Mam korekcje paralaksy w aparacie, a zawsze musze kombinowac kiedy fotografuje przez sztachety.
Wersja do druku
Mam korekcje paralaksy w aparacie, a zawsze musze kombinowac kiedy fotografuje przez sztachety.
Dla mnie też. Rozwiązania należy szukać w tym filmie:
http://www.youtube.com/watch?v=6YEZwdT4rto między 3 a 4 minutą. Film jest z hiszpańskim lektorem to pozwolę sobie zacytować listę dialogową:
:)Cytat:
-Tak zrobiłem wam zdjęcia aparatem ukrytym w mojej teczce,
tej którą wywaliłem przez burtę.
-Dosyć żartów.Masz przepis który chcę dostać.
-Jaki przepis?
-Przepis na wspaniałą sałatkę jajeczną. Sałatkę tak wyśmienitą,że możesz knuć.
-Pluję na twój przepis.
-Zrobiłem wam dowcip,rzuciłem teczkę mojemu pomocnikowi.
-Jest tam.
-Hej, szefie! Mam te teczkę!
-Wspaniały pomocnik!
-To bardzo unikalny aparat.Robi zdjęcia kiedy jesteście ubrani.
-Ale po wywołaniu, wychodzicie nadzy.
-Spróbujcie podnieść na mnie palec,a zdjęcia znajdą się w każdej podstawówce w mieście.
Do deski surfingowej na bank bardziej poręczny! :)
Do Australii trzeba pick upa zeby było gdzie owce wrzucic;)
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Na Autralijskie owce wystarczy rower ;) Znacznie bardziej się 4WD przydaje, jako taki.
Panowie, ja do Melbourne się miałem przeprowadzić. Spokojnie :)
Leica jest aparatem stricte reportazowym
Bzdura jest wypisywanie ze brak zoomow czy dlugich tele jest wada tego systemu
Tak sie sklada ze nie przez przypadek uzytkownicy tych aparatow maja czest jedno, max dwa szkla
To jest swiadomy wybor po latach fotografowania
obecnie Jest pelno bezplciowych fotografow ktozy nie wiedza co chca pokazac za pomoca zdjec ale dla pewnosci kupuja szeroki zoom,standard, biale tele i ze 3 stalki w tym jedna do macro
Wiekszosc z tego i tak sie kurzy bo od robienia zdjec wazniejsze sa dyskusje kiedy wyjdzie nowa puszka
www.mariuszjaniszewski.pl
Nie chce zeby zabrzmialo tak ze ktos kto ma eMke jest lepszy, bo tak nie jest
Wielu jest snobow kupujacych zarowno laice jak i 1d czy d4
Jak rowniez wielu swietnych fotografow robi zdjecia m9 czy d60
Wazne zeby czerpac z tego przyjemnosc a nie nie majac wiedzy o danym aparacie szufladkowac pogardliwie ich wlascicieli
Dziękuję za zdjęcia. Szkoda, że nie ma nic w kolorze.
Nie moja sprawa co kto gdzie pokazuje ;-)
Tutaj troche koloru o ktorym juz kraza legendy:
http://MistrzUcieczki.digart.pl/digarty/
Podsumowując (z mojej strony):
Świetne zdjęcia i - mimo niepotrzebnych napinek - ciekawe przemyślenia.
Dziękuję chłopaki. Przekonaliście mnie, że nie potrzebuję Lejki.
Po co skoro te w BW są wyśmienite? :) Tylko strona diabelsko niewygodna w użytkowaniu. :(Cytat:
Dziękuję za zdjęcia. Szkoda, że nie ma nic w kolorze.
Bo wiesz, ogólnie, to żeby zdjęcie nabrało walorów wystarczą 2 zabiegi:
1. fajna konwersja do CB
2. kadrowanie w kwadracie.
Wtedy z naprawdę kiepskiego zdjęcia można zrobić całkiem znośne.
Oczywiście, zdjęcia Mistrza Ucieczki nie potrzebują tych zabiegów. Zadziwiło mnie tylko, że brak w portfolio kolorowych, jako że dobre czarnobiałe zdjęcie, to i telefonem nie problem zrobić. (Jak się umie, oczywiście).
Hmmm, ja np. nie umiem robić czarnobiałych zdjęć. Więc nie wiem czy z tą teorią mogę się zgodzić.
Przeniosłem do "różności o fotografii" bo cokolwiek obiegliśmy od tematu ;).
Kwadratów tam nie widziałem. A BW fajne. :) Tam jednak bardziej liczą się decydujące momenty złapane. I to widać nawet w BW. :)Cytat:
Bo wiesz, ogólnie, to żeby zdjęcie nabrało walorów wystarczą 2 zabiegi:
1. fajna konwersja do CB
2. kadrowanie w kwadracie.
A słabemu zdjęciu to i BW nie pomoże. Wiem po sobie. ;D
Znaczy, ze jak robie czarnobiale, kwadratowe zdjecia to jesli sa dobre, to zasluga czarnobieli i kwadratu? Zasmucilem sie troche. 10 lat psu w bude... :(
Dinderi chetnie teraz twoje zdjecia zobacze
Nawet obnize ci poprzeczke, te latwiejsze do zrobienia, b&w pokaz
Gorzej jeżeli nadal nie są dobre. Wtedy to psu na budę. :)Cytat:
Znaczy, ze jak robie czarnobiale, kwadratowe zdjecia to jesli sa dobre, to zasluga czarnobieli i kwadratu? Zasmucilem sie troche. 10 lat psu w bude...
