musialoby mnie zdrowo pogiac, zeby kupowac elektronike w UK. chyba tylko w Polsce jest drozej...Cytat:
Zamieszczone przez Smurf
cena korpusu to 1400$. D200 poki co 1700$
Wersja do druku
musialoby mnie zdrowo pogiac, zeby kupowac elektronike w UK. chyba tylko w Polsce jest drozej...Cytat:
Zamieszczone przez Smurf
cena korpusu to 1400$. D200 poki co 1700$
moze poczekamy na porownanie zdjec z d200 i 30D, cena to nie wszystko, prawdopodobnie jakosc zdjec bedzie zblizone (albo nawet to samo) do 20D cena wiadomo, tez bedzie spadac... mysle ze szybciej niz d200...
wiecie ile moze kosztowac ten S3IS?
Na dpreview mozna przeczytac:Cytat:
Zamieszczone przez FOTOGRAF
Cytat:
Canon’s new PowerShot S3 IS digital camera will be available in May for an estimated selling price of $499.99
nie zauwazylem tego:(
dzieki [DoMiNiQuE] :-)
Nie widzę związku pomiedzy tymi wartościami.Cytat:
Zamieszczone przez pazurek
Powinieneś raczej napisać:
"17mm + IS = czuje nowe rekordy w dlugich czasach z reki",
ewentualnie:
"f2.8 + IS = czuje nowe rekordy w minimalnym EV"
Mnie nie chodziło o głośność. Fotografując samoloty czy też lecące ptaki często strzelam seriami. Robiąc zdjęcia w RAW-ie cieszy mnie większy bufor. Ale starczy on na dwie sekundy focenia. Nie potrzebując tak wyśrubowanej szybkości a bardziej dłuższą serię mogę obniżyć prędkość do 3 kl/s i zrobię jakieś trafione foto. Do tego co potrzebuję najlepszy byłby Canon 1D Mark II N, no ale to może za jakiś czas. Udogodnienie jest oczywiste. Po zakupie 20D dość szybko odczułem brak takiej regulacji i mały bufor RAW-ów. Specjalnie na takie okazje kupiłem Extreme III SanDiska, by szybciej czyścić bufor (tak na marginesie to działa, w praktyce jest dwa razy szybszy niż Kingston Elite Pro).Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
sample z S3 IS
http://web.canon.jp/Imaging/pss3is/sample-e.html
nie sa az takie zle
a tu z 30D ale to juz bylo...
http://web.canon.jp/Imaging/eos30d/eos30d_sample-e.html
hmmm...
tak sobie czytam ten długi wątek... konsekwentnie omijając OT'piki... i się zastanawiam skąd tyle skarg i głosów zawodu?
Czy to nie nasza tylko wina że ktoś się czuje rozczarowany? Czy Canon coś obiecywał? nie - wszystkie mżonki o nowymn sprzecie sami wyssaliśmy sobie z paca i napedzalismy swoje oczekiwania.
Ten kto myslał, że 7 miesięcy po premierze 5D Canon wypuści ff lub coś ponad 10MP w cenie 20D jest chyba bardzo naiwny. Każdy sprzęt musi na siebie zarobić - i musi mieć na to czas.
Zresztą ff nie będzie długo jeszcze w segmencie xxD/xxxD - bo i po co skoro się sprzedają i Canon ma EF-S?
Dla xD/1V/3 będą stałki i L-ki, dla reszty EF-S.
Niewiem, czy było jakieś oficjalne info na ten temat - byłem długo nieobecny, ale ze strony www.canoneos.com zniknął eos 30v/33v co może oznaczać wycofywanie niskich analogów z oferty. Z nimi mogą zniknąć niskie zoomy nie-EF-S
30D jest całkiem logicznym upgradem. Poza tym, najpierw ff i 15MP pojawi się w 1d mkII a nie w segmencie amatorskim...
Cos mi się zdaje, że niektórzy oczekiwali gwazdki z nieba... i to najlepiej za darmo ;-)
niewiem, albo ja mam skrzywienie albo nie wiem o co chodzi ale niepodobają mi się te sample. dla mnie ten portret siedzący jest poprostu nieostry... to chyba przez sample z 5D które oglądałem... :/
upgrade? eee...
facelifting. jedyny upgrade "sensowny" to ten "spot" i iso w wizjerze podczas zmiany jego wartości.
A ja mysle , że 30D jest OK, w tym segmencie nie bardzo jest po co dla Canona zmieniac parametry skoro 20D sprzedaja sie dobrze. Dali to co maja najlepszego lustrzanki innych w chwili obecnej z tego segmentu, a sensor byl i jest wystarczajaco dobry.
Pozdrowki Paweł
Czyli rozumiem, ze puszka jest beee bo jeden sampel nie wyszedl super onanistyczno zyleciarski? :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
a czego Tobie brakuje w 30D?
