej niż w zenkowej. No i Andee pytał o chętnych na matówkę działającą do 11.Cytat:
Zamieszczone przez Trolu
Cytat:
Zamieszczone przez Trolu
TROLU, powiem wprost kiedy zamawiales matowke nie byles pewien czy bedzie dobra do Twoich zastosowan. Zapytales mnie wiec prywatnie czy matowka ktora produkuje sprosta zadaniom ktore przed nia stawiasz. Odpowiedzialem na wszystkie Twoje pytania najlepiej jak moglem, co wiecej prosilem Cie o rozsadek i zastanowienie czy aby ta matowka napewno bedzie Ci odpowiadala, ba zasugerowalem nawet ze to moze nie byc to czego szukasz bo opowiedziales mi o swoich perypetiach z inna matowka. Wyszlo na to ze jednak moja matowka bedzie Tobie odpowiadala. Nawet po otrzymaniu matowki twierdziles ze jest super, ze wszystko OK i ze to to czego szukales. Czegos tu wiec nie rozumie. Najpierw mowisz prywatnie ze wszystko OK a teraz na forum rzucasz we mnie kamieniami i zarzucasz zatajenie faktow...
Jezeli zawinilem to przepraszam ale nie poczuwam sie do winy bo to o czym piszesz wynikalo jasno z moich wypowiedzi, wszysto dziala poprawnie do f5.6. Powyzej mozna korygowac...
Jezu jacy wszyscy wrażliwi... i adwokat sie jeden nawet znalazł. Udeż w stół a nożyce się odezwą. No cóż... ja nikogo nie atakuje, to raz. Poprostu wiem, że gdybym ja zrobił taką manufakture i wiedziałbym dobrze jakie są jej wady, ponadto miał zamiar to sprzedawać szerszemu gronu, to pierwsze co, napisałbym o wszystkich możliwych niewygodach, niedociągnieciach i brakach jakich bylbym świadom. Moje posty nie są zadnym atakiem, tylko wyrazem lekkiego rozczarowania, a ponadto informacja i ostrzezeniem dla innych potencjalnych nabywców tych matówek. Nigdzie nikogo nie obrazam ani nic nie insynuuje, napisalem tylko fakty. Także adwokatom dziękuje bardzo za niesłuszną krytyke, a jezeli chodzi o Andee'go to jest to tylko i wylacznie kwestia jego zasad jakimi sie kieruje i sumienia. Skoro nie ma wyrzutów, nie ma sprawy, ale mam prawo do wyrażenia swoich zastrzeżeń, tak?
Poza tym Andee: troche pokazowy post to był i mial malo wspólnego z prawdą, reszta na privie.
Z mojej strony EOT.
Chlopaki chyba sie o to nie poklucicie! bo nie ma o co tym bardziej ze matowka byla dobra i dzialala dobrze wszystkim ktorzy ja kupili i dopiero jak sie okazalo ze sa przeklamania w ekspozycji to nagle matowka jest "be"... zastanowcie sie chwile poza tym polecam tryb M to naprawde nie gryzie, staram sie z niecgo jak najczesciej korzystac i wraz z histogramem jest to swietne narzedzie... tak wiec nie narzekac tylko do zdjec :-)
Chcialbym sprostowac, osoba ktora pisala do mnie podpisujac sie nickiem Troll to inna osoba niz TROLU pisacy na tym forum. Najmocniej przepraszam za pomylke, wzialem 2 rozne osoby za jedna, ze wzgledu na uzywanego NICKA...
Tak wiec to co napisalem w odpowiedzi na posty TROLA nie tyczy sie jego osoby, o swoich problemach a raczej pozytywnych spostrzezeniach na temat mojej matowki informowala mnie na maila inna osoba podpisujaca sie nickiem Troll nie TROLU, moja pomylka...
Wiec przepraszam