Nie takie chyba rogi straszne jak je malują...
Wersja do druku
DXO także przetestowało już g1 x'a:
http://www.dxomark.com/index.php/Pub...hot-G1X-Review
zdjęcia testowe
http://www.imaging-resource.com/PRODS/G1X/G1XA7.HTM
Ciekawe. Jest zdecydowanie mniej szumu niż w 60D (jest też gorszy szczegół). Zobaczymy co potrafi digic 5 jak się będzie dało podpiąć lepsze szkła.
Zgubiłem trop :confused: Jak się będzie dało podpiąć lepsze szkła jak nie ma takiej opcji?
Da się już czymś otworzyć rawy? DPP 3.11.1 niet, Lr 3.6 niet.
G1x pojawił się w euro rtv za 2499 zł niestety to tylko zapowiedz, pewnie cena celowo zaniżona i w momencie gdy pojawi się możliwość zamówienia to zamienią 2 na 3 :) http://www.euro.com.pl/aparaty-cyfro...hot-g1-x.bhtml
bezsensowna jest tam informacja o ratach [10 rat x 249,90 zł] skoro i tak nie można go zamówić
Ale zlotowka sie nieco umocnila, moze cena bedzie realna?
Ponieważ przymierzam się do zakupu jakiegoś mniejszego i lżejszego zamiennika mojego 5D mam do Was pytanie.
Biorę pod uwagę 3 aparaty:
1) Canon G1X za $800 - zapowiada się świetnie oprócz obiektywu ciemnego jak północnokoreańska noc.
2) Fuji X100 za $1200 - właściwie bez wad oprócz firmware'u, o którym wiele już napisano. Autofokus też nie należy podobno do demonów szybkości. No i jest najdroższy z tej trójki.
3) Panasonic GX1 za ~$1000 w zestawie z 20mm/1.7 - w testach wypada rewelacyjnie oprócz tego, że Canon i Fuji dają lepszą jakość obrazu.
Ponieważ od bardzo dawna nie używałem nic z matrycą mniejszą niż APS-C to mogę sobie tylko poteoretyzować. Poprawcie mnie więc jeśli się mylę:
Robię zdjęcie Canonem G1X przy ogniskowej 40mm (ekwiwalent 35mm), i pełnej dziurze czyli f/4, czasie powiedzmy 1/100s i ISO1600.
Mając Panasonica GX1 + 20/1.7 to samo zdjęcie mogę zrobić przy f/2, tym samym czasie i ISO400.
Aparaty mają co prawda różne rozmiary matryc ale niewiele. Zdaje się też, że ISO w Canonie nie jest równe ISO w Panasonicu. Wychodzi jednak na to, że niższe szumy Canona przy wysokich ISO są trochę psu na budę bo gdy kupię GX1 to mogę nadrobić jaśniejszym obiektywem.
Skupiam się na ISO bo w moim 5D praktycznie nie schodzę poniżej ISO400. I do tego korzystam praktycznie wyłącznie z jasnych stałek.
Skłaniam się bardziej ku GX1 i za parę tygodni gdy będę na Manhattanie przejdę się do B&H albo Adoramy i porównam.
Gdybym to ja stał przed takim dylematem, Panasia bym odstrzelił na dzień dobry. Potem wazyłbym uniwersalność Canona ze stylem FujiFilm. Nowe firmware ponoć sporo poprawia w temacie autofocusa. W sumie oba aparaty są inne, dla innej klienteli, jako coś uniwersalnego- to Canon, jak klasyczny styl- F.
djtermoz, rozumujesz słusznie. Też wybrałbym Panasa.
zawsze to jakieś pierwsze teSSSty ;)
http://www.dpreview.com/previews/canong1x/page6.asp
Obejrzałem te testowe zdjęcia (w RAW, bo JPEG mnie nie interesuje) i jestem zachwycony... jak dobrze wypada Panasonic GX1 w porównaniu do tego Canona. Praktycznie aż do ISO3200 nie ma znaczącej różnicy w jakości zdjęć (mimo mniejszej matrycy w GX1).