On jest nieostry a własciwie miękki. Tyle, ze nie bardzo rozumiem sens pokazywania tego typu sampli z nowego aparatu bo miekkość to się szkłem uzyskuje a nie puszką. Puszką to można najwyzej nieostrośc uzyskać jak AF zawiedzieCytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
kami - ff/bf?
dominique - mnie niczego nie brakuje:) niech się zastanawiają ci, którzy go kupią:) ale ogólnie to jest logiczne posunięcie - 350d - 2,5 tys, 20D-3,5 tys,30d-6tys,5d-9 tys (tu przeskok chyba przez ff) a reszta wiadomo.
20D
bez lampy : 1000 fotek
z lampą : 750fotek
30D
bez lampy : 750 fotek
z lampą : 500 fotek
... obliczone pewnie przez to, że LCD więcej żre bateri ... jestem ciekaw jak jest naprawdę ... i wiecie co ? Jeśli ta ilość fotek to prawda to nie kupiłbym 30D ... poprostu ISO w wizjerze,spot,LCD nie są warte 250 fotek "w plecy" ... no chyba że ktoś ma gripa ;]
ja nie uzywam praktycznie wogole podgladu wiec mi to lotto ;)
Wreszcie duzy wyswietlacz. Zastanawiam sie tylko czy dla amatora przy ciagle polepszanych kompaktach jest to naprawde cos lepszego ? Pomijam zmienne obiektywy, adaptery itp. A610 kosztuje ok 1k, 30D pewno bedzie 4-5k.
Moge sobie kupic pare kompaktow. Jak mi (u)padnie 30D beda plakal. W dodatku ciagle ten mnoznik 1.6x. Moze jechac na analogu i cyfrowych kompaktach i czekac na tani FF ? Ciekawe jak szybko spadnie cena po premierze... Przy okazji chyba juz widac ze nastepca 350D pewno bedzie mial to samo (moze bez spota) tylko w plastiku.
O DSLRach Sony przeniesione tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=8993
A jak myslicie przeciez iso w wizjerze podczas wybierania to chyba nie problem. Dlatego wydaje mi sie ze pewnie pojawi sie upgrade biosu do 20D i wprowadza to tez w 20d nie ?:confused:
obserwujac polityke upgradow softu, a wlasciwie jej brak stwierdzam ze jest to malo prawdopodobne... co innego taka firma np jak Garmin... przez pierwsze 1,5 roku mniej wiecej co mies-dwa byly updaty firmware a w nich usuwane bugi i dodawane nowe funkcje niektore bardzo istotne!, ale canon zadawala sie usuwaniem bugow, ktorych juz nie ma w tym sofcieCytat:
Zamieszczone przez krzysiekxp
Duzo funkcji mozna by wprowadzic w obecnych puszkach przez upgrade...
Chetnie, ale to chyba nie w stylu Canona...
Podobno jest juz dostepny w sklepach w Australii.. niektorzy robili nim zdjecia.. ale chyba nikt jeszcze nie kupil ;)
W Japoni jest tanszy od 20D - po przeliczeniu na USD wychodzi jakies $1240 (czy cus).
Cytat:
Zamieszczone przez krzysiekxp
Ciekawe w jaki sposob? Upgrade cudow nie czyni, nie wyczaruje dodatkowego miejsca na wyswietlaczu wewnatrz wizjera...
a raczej jak softwarem stworzyc swiecaca plaszczyzne na wyswietlaczu LCD, ktorego obraz jest projektowany na dole celownika :)Cytat:
Zamieszczone przez Andee
ciezko bedzie :mrgreen:
Co wy to znowu tworzycie?
Iso w piatce i trzydziestce de jest wyswietlane podczas zmiany na istniejacym miejscu gdzie wyswietlany jest czas. Nic sie nie zmienilo w tym miejscu.
Matryca pomiaru tez jest taka sama, wiec spot to tez soft. Histogram rgb i cala reszta tez...
Poza lekkim tuningiem obudowy i nowym LCD (oraz w przypadku piatki cemosem i modulem af z ekstra punktami) to sa takie same puszki. Wszystko inne to soft.
a to zwracam honor! z informacji o 30D wydawalo mi sie, ze jest osobne wskazanie dla ISO.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Pisałem też już o tym wcześniej...Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Może WASIA SOFTWAREZ CORP coś wykombinuje i w 20D będziemy to 'wszystko' mieli za przysłowiowy frajer...
Nie ma się co podniecać. Chociaż kto wie...
BTW, tak samo jest z gadką o bardziej wytrzymałej migawce w 30D.
A w 20D jest kaszana? Padła komuś do tej pory??
