Ja nie widzę różnicy.
Wersja do druku
Ja nie widzę różnicy.
co dokladnie ma na celu odgadywanie, ktory znaczek pocztowy pochodzi z ktorego aparatu?
moge podobne wygenerowac z mojego aparatu w HTC... tylko o czym to ma swiadczyc...
góra nikon, dół canon
Górne Nikon dolne Canon a środkowe Sony upp sorry nie ma środkowego.
Miałem pod ręką to zrobiłem porównanie. Celu nie miałem. Może jeden udowodnić sobie że w dzisiajszych czasach różnic w systemach to nie ma, są tylko braki w niektórych systemach. Tym co rozmiar przeszkadza to powiemz e z 5 d2 obrazek jest większy:-). Większych nie chce mi się hostowac.
Edith. Zapomniałem: góra canon
Sent from my GT-P7300 using Tapatalk
od razu widziałem że góra to Canon - widać na pierwszy rzut oka ;)
Możecie mnie nazwać onanistą lub szaleńcem, ale obstawiałem, że góra to Canon.
Ale czemu? Bo choć to znaczki pocztowe to jednak tą przebijającą się czerwień w cieniach obecną w 5D2 na plikach wołanych w ACR/LR poznam już chyba wszędzie :p
Nie wiem czy to wina profili barwnych ale za cholerę się tego czerwonawego zafarbu nie mogę pozbyć bez grzebania w shadow tint :D
Ale to może być spaczenie bo już chyba od 3tyg. nie ma dnia żebym czegoś nie obrabiał więc już mi się to opatrzyło :p
A tak w ogóle to coś u żółtych cisza nie?
Znaczy domyślam się, że Japonia, Tajlandia itd. ale Canon w sumie wali nowościami jak opętany wręcz a Nikon nic :p Teraz coś ma być na początku grudnia dopiero, co nie?
No jakoś tak się porobiło, że na kryzys nałożyło się trzęsienie ziemii i powódź. Nie ma szans żeby to nie wpłynęło na wyniki firm. Zresztą wpływa.
Sony ma znów kolejny rok strat, Nikon problemy z produkcją i dystrybucją. Panasonic też raportował jakieś kłopoty (zresztą ich akcje poleciały w dół). Olympus ma problemy w związku z przekrętami księgowymi. Pentax wiadomo - co rusz to inny właściciel.
Czas pokaże jak się to skończy i czy nie będzie jakichś większych zawirowań na rynku z tym związanych.
Sumarycznie czas na nowości jest średni.
Sony w ogóle jest dziwne. Czytał, że np. PS jest sprzedawany poniżej kosztów bo jak by był droższy to by go nikt nie kupił i to jest bardziej produkt reklamowy niż maszynka do zarabiania :p Lustra też mają tanie, cholera wie czy dokładają do biznesu... Z takim podejściem to się nie dziwię, że mają kolejny rok strat...
Ale o Olympusie to mnie zaskoczyłeś...
No tak zły okres na nowości, ale z tego wynika, że Canon chyba najmniej został poszkodowany przez te wszystkie kataklizmy bo gna jak szalony...
Jeżeli Nikon nie da rady z nowym repo flagowcem przed Euro i Olimpiadą 2012 to jakby przestrzelił sobie oba kolana :p (jeżeli 1DX będzie w praktyce tak dobry jak na papierze, w każdym razie słyszałem już trochę głosów, o chęci migracji do C dla 1DX od paru repo).
A jest taka możliwość bo w żółtym obozie najwięcej plotek o następcy D700 o D4 jakby mniej. Jak nie będzie D4 do Euro to Nikon może mocno spaść w sektorze profi.
bo D3 (i D700) przestana robic foty?
nie klepie profesjonalnie sportow, wiec moze i nie znam branzy... ale jak czytam wypowiedzi takich zawodnikow (target 1D/D3) to najczesciej mam wrazenie, ze zmiana jednej piaskownicy na druga odbywa sie raczej niechetnie i dopiero wtedy, kiedy nowe zabawki sa bardzo wyraznie lepsze.
nie sadze, zeby 1DX spowodowal masowy przeskok z Nikona na Canona, ani zeby to w druga strone zrobil nowy D4 czy D800. to raczej w obu przypadkach okazja, zeby siedzacy w konkretnej piaskownicy siegneli po kredytowke...
Wiadomo, że agencja nie będzie co 3lata zmieniać systemu.
Ale jest sporo repo co i tak wymieniają sprzęt co 3-4lata bo tak go zajeżdżą, że i tak większość muszą wymienić.
Wtedy jest okazja na zmianę. Poza tym konkurencja nie musi być DUŻO lepsza. Niektórym wystarczy, żeby była trochę lepsza ;)
Patrzysz na to z perspektywy żeby wymienić na nowe a tak nie jest...
Puszki się kupuje nowe a szkła często używki i dojeżdza się je dalej ;) Często wykupują sprzęt który wyprzedaje ich agencja itd.
Poza tym nie mówię, że masowy przeskok, ale jeżeli praktyka potwierdzi DX'a który jest narazie tylko na papierze i w Canonowych zapewnieniach to będzie on sporo lepszy od D3s - o połowę większa matryca, szybsza seria (12fps w full RAW! 14fps w JPG!!) No i może lepsze ISO, DR i AF.
Nie będzie D4 to może być naprawdę napięta sytuacja ;)
Na grach to zarabia ich producent a nie producent konsoli...
A na tanich telefonach zarabia się na abonamencie który klient płaci przez 2 lub 3 lata...