To prawda. W ogóle te różnice są widzialne dopiero na bardzo wysokich czułościach i w sumie nie ma jakiejś przepaści. Z ciekawości włączyłem też D7000, który rzekomo bije na głowę wszytko we wszechświecie...... no i ... nic nadzwyczajnego nie zauważyłem.
Wszystko się to bardzo spłaszczyło i póki nie będzie jakiegoś przełomu technologicznego to matryce o podobnym upakowaniu nie będą od siebie znacząco odstawały.
Wniosek (mój) z tego porównania jest taki że problemem w tym aparacie nie są szumy (na tle cropowych dslr) tylko stosunkowo miękkie szkło.
hm, no tak, też popatrzyłem, porównałem..... Tu rzeczywiście nie ma jakiś skoków czy odstępstw jakościowych. Ergo- jak nie ma, to trzeba brać opcje najtańsze, lub najmniejsze, względnie najtańsze i najmniejsze.
tylko szkoda, ze pewnie nikt nie wlacza porownania do G12 i wtedy dopiero ocenia.
uzasadnij!
szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem...
... hmmm chyba już wszędzie i wszyscy porównali i oznajmili, że wielkość matrycy ma ogromne znaczenie.
większość porównań już chyba była typu:
1/1.7" do np 4/3
1/1.8" do np 4/3
... itp, itd ..
4/3 do APS-C
... itp, itd ...
konfiguracje matryc do wyboru, do koloru.
ja odnoszę wrażenie, że każdy wie jakie ma znaczenie wielkość matrycy i jakość optyki!
i wtakim najlepiej stosunku wypada porównywać.
trudno teraz brać wszystkie rodzaje / wielkości matryc i porównywać większe do mniejszych, gdzie mniejsze z założenia powinny byc gorsze.
to chyba jasne, że mniejsze matryce powinny dościgać jakościowo te większe, ciemniejsze i mniejsze szkła do wiekszych i jaśniejszych. nie odwrotnie. wg mnie to wbrew fizyce.
ale to tylko moje subiektywne zdanie ;)
Tyle że to żadna wyrocznia.
Czyli wszystkie inne programy poza Adobe to byle co ;) - nie przesadzasz aby ździebełko 8-)?
BTW:rozumiem że znasz jakiś magiczny sposób zobaczenia Raw-ów bez jpg ;).
Nie, ale jest to dosyć uniwersalny wspólny mianownik. W DPP sobie nie porównam rawów z G1X do D7000 przecież.
Do tego dochodzi (oczywiście IMHO) bardzo dobry algorytm fill light.
Dobrze wiesz o co chodzi :)Cytat:
BTW:rozumiem że znasz jakiś magiczny sposób zobaczenia Raw-ów bez jpg ;).
PS: odnośnie tamtych sampli - niezłym miejscem do wykazania różnic pomiędzy matrycami jest pudełko z nićmi na tych samplach z DPreview. Po potraktowaniu fill lightem oczywiście :)
Zamówiłem-czekam
Super, czekam na pierwsze wrażenia i zdjęcia, wciąż waham się między canonem a fuji
Za 2500 to chyba sam się skuszę :)
...a gwarancja ceny jest? żeby nie było niespodzianek z dopłatą.
Nic nie jest napisane że obowiązuje cena w dniu odbioru,myślę że taka pozostanie
noo pojawił się:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...shot-g1-x-test
zabieram się do lekturki :)
Ja też zamówiłem w przedsprzedaży ten aparacik w RTVeuroAGD na wakacyjne focenie. Kilka dni temu.....i dziś przyszedł do mnie taki meil:
Z przykrością informujemy, że zamówiony/zarezerwowany przez Ciebie produkt:
Zarezerwowane produkty
L
APARAT CYFR. POWERSHOT G1X (2012) CANON
2 499,00zł
1
2 499,00zł
2
Transport gratis
445
0,00zł
1
0,00zł
obecnie jest niedostępny w sklepie internetowym RTV EURO AGD. W związku z brakiem możliwości sprowadzenia zamawianego/zarezerwowanego towaru zapraszamy na naszą stronę w celu wyboru produktu alternatywnego o podobnych parametrach dostępnego w ofercie www.euro.com.pl.
