no rzeczywiście f2 a f1.8 to duża różnica (aż 0,3EV), a EFV w sony chyba nie jest taki zły, przynajmniej paralaksy nie ma.
Wersja do druku
no rzeczywiście f2 a f1.8 to duża różnica (aż 0,3EV), a EFV w sony chyba nie jest taki zły, przynajmniej paralaksy nie ma.
Dokładnie jak kolega chciałbym zobaczyć jakieś większe sample niż te które widziałem (zmniejszone do 2 Mpix)
Ja bokeh mogę ocenić i na samplu 0,5 Mpx. No właśnie nie jest nerwowy, tylko kremowy... ăă¸ăżăŤăšăăŤăŤă ĄăŠ"ăľă¤ăăźăˇă§ă ă" ăDSC-RX1ă - YouTube 0:43 chociażby....
;)
Tutaj jakiś dobry człowiek odcedził zdjęcia: Sony RX1 Sample Pictures: Sony Talk Forum: Digital Photography Review
Mnie sie podoba. Jest tym, co chcialbym miec zawsze przy sobie. Z tymi wyjatkami, kiedy chce miec Marka...
tutaj inne fotki z tego aparatu. Czy plastykę zeissa już widać czy jeszcze trzeba poczekać na inne przykłady?
DSC-RX1 BeTv | ¤iCAbv | fW^X`J Cyber-shotgTCo[Vbgh | \j[
plastyka na f5.6 ... ? serio?
Sony A FF OVF made in Hasselblad?
Hot! First Hasselblad design of a new A-mount FF(?) camera! | sonyalpharumors
Te FF ze współpracy Sony z Hasselbladem pewnie będzie w jakiejś promocyjnej cenie np. 10 tys. euro :mrgreen: , skoro NEX z tej współpracy będzie po 5 tys. euro.
A tu z kolei wywiad n/t α99, NEXa i RX1: Q&A with Sony’s Mark Weir: Will full-frame go mirrorless, and what’s the deal with Dual AF? - Imaging Resource
Cytat:
DE: Is the RX1’s sensor the same as the one in the A99? And if so, why is there no phase detect AF on the RX1?
MW: Well, the sensor is basically the same design, the same structure, the same generation of development, the same advantages in terms of sensitivity and dynamic range, it offers the 14-bit output. However, in the RX1, a variant of the sensor without phase-detection pixels was selected because the plan for the camera was for it to be contrast-AF from the beginning.
czyli jest to samo, ale nieco inny software? (nie wiem, czy umiem dobrze filtrować mktg poetykę...?)
Czyli to samo bez elementów wykorzystywanych do detekcji fazy wspomagających szybkość pracy AF
Sony RX1 Camera - a set on Flickr - Full frame full size...
Ja myślę, że w przypadku tego aparatu nie chodzi o sample, bo o te się nie trzeba specjalnie martwić. Martwi mnie jedno póki co, że to póki co taki ekskluzywny (bez EVF lub chociażby odchylanego LCD) kastrat i musimy czekać kolejne miesiące (lata) na porządną małą relatywnie tanią pełną klatkę.
Ja też patrzę na nie jako potencjalny użytkownik EOS M + 22mm...
A czemu nie. Zwłaszcza na 35mm i FF.
Sony i Zeiss "czarują" dalej:
Sony Cyber-shot DSC-RX1 Pre-production Samples: dpreview review samples: Galleries: Digital Photography Review
Wniosek wydaje się prosty (i niewesoły zarazem): RX1 (i jemu podobne) nie będą tańsze zbytnio ze względu na cenę obiektywu.
jakieś nowsze wieści o RX1? a może jakieś plotki o następcy z wymienną optyką? :)
W Sony raczej niewesoło: Sony’s credit rating heads toward junk pile | Ars TechnicaChociaż - prawdę powiedziawszy - nie bardzo wiem jaki jest (bezpośredni) związek pomiędzy atrakcyjnością papierów giełdowych firmy z punktu widzenia Moody's, a jej właściwą działalnością, skoro:Cytat:
“... operating profit from Sony's digital imaging products and games businesses declined about 60 percent in [the first half of 2012] on a year-over-year basis,” Moody’s added. “The earnings from these products are now expected to decline more rapidly than expected as the growing use of smartphones increasingly cannibalizes the market for compact digital cameras and portable game consoles.”
PSCytat:
"Without robust restructuring in the coming 12 to 18 months, Sony's non-financial services businesses will at best achieve roughly break even, and are also at risk of remaining unprofitable," the rating agency said in its report.
A o RX1 i innych non-stop trąbią na plotkach:
Ostatnie produkty Sony niczego sobie.
Obmacałem ostatnio w Saturnie RX100. Lubię małe aparaty, używałem FF, ale ostatnio przekładam małe aparaty z dobrą jakością obrazka nad duże. Nie tak dawno używałem kombinacji Olympus XZ-1 i FF Canona, ale sprzedałem oba i przesiadłem się na micro43 (z matrycą od Sony). Ale ostatnio w Saturnie natknąłem się obok siebie na XZ-1 (który znam dobrze), XZ-2 (sprawiający jeszcze solidniejsze wrażenie, ale grubszy od XZ-2 i nieco za duży jak na kompakt) oraz RX100. No i RX100 zrobił bardzo dobre wrażenie. Gabaryty wyraźnie mniejsze od XZ-2, obiektyw chowa się w body bardziej niż w XZ1 i XZ2, rozmiary małe - to jest właśnie kompakt. Świetnie zaprojektowana zmiana parametrów (na ekranie pojawa się jakby wycinek kółka sterującego - przyjemność dla oczu). Na szerokim końcu (f/1.8) jest OK, ale na długim końcu (f/4.9) obraz w Saturnie (gdzie nie było ciemno) skakał nieprzyjemnie. Za małe odświeżanie w tym RX100 przy kadrowaniu. Strasznie to było nieprzyjemne i duży MINUS z wrażeń z paruminutoego obmacywania (na XZ-1 czegoś takiego nie miałem, o OM-D już nie wspominając - ten jest NAPRAWDĘ SZYBKI).
Słowem - bardzo fajnie zaprojektowany aparat, świetnie że jest spora matryca 1'', ale to skakanie... Może kupie następną generację. Na razie, mam wrażenie, choroby wieku dziecięcego.
XZ-2 za to - bardzo solidne wrażenie, tyle że ruchomy ekran za gruby jak na kompakt (NEXy mają ekraniki cieniutkie), i przy RX100 - za mała matryca (choć na długim końcu f/2.5 z XZ-2 vs. f/4.9 z RX100 - nie będzie tu Olek przegrywał).