-
Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Pierwsze egzemplarze Sigmy 1.4/35 mają być w Polsce na przełomie listopada i grudnia.
Żródło: optyczne.pl :)
-
Jak rozumiem chcecie test ? :>
-
Test bardzo by się przydał :) Szczególnie taki porównawczy z canon 35 L.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
happytommy
Szczególnie taki porównawczy z canon 35 L.
Też mi się wydaje, że szczególnie taki. :-)
--- Kolejny post ---
P.S.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Cichy szkoda, że sprzedałes już swój 35L. :(
Czyżbyś już miał tą sigmę :?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Cichy, czy będzie ten test :?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Dołączam się do pytania i prośby zarazem :)
-
Również bym poprosił :razz:
-
sample full size z Sigmy - klik
-
Jak dla mnie ładne. Kremowe. I ostre. Teraz jeszcze AF i chyba można zbierać kasę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Będzie, będzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Będzie, będzie.
Ale z Canonem czy już z d600?:)
-
No to czekamy z niecierpliwoscią na test :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gregolius
Ale z Canonem czy już z d600?:)
To zależy, jakie mocowanie dostanę do testu.
-
Test "na oko" jak zwykle. Lepiej poczekać na konkretne testy i prawdziwe wyniki.
-
Niektóre testy "na oko" są bardziej wartościowe od tych z tablicami, tabelkami i wykresami. No chyba że ktoś na codzień fotografuje tablice testowe :)
-
Tak, tak. Takie, które sprawdzają się gdy ktoś fotografuje tabelki, tablice testowe itp.
Ja jednak na codzień fotografuję w innych warunkach i wykresy jakoś tak mnie coraz mniej obchodzą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
sample full size z Sigmy -
klik
Będzie można się golić od pełnej dziury :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Będzie można się golić od pełnej dziury :)
Jeszcze, żeby tylko AF działał jak należy i ląduje pod choinką. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc_october
Jak napisałem nie chcę już skreślać tej sigmy. Poczekam do testów i sampli. Mówię na podstawie wszystkich poprzednich szkieł tej marki, które w tych kategoriach przegrywały z Canonami. Gorsze/tańsze szkło i warstwy antyrefleksyjne= zafarb, słabszy kontrast i gorsza praca pod światło.
Kolega chyba nigdy nie miał Sigmy w użytku bo tak się składa że właśnie Sigma bije Canona jeśli chodzi o pracę pod światło i kontrast. Wystarczy porównać sobie 2 szkła 24-70. W canonie tragedia pod światło kontrastu brak
-
Przy UWA jest podobnie: C10-22 radzi sobie dobrze pod światło, a o prawie połowę tańsze S10-20 znakomicie. Nie można więc generalizować. Jedyny "seryjny" problem powtarzał się z S30/1.4, w którym faktycznie często zdarza sie AF-problem. Jest jednak sporo osób mega z niego zadowolonych, trzeba po prostu świadomie kupować ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Kolega chyba nigdy nie miał Sigmy w użytku bo tak się składa że właśnie Sigma bije Canona jeśli chodzi o pracę pod światło i kontrast. Wystarczy porównać sobie 2 szkła 24-70. W canonie tragedia pod światło kontrastu brak
Przecież to standard, że ludzie tutaj często coś piszą żeby pisać. Nie znam się to się wypowiem ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Którą Sigmę (z dwóch) z którym Canonem (również dwa) porównujesz?
-
Najchętniej porównałbym wątkową sigmę z nowym canonem, który ukaże się za ruski moment :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Najchętniej porównałbym wątkową sigmę z nowym canonem, który ukaże się za ruski moment :)
Jakim Canonem?
-
Chyba tym plotkowym 35 L II. Bo nie 35 F2 IS. :D
-
Pierwsze wrażenia na lensrentals
-
zapowiada się nowy pogromca 35L :)
z niecierpliwością czekam na test...