Za powstałe utrudnienia bardzo przepraszamy.
Pozdrawiam
Z oferty Euro go wycofali bo przekozaczyli z ceną ( w sensie - za niska), o czym w kulturalny sposób poinformowali Ciebie mailowo :-)
Czyli są trzy możliwości:
1. Jest takie parcie na ten aparat, że RTVEuroAGD nie jest w stanie zapewnić dostaw
2. Aparat nie pojawi się szybko
3. Cena jest tak duża, że RTVEuroAGD nie jest w stanie zapewnić dostaw
Ewentualnie czwarta możliwość: Wszystkie powyższe.
Widzę że wszyscy dostaliśmy takie same maile,
każdy sposób jest dobry aby się zareklamować i zwrócić na siebie uwagę, cenę dali nierealną aby ludzie się "nakręcili", teraz usunęli z oferty aby móc się wykręcić z zamówienia jakie pewnie złożyło kilku z nas, a za kilka dni jakby nigdy nic pojawi się o wiele drożej, obstawiam około 3300zl
a co do maila:
"zapraszamy na naszą stronę w celu wyboru produktu alternatywnego o podobnych parametrach"
ciekawe co niby ma podobne parametry ? wielka - prawie APS'owa matryca, 500gram wagi z obiektywem około 28-110 (w przeliczeniu na mały obrazek) a do tego będzie działało w ETTL'u z moją 430EX ?:)
Na cyfrowe.pl stoi za 2999zł http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat...shot-g1-x.html Ale jak dla mnie cena jest i tak zaporowa.
nie wysilili się w tym teście, zdjęcia zupełnie nijakie, duża matryca a nie pokazali efektów płytkiej głębi jakie powinno się dać uzyskać, parę portretów by się przydało,
szkoda że w trybie video tak canon odstaje, podobno nie da się nawet wprowadzić korekty ekspozycji przy filmowaniu (fotopolis o tym nie pisze ale w innym teście było) ogólnie po początkowym zachwycie aparat w miarę wczytywania się w kolejne testy coraz bardziej traci w moich oczach, może jednak GX1 będzie lepszym wyborem, albo pozostać przy LX5
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
rzeczywiście się pojawił w kolejnym sklepie i niby za max 4 dni dostarczą, ale 3000 zł to już za drogo, dla mnie granicą rozsądku jak za kompakt było te 2500zl
Po wycoafniu G1x z oferty euro,zastanawiam się czy nex5 nie byłby lepszym wyborem,
korpusik+2 szkła 2800pln,cena podobna a możliwości chyba większe.
od G1X bez porównania lepsze.
ja wolałbym osobiście m4/3. wiekszy wybór body i przede wszystkim większy wybór szkieł.
a matryca niewiele mniejsza od G1X.
Miałem kiedyś E-510 i E-30 i olkowi już już dziękuję (nie mam na myśli XZ-1).
ale m4/3 to nie tylko olek..
To prawda,ale mi nie zależy na systemie,mam 7D + kilka szkieł.
Problem w tym że przeważnie mam podpięte tele.a czasami potrzebne coś krótszego.
No i po lekturze pytanie, czy na tomczekalismy? Sam kurcze nie wiem, mam nieco mieszane uczucia.
Zgadza się,ale czy G1 X będzie lepszy? a pieniądze te same.
Z testu w fotopolis wynika że obiektyw G1X nie należy do najlepszych.
Euro Agd/RTV jest takim gigantem na rynku, że nie chce mi się wierzyć w bajery z ceną, etc. Po prostu są problemy z dostępnością, dla takiego kraju jak PL, zamówienia ida na najwazniejsze rynki.
Jest- uzywajac eufemizmu- w peletonie.
Najpierw kraje Starej Unii, gdzie rynki wielkosciowo sa dwa, trzy razy wieksze.
Do tego Rosja, z szalejaca konsumpcja, nawet w tych czasach.
Potem my.
Dla pocieszenia, reszta krajow tzw. Bylego RWPG jest dlaeko w tyle za nami.
