...a jednak nie plotki;) YN-622N-TX First Image and Details | FLASH HAVOC
do Canona ma niby być pod koniec roku!
Wersja do druku
...a jednak nie plotki;) YN-622N-TX First Image and Details | FLASH HAVOC
do Canona ma niby być pod koniec roku!
Dobrze ze bedzie kompatybilny z istniejscymi YN622, bedzie mozna rozbudowac zestaw, a nie wmienic :D.
Pierwszy raz YN wypuszcza pierwsza wersje do N, czyzby Nikon zaczal wyprzedzac Canona?
Czy raczej chca zeby Ci bardziej zaawansowani kupili YN-E3-RT?
Ja mam pytanie odnośnie współpracy wyzwalaczy yn622 z lampą ex580 (pierwsza wersja). Czy będzie możliwe sterowanie jej mocą przez menu aparatu? Przeczytałem instrukcję, ale jakoś odpowiedzi na to pytanie nie znalazłem.
Wyzwalaczy.
Instrukcja zawsze jest i nie tylko po chinsku, ale czy ktos czyta instrukcje ;)
ma ktoś linka do sprawdzonego sklepu z HK z Yongnuo
Miesiąc temu kupiłem ten dokładnie zestaw z ebaya:
4pcs YONGNUO YN 622C Wireless TTL Flash Trigger for Canon 7D 60D 650D 550D 5D | eBay
Nie było żadnych problemów, wysyłka na 2 dzień po płatności, w pl była po 8 dniach.
Edit: Jest jeszcze sklep yongnuo na ebayu - ale z niego nie kupowałem:
Canon Nikon Version, YN-560 II items in hkyongnuophotoequipment store on eBay!
Na to nie ma reguły, zamówiłem lampkę yongnuo manualną. Chińczyk zaznaczył gift, wartość $20 (to chyba nie ma znaczenia co tutaj wpiszą).
Otrzymałem list z Urzędu Celnego aby przesłać dokumenty potwierdzające wartość produktu/zakupu internetowego.
Przesłałem wydruk z ebaya potwierdzający zakup internetowy. Na tanią lampkę dostałem 50zł vatu oraz 6,5zł obsługa celna. W efekcie końcowym cena wyszła zbliżona do tej w Polsce tyle, że nie mam gwarancji :(
Na 22 paczki zamówione z hk z różnym sprzętem nigdy nic nie płaciłem.
Cło płaciłem głównie gdy paczki były wysyłane kurierem typu UPS czy DHL. Raz płaciłem cło przesłaną pocztą z USA. Z Chin jeszcze mi się nie zdarzyło.
Czasami się zdarza... Ostatnio chwycili mi przesyłkę z Meksyku, z wartością 250 peso. Ale tylko była rewizja, i puścili dalej. Lampa, i wyzwalacze przyszły do mnie z chin bez zarzutu.
BTW: nie wiecie kiedy premiera YN-622C-TX?
HSS to seria blyskow,a nie pojedynczy jak przy czasie >= xsynchro. Funkcja musi byc zaimplementowana w lampie. To ze lampa odpala przy 1/8000 (bo dlaczego nie) to jeszcze nie wszystko
Mam rozumieć, że odpalić opali z lampą reporterską ale np w 3/4 kadru będzie widać czarny pasek od lamelek ? To samo się tyczyć będzie tanich studyjnych lamp błyskowych bez hss (odpalić odpalą) jednakże bezużytecznie?
Czy posiadanie 430 exII (obsługa hss) usuwa ten problem i bez problemu można uzyskać kard używalny (bez paskók) np 1/4000 z yn-622?
Drugie pytanie, szukałem informacji czy yn-622 współgra z rf-603. Ludzie piszą, że nie. Dotarłem do tego:
ćĺž ăŽć°äşşďźi-TTLăŠă¸ăŞăšăŹăźăYN-622NăŽć°ć ĺ*ąďźăĺŻžĺż ăšăă*ăăŤă¤ăăŚă | 使ăăćŠć Blogďź
Stąd moje rozmyślanie, składam tak:
1. yn-622 na 6D, yn-622 + 430 exII w softboxie - mam pełny e-ttl , obsługę z body + hss
2. yn-622 i do tego na nim rf-603 II na 6D, yn-622 + 430 exII w softboxie do drugim softboxie 560 exIII (wbudowany odbiornik radiowy) - mam pełny e-ttl , obsługę z body + hss na 430 exII do tego steruję manualnie 560 ex III przy lampie, za to wyzwalam obie przy wyzwoleniu spustu migawki.