-
Ostrość na bank ale jak reszta to się okaże. Patrzeć jak canon wypuści nową 35 ze standardową obecną cena na poziomie 9 tys:)
-
Sigma 35mm F1.4 DC - test shot - Canon
dla zainteresowanych:) Moja 35 trzęsie strachem:P
-
Wita,
Wczoraj miałem okazję przyjrzeć się bliżej tej Sigmie. Mechanicznie jest super , dużo lepiej niż w poprzednich modelach EX.
Co ciekawe do nowych modeli obiektywu Sigma dedykowany jest zestaw usb-Dock + oprogramowanie służące do rekulacji FF BF oraz do ustawienia zakresu pracy systemu AF (można precyzyjnie określić w jakim zakresie odległości ma działąć AF , co ma duże znaczenie dla jego prędkości). W przypadku obiektywów typu zoom można regulować BF FF dla kilku ogniskowych! Tego do tej pory nie było chyba nawet w serwisach.
Pozdrawiam
Mirek
-
Ta Sigma to raczej nie jest DC.
-
Bokeh fioletowo zielony. :D Ale ostre to to jest. Ciekawe jak z winietą...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gregolius
Przyznam bokeh i ostrość pierwsza klasa a i cena lepsza niż 35L,miałem 30 1.4 i 50 1.4, oba sprawowały się bardzo dobrze więc nie mam takich złych wrażeń jak niektórzy z Sigmą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Bokeh fioletowo zielony. :D
Nu, MMM nie będzie zadowolony ;-)
-
Moje 35L oddycha spokojnie, bo wie ze zadna Sigma nie podskoczy ;)
-
-
No to ja czekam na wylew 35L-ek w dziale Sprzedam bo to oznacza spadek cen :) jedną z nich sobie wybiorę
-
Przyznam, że 100% crop oka na f/2 robi wrażenie :)
-
sample sigmy
klik
klik
klik
klik
-
Zapowiada się dobre szkiełko!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Będzie, będzie.
Cichy możesz określić, na kiedy zdążysz ten test przygotować :?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KGR
No to ja czekam na wylew 35L-ek w dziale Sprzedam bo to oznacza spadek cen :) jedną z nich sobie wybiorę
Nie liczyłbym na to:P
-
Od 15min gapie się na sample z rozdziawioną paszczą i chyba nawet zapomniałem o mruganiu :O Świetne szkło i jeśli faktycznie będzie u nas za te +/- 3.5tyś to Lke definitywnie wybije sobie z głowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Od 15min gapie się na sample z rozdziawioną paszczą i chyba nawet zapomniałem o mruganiu :O Świetne szkło i jeśli faktycznie będzie u nas za te +/- 3.5tyś to Lke definitywnie wybije sobie z głowy.
Właśnie mam to samo, nawet zastanawiałem się czy takim wychwalaniem nie podbijemy ceny ;) oraz nie kojarzę na jakie szkło tak bardzo czekałem na premierę, przy poprawnym AF szkło będzie sprzedawać się jak świeże bułki, ja będę też stał przy piekarni w kolejce.
-
Skoro 5dII trafia na bocznych (?) to chyba AF daje rade :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pietrek
przy poprawnym AF szkło będzie sprzedawać się jak świeże bułki.
Jak na razie sigma nie wypuściła żadnego obiektywu f/1,4 z poprawnym AF więc podziwiam Twoją wiarę i optymizm :D
Sample wyglądają na pierwszy rzut oka minimalnie lepiej niż z 35L (winieta, kolor, CA), ale ciężko powiedzieć czy nie były obrabiane.
Jeśli stanie się cud i po raz pierwszy pojawi się obiektyw od Sigmy z normalnym AF to pewnie też kupię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Którą Sigmę (z dwóch) z którym Canonem (również dwa) porównujesz?
Mówiłem o Sigmie 24-70 HSM i Canonie starszym
-
MMM u mnie 85, na jednej z puszek ostrzy szybko i celnie, za każdym razem (drugi aparat jest całkiem uwalony i w miarę dobrze działa z nim tylko 50 1.4). Dlatego jestem spokojny o nową konstrukcję. Szczególnie, że można zaoszczędzić niemal 2 tys, w stosunku do odpowiednika z czerwonym paskiem.
-
-