no nr 66 urwa nie powiem co :) dla mnie bomba, trafiłeś dobre zdjęcie :)
Wersja do druku
no nr 66 urwa nie powiem co :) dla mnie bomba, trafiłeś dobre zdjęcie :)
Dzięki, dzięki. :)
Przejrzałem cały Twój temat, 16 stron po kolei. Na początku- Bez obrazy, ale totalna klapa- Jak to zazwyczaj na początku. Jedyne zdjęcie, przy którym zatrzymałem się na dłużej niż 10 sekund- 66. Rób dużo zdjęć, jeszcze więcej, zajedź jedną puszkę, aż w końcu sam zauważysz różnicę w swoich zdjęciach. Pytałeś wiele razy o zdanie, co jest źle a co dobrze- Gdy sam zauważysz różnicę między swoimi zdjęciami to znak, że dzieje się dobrze.
Zauważ również, że na większości zdjęć widać problem z ekspozycją- Nie używaj lampy która pieprzy Ci zdjęcie, a popracuj przysłoną. Daj dłuższy czas, rozświetl bardziej obrazek, bo miałem wrażenie że na niektórych fotkach Twoja przysłona była równa kitowemu obiektywowi na ogniskowej 55mm, a z tego co czytałem posiadasz 50 1.8 II ( nie używaj z kolei też pełnej dziury, przymknij ją trochę żebyś nie miał mydła)
Powodzenia.
Również dzięki za opinię Fred. Powoli zaczynam sam zauważać co jest nie tak, więc myślę, że idę w dobrą stronę. 50 1.8 już nie posiadam, ale mam Sigmę 17-70, z którą pracuje mi się świetnie. :)
I kolejne
70.
Ostrość masz w D. na 70 przez co wygląda zdjęcie baaaardzo źle...
czarne tło , czarna parasolka , czarne paski, wrzuc jeszcze w BW i bedzie wogole ogien ziom :) heheh
Ostrość słaba - to wiem, ale jakoś mi się podoba...
@Galaktyczny całą sesję mam w takich kolorach... bardzo źle?
no jak dla mnie wtym wypadku nie potrzebna ta parasolka, a czarno na czarnym tez trzeba umiec oświetlić zeby wygladało wporządku, a u ciebie chyba tylko 1 lampa?
No niestety tylko jedną dysponuję...
no własnie i tutaj niestety jest konflik, przez posiadaniejednej lampy ciezko jest w odpowiedni sposób zagospodarować tą czerń, tak aby kazdy z elementów był widoczny, pozostając czarny na czarnym tle :)
Wszyscy tak zachwalali zdjęcie 66... cofnąłem się więc do niego i na imageshacku już go nie ma :(.... Co do pozostałych (wszystkich nie przeglądałem) - modelki nie przykuwają mojego oka, no może poza "Radwańską", bo też złapałem się, czy to przypadkiem nie Ona. Dzisiejsze zdjęcie 72: jest rozwalone... mimo iż modelka zdecydowanie na tak, kolory na nie. Kompozycyjnie też na nie, całość zepsuł ten kawałek głazu, za którym chowa się zjawiskowa modelka, a do tego wszystkiego 1/3 zdjęcia zamazana. Moim zdaniem to modelka powinna być na pierwszym planie, a nie filar. Kawałek ust i żuchwy ucięty :(. Portrety mają to do siebie, że najważniejszą postacią na niej jest właśnie model. Pozdrowienia i nie zniechęcaj się!
Kolory poleciały widzę, imageshack dziwnie odejmuje mi kontrast ze zdjęć, wrzucę to na inny hosting później. Dzięki za opinię, kompozycja wydawała mi się całkiem ok. :)
ten kamień po lewej rozmazany jakoś mi nie pasuje, sorry bombi, fota fajna ale kurcze flaki :( i coś ci się wdarło na zdjęcie PHOTO BY... i ani podpisu ani nic...? wróciłem z urlopu wogóle, dwie sesje w polszy zrobiłem, jest materiału troche
Przekadruję to, rozwiążę ten problem z kolorami i wrzucę ponownie. Właśnie nie wiem dlaczego ucięło mi dół zdjęcia.