Dodatkowo film od 20 min z innymi wyzwalaczami:
Yongnuo YN-622C Unboxing and (Long) Review - DSLRnerd.com - YouTube
Usjwo posiadasz yn-622 próbowałeś w ten sposób podłączyć yn i rf?
Ja tak nie probowalem, odkkad mam Yn622, nie uzywam rf-602 :).
Powinno zadzialac, tylko z malym zastrzezeniem:
Powyzej czasu x-synchro bedzie dzialac dobrze. Ponizej 430 odpali Ci z hss, a 560 tylko normalnym blyskiem
Gdzieś widziałem filmową recenzję wyzwalacza YN-622 i pamiętam, że gość wspominał właśnie o takiej możliwości odpalania dodatkowych lamp manualnie za pomocą starszego i tańszego RF-603. Tak więc wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że to zadziała.
Edit: Niestety jestem w pracy i nie mogę puścić filmu z dźwiękiem ;) ale wydaje mi się, że to był ten filmik YouTube od 10:50.
Z Phottix nie dzialalo przeniesienie automatyki tylko lampy wyzwalaly sie z pelna moca. Z RF-603 dziala, bo potrzebne jest tylko wyzwolenie lampy bez automatyki (moz i tak jest natawiane recznie).
Odebrałem dziś paczkę z 3szt. YN-622C. Po kilku godzinach zabawy z 2 lampami i parasolkami muszę powiedzieć, że zestaw sprawdza się rewelacyjnie. Wszystko działa jak należy, wszelkie nastawy można robić z menu aparatu bez ściągania lamp ze statywów. Za niewielkie pieniądze można sobie w domu studio urządzić. Polecam wszystkim jeszcze nie zdecydowanym.
Zastanawiam się nad zakupem YN-568EXII i jeszcze jednego YN-622C. Z trzema lampami można już naprawdę cuda robić ;).
Wersja dla Nikona jest już dostępna, dla Canona miała być niedługo po niej. Czekamy.
Pozdrawiam
Grabus
Jest taka wersja yn622c-tx (wersja "n" dla nikona jest już dostępna) .
Younguo zawsze dla Canona pierwszy sprzęt wypuszczał teraz taka zamiana. Z tym, że z tego co czytałem wersja -TX nie jest kompatybilna z YN-622 (jak RF-603 z RF-602) niestety.
Matsil, zamawiałeś wyzwalacze z HK? Mógłbyś potwierdzić/zaprzeczyć assystę af w nadajniku, czy rzeczywiście świeci wyżej i ledwo łapie centralny?
Druga sprawa używałeś YN-568exII? Porównując do 580exII canona jak wypadła? Bo także się zastanawiam nad jej zakupem/
AF beam działa w zależności od odległości czyli im bliżej tym wyżej. dodatkowo jest lekki luz w sankach dlatego też czasem jest bardziej na lewo lub prawo. Ten typ tak ma, a mam 4 sztuki i nie udało mi sie wybrać tego naj.
578ex II działa super ma jedną wadę gdy akku pada zaczyna nie doświetlać, widać info o słabym poziomie akku pojawia się gdy lampa ma się wyłaczyć za minutę.
Ogólnie zestaw fajny, zawsze gotowy do użycia, nie zasypia, nie traci connectu... ale 3 lampy ogarnąć to już wyzwanie :)
Ja kupiłem tu w Polsce na Allegro. Nie chciałem czekać, w sumie cena i tak nie jest jakaś specjalnie wysoka. Wspomaganie AF jak napisał kolega powyżej zależy od odległości ostrzenia. Ja używałem na 3 obiektywach - 35, 50 i 85. Z bliska obsługuje górę kadru, w miarę oddalania się od obiektu schodzi w dół. Jak odejdziemy dalej, zasięg już niestety bardzo spada, jak dla mnie funkcjonalność średnia i nie ma co porównywać do tej z lamp 430EXII czy 580EXII. Ale dobrze, że jest.