Poza tym za 1zł to się sprzedaje najniższe modele, a te wysokie modele to w abonamentach dopiero po 200 i więcej zł ;)
Agencje agencje... A nie mogą mieć jednocześnie całego systemu szkieł pod obie marki i tylko puszki dokupować...
Na NR pojawiły się zdjęcia rzekomego D800. Fajnie, bo dość mały. Ponoć potwierdza się matryca 36 Mpx. Daj panie Nikonowi sRawa :)
To na bank D800
no to przeciez maja.
natomiast nieodmiennie rozchodzi sie o tych fotografow. ja bym nie chcial jechac zarabiac na chleb na Olimpiade dostajac w rece narzedzie, z ktorym nie jestem obyty. jak od 7 lat klepie wylacznie na Canonie, to taka nowa puszka Nikona musialaby chyba w ciemnosci nadarzac z AF za lecacym pociskiem, zebym sie na nia rzucil bez namyslu...
ale to tylko ja... raczej starej daty, jeszcze z tych fotografow, ktorzy przyczyn sukcesu doszukuja sie nie tylko w zabawkach, ale w ich polaczeniu z (a wlasciwie to przede wszystkim tym polaczeniu) z obslugujacym...
4 x 9 = 36, aż się prosi o sRawa :)
3900 dollars amerikanos hmm
powierdziałbym, że sharp&smooth :)
SS-RAW? Ja, ja - mit Panzerfaust! :mrgreen:
ceny nikonów sa obłędne, a canon robi dobra politykę cenową dla przejęcia rynku tych którzy mieli zakupić FX i nagle na niego nie mają ;)
Ta cena to chyba jakaś pomyłka.
Być może ten sRAW nie będzie potrzebny, bo jeśli potwierdzi się pewien nius, to rzeczywista rozdzielczość będzie wynosić ok 18mp. Niestety, mam dwie zupełnie sprzeczne informacje, ale okaże się już wkrótce. W każdym bądź razie, wróbelki ćwierkają iż nie jest to standardowa matryca bayerowska - jeśli się to potwierdzi, to fotami z D800 będzie można się ogolić. Aczkolwiek znajac zycie, najprawdopodobniej będzie to standardowe 36mp (osobiście wątpię we wiarygodność powyższej wiadomości).
BTW: jest to chyba pierwszy Nikon, który średnio mi się podoba wizualnie. Jakiś taki za bardzo obły :)) (Canonowy? :) )
Coś ćwierkają o wersji bez filtra AA. Coś jest na rzeczy. Czy też rozwiązanie z matrycami z serii D1 ? Za chwile będzie wiadomo.
widzę jacku że kumulujesz info z forum N :P
Raczej ze strony NR :)
a bedzie jak zawsze cos innego niz sie wszyscy spodziewali :):):)
wystarczy cofnac sie ciut w przeszlosc - juz wszyscy widzieli oczami wyobrazni D800, a tu lipa... na dodatek biala... system1 sie pojawil.
Moze rzeczywiscie na dniach pojawi sie D800, ale lepiej poczekac w spokoju, bez zbytniej ekcsytacji, aby pozniej sie nie rozczarowac...
Dodam tylko, że kiedyś Dev Kit (soft + interfejs do PC dzięki któremu można było pisać gry na PS) kosztował ponad 100k USD. Nie wiem ile teraz. Dodatkowo, aby wydać grę na PS trzeba było zapłacić Sony 1-2 mln Usd, w zależności od tego na jakie regiony została wydana gra. Teraz nie wiem ile wynosi stawka, ale pewnie nie jest taniej.
nikon zaprezentował dzisiaj nową lampę SB-910 więcej na http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...edlight-sb-910
zaczyna się ruszać w temacie
Wiele zmian to w niej nie ma w stosunku do poprzedniczki. Fajnie , że dali plastikowe filtry.
"ulepszony autofokus z 51 polami
9 punktów krzyżowych AF pracujących do f/8"
Jak dla mnie to chyba trochę mało.
I kurde, może tylko ja na to zwracam teraz uwagę ale ta puszka jest po prostu brzydka jak cholera :D
NIkon nie robi chaly w Najwyzszej klasie modeli i sadze ze taka ilosc czasu jaka mieli na D800 sprawi ze bedzie on godnym nastepca D3/D700 ale ta specyfikacja z 36 milonami nie brzmi wiarygodnie ale mam nadzieje ze sie myle.
Ja powiem więcej - Nikon jest tak brzydki, że od początku mojej fotograficznej pasji zostałem canoniarzem, choć było też zauroczenie Minoltą 9xi. Nie wiem jak dobry musiałby być Nikon, żebym zmienił stajnię. Od czasów F4 i F5 brzydzę się tą marką - moje poczucie estetyki nie pozwala mi zakupić takiego ochydztwa, ale nie zaprzeczam, że to dobry sprzęt.
dyskusje o gumach, jakkolwiek ma, owszem, powiazanie z tytulowym Nikonem, to jednak wycielem.
bylo nie bylo o nowosc nie chodzi. a przede wszystkim sama przepychanka o kauczuk nic pozytywnego do tematu nie wnosi, a nawet wrecz przeciwnie...
sorki i pozdr
Nikkor AF-S 24mm,f/1,8 DX - mogliby lepiej wypuszczać stałki ze światłem f/2, f/2,8 ale na pełną klatkę a nie te DX-y, które niby są używalne na FF.
http://nikonrumors.com/2011/12/20/ni...px/#more-29054
Mogliby albo i nie :idea: Nikon swojego czasu pozostał przy mniejszej średnicy bagnetu.[Canon zwiększył]Cytat:
Nikkor AF-S 24mm,f/1,8 DX - mogliby lepiej wypuszczać stałki ze światłem f/2, f/2,8 ale na pełną klatkę