I tak sie zdolowalem. Od jutra przechodze na kolor i 3:2.
To ja wiem. Chodziło mi o dosłowne tłumaczenie. Co psu na budę? Jedzenie? Kupę? ;)
Zgadzam się w pełni... mam tak samo.
Dobrze prawisz
Pozdrówka!
Nie, to wcale nie znaczy :) Podałem tylko co zrobić żeby polepszyc słabe zdjęcie. Nie znaczy to że zdjęcie B&W w kwadracie jest tylko dlatego dobre, że jest w BW i kwadracie.
Prosz, https://www.facebook.com/pages/Mirek...4080?sk=photos
i tu: www.mirekkania.com
Dziękuję za okazaną litość.Cytat:
Nawet obnize ci poprzeczke, te latwiejsze do zrobienia, b&w pokaz
Może kiedyś budy budowało się i wyposażało w rzeczy przeznaczone do wyrzucenia?Cytat:
A swoją drogą, to co ma oznaczać to staropolskie przysłowie?
Jedynie odnioslem sie do twoich slow wiec zupelnienie rozumiem twojej uwagi
Rowniez dziekuje za zdjecia
Odkladajac na bok fakt czy sa lepsze czy gorsze to poprostu nie sa to zdjecia do ktorych eMki sa stworzone
Nie widze zebys fotografowal w sytuacjach gdzie maly, niepozorny dalmierz stanowi handycup
Dlatego tez nie wiem na jakiej podstawie glosisz tezy odnosnie m9
Mam wrażenie, że nie czytałes moich wypowiedzi dokładnie, albo rozumiesz je tak, jak zasugerował kolega KEEK swoje rozumienie tego co napisałem o B&W i kadrowaniu
Mam wrażenie, że cokolwiek dalej będzie w tym temacie pisane, będzie to jakaś tam próba czy to okopania się w swoich poglądach, czy nieudana próba wyjaśnienia ich. Nie wiem, czy jest sens to dalej ciągnąć.
To ty w tym watku pisales ze monochrom jest dla funboyow laiki i jest to wymysl odciety od rzeczywistosci, ze m9 kupuje sie zeby podniesc fotograficzny statut
A ja ci polazuje sa ludzie ktozy robia cos ambitniejszego, ktozy uzywaja b&w jako przekazu i dla ktorych m9 to idealne narzedzie pracy a nie aparat do gabloty
Czy mnie coś ominęło, czy M-M to po prostu M9 z innym firmware ?
Dlatego nie dojdziemy chyba do zgody. Pisałem o funklubie, nie funboyach. Jest pewna róznica znaczeniowa.
Pisałem również, że prawie wszyscy kogo znam, kupiło M9, żeby zaznaczyć swój status. To tez pewna róznica znaczeniowa.
Ale ok. Masz prawo do własnej interpretacji, skoro wolisz taką.
Alez ja doskonale wiem do czego przydaje się B&W. Przynajmniej tak mi się wydaje.Cytat:
A ja ci polazuje sa ludzie ktozy robia cos ambitniejszego, ktozy uzywaja b&w jako przekazu i dla ktorych m9 to idealne narzedzie pracy a nie aparat do gabloty
Uważam jednak, że ten aparat jest zaprzeczeniem idei, którą starasz się tu przeforsować. Z jednej strony bronisz jak lew, że Leica jest aparatem reporterskim, bo mały, bo poręczny, bo cała masa innych zalet, z drugiej odbierasz mi prawo uznania monochromatycznego aparatu za pomysł nie z tej rzeczywistości. Czyli, kiedy nagle będziesz miał pomysł na kolorowe zdjęcie, to zdejmiesz z ramienia jedną Leikę, a kiedy na B&W, to zdejmiesz z drugiego drugą Leikę? Gdzie wtedy to wrażenie, że "nie jestem profesjonalistą", "subtelność", nienarzucanie się? Przecież jak ktoś ma 2 aparaty powieszone na szyi, choćby nie wiem jak małe, zawsze będzie wzbudzał zainteresowanie.
Staram się patrzeć trzeźwo. Nie ujmuję zalet aparatowi, jest doskonały. Ale ten pomysł uważam za idiotyczny. Podejrzewam, że można by go załatwić samym oprogramowaniem, z identycznym efektem. (Wiem, wiem, świadomy fotograf 3 tygodnie przed zrobieniem zdjęcia reporterskiego, będąc o 3 tysiące km od nieznanego sobie miejsca wie, czy będzie ono kolorowe, czy czarno-białe.)
Napisałem w uproszczeniu. Nie mniej dzięki temu wpada nieco więcej światła i tak powstaje kolejna zaleta jaką jest minimalne ISO 320 doskonale się nadaje aby fotografować jasnymi stałkami w słoneczny dzień na pełnej dziurze o studio nie wspominając.