Więc po co się brandzlować skoro i tak sporo ludzi nie będzie tej puchy (mówie o 30D) trzymać dłużej niż do kolejnych PMA, czy jak się to zwie...
jakby ktos chcial poczytac White Paper 30D:
http://www.robgalbraith.com/public_f...r_20060222.pdf
troche fajnych informacji
A sprawdzales kiedy ostatnio Wasia cos wymyslil? Bo juz nawet PL menu i Undutchables wyszly calkiem dawno temu a i tak spory czas po Wasi :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
Kurde nie wiem :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Tak wogóle to termin Wasia też mi jest obcy :lol: tak palnąłem mając na myśli Rosjan :lol:
So, what does it mean, mate? ;)
http://canon-board.info/showthread.php?p=18007
Albo wrzuc w googlu "Wasiaware" .
bycmoze przeoczyliscie, lub ja przeoczylem w tym poscie, ale jest jeszcze jedna gigantyczna ;) poprawka
self timer 10s
self timer 2s + mirror lockup (c.fn 12-1)
wiec nie trzeba bedzie biegac po menu tylko wcisnac jeden przycisk i przekrecic koleczkiem :)
Akustyk sie ucieszy ;)Cytat:
Zamieszczone przez eMILz
heh, poprawka... softowa :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez eMILz
no mowa... :)Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
z checia bym sobie 30D sprawil... jak bede mial wolna kase.
tak zupelnie serio, to te kilka zmian w stosunku do 20D zrobilo nagle fajny, funkcjonalny aparat. z punktu widzenia posiadacza 10D ta nowa zabawka jest swietnym upgradem utylitarnym. duzo szybsze zapisy i odczyty + duzy telewizorek robia z tego narzedzie pozwalajace na swietny kontakt z fotografowanymi osobami (coby nie mowic, w 10D nie jest to idealne). roznorakie fotograficzne "ficzery", choc nie sa ogromnym krokiem naprzod, mocno poprawiaja komfort. spota mi bardzo brakuje w 10D, ISO w wizjerze jest bardzo przydatne (z reguly pamietam ile mam ustawione, ale wole miec pewnosc. i zabezpieczenie na przypadki poza regula), a to MLU w cfn-ach tez fajna rzecz. i wreszcie histogram RGB, ktory dla fotografa naswietlajacego w punkt jest niewiarygodnie wygodny
jeszcze tylko drabinka korekty ekspozycji na 3 dzialki (do wygodnego pomiaru strefowego na sniegu i wygodniejszego oslabiania blysku) i ja jestem all smiles. no, do kompletu jeszcze jakas dobra 13-tka i laskawe oko zony :)
To w 20d tego nie było? Jak włączyło się MLU to we wszystkich trybach (single, cont, selftimer) działało?
Zaraz zaraz.. ale z tego co pamietam w 10D przy wlaczeniu MLU self-timer przelaczal sie na 2s?
dobrze pamietasz.Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
ale MLU bylo tez wtedy z automatu przypisane tez do single i continuous. wk... niemozebnie, gdy zapomnialo sie wylaczyc MLU i probowalo "lapac" szybkie sceny
a teraz, jesli dobrze rozumiem, jest to tylko zwiazanie MLU z self-timerem. nie majace wplywu na pozostale tryby strzelania
A tak swoja droga - 300D i 30D
http://members.iinet.net.au/~diamon/shutter.mp3 .. dla onanistow i audiofili ;)
hyhy... sciagnalem sobie jako sygnal sms-a do komorki :)Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
just kidding. moj szpanerski Siemens za 1zl nie ma polifonii, o dzwonkach mp3 nawet nie wspominajac :mrgreen:
na tym forum to wazne zeby mial aparat :)Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
serio? ale kicha. 300d jest lepszy :twisted: . MLU z wasia jest tylko w self i single.Cytat:
no ma. telefoniczny. to jednak nadal element skladowy tych polyskujacyh lakierem kombajnow, ktore sie dzisiaj wpycha ze zlodziejskim abonamentem. kombajnow smazacych frytki, nagrywajacych dzwiek 5.1, cytujacych biblie, odkurzajacych, golacych 3-dniowy zarost i bez mala robiacych loda :) ktore czasem wykorzystuje sie tez do prowadzenia rozmow telefonicznych :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Riccardo
hmm... no to trabancik rocks! do 10D sobie mozna pomarzyc. i kicha jest z tym straszna, bo niewylaczenie MLU potrafi ostro wpienic, gdy uciekaja wartosciowe ujecia :(Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
a mnie to wkurza ze Canon zamiast dac uzytkownikom takie ficzery to do tego celu wypuszcza kolejna puszke, przeciez wiekszosc to soft! i przypomina mi sie Siergiej Bubka ktory co mistrzostwa po 1cm poprawial rekord swiata, tak jak obecnie Isinbajeva.... Niby ok ale nie ok...
tez prawda. z punktu widzenia uzytkownika to jest granie w kulki.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
z drugiej strony, chyba wole nowy model co 1,5 roku i w nim relatywnie mniejsze zmiany, niz raz na 4 lata i rewolucja. bo jednak w swiecie cyfrowej techniki "raz na olimpiade" to ciut rzadko i to co w Salt Lake City bylo hiper-mega, w Turynie juz tracilo brzydko myszka...
Załącznik 1035Cytat:
:lol: :lol: :lol:
30D pojawił się w ofercie foto-netu*. Cena 6 tys. za body.
*- nic mnie z tym sklepem nie łączy :)
hmm w foto-raju za niecale 5 tys za body
przepraszam a BH
http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...16&Submit.y=14