Bombi tamten profil był lepszy niż ten jak dla mnie :D ciekawszy , a kwadrat do mnie jakoś nigdy nie przemawiał...
No tak myślałem, ale chciałem wstawić poprawione. Nie zawsze mi wychodzi jak widać. :)
"Witam wszystkich na forum, niedawno nabyłem pierwszą lustrzankę i chciałbym podzielić się moimi 'pstrykami'. Zapraszam do oceniania."
No właśnie, do tego należałoby teraz dołożyć jakąś dobrą książkę o podstawach fotografii, bo wszystkie zdjęcia pokazują brak znajomości podstaw właśnie. Jest cheć, pasja itd., wszystko super ale niepotrzebnie wyważasz otwarte drzwi, ktoś już to zrobił wcześniej :)
świetne :D, czemu tylko ja (ja) tak bardzo nie lubie kwadratów :)
Mam wrazenie, że torebka jest zbyt intensywnie kolorowa w stosunku do całości zdjęcia, zbyt przyciągając wzrok (jest w mocnym punkcie, co wzmacnia przyciąganie wzroku) - no chyba ze to zdjęcie reklamowe produktu ;). Poza tym ok, przyjemnie się mi ogląda.
Dzięki. :) Zdjęcie reklamowe to nie jest, także nad torebką popracuję.
nie ma co pracować nad torebką :) zdjęcie spoczko! tylko nie cropuj ich na siłę
oj przesadzasz kolego :) to, że modelka ubrała jasną torebkę to chyba tylko jej upodobanie - weź tu kurczę zrozum kobietę :D.
A tak całkiem na poważnie widzę postęp - tylko nie cropuj tych zdjęć do kwadratu i będzie miodzik! Pozdrawiam
Ok, ok. :) Dzięki za opinię.
Coś tam poczyniłem ostatnio.
74.
gdzies ty był jak ciebie nie było bombi?fajn fota
Zdjęcia próbowałem robić. :D Dzięki!
Noga wystaje z walizki i Ona też to widzi ;)
Poza tym zdjęcie - wybacz, ale jednak nijakie.
Muszę jednak przyznać, że robisz postępy.
Czekam na kolejne zdjęcia
Pozdr.
Jakoś mi ta noga właśnie nie przeszkadzała. :P
Dzięki za opinię.
widze ze wszyscy wracają po wielkanocy na CB, spoko, zapraszam do mnie na sesje po swiateczną
Bombi czyżby ta Ania była inspiracją? Tak jakoś od razu mi się skojarzyło.
Nie była, ale faktycznie podobnie wyszło. :D
Pomijając wszystkie sprawy techniki, estetyki itp. Mam dla Ciebie dobrą radę - ZOSTAW TORY KOLEJOWE W SPOKOJU! :)
dworzec PKP, tory - przereklamowane :D
Trochę dla zabawy zrobione.
83.
Bombi skup się na czymś innym, spowoduj aby to zdjecie działało na nasze odczucie, emocjie to co chcesz przekazać, efekciarską obróbkę i szalone miesznie zostaw na potem jest to dobre uzpełnienie jeżeli chcesz podkreślić pewne aspekty zdjęcia.
Jeżeli lubisz czekolade to wiesz że nieważne jak dobra by była tak resztki widoczne na twarzy spowoduja raczej negatywne odczucie osoby ktora to zobaczy bo powie ze masz czekolade i zebys się wytarł. To samo ze zdjęciem, może i obróbka zajela duzo czasu i ma jakies zastosowanie ale w przypadku tego zdjęcia nic to nie robi. Skup się na porządnej bazie a potem obróbce , nie odwrotnie.
No taka była wola klienta i zdjęcie mu się podoba. Szczerze nie wiem co tu jest nie tak...