Lampy tego producenta nie testowałem, zastanawiam sie jeszcze czy nie kupić canona. Muszę wziąć do ręki i zobaczyć, bo cena bardzo kusi.
mam pytanko, kupiłem 3 szt yn-622, jak to ustawic z 5dMkII, zeby lampa na aparacie działała w TTl a lampy na wyzwalaczach szlo ustawiac ręcznie z pozimu aparatu ???
da się tak ???
lampy to 580exII, ewentyalnie wszystkie 3 lampy na manual, ale tak żeby ustawiac każdą osobno z menu aparatu ????
"Czy wersja 430 EX I nie ma przypadkiem HSS , skoro tak to jakim cudem uzyskuje 1/8000? Pytam bo się zastanawiam czy YN-560 ex III również w połączeniu z yn--622c na body synchronizowałoby sie w hss?"
Ten "cud" działa, potwierdzam. Łącząc yn622 kabelkiem PC z lampą uzyskujemy przy krótkich czasach odpalenie lampy już w momencie ruszenia kurtyny, co w połączeniu z długim czasem trwania błysku w tanich lampach daje efekt HSS i działa oczywiście z wszystkimi czasami.
na wyzwalaczach ustawiam inne grupy, ale jak włączyć w aparacie osobne zarządzanie grupami ???
bo Coś mi nie działa
albo nie umiem :(
Tak żeby lampa na aparacie pracowała w TTL a reszta w manualu niestety się nie da. Za to da się sterować wszystkimi lampami w manualu z poziomu aparatu. W menu sterowanie lampami ustawiasz tryb M, zaznaczasz grupy A:B lub A:B:C w zależności czy chcesz 2 lub 3 grupy. W menu pojawia się możliwość ustawienia siły błysku dla każdej z grup osobno.
czyli lampa na aparacie jest też jakby lampą zewnętrzną np w grupe A ???
dobrze rozumiem ???
Tak, dobrze rozumiesz.
Jak masz 2 lampy i 3 wyzwalacze, to lepiej lampy rozstawić poza aparatem, masz wiekszą swobodę i kontrolę nad światłem.
bardzo dziękuję za pomoc :)
Mam Yn-622C, pytanie - czy bedzie to wspolracowalo z Fuji z serii X? Ciekaw jestem czy Canonowska lampa bedzie na takim Fuji rowniez dzialal (manual pewno tylko).
Coś takiego jest proste i dostępne ale w systemie Phottixa z wykorzystaniem lampy Mitros+. Można ustawić lampę w TTL - grupy manualu, można jedną grupę w TTLu drugą w manualu, można wyłączyć lampę główną i zostawić jako zwykły nadajnik. Wiele rzeczy można ale to wszystko w obrębie systemu Phottixa czyli nieco inna cena niż za YG. Chociaż komfort pracy też jest chyba inny ...
YN622C umożliwia pracę części lamp w ETTL i części w Manualu - nazywa się to Mixed Mode. Więcej info tutaj (po angielsku):
YongNuo YN-622C ETTL Trigger Review | FLASH HAVOC
Włącza się to chyba trzymając długo przyciski CH SET i GP SET (nie pamiętam teraz dokładnie - trzeba popróbować). Po włączeniu LED wskazujący grupe będzie się świecił ciągłym światłem, a nie mrugał.
Poza tym, w trybie manualnym Flashe mogą być wyzwalane przez dowolny aparat ze stopką na którą dadzą się założyć - wystarczy zakleić taśmą wszystkie styki oprócz środkowego - sprawdzone na kilku Nikonach i Pentaxach :).
ale w mixed mode nie działa sterowanie z aparatu, można tylko z lampy
Mam lampę systemową i Metza z Olympusa który nie będzie działał w ttl - pytanie czy do tego Metzamurze dokupować identyczny odbiornik czy jest coś tańszego (fotocela odpada) bez ttl ?
Jak ma byc wyzwalany przez YN622, to niestety nie ma innego odbiornika bez ttl, pozostaje tylko YN622
A pixel king czy jak mu tam...
Słyszałem, że nowy 622c TX będzie kompatybilny z poprzednikiem, prawda to?
A jaki jest jego poprzednik?
Pozdrawiam
Grabus