Oczywiscie, mamy potencjal, ludnosciowo. Ale nasze dochody powoduja, ze wielkosc jest relatywnie nieduza.
Przykladem moja branza, moze nie do konca podobna, ale to tez nie rolnictwo, mam na mysli AGD. Rynek hiszpanski mimo kryzysu, przy relatywnie podobnej liczbie ludnosci jest dwa razy wiekszy wartosciowo. Podobnie w rtv.
Dla Japonczykow rynek polski jest naprawde bardzo odlegly i malo znaczacy... Wystarczy wieksze od przewidywan ssanie w Niemczech i.....
Podobno Canon złożył wniosek patentowy na nowy bagnet dla bezlusterkowców, więc kto wie może za rok będzie nowy reprezentant klasy premium np. ''G1X Pro'' :)))
Pierwsze wrażenia G1X
Rzadko tu piszę, jednak skoro korzystam z wiedzy forumowiczów czuję się zobowiązany podzielić się wrażeniami użytkowania przez 3 dni. Aparat przyszedł z e-cyfrowe za 2999 zł. Ponieważ jestem posiadaczem również G11 natychmiast znałem jego menu tu zmian prawie nie ma jest dla mnie więc bardzo intuicyjny w przeciwieństwie do NEX5. Najważniejsze jednak są jego możliwości i tu bardzo miła niespodzianka. Porównywałem jego osiągi z D5markII którego sporo używam. Tu porównania prawie sprawdzają się z http://www.dpreview.com/previews/canong1x/page6.asp które studiowałem przed zakupem. Prawie gdyż w teście widzę że G1X czasem przewyższa rozpiętość tonalną MkII a wg moich prób nie do końca tak jest jednak wyniki są całkowicie porównywalne a błędy mogą wynikać nawet z kalibracji monitora. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż takich zbliżeń. Ponieważ często fotografuję gwiazdy i ich trajektorię i używam do tego obiektywu 24/1,4 Canona który wg mnie jest jednym z najlepszych szerokich kątów na świecie, pozwoliłem sobie zrobić również takie nocne porównanie i tu znów miłe zaskoczenie takie fotki również można tu wykonywać. Jakość oczywiście odbiega od pierwszego zestawu jednak są wystarczające do potrzeb internetu czy prezentacji muli medialnych. Canon z kolorami wg mnie zawsze miał problemy, szczególnie nie radził sobie z barwami ciepłymi (to oczywiście moje zdanie) tak miałem w Mk-I i obecnie w Mk-II . Problem ten został zdecydowanie poprawiony w G1X i jest już na prawdę dobrze. Aparat kupiłem z myślą o noszeniu go w kieszeni z możliwością robienia zdjęć na tyle dużych żeby można je było drukować na potrzeby również wystaw fotograficznych a więc by nie być ograniczany plikiem. Niestety aparat nie jest mały jednak do kieszeni kurtki spokojnie wchodzi nie jest też lekki, fizyka jest nieugięta :/
Podsumowując:
Świetna jakość obrazu
Bardzo dobry zakres tonalny
Wysokie użytkowe ISO
Dobre filmy HD (ale niestety bez porównania z Mk-II)
Bardzo dobry obiektyw ze świetną głębią jakkolwiek przy najdłuższej ogniskowej jakość spada (pisze o tym również "Optyczne" i tu się zgadzam)
Lampa zupełnie wystarczająca
Odchylany ekran
Świetny stabilizator
Wady - pomijając cenę
Nie taki lekki i mały jak by się spodziewać
Ciężko kciukiem operować używając jednej prawej ręki
Długa ogniskowa powinna być lepsza
Dekiel na obiektywie (czemu nie żaluzje)
Niezbyt szybki (konkurencja obecnie ma znacznie lepsze wyniki)
Życzenia:
Moim ideałem byłoby gdyby celownik optyczny miał 100% pokrycia i miał dwie informacje Potwierdzenie ostrzenia i drabinkę naświetleń. Należy również zrezygnować z silnikowego napędu wysuwu obiektywu i włożyć ręczny na pierścieniu, to obniży ciężar i pewnie potani wyrób.
Pozdrawiam
Staszek
www.bj5.bosta